Tomasz Brzęczkowski 07.08.2013 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Oj nieładnie nie wspierać kolegów ze sklerozą. Zdjęcia pamiętam, ale już parametrów nie. Pamiętam wiersz szkła piankowego piankowego ( chyba 10cm) na tradycyjnym fundamencie. Ale na pewno pod podłogą na gruncie nie było 30 cm styropianu. Sporo poszło chyba w strop. Ale już nie pamiętam. Niestety pamięć jest ulotna. To napisz chociaż czy dom dalej jest tak stabilny w zużyciu energii na ogrzewanie. Gdyby było 20 cm styro od gruntu - to dom zużywałby ponad 30kWh/m2 rocznie Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.08.2013 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Szanowny Panie j-j - gdyby Pan kupił projekt Swojego domu z taka izolacją jak jest - i firma położyłaby Panu ogrzewanie ( kable) i wentylację - Czyli nic Pan przy domu nie robił i nie wymyślał!!!! Nie słysząc wcześniej o FM - czy mając taki dom kupiony, gotowy - zaczął by Pan pisać na FM???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.08.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Gdyby było 20 cm styro od gruntu - to dom zużywałby ponad 30kWh/m2 rocznie Ale nie ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.08.2013 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ale nie ten A ten to co? Nie ma 30 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.08.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 A ten to co? Nie ma 30 cm? Ten chyba ma 30 cm ale nawet gdyby miał tylko 20 cm dalej by było poniżej 30 kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 07.08.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ten chyba ma 30 cm ale nawet gdyby miał tylko 20 cm dalej by było poniżej 30 kWh/m2 Asolt, odpuść. Dlaczego nie chcesz się zgodzić, że gdyby dom j-j miał 20 cm od gruntu, to by zużywał 100 kwh/m2? Moim zdaniem tak właśnie by było, więc nie mam o czym z TB dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.08.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 24-36 cm od gruntuDom jest 4 sezon bardzo stabilny, żadnych zmian w zakresie zużycia na cele dogrzewania.Cały sezon stalą temp. Zdaje się pierwszy sezon troszkę powyżej 15 bo 16 kWh/m2*rok, drugi 14,9, trzeci 12,2 a czwarty 15,1.Każda z tych 4 zim była zimniejsza od średniej obliczeniowej u mnie na co projektowałem dom a ta ostatnia byłą najzimniejszą ze wszystkich.W fundamencie jest szkło i mimo wszystko lekko je widać na termowizji. Bez szkła uważam miałbym powyżej 20 kWh/m2*rok ale o ile więcej nie wiem, myślę, że powyżej 30 to na bym nie doszedł. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.08.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Ten chyba ma 30 cm ale nawet gdyby miał tylko 20 cm dalej by było poniżej 30 kWh/m2 Nie jest to prawdą - te 10cm różnicy - ( 30 a 20cm) przy 100m2 to 2000kWh - Byłby domem nieizolowanym - Domów nieizolowanych jest więcej - więc taki z symboliczną izolacją 20 cm - zapewne Pan znajdzie! Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.08.2013 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 W fundamencie jest szkło i mimo wszystko lekko je widać na termowizji. Bez szkła uważam miałbym powyżej 20 kWh/m2*rok ale o ile więcej nie wiem, myślę, że powyżej 30 to na bym nie doszedł. Zapewniam Pana z praktyki, że ciepło nie ucieka proporcjonalnie do mostka termicznego. Tak jest tylko w wyliczeniach. Nieszczelny termos się wyrzuca. A mostki termiczne są DYNAMICZNE, a nie statyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.08.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Zapewniam Pana z praktyki, że ciepło nie ucieka proporcjonalnie do mostka termicznego. Tak jest tylko w wyliczeniach. Nieszczelny termos się wyrzuca. A mostki termiczne są DYNAMICZNE, a nie statyczne Tyle to ja też wiem, jednak co w związku z tym? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 07.08.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 24-36 cm od gruntu To skoro już odpowiedziałeś, to co to znaczy? Tzn. gdzie i ile jest 24, a gdzie 36? Czy gdybyś budował jeszcze raz, to już na płycie z opaską, czy jeszcze cokolwiek Twoim zdaniem przemawia za fundamentami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.08.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Asolt, odpuść. Dlaczego nie chcesz się zgodzić, że gdyby dom j-j miał 20 cm od gruntu, to by zużywał 100 kwh/m2? Moim zdaniem tak właśnie by było, więc nie mam o czym z TB dyskutować. Tak masz rację, odpuszczam, szkoda robic jeszcze wiekszy bałagan w tym watku, skoro teraz jest ok 15 kW przy srednio 30, to przy 20 cm mogło by byc ok 20 kWh/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.08.2013 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Tak masz rację, odpuszczam, szkoda robic jeszcze wiekszy bałagan w tym watku, skoro teraz jest ok 15 kW przy srednio 30, to przy 20 cm mogło by byc ok 20 kWh/m2. Tak jest - nie potrzeba tu złych doradców zwalczających izolowanie domu. Pan Sobie odpuści szkodzenie innym - izolacja to podstawa a podstawą izolacji jest zdecydowane odcięcie się od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.08.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Tyle to ja też wiem, jednak co w związku z tym? Pzdr Ano to ze TB jest bajkopisarzem, marzycielem i fantastą, Ty to wczesniej wyliczałes, ale zapewne nie uwzględniłes wszystkich zastrzezeń TB, obliczyłes to co niepoliczalne, wg obliczen wybudowałes i cieszysz sie domem pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.08.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 To skoro już odpowiedziałeś, to co to znaczy? Tzn. gdzie i ile jest 24, a gdzie 36? Czy gdybyś budował jeszcze raz, to już na płycie z opaską, czy jeszcze cokolwiek Twoim zdaniem przemawia za fundamentami? 36 nad GWC pod drugą połową 24 cm. asolt, wiesz ... TB czasem dobrze pisze tylko, że kiedy przesadza to urywa i pozostają jedynie gołe stwierdzenia. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.08.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 36 nad GWC pod drugą połową 24 cm. asolt, wiesz ... TB czasem dobrze pisze tylko, że kiedy przesadza to urywa i pozostają jedynie gołe stwierdzenia. Pzdr Tak, czasami dobrze pisze. ale tylko czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.08.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Tak, czasami dobrze pisze. ale tylko czasami. Panie asolt - dokąd Pan nie dowie się na czym polega izolacja i po co jest audyt oraz jak się go robi - będziemy w ostrym konflikcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 07.08.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Asolt, olej. Jak będziesz grzeczny, to może kiedyś TB Cię nauczy, na razie musisz żyć w nieświadomości.@j-j, wypowiesz się w kwestii płyta / fundamenty w Twoim konkretnym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.08.2013 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Szanowny asolt - nauczy się nawet jak będzie niegrzeczny - Audyt jest po to, by ludzie izolowali domy. Jak ktoś liczy mostki termiczne, a nie je wyklucza - to jest szkodnikiem nie audytorem. Jak ktoś nie ma narzędzi - np. do sprawdzenia szczelności domu - to po co, się za audyt bierze? Audytor powinien "zapalać czerwona lampkę" u inwestora, że architekt wpuścił inwestora w nieizolowany dom czyli tzw kanał!! Celem wprowadzenia charakterystyk energetycznych było otwarcie oczu inwestorowi a nie mydlenie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.08.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Zawsze uważałem ze płyta jest najlepsza i zdania nie zmieniłem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts