Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Prawidłowy GWC to taki o wysokości 70cm z rurami ulokowanymi po środku. GWC to cała Ziemia , a kanał wystarczy 20 cm - im wyżej tym cieplejszy grunt - więc 70 cm dla 400m3/h jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Lambda szkła 0,04. 0,07 ma granulat. Ma nie być izolacji pod płytą. w linku do specyfikacji którą podałeś było 0,058. A granulat ma bardziej 0,08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Na tym forum było wielokrotnie o tym pisane, Pan poszuka. Nie znalazłem nigdzie - po co żwir w gwc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.03.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 w linku do specyfikacji którą podałeś było 0,058. A granulat ma bardziej 0,08.Bo to jest akurat super - hiper mocne. Wziąłem pierwszy z brzegu. Nie musi być takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 pierwsze naciąganie Tomaszu to ten rysunek może skala nie ta .. ale nie widzę tam 30cm izolacji A ja widzę 30 cm pod podłogą. Pod ławą jest 10 cm - A zdjęcie jest z targów - stoisko ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 GWC to cała Ziemia , a kanał wystarczy 20 cm - im wyżej tym cieplejszy grunt - więc 70 cm dla 400m3/h jest bez sensu. 70cm to tylko wysokość. Nie podawałem ani szerokości, ani długości GWC żwirowego. Poza tym GWC izoluje się od powierzchni, co zwiększa efektywną głębokość pracy takiego GWC (wyższe temp. w zimie i niższe w lecie). Kolejną zaletą jest naturalny filtr powietrza oraz naturalna regulacja wilgotności (zwiększanie wilgotności w zimie co w rurowcu nie do osiągnięcia bez dodatkowego nawilżania). Opory żwirowca dla 400m3/h będą mniejsze niż w rurowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.03.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie znalazłem nigdzie - po co żwir w gwc? Ja za Pana szukał nie będę, gdy podałem Panu na forumbudowlanym dzisiaj link do DB Pan nawet nie spojrzał i zadaje dalej głupie pytania, ja rozumiem ze kazdy wygodny lubi zeby mu podac na tacy ale moze troche więcej zaparcia nie tylko w szukaniu błednych rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.03.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie znalazłem nigdzie - po co żwir w gwc?Misiu pyta! Niech ktoś biednemu wytłumaczy. Tylko tak prosto, nie żadne ciepło właściwe, powierzchnia wymiany i takie tam. Misiowi trzeba prosto i powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ja za Pana szukał nie będę, gdy podałem Panu na forumbudowlanym dzisiaj link do DB Pan nawet nie spojrzał i zadaje dalej głupie pytania, ja rozumiem ze kazdy wygodny lubi zeby mu podac na tacy ale moze troche więcej zaparcia nie tylko w szukaniu błednych rysunków. Jakie głupie pytanie !!! Trzeba być niespełna rozumu, by do GWC na 400m3/h sypać żwir!! Do 140 000 m3/h ( jak w exsbudzie ) TAK - ale tam jak długie by musiało być GWC bez żwiru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 70cm to tylko wysokość. Nie podawałem ani szerokości, ani długości GWC żwirowego. Poza tym GWC izoluje się od powierzchni, co zwiększa efektywną głębokość pracy takiego GWC (wyższe temp. w zimie i niższe w lecie). Kolejną zaletą jest naturalny filtr powietrza oraz naturalna regulacja wilgotności (zwiększanie wilgotności w zimie co w rurowcu nie do osiągnięcia bez dodatkowego nawilżania). Opory żwirowca dla 400m3/h będą mniejsze niż w rurowcu. Z tym filtrem - fałsz - Oświadczenie exbudu jest fałszywe . Sanepid w Kielcach nigdy go nie badał. Sanepid nawet nie jest od tego tylko PZH!!! Sanepid w Kielcach nie ma nawet pracowni mykologii - na forum budujemy dom - są telefony i rozmowa z kierownikiem sanepidy w Kielcach A co do artykułu Pani Bogumiła Szponar, dr kierownik LABORATORIUM CHEMII OGÓLNEJ Laboratorium Mikrobiologii Lekarskiej Z komunikatu PAN zostały sfałszowane wyniki badań które ukazały się w punktowanym piśmie Instalator Kamienie filtrujące bakterie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.03.2014 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Lecę na Forum Wentylacja 2014. Juro podzielę się uwagami i nowościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Jakie głupie pytanie !!! Trzeba być niespełna rozumu, by do GWC na 400m3/h sypać żwir!! Do 140 000 m3/h ( jak w exsbudzie ) TAK - ale tam jak długie by musiało być GWC bez żwiru? Wiesz ilu ludzi w ten sposób obrażasz ?? Zgłaszam to do moderacji. Z tym filtrem - fałsz - Oświadczenie exbudu jest fałszywe . Sanepid w Kielcach nigdy go nie badał. Sanepid nawet nie jest od tego tylko PZH!!! Sanepid w Kielcach nie ma nawet pracowni mykologii - na forum budujemy dom - są telefony i rozmowa z kierownikiem sanepidy w Kielcach A co do artykułu Pani Z komunikatu PAN Kamienie filtrujące bakterie... Nie chodzi mi o bakterie tylko mikrozanieczyszczenia latacjące w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Zanim zgłosisz to pogadaj z tymi, którzy mają rurę. Porównaj nakłady na oba rozwiązania i wydajności. A jaki to ma związek z jego obraźliwym tekstem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie dość, że pisze bzdury, to jeszcze wmawia komuś, że sypie żwir do 40mb rury i nazywa go "niespełna rozumu" To jest przesada, aby tak nadinterpretować czyjąś wypowiedź ii przez to nazywać go niespełna rozumu ... Komu służy taka wypowiedź ? Kogo i do czego ona inspiruje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Zanim zgłosisz to pogadaj z tymi, którzy mają rurę. Porównaj nakłady na oba rozwiązania i wydajności. I żeby nie było, że znów TB coś wymyślił, a ja go niesłusznie winię to: http://www.nape.pl/upload/File/biblioteka_ibp/budownictwo_energetyczne/projekt_gruntowego_wymiennika_ciepla.pdf Założenia: t1 = 0 oC – temperatura powietrza za wymiennikiem gruntowym, te = -20 oC – obliczeniowa temperatura powierza zewnętrznego. tg1 = 5,0 oC – temperatura gruntu na głębokości 2 m w lutym, tg2 = 3,0 oC – temperatura gruntu na głębokości 1,5 m w lutym. Dla powyższych założeń i pracy ciągłej 150m3/h wymagane jest aż 56,6mb rury fi20cm ! wg teorii TB wystarczy 15mb rury dla 150m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 A jaka to obraza? Kompletnie poszaleliście? Na TB, że oszołom, że głupoty pisze itp. a tu bezosobowo to zgłoszenie. Weź wróć kilka dni do tyłu i pozgłaszaj wszystkich co podobnie piszą. kszhu, ty potrafisz "odsiać". Co TB miał mądrego na myśli pisząc zdanie w poście na który zwróciłem uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.03.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie interesuje mnie co miał na myśli ale skupiam się na sensie raportowania za sformułowanie "trzeba być niespełna rozumu, by". Ja pisząc o głupich pytaniach miałem na mysli jego post z forumbudowlanego ale TB jest tak zaaferowany udzielaniem sie we wszystkich mozliwych wątkach ze miesza sie mu wszystko dokumentnie i bardzo nie lubi jak sie mu zwraca uwagę na jego głupie wypowiedzi. Ale tak naprawdę nikt nie moze pojąc toku jego rozumowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ciekawe tylko dlaczego jak nie ma TB, to jest w miarę merytorycznie. Jak on się pojawia to 90% postów to śmieci ... I te wyzywanie od idiotów, łajdaków, niespełna rozumu za brak izolacji stopy fundamentowej, czy izolacji od wewnątrz lub zastosowanie GWC żwirowego ... Gdyby tak przesiać wypowiedzi ludzi na tym forum przez pryzmat teorii TB to chyba każdemu by się dostało. Jeśli wszyscy zatem są niespełna rozumu a on jeden najmądrzejszy, to ktoś tutaj nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.03.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ja nie wnikam bo nie interesuje mnie to. Sam nie ze wszystkim co się tu pisze, i to nie tylko przez TB, zgadzam się ale nic nie raportuję. Wolę merytorycznie podyskutować niż się zacietrzewiać czy obrażać bo naprawdę nie ma kim/czym. Na TB nigdy nie raportowałem i nie obrazam sie na niego. Merytoryczna dyskusja z TB? Nie zauwazyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.03.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ja spróbuję. Panie Tomku! Proszę podać jakieś dowody lub choćby przesłanki przemawiające za tym, że izolacja stóp fundamentowych to inwestycja, która zwróci się w ciągu życia inwestora. Zdjęcie ze stoiska producenta izolacji to nie dowód - podobnie jak dowodem na opłacalność przydomowych el. wiatrowych nie jest to, że się takie produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts