nydar 23.08.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Popatrz na to z innej strony. Słońce transmituje ciepło przez ścianę zewnętrzna do wnętrza domu.. A klimatyzacja nie jest eco.Bo prąd z elektrowni jest nie eco,bo podzespoły tej klimatyzacji nie są eco. A robali nie lubię.No i eco nie lubię bo to polityka,a polityki nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Niezaprzeczalną zaletą słońca jest fakt że wysusza izolację zewnętrzną po zimie.Fasolka jakby temu przeszkadzała.Generalnie roślinki z całym szacunkiem do ich roli,w tej funkcji to nie zanadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 23.08.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Niezaprzeczalną zaletą słońca jest fakt że wysusza izolację zewnętrzną po zimie.Fasolka jakby temu przeszkadzała.Generalnie roślinki z całym szacunkiem do ich roli,w tej funkcji to nie zanadto. Nie tam żebym bronił fasolki, ale pooglądaj ją sobie dokładnie, pomacaj listki. Jest bardzo delikatna. Nie odetnie całkowicie słońca i ciepła od ściany, ale go ograniczy, żeby ta nie nagrzewała się do 50 * tylko do 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Nie zaprzeczysz,że wpływu na rozrost tych listków nie masz.Ale budowa ściany umożliwia takie chłodzenie,osuszanie.I to pasywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 23.08.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Nie zaprzeczysz,że wpływu na rozrost tych listków nie masz.Ale budowa ściany umożliwia takie chłodzenie,osuszanie.I to pasywne. To w takim razie nie wiem o co Ci chodzi z tą ścianą. Myślałem, że nie chcesz żeby się nagrzewała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Jest taki wynalazek absurdalny, zalecany dla domów szkieletowych.Nazywa się styropian ryflowany. Każą ten wynalazek montować na poszycie ściany z OSB w szkieletowcu,udając że izoluje.Pomyślałem sobie tak. Zakładam na ścianę ceramiczną np.15 cm styropianu a dopiero na niego montuję styropian ryflowany.W lecie ściana nasłoneczniona nagrzewa się do nawet 55oC. Takie nagrzanie spowoduje ruch konwekcyjny między styropianem właściwym i ryflowanym i pomorze odprowadzić nadmiar ciepła na zewnątrz ściany.Działać będzie nawet po ustąpieniu nasłonecznienia do czasu wyrównania temp.w styropianie i na zewnątrz. Dodatkowy bonus to osuszanie izolacji.Między styropianem właściwym a ryflowanym będzie wyższa temperatura jak na zewnątrz a w związku z tym pojemność wilgotnościowa też wyższa.Wyższa pojemność wilgotnościowa oznacza,że dyfuzja między powietrzem cyrkulującym a styropianem właściwym będzie efektywniejsza.Zwłaszcza,że ta przestrzeń nie będzie zaklejona farbami i wszystkim tym co utrudnia dyfuzję. Jak to miało by wyglądać.Wyobrażam sobie na dole i u góry w warstwie styropianu coś w rodzaju kanału z kratką nawiewną na dole i kratką wywiewną u góry (lub kratkami) . Takie większe z 20 x 20cm. Między ,,kanałami " styropian ryflowany. Kratki po przeciwnych stronach ściany i mamy powietrznego Tihelmana.Wydaje się że to nie może działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.08.2013 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 W lecie ściana nasłoneczniona nagrzewa się do nawet 55oC. Zmierzyłem pirometrem temperaturę czarnej terakoty w bardzo słoneczny letni dzień ( wystawa przed sklepem ) - płytka w dotyku była bardzo gorąca, a temperatura 41st.C - Przy 43 st. Jajecznicę można smażyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.08.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Nie tam żebym bronił fasolki, ale pooglądaj ją sobie dokładnie, pomacaj listki. Jest bardzo delikatna. Nie odetnie całkowicie słońca i ciepła od ściany, ale go ograniczy, żeby ta nie nagrzewała się do 50 * tylko do 30. Fasolka jest stanowczo nie doceniana w budowlance. Jakieś lobby ja zwalcza, podobnie jak ocieplanie od wewnatrz. Muszę znależć jakąś fasolke i pomacac listki. Dawno tego nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.08.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Zmierzyłem pirometrem temperaturę czarnej terakoty w bardzo słoneczny letni dzień ( wystawa przed sklepem ) - płytka w dotyku była bardzo gorąca, a temperatura 41st.C - Przy 43 st. Jajecznicę można smażyć. Ty sie pewnie z tym pirometrem nie rozstajesz? Pirometromaniak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.08.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Kieszonkowy pirometr wielkości breloczka - to bardzo przydatna sprawa w wentylacji, elektryce, izolacji... Mam przy kluczach. Nawet warto sprawdzić, czy wino jest podane we właściwej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Zmierzyłem pirometrem temperaturę czarnej terakoty w bardzo słoneczny letni dzień ( wystawa przed sklepem ) - płytka w dotyku była bardzo gorąca, a temperatura 41st.C - Przy 43 st. Jajecznicę można smażyć. Terakota na ziemi leży to sporo jej oddaje.Mój tynk (fakt ciemny) na styropianie,więc straty do powietrza.Dach czarny to i do przeszło 80oC się nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.08.2013 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Nie jest to prawdą. Mam czarna papę na dachu i 5cm wełny pod nią ( pawilon z 1990r) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.08.2013 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) - Właśnie wystawiłem na słońce piankę PUR zamknietokomorową z naklejoną czarną papą. Prostopadle do promieni Coś takiego Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Nie jest to prawdą. Mam czarna papę na dachu i 5cm wełny pod nią ( pawilon z 1990r) . A te 5cm.wełny to izolacja? Ja mam pod papą 10cm styropianu i 26cm celulozy.To jest właśnie izolacja powodująca że w lipcu papa nagrzewa się do przeszło 80oC. A woda puszczona w pexie pod tą papą nagrzewa się do 50oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.08.2013 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Prawie południe a czarna papa na piance pur - ma 38.5 st.C. Poczekam jeszcze 50 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.08.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) tak na szybko. Pisałem co daje ten opór przejmowania ciepła ? pisałem co to oznacza. Niech już skończy kolega TB z tym gruntem bo mija się z prawdą. Prawie południe a czarna papa na piance pur - ma 38.5 st.C. Poczekam jeszcze 50 minut. wniosek ? pianka pur jest odbiornikiem zaraz nasz geniusz eł ... stwierdzi, normalnie gwiazda warszawskiego budownictwa ... teraz chce eksplodować w super nową ... i zjeść to forum jak forum budowlane. Geniuszu ... raz jeszcze Ci napiszę ... grunt obiera ciepła zgodnie z jego współczynnikiem przewodzenia ciepła zwanym lambda .... a EPS... tyle przekazuje ile wynika z jego lambdy ... w funkcji grubości to jest opór ... a odwrotność oporu to jest U ... tzw współczynnik przenikania ciepła potocznie zwany U. i jak EPS ... na 1m^2 przy grubości 30cm puści 0,1 wata na stopień na metr kw ... to grunt ma tyle do zjedzenia !!! i choć by się zesrał więcej nie wyciągnie z styropianu .... A czyste przewodzenie do powietrza ... mamy przy wietrze powyżej 10m/s ! w tedy znika współczynnik przejmowania ciepła ... dla tego jak stoisz w korku woda może się zagotować ... jeśli by padły wentylatory ! natomiast na styku dwóch ciał stałych ... nie ma tej bariery .... Przy izolacjach ... 30 cm i więcej czy nawet 5cm ... ten opór wynoszący 0,04 m^2*K/W ... jest śmiesznie mały ... ale dla stali jest znaczący ! czy szyb okiennych. Nie stałeś nigdy widać przy oknie z szybą 1,1 ... rama 2... i sporo mostków ... czuć po prostu ... falę zimna jak po otwarciu chłodni ... ale dla ciebie liczy się grunt ... tylko jakoś w nieizolowanej piwnicy ... jest przyjemnie ciepło .. jakiś . Zupełnie nie udowodniłeś z jakiej du py to wydarłeś te swoje wypociny ! na forum budowlanym trułeś parę lat ... tu też widać chcesz robić smród !!! idiotyzmami ! jak ci coś nie pasi ... to zaczynają się oskarżenia ... że jesteśmy wrogami izolacji ... to ty jesteś wrogiem i szkodnikiem budowlanym bo głosisz maluczkim z du py teorie wyssane !! dajesz jakieś linki nie wiedząc za bardzo co tam jest ... prócz mącenia ... jedyne co ciekawego zapodałeś to ten rozdzielacz do reku ... bardzo fajny po za tym nie potrafisz liczyć ... tylko przypuszczasz ... z du py wyciągasz punkty rosy ... itp zupełnie się na tym nie znając ... co powoduje taki punkt ... jak ściana ma temperaturę ... 8 st to nie znaczy że punkt rosy będzie na niej przy 8 st ... będzie ale tylko powyżej danej wilgotności która jest bardzo mała ... koło 30% i mniej !!! dla np 60 % punkt rosy może być przy temperaturze +15 st... ! spokojnie mogę przeliczyć takie rzeczy ... jak by się kto pytał, na razie to jest plakat ostrzegawczy prze TB ... i jego mierną wiedzą budowlaną ! skąd tyle epitetów? Przypomnieć kto kogo nazywał szkodnikiem ? niedouczonym ... nasz prof rechab ... dr inż alchemi .... duda ... a ten za nim powtarzał ... nie mając koronnych dowodów ... takie brednie wygłaszać ? nie godzi się ... Prócz puszczania brzydkich bąków nie wnosi nic kolega TB do budownictwa ... no ... ten rozdzielacz Pompy ciepła które proponuje choć dobre to TB w myślach je podkręca ... do niebotycznych cop ... wystarczy ... zobaczyć specyfikację ... że koleszka TB przekoloryzował te osiągi ... i tak w koło ... nas za nos wodzi ... robi doświadczenia z du py wzięte ... które ... były nie raz nie dwa ... stąd mamy te wszystkie liczby ...i możemy na tej podstawie liczyć . Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Prawie południe a czarna papa na piance pur - ma 38.5 st.C. Poczekam jeszcze 50 minut. A zerknij drogi adwersarzu na stronę warszawskiej stacji meteo.Akurat kiedy mierzyłeś to promieniowanie było na poziomie 600. Asfaltowa droga w lecie dochodzi do 40oC latem .Zakładam że te wartości wyświetlane przy drogach zbytnio nie są zafałszowane. Puszczając wodze fantazji, jakby w ten ryfel puścić zimą w silne mrozy powietrze z GWC,to taki dom w Suwałkach przeniósł by się niejako daleko za Odrę.A ten ze Szczecina pod Paryż. ps.Czołgista.miałeś coś policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.08.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak by nasz gienek budownictwa ... wiedział co to jest emisyjność ... bo tyło by już coś ps.Czołgista.miałeś coś policzyć wiem nie wymigam się od odpowiedzialności ... wieczorem ... bo wiem że mnie to nie minie ... wlazłem na chwilę ... bo widzę że brzęczenie nie ustaje Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Fasolka jest stanowczo nie doceniana w budowlance. Jakieś lobby ja zwalcza, podobnie jak ocieplanie od wewnatrz. A bez sarkazmu już się nie da rozmawiać? Nie jest żadną nowiną, że umiejętne wykorzystanie roślinności i jej zmian w ciągu roku, mają ogromne znaczenie dla budownictwa pasywnego. Muszę znależć jakąś fasolke i pomacac listki. Dawno tego nie robiłem. A znasz już medyczną nazwę takich zachowań u ludzi? Może to plantofilia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A pro po plantofilii.Wysłałem umyślnego na dach i na dachu 67,2oC a ściana 57oC.Problem jednak jest bo gradient w dzień znacznie wyższy od nocnego,więc jak by nie patrzył większy strumień wchodzi do domu a znacznie mniejszy wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts