Horher 24.08.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A pro po plantofilii.Wysłałem umyślnego na dach i na dachu 67,2oC a ściana 57oC. Problem jednak jest bo gradient w dzień znacznie wyższy od nocnego,więc jak by nie patrzył większy strumień wchodzi do domu a znacznie mniejszy wychodzi. Pewnie dlatego tak jest, bo powierzchnia zewnętrzna jest większa od wewnętrznej. A może chodzi o co innego - nie wiem. Czytałem co napisałeś o tym ryflowanym styropianie. No bo wg mnie bez sensu robić przeciąg w warstwie ocieplenia. Co z tego że w lecie może to będzie działać jak napisałeś, chociaż nie jest to takie pewne. trzeba by tą drugą warstwę styro kleić tak, żeby nie blokować tych rowków na całej wysokości ocieplenia. Jak to zrobić? A nawet jak by się udało jakąś kropelką posklejać ten styropian do siebie , to w zimie miał byś tam przeciąg i ta zewnętrzna warstwa psy na budę się zda. To może już od razu ścianę 3w robić ze szczeliną między ociepleniem a warstwą osłonową. Ale w takim wypadku musiałbyś wybudować sobie dom od nowa Zobaczcie niektóre domy z drzewami w ogrodzie. Jak to się ładnie zaplanuje to jest pięknie, wadą jest jednak to że trzeba na efekty czekać latami. Na szczęście po trzech tygodniach od nasadzenia sytuację uratuje... faslolka :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.08.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A bez sarkazmu już się nie da rozmawiać? Nie jest żadną nowiną, że umiejętne wykorzystanie roślinności i jej zmian w ciągu roku, mają ogromne znaczenie dla budownictwa pasywnego. A znasz już medyczną nazwę takich zachowań u ludzi? Może to plantofilia?Sarkazm? Fajnie to zabrzmiało: "dotknij listków", tak czule. Już jestem fanem fasolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Czołgista, a Ty mieszkasz w górach czy na nizinach? Pytam, bo wiem, że chcesz ogrzewać domek PPC. TB też do tego namawia. Zastanowiłem się i chyba to nie dla mnie, raczej powinna być gruntowa. Mój dom będzie 640 mnpm i może to nie są wysokie góry, ale klimat już jest wyraźnie ostrzejszy. Ta powietrzna może być niewypałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A ja naiwny myślałem ,że jak tam przeciąg latem zrobię to wystudzę,a jak zimą wlot przytkam to zyskam dodatkową izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A ja naiwny myślałem ,że jak tam przeciąg latem zrobię to wystudzę,a jak zimą wlot przytkam to zyskam dodatkową izolację. Nic nie pisałeś o przytykaniu . Z wykonaniem pomysłu nadal lipa... Da się pewnie, bo ludzie w kosmos latają, ale sam pomyśl jak się do tego zabrać?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Bo to oczywiste.A sklejenie dwóch warstw styropianu klejem PU niskoprężnym nie jest zadaniem niewykonalnym.A wręcz banalnie prostym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) OK. Będziesz musiał policzyć ile trzeba dodać tego styro ryflowanego, żeby połączenie tych dwóch warstw było mniej więcej pośrodku strefy kondensacji pary wodnej. Nie wiem, czy dzięki temu, że będzie tam jakaś szczelina nie wykropli się przez to więcej wody niż normalnie. I czy te stosunkowo cieniutkie kanaliki nie ograniczą konwekcji na którą tak liczysz - będą opory i to duże. Wg mnie jest to trochę naciągane i nie da efektu, ale życzę Ci powodzenia. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A kto powiedział,że ma być po środku strefy kondensacji. Ma ułatwić dyfuzję pary wodnej z izolacji po zimowej kondensacji i chłodzić latem.Ma nie pozwolić do narastania ilości wody w izolacji.Ma doprowadzić do swego rodzaju równowagi.Wystarczy styropian ryflowany gr.5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 I właśnie żeby spełnić Twoje warunki ta szczelina powinna być po środku strefy kondensacji. Tak myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Czołgista pewnie stanie na wysokości zadania jak zwykle i jaki wykresik kondensacji w izolacji pokarze.Nieuniknionym jest aby jej nie było.Ważne aby potrafić ją usuwać i maksymalnie się jej przeciwstawić.A przy okazji latem chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A jakie aktualnie masz ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Nie w pełni doskonałe.!5cm. styropianu i drugie tyle celulozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Z ciekawości zobaczyłam jak to wygląda na wykresie. Przy niewentylowanej warstwie powietrza grubości 5mm i takim układzie pozostałych warstw Wykres wilgotności i zmian temperatury jest taki Ale wystarczy, że będzie tam jakaś nieszczelność i z zewnątrz będzie sie dostawać powietrze to wszystko leci na łeb. To jest wykres ze słabo wentylowaną warstwą powietrza: Dalej jestem sceptycznie nastawiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Programy nie odzwierciedlają wszystkich opcji jakie człowiek wymyśli lub spartoli.Włóż dane dla ściany raz 15cm styropianu od zewnątrz i 24cm silikatu a potem odwrotnie,czyli izolacja od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Jak dasz izolację od środka bez paroizolacji to pomijając inne niedogodności, 3/4 ściany będzie pływać. Jak dasz od zewnątrz, to tylko 1/2 - 1/3 warstwy ocieplania. Podoba mi sie Twój pomysł ze szkłem wodnym. Nie wiem na ile to trwałe będzie na takim murze z silikatów i na ile realne jest szczelne położenie takiej warstwy, ale wtedy wilgoci w styropianie wcale nie ma . Może się pokuszę na coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 A skąd ten durny program ma wiedzieć czy dałeś paroizolację szczelnie w 100%(co moim zdaniem jest niemożliwe)czy odstawiłeś lipę. Beczka szkła wodnego kosztuje promil kosztów inwestycji a sucha izolacja jest bezcenna.Nawet jak nie będzie w 100% idealna to będzie na pewno lepsza niż bez niej.Szkło wodne nie lubi wody spływającej.A więc szkło a potem od razu(po wyschnięciu) izolacja ze styropianu,PUR czy wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.08.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Nigdzie nie pisałem że program ma coś przewidywać, skąd Ci się to wzięło ? A jakby to szkło dać nawet w kilku warstwach od wewnątrz przed tynkowaniem? Wydaje się to jeszcze lepsze. Znasz jakieś farby, co nie przepuszczają (albo przepuszczają mało) wilgoci? Ktoś o nich wspominał, ale nie wiem jak się nazywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.08.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Od wewnątrz? A działowe a stropy? Z zewnątrz jakby łatwiej.A jak prosto to i skutecznie.Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 25.08.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Jak dasz szkło wodne od wewnątrz to będziesz mieć problem z wykończeniem: gładź, farby itp. Ciekawe czy ktoś już stosował to szkło w praktyce, w sensie takim jak proponuje nydar. Strach testować na własnym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.08.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Nigdzie nie pisałem że program ma coś przewidywać, skąd Ci się to wzięło ? A jakby to szkło dać nawet w kilku warstwach od wewnątrz przed tynkowaniem? Wydaje się to jeszcze lepsze. Znasz jakieś farby, co nie przepuszczają (albo przepuszczają mało) wilgoci? Ktoś o nich wspominał, ale nie wiem jak się nazywają. W zasadzie każda dobej jakości akrylowa. szczególnie trzeba szukać farb półpołyskowych (satynowych lub eggshell) - tam jest dostatecznie dużo dyspersji (spoiwa) żeby zrobić powłokę mało przepuszczalną. Co do szkła wodnego jestem sceptyczny - farby i tynki oparte na tym produkcie (silikatowe) są dziurawe jak sito w porównaniu do akrylowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts