Barth3z 10.03.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Widzę, każdy przytacza swoje, sprzeczne. Jedno argument i drugie argument, liczę na to, że za jakiś czas wyjdzie wspólna racja. Poczytaj sobie DTR'ki do EPSów, np. http://styropian-sklep.pl/download-product-attachment-635-26967.html gdzie piszą: "Płyty styropianowe KNAUF Therm EXPERT Hydro D 200 λ33 nadają się do stosowania w miejscach, w których obciążenia nie przekraczają 40kN/m2" Najlepszego EPS'a jakiego znalazłem miał 60kN/m2, XPS 300 ma nawet 200kN/m2, a przy dwóch warstwach ok 140-150kN/m2. Jak porównasz z moją mapą obciążeń to bedziesz widział, że EPS się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Kłamstw nie widzę a półprawdy nigdy nie nadają się do komentowania ze względu na te "pół". Jezeli sie ktos dobrze czuje z klapkami na oczach to pogratulowac samopoczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Poczytaj sobie DTR'ki do EPSów, np. http://styropian-sklep.pl/download-product-attachment-635-26967.html gdzie piszą: "Płyty styropianowe KNAUF Therm EXPERT Hydro D 200 λ33 nadają się do stosowania w miejscach, w których obciążenia nie przekraczają 40kN/m2" Najlepszego EPS'a jakiego znalazłem miał 60kN/m2, XPS 300 ma nawet 200kN/m2, a przy dwóch warstwach ok 140-150kN/m2. Jak porównasz z moją mapą obciążeń to bedziesz widział, że EPS się nie nadaje. Nie masz racji, jezeli TB twierdzi ze XPS sie nie nadaje, a Kszhu podziela jego racje (bo kłamstwa TB nie widzi) to wychodzi na to ze Twoja mapa obciązen jest nic nie warta i prawdopodobnie zostaja obliczona przez spiskowca ciepłownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.03.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Jezeli sie ktos dobrze czuje z klapkami na oczach to pogratulowac samopoczuciaNo niestety. Strasznie trudno kszhu przyznać, że nie ma racji. Jakieś ambicjonalne sprawy, bo nie wierzę by nie dostrzegał tego co my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Tak właśnie powstają manipulacje - nigdzie nie twierdzę, że XPS się nie nadaje. Piszę, że aby zastosować A a nie B potrzebuję dowodów. Ty przedstawiasz jedne, TB przedstawia inne. Gdzie tu problem? Problem jest w tym ze nikt nie udowodnił ze wytrzymałosc na długotrwały nacisk XPS rzedu 150-200 kN spadnie poniżej 60 kN dla EPS. Nie ma zadnych podstaw aby twierdzić ze tylko XPS podlega pełzaniu a EPS nie. Ja sie z takimi opracowaniami nigdzie nie spotkałem, ale cóz znaczą moje słowa przeciwko słowom TB. A tak przy okazji to nie manipulacja a ironia, nie dostrzega jej TB i nie dostrzegasz i TY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.03.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Problem jest w tym ze nikt nie udowodnił ze wytrzymałosc na długotrwały nacisk XPS rzedu 150-200 kN spadnie poniżej 60 kN dla EPS. Nie ma zadnych podstaw aby twierdzić ze tylko XPS podlega pełzaniu a EPS nie. Ja sie z takimi opracowaniami nigdzie nie spotkałem, ale cóz znaczą moje słowa przeciwko słowom TB.Pierwsze badania dotyczące pełzania pod obciążeniem dotyczyły EPS i udowodniły jednoznacznie, że naprężenie powodujące większą niż 2 - 3 % kompresję doprowadzają do pełzania. Część producentów, w związku z tym zamieszcza jako parametr dopuszczalne obciążenie długotrwałe. XPS ma podobny problem, bo to ten sam materiał tylko w trochę innej postaci. Ta różnica strukturalna skutkuje dużo większą wytrzymałością na naprężenia a więc i jego wartość przy 2 - 3% kompresji jest, dla XPS nieporównanie większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Pierwsze badania dotyczące pełzania pod obciążeniem dotyczyły EPS i udowodniły jednoznacznie, że naprężenie powodujące większą niż 2 - 3 % kompresję doprowadzają do pełzania. Część producentów, w związku z tym zamieszcza jako parametr dopuszczalne obciążenie długotrwałe. XPS ma podobny problem, bo to ten sam materiał tylko w trochę innej postaci. Ta różnica strukturalna skutkuje dużo większą wytrzymałością na naprężenia a więc i jego wartość przy 2 - 3% kompresji jest, dla XPS nieporównanie większa. Tak, ale badania TB tego nie potwierdzają, czyzby w srodowisku producentów styropianu tez byli spiskowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Proszę podać wartosci bezwzględne, a nie procentowe. Ja podałem link do danych, Pan nie. Ja widze w projektach płyty głownie na XPS a bardzo rzadko na EPS I tak wyglada dyskusja na argumenty, a Kszhu dalej tego tego nie widzi Dlaczego Pan się nie zwróci z tym do tych co EPS projektują i stosują? Do tej pory spotkałem tylko ISODOM2000 co robi na XPS a np. Legalett http://www.legalett.fi/legalett/Esitteet+%26+Ohjeet/Legalett%C2%AE-video/ na EPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.03.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Z drugiej strony TB przytacza badania na długotrwałe obciążenie Gdzie te badania ? Chyba nie masz na myśli tego?: "Since the insulations thermal efficiency is directly proportional to its thickness, insulation compression from excessive overburden stress is detrimental. As a general guideline, allowable long-term compressive stresses for polystyrene insulation should be limited to only 30% of the rated compressive strength of EPS (of any density, and when EPS is used) and only 20% of the rated compressive strength of XPS (when XPS is used)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Dlatego powtarzam - forum to forum - można podyskutować o ideach, a praktyka to praktyka, opisuję co widzę na budowach. Mało kto kładzie płytę fundamentową na XPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Ludzie ! spekulacje, jak dom lekki to można dać EPS'a ale jak ciężka frańca to trzeba XPS Akurat dużo się dowiaduje z książki https://www.google.pl/search?q=projektowanie+pod%C5%82%C3%B3g+przemys%C5%82owych&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=DbMdU6bwMqjK4AS_2oCYCQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1364&bih=683 jeszcze chciałem dorwać książkę w bibliotece projektowanie pasów startowych.Ta od posadzke przemysłowych wiele kwestii omawia związanych z izolacją, jakie ma parametry itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 a praktyka to praktyka, opisuję co widzę na budowach. Mało kto kładzie płytę fundamentową na XPS [ATTACH=CONFIG]247313[/ATTACH] A ja opisuję to czego nie widzę i jestem kłamcą od urodzenia. Równie dobrze mogę powiedzieć ze mało kto daje EPS pod płytę a wiekszość XPS bo to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Gdzie te badania ? Chyba nie masz na myśli tego?: Na długotrwałe obciążenie "kuleczki" EPS są lepsze od "baloników" XPS - z baloników wcześniej czy później zaczyna schodzić powietrze. Ale może Pan stosować droższy XPS - parametry termiczne są te same. Tylko, że przy innych tematach ( wentylacja, ogrzewanie...), proponuje Pan tanie badziewia, to skąd nagle taka walka o ( dla Pana ) to samo, tylko dwa razy drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.03.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 a praktyka to praktyka, opisuję co widzę na budowach. Mało kto kładzie płytę fundamentową na XPS Powiedział kto ? Jarząbek budownictwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Dlaczego Pan się nie zwróci z tym do tych co EPS projektują i stosują? Do tej pory spotkałem tylko ISODOM2000 co robi na XPS a np. Legalett http://www.legalett.fi/legalett/Esitteet+%26+Ohjeet/Legalett%C2%AE-video/ na EPS A dlaczego ja mam sie zwracać do projektantów, Pan twierdzi, Pan udawadnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.03.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Na długotrwałe obciążenie "kuleczki" EPS są lepsze od "baloników" XPS - z baloników wcześniej czy później zaczyna schodzić powietrze. Ale może Pan stosować droższy XPS - parametry termiczne są te same. Tylko, że przy innych tematach ( wentylacja, ogrzewanie...), proponuje Pan tanie badziewia, to skąd nagle taka walka o ( dla Pana ) to samo, tylko dwa razy drożej? Szkoda gadać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) A ja opisuję to czego nie widzę i jestem kłamcą od urodzenia. Równie dobrze mogę powiedzieć ze mało kto daje EPS pod płytę a wiekszość XPS bo to widzę. Tu i pisze Pan prawdę ( o kłamaniu i nie widzeniu ) - i kłamie, bo nie ma sensu ładować 20 cm XPS zamiast 40 cm EPS! Edytowane 10 Marca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Na długotrwałe obciążenie "kuleczki" EPS są lepsze od "baloników" XPS - z baloników wcześniej czy później zaczyna schodzić powietrze. To jest dosłowny cytat z wyników tych badań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Przecież nie broni nikt Panu kłamać. To była tylko ironia, kto chce to to dostrzeże. Pan nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Szkoda gadać ... Termisol w googlach pdf Innehåller bygglovshandlingar för din grund Może czasem należy zawierzyć konstruktorom. Oni odpowiadają ze bezpieczeństwo, nie rachunek za ogrzewanie! Edytowane 10 Marca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts