kolektor1 05.03.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Nie możesz przyjmować do obliczeń temperatury gruntu jak dla gruntu nieosłoniętego. Przykrycie gruntu domem powoduje, że pod posadzką masz stabilne 8oC lub więcej i dla takich temperatur należy robić symulację. Dokładnie. temp. gruntu ( ziemia wymieniona na piasek) pod budynkiem na głębokości 1m w jego centrum wacha się miedzy 12 14 stopni ale najzimniej jest w środku wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.03.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Eee... przesadzasz, co za problem uruchomić ogrzewanie? Ależ to strata:o Raczej wprost do niego nie pociągniesz, musiałbyś jakiś komputerek postawić. Jak komputerek, to może postawić takie coś: http://allegro.pl/asrock-ion-330-nettop-mini-komputer-i4025720550.html z takim czymś http://allegro.pl/interfejs-usb-1wire-zasilanie-z-portu-usb-i4021065130.html i do tego trochę przekaźników i softu z neta. Może dałoby się tym ogarnąć cały dom. Dokładnie. temp. gruntu ( ziemia wymieniona na piasek) pod budynkiem na głębokości 1m w jego centrum wacha się miedzy 12 14 stopni ale najzimniej jest w środku wiosny. I to niezależnie od grubości styropianu? To dom grzeje grunt - j-j pisał, że ma zimniej. Co by nie było w warunkach II taryfy ze 100zł rocznie robi się 58zł, a jeśli pod domem jest cieplej, to lepiej - ja to liczyłem dla warunków ekstremalnych, w dodatku utrzymujących się przez długi czas. Jak ktoś uważa, że się nie opłaca, to ja go rozumiem - tylko fundamentu nie da się łatwo poprawić - jak dojdą mostki cieplne w strefach brzegowych, to one swoje zrobią. W sumie może się i tak opłacić, szczególnie jak ceny energii pójdą do góry. Edytowane 5 Marca 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Dokładnie. temp. gruntu ( ziemia wymieniona na piasek) pod budynkiem na głębokości 1m w jego centrum wacha się miedzy 12 14 stopni ale najzimniej jest w środku wiosny. Skoro tak twierdzisz,to znaczy że masz możliwość pomiaru tej temperatury. W tym kontekście 12-14oC na głębokości 1m ,świadczy o tym ,że tuż pod chudziakiem ,16oC nie jest niczym nadzwyczajnym,a już na pewno nie niemożliwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.03.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Ocipiał?!? Tylko malinka pi, czarna kość beagle'a itp. O tototo! Tego szukałem, a znalazłem jakieś Arduino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 http://vader.joemonster.org/upload/qdn/1037257cc258446UdP1L.gif Ależ musisz jeść będziesz duży i silny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Skoro tak twierdzisz,to znaczy że masz możliwość pomiaru tej temperatury. W tym kontekście 12-14oC na głębokości 1m ,świadczy o tym ,że tuż pod chudziakiem ,16oC nie jest niczym nadzwyczajnym,a już na pewno nie niemożliwym. Tak, ale na środku domu. Jak ktoś uważa, że się nie opłaca, to ja go rozumiem - tylko fundamentu nie da się łatwo poprawić - jak dojdą mostki cieplne w strefach brzegowych, to one swoje zrobią. Można nieco poprawić solidną opaską. I można to zrobić, że będzie się opłacało - np. proszkiem od pigeona: ufff... ciężko było Edytowane 5 Marca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Powiedział bym,że 2m od ściany fundamentowej na pewno 16 .Czy metr od niej też jest 16,nie wiem, bo nie mam możliwości zmierzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.03.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Krótka analogia do rur z ciepłą wodą w ścianach.Tak samo pozornie gradient jest mniejszy, ale jak by tej ciepłej wody oczekiwać trzeba było z 2 min, niczym zejdzie zimna z kranu.Izolacja zmienia ten stan, mimo iż gradient większy, ale straty mniejsze i tak bo po 2 godzinach nadal ciepła.Siła izolacji będzie się ujawniać w tedy kiedy przestanie się hajcować. -10 na zewnątrz, ogrzewanie stop i czas start jak długo to ciepło będzie się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Nie było by to obiektywne.Inaczej zareaguje dom z silki ,inaczej szkieletor,inaczej suporeksowy.Miarodajnym jest zużycie energii dla utrzymania stanu ustalonego ,czyli w warunkach domu 21oC czy 22oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.03.2014 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jak ktoś chce zgłębiać tajniki OCZ to nie w programie ! a arkusz kalkulacyjny i do dzieła.Są slajdy np z Politechniki Poznańskiej jakie wzory itp. Koncentrujecie się na samych cm ... bardzo gruby błąd. aby budynek zmieścił się w 15 kWh wystarczy 15 cm izolacji. Ważna jest ciągłość.Ilość okien to załatwimy. Ale tych 10 W/m^2 już nic nie jest w stanie zastąpić.Szczelność raz, dwa wentylacja, trzy izolacja, cztery okna i zyski. Można mieć dom 50 kWh Eu i zejść dzięki pompie ciepła do około 15 kWh.można. Ale 10W/m^2 to jest perła w koronie. sorry ale pewne luksusy muszą być inaczej każdy by jeździł takim samym autem.Słowem Borg czy inny kolektyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.03.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 można prosić o rysunek poglądowy? To taka modyfikacja tego co ma j.j. Myślę, że nawet pasywny tak da radę postawić a koszt, w stosunku do XPS pod spodem sporo mniejszy, no i dom stoi na tym na czym powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Wow, ale szał ! Nic tylko izolować ławy ! TB liczy EPS'a pod ławy fundamentowe ... Widzieliście kiedyś ławy stawiane na takim materiale ??? A na jakim materiale stawiać ławy? EPS lub XPS - "EPS i grund och mark" i to nawet jak dom jest izolowany od środka. A jak już ma być ocieplany od zewnątrz, to tym bardziej - jak można nie położyć izolacji pod ławy. Ciągłość izolacji to podstawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) kszhu nie mam czasu aż na takie zabawy. Wykazałem Ci tylko jaka będzie różnica przy wpakowaniu w podłogę 20 lub 30 cm styropianu. Masz czarno na białym gdzie jest granica opłacalności. I o to w tym wszystkim tutaj chodzi. Każdy sobie zrobi jak będzie chciał. Dla mnie wpakowanie kolejnych cm w podłogę za 4K aby zaoszczędzić 50 zet rocznie jest bezsensem. Gdyby takie liczenie odzwierciedlało rzeczywistość, to może Pan mi podać sensowny powód - dlaczego projektanci domów izolowanych, przeszli z 30 cm na 40 cm od gruntu - i coraz częściej pojawia się 50? 30 cm było jako początek izolacji proponowane przez ministerstwo budownictwa w latach 90-93 ( 1kWh prądu = 1m3 gazu) - tylko, że wtedy nie było programów i symulacji. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.522434281145865.1073741831.151630488226248&type=3 Edytowane 6 Marca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.03.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 A na jakim materiale stawiać ławy? EPS lub XPS - "EPS i grund och mark" i to nawet jak dom jest izolowany od środka. A jak już ma być ocieplany od zewnątrz, to tym bardziej - jak można nie położyć izolacji pod ławy. Ciągłość izolacji to podstawa . Niezbyt ciężki dom o wadze ~150 ton, postawiony na 70mb ław, o szerokości 60cm i powierzchni 42m2, wywiera nacisk około 4 ton na m2 a to już 20% nacisku, czyli występuje pełzanie. To lekki dom parterowy i EPS 200 jest na granicy wytrzymałości. Dlaczego upiera się Pan, że EPS nadaje się pod ławy? Może się nadać czasem, ale jak ktoś buduje z silikatów to odpada, albo jak ma być piętrowy, albo jak dachówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.03.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Gdyby takie liczenie odzwierciedlało rzeczywistość, to może Pan mi podać sensowny powód - dlaczego projektanci domów izolowanych, przeszli z 30 cm na 40 cm od gruntu - i coraz częściej pojawia się 50? 30 cm było jako początek izolacji proponowane przez ministerstwo budownictwa w latach 90-93 ( 1kWh prądu = 1m3 gazu) - tylko, że wtedy nie było programów i symulacji. Nie ma sensownego powodu, nie przeszli na 40 i 50cm, nie było proponowane. Same kłamstwa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Dlaczego upiera się Pan, że EPS nadaje się pod ławy? Może się nadać czasem, ale jak ktoś buduje z silikatów to odpada, Może Pan Sobie to w PDF przelecieć "EPS i grund och mark" ? A jak ktoś nie chce izolować pod ławy czy robić fundament z izolacji - bo ciężkie ściany chce mieć - to ja to jak najbardziej popieram IZOLUJE WTEDY DOM OD WEWNĄTRZ. Izolacja to termos - musi być ciągła. Inaczej dom będzie NIEIZOLOWANY. O co tez do inwestora nie można mieć pretensji, bogatemu więcej wolno. Tyle, ze tu jest wątek o domach izolowanych, mało tego, nawet dobrze izolowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Widzę iż po powrocie, nasz kolega nabrał wigoru, już nie 30 cm a 40-50 cm . ok może tyle być.Ale kolegi uzasadnienia są z bajki.Kolego Tomaszu odpowiedz ilu projektantów daje bodaj 20cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ale o ile ściany wymagają te 15 cm izolacji to fundament nie potrzebuje więcej jak 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Kolego Tomaszu odpowiedz ilu projektantów daje bodaj 20cm ? Żaden... projektant domów izolowanych. Jest u nas silne lobby grzewcze i ma ono swoich projektantów. A inwestor wybiera, czy chce dom ogrzewać czy izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.03.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Gdyby takie liczenie odzwierciedlało rzeczywistość, to może Pan mi podać sensowny powód - dlaczego projektanci domów izolowanych, przeszli z 30 cm na 40 cm od gruntu - i coraz częściej pojawia się 50? Spisek ociepleniowców? No bo na pewno nie ciepłowników. A wracając do pomiarów pod płytą - jak dobrze pójdzie w sobotę będą pierwsze wyniki. Pierwsza sonda będzie 0,5m od brzegu płyty pod styropianem czyli już w glebie a druga mniej więcej na środku płyty też pod styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts