gosciu01 25.08.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Mógłbyś rozwinąć myśl, bo wydawało mi się, że przy stosowaniu styropianu od zewnątrz przegroda nie jest wykonana książkowo tj. zły układ warstw jeśli weźmiemy pod uwagę opór dyfuzyjny. Zgodnie z zasadami opisanymi w systemach dociepleń. Jest ich od liku. Dobrze opisuje to np. Ceresit. Osobiście nie zamierzam podważać wyników badań wielu instytutów i dziesiątek norm np. próbami pomiarów suszonego/bądź nie piasku w wiadrze. Sam wskazałem w jednym z wątków różnicę i wielkość ciśnienia pary wodnej zimą od wnętrza w kierunku styropianu. To zjawisko niekorzystne, ale pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.08.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Nydar, dokładnie o tym piszę! Należy budować zgodnie ze sztuką i pilnować swoich interesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.08.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 No tak .Smutna rzeczywistość .Chcę budować to polibudę muszę skończyć.A myślałem ze ogrodnik też może.Nadal jednak będę tkwił w przekonaniu,że technologia musi być dostosowana do poziomu wykonawców. Nauczyciele ,prawnicy,lekarze,urzędnicy,robotnicy będą mieli złe domy.To nie jest uczciwe.Technologia powinna być dostosowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.08.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Jeżeli wykonawca cep to i technologia prosta niczym cep.A technologia narzuca paroizolację dachu która jest nie wykonalna w warunkach budowy.Absurd.Ale to już polityka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.08.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Każdy może robić jak chce i głosować swoimi pieniędzmi na określone rozwiązania. Możesz kupić wypróbowane, idealne rozwiązanie i zapłacić za nie stosowną kwotę, wybudować "po polsku" - w miarę tanio i tak sobie, bądź nauczyć się co nie co i dopilnować procesów. W trzeciej wersji otrzymasz rozwiązanie zbliżone do idealnego za cenę budowy "po polsku". Powyższe określenia to skróty myślowe. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.08.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Też wybrałem trzecią opcje..Taki skrót myślowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 02:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Dałbyś spokój. Żadnych dowodów na swoje teorie przedstawić nie możesz ale uparcie je powtarzasz. Znowu wkleisz malutkie obrazki w niezrozumiałym języku? - A fizyka? A rezultat w kWh/m2 a przejechać się do Czech, Słowacji, Danii w Alpy czy Skandynawia? Jakie Pan ma dowody? Bo ja chętnie opiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 02:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 To Pan chce się pozbyć! Ja chcę ciepło zatrzymać Wie Pan dlaczego rannego zawija się w al folię nie w koc? By nie przewiewało. Paroizolacja ma głównie zatrzymać powietrze, którego składnikiem jest para - ruch powietrza obniża opór cieplny . Pozbywanie się ciepła jest bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 02:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Kondensacja pary wodnej w styropianie dla średniej ważonej okresu grzewczego - nie występuje! A pobrane z elewacji 100cm3 próbki styropianu ważyły od 4 g do 7 g tak ze starości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 02:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Ciśnienie pary wodnej jest odwracalne lato-zima, stąd woda nie gromadzi się w styropianie, ani murze. Zimą... wiadomo, że wyższe ciśnienie wewnątrz ale latem się to nie odwraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 02:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Nydar, dokładnie o tym piszę! Należy budować zgodnie ze sztuką i pilnować swoich interesów. Sztuka się kończy na 30kWh/m2 rocznie.... a Politechniki polskie nie mogą się znać na sztuce izolacji, bo tam się króluje sztuka ogrzewania. A: rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania. EKONOMIA. Nie da się pogodzić sztuki izolacji ze sztuką centralnego ogrzewania. To dwie wykluczające się sprzeczności. Można sprawdzić w praktyce --- najmniejsze kotłownie z najlepszych firm nie zejdą poniżej 8000kWh w sezonie - stąd taka walka z izolacją w krajach gdzie króluje kotłownia. Tylko, ze to nie sztuka izolacji a marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 26.08.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Ja chętnie dał bym paroizolację na ścianę murowaną i nie ważne czy od wewnątrz czy pomiędzy murem a styropianem. Na strop Teriva też pójdzie izolacja w postaci styro lub wełny. Gdzieś czytałem, że jak strop jest lany to paroizolacji nie trzeba dawać, bo lane z betonu stropy są szczelne. Jak to jest na prawdę nie jestem pewien. Ale o ile na stropie można położyć folię paroizolacyjną, to na ściany murowane taka technologia nie pasuje. Najlepiej jakby można było pomalować jakimś środkiem. Jest pomysł ze szkłem wodnym, ale kto wie jaki stawia opór dyfuzyjny??? Może od ciekłej wody chroni, ale od pary? Nie wiadomo. Folia budowlana niby wodę zatrzymuje, ale pary już nie, dlatego daje się specjalne folie paroizolacyjne. Czołgista, ponawiam pytanie co daje się między strop a izolacje termiczną w sytuacji jak przedstawiłeś??? Folię paroizolacyjną czy coś innego??? A ze szkieletami to już zupełnie porażka. Robi się tą paroizolacje i nawet jak ekipa się stara to na końcu jest i tak sito. Panie Tomaszu, paroizolacja nie jest po to żeby wiatr nie hulał bo i tak nie hula. Jak ma hulać jak z zewnątrz jest to szczelnie przykryte tynkiem lub wiatroizolacją? I jeszcze ciekawostka związana z foliami NRC używanymi przez służby medyczne. Les Stroud w jednym z odcinków Survivorman owinął się takim kocem pełen nadziei na ciepłą noc. Rano gdy z zimna nie zmrużył oka miał już inne zdanie na ten temat. Nie znaczy, że to nie działa, ale nie przypisujmy temu nadprzyrodzonych zdolności. Poza tym porównywanie koca ratunkowego do paroizolacji jest zbyt daleko posuniętym uproszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Gdzieś czytałem, że jak strop jest lany to paroizolacji nie trzeba dawać, bo lane z betonu stropy są szczelne Nie badałem tematu, bo zawsze spotykam paroizolację przy izolacji termicznej - ale z tego wynika, że za 20 cm betonu - styropian był jak gąbka. http://www.izoterm.waw.pl/asp_service/upload/content/Ocieplenie-stropodachow-niewentylowanych-w-budynkach-energooszczednych.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Robi się tą paroizolacje i nawet jak ekipa się stara to na końcu jest i tak sito. Śruby itp nie powodują dziur w paroizolacji. Chyba że się je wykręci. Poza tym w w porównaniu do braku paroizolacji jest to ułamek promila. Badania na WAT ( dr Wojciech Nawrot ) i Na Politechnice Lubelskiej - wykazały, że zawilgocenie do 1% nie ma wpływu na opór cieplny i trwałość materiałów. Ale już przy 4% zawilgocenia mamy 50% oporu cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Panie Tomaszu, paroizolacja nie jest po to żeby wiatr nie hulał bo i tak nie hula. Jak ma hulać jak z zewnątrz jest to szczelnie przykryte tynkiem lub wiatroizolacją? Jeżeli mianem wiatru określimy każdy ruch powietrza - to hula. Gdy włączamy ogrzewanie rośnie ciśnienie - przy wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła - różnica ciśnień jest jeszcze większa. Spotykam na co dzień domy szkieletowe - ściana od wewnątrz - farba - grunt - włóknogips (fermacell ) lub g-k - płyta osb - paroiaolacja - wełna w konstrukcji - styropian - siatka tynk -grunt - farba Czy Pan uważa, że beton komórkowy czy ceramika typu porothern są mniej "przepuszczające" powietrze niż frrmacell z płytą osb???? W jednym i drugim przypadku są te same farby i ten sam styropian na zewnątrz??? Proszę mi napisać, czym dla dyfuzji pary i różnicy ciśnień różnią się te dwie konstrukcje, bo w przypadku fermacell-a i żywicą klejonej płyty - nikt nie ma wątpliwości, że styropian na zewnątrz musi być od wewnątrz zabezpieczony paroizolacją!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 I jeszcze ciekawostka związana z foliami NRC używanymi przez służby medyczne. Les Stroud w jednym z odcinków Survivorman owinął się takim kocem pełen nadziei na ciepłą noc. Rano gdy z zimna nie zmrużył oka miał już inne zdanie na ten temat. Nie znaczy, że to nie działa, ale nie przypisujmy temu nadprzyrodzonych zdolności. Poza tym porównywanie koca ratunkowego do paroizolacji jest zbyt daleko posuniętym uproszczeniem. Zdecydowanie - nie działa jako izolacja od gruntu. Gdzie nie ma powietrza, więc i folia nie ma co unieruchamiać. Zmarzłby też w kocu wełnianym - Zapewniam Pana, że najefektywniejszą izolacją termiczną będzie połączenie koca z folią. Jedynym problemem w takim "ubraniu" jest wilgoć z wewnątrz, ale w domu tę odprowadzamy skuteczną wentylacją. O oporze cieplnym materiałów stanowi stopień unieruchomienia powietrza , dlatego pianki zamknięto komorowe są lepsze od styropianu czy pianki otwartokomorowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.08.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Proponuję przy styropianie po prostu farbę jakąś emalię akrylową czy nie wiem pierwszej klasy na szorowanie.Bo koniec końców tynk pomalować trzeba. Ważne są obróbki wokoło okien czyli dodatkowa paroizolacja tj pas foli ... ogólnie już dostępne rozwiązania systemowe.Przejścia rur itp ponieważ rozpatrujemy tzw mostki dyfuzyjne.Tak szczelność nie ma znaczenia ? 1 mb rozwarcia grubego na 1mm da po tygodniu litr wody w wełnie ...stąd wełna bez aptekarskiej paroizolacji to zakała !ekofiber może zjeść do 20 % wody i ją związać ...wełna tylko 0,3 % . Następnie licznie w programie to jest tak...mała wilgotność powietrza ... przesadza że będzie kondensacja.... duża wilgotność znowu ... doliczy ... ponieważ takowe rzeczy można zaakceptować ...bo to jest rozbieżność 10% czyli prawidłowo to co jest dla 40% ... to stan będzie faktyczny jak dla 30 %a przy 60 % stan będzie faktyczny jak dla 70% tak w mocnym skrócie ...rozchodzą się obliczenia ...na dole jest bezpiecznie na górze zakresów trzeba uważać. stąd pilnowanie wilgotności w domu koło 40% i to co wleciało w ścianę ... po przejściu przez farbę ... sobie odpłynie przez EPS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2013 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Na strop Teriva też pójdzie izolacja w postaci styro lub wełny. Przecież taki strop nie jest termicznie odizolowany od ściany ? To naprawdę stare technologie - Jeżeli koniecznie chcemy akumulacją stropów - to łączniki i izolacja lub chociażby coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.08.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie badałem tematu, bo zawsze spotykam paroizolację przy izolacji termicznej - ale z tego wynika, że za 20 cm betonu - styropian był jak gąbka.http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.izoterm.waw.pl%2Fasp_service%2Fupload%2Fcontent%2FOcieplenie-stropodachow-niewentylowanych-w-budynkach-energooszczednych.pdfNależy pamiętać że jest to materiał reklamowy, przygotowany na zlecenie jednej firmy. Pominął autor zupełnie milczeniem opór dyfuzyjny papy. Przy podwójnej warstwie baaaardzo duży i zmieniający w sposób zasadniczy przepływ wilgoci. W takich warunkach faktycznie dojedzie do kumulacji wilgoci w warstwie ocieplenia. Nie ma takiej sytuacji w ociepleniu stropu czy dachu skośnego oraz ściany.Styropian, wbrew pozorom nie stanowi poważnej zapory dla pary wodnej, nowoczesne farby elewacyjne również. Rozwiązaniem dla stropodachu może być, pokazana w tej reklamie folia aluminiowa lub też, stosowany od dawna stropodach wentylowany. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.08.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 - A fizyka? A rezultat w kWh/m2 a przejechać się do Czech, Słowacji, Danii w Alpy czy Skandynawia? Jakie Pan ma dowody? Bo ja chętnie opiszę.Jeździłem po świecie i to sporo. Pracowałem na budowach. Nigdzie nie spotkałem rozwiązań które proponujesz. Fizyka równiez przeczy temu co piszesz jak i rezultaty w kWh/m2. Tak znowu bedziemy gadac bez sensu, ty będziesz wklejał nieczytelne obrazki oraz opracowania które wprost zaprzeczają twoim teoriom,( z niechlujstwa chyba, bo nie wiem jak można nie zpoznac sie z tym co sie linkuje), bedziesz udowadniał że na politechnice uczy sie złej fizyki i tak dalej. Jak chcesz byc traktowany poważnie to wypowiadaj się poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts