Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dobra, skoro argumenty to argumenty Poproszę w tym wątku o definicję domu normatywnego łącznie z podaniem U przegród zewnętrznych i stolarki ,oraz o takie opracowanie A jeśli nie przystaje Panu tytuł wątku do danych o które poprosiłem, to proszę na priv Dom normatywny to dom z przegrodami określonymi normami - nie wiem jak na dziś ciepłownicy radzą robić ścianę dach podłogę - ale zaraz na pewno się dowiemy. A potem poprosimy Pana kszu by policzył jak przy normach poprzednich. I zobaczymy czy straty do gruntu ( podłoga i fundament} są bliżej 5 % czy 50% . Wyliczenia Pana kszu i Dudy dotyczyły norm podłoga 0.6 ściana 0.3 dach o,2 W/m2xK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Kszhu czepiłem się kabli które TB ładuje w beton ...w domu któremu bardzo daleko do ścian 0,1 . ale o tym nie pisze ... i pyka tymi kablami ... a że w czorty energii rozproszy to takie ma wnioski. I zobaczymy czy straty do gruntu ( podłoga i fundament} są bliżej 5 % czy 50% . na jakiej podstawie jest to 50% ja się pytam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A ja to widzę tak na przykładzie mojego domku 13x13m2, pow. uż. 127m2: - podłoga 127m2, U=0,12, Tw=25st, Tz=8st, dT=17K, P= 260W + mostki cieplne - ściany ~150m2, U=0,09, Tw=22st, Tz=0st, dT=22K, P= 297W + mostki cieplne i okna - sufit 127m2, U=0,07, Tw=25st, Tz=0st, dT=25K, P= 222W + mostki cieplne. Z tego wnioskuję, że przez podłogę straty są może o 30% mniejsze niż przez ściany, a takie rysunki: http://www.termhouse.com.pl/userfiles/image/termo3.jpg nie pasują mi do tego za nic w świecie. Coś naprawdę jest na rzeczy. ten rysunek jest z materiałów KAPE i ITC z czasów gdy norma na izolację wynosiła do gruntu 0.6 sciana 0.3 dach 0.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.03.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Pogratulować! Patent "tylko 3 klawisze"? No faktycznie 3 tylko. Najgorzej jak się miejsce zrobi na górze prawej kolumny i trzeba dać w górę. Dlatego już w to nie gram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 I zobaczymy czy straty do gruntu ( podłoga i fundament} są bliżej 5 % czy 50% . na jakiej podstawie jest to 50% ja się pytam ... Na podstawie moich pomiarów i wyliczeń Szanownego kszu i dr Dudy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 No tak czarodziejski grunt ! według TB . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 19.03.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A ja wcale tego nie pochwalam. Wiem że nie ale TB nie wytykasz natomiast innym nagminnie. Dobra koniec off topa Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Kszhu czepiłem się kabli które TB ładuje w beton ...w domu któremu bardzo daleko do ścian 0,1 . ale o tym nie pisze ... i pyka tymi kablami ... a że w czorty energii rozproszy to takie ma wnioski. Mamy nowe technologie "woodtech" a od ściany 0.1 z roku 1990 odszedłem niezbyt daleko - do 0.08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) TB łże ! na każdym kroku przestawia "fakty" tylko nie wiedzieć czemu są to "fakty" z rzopy wzięte. Mamy nowe technologie "woodtech" a od ściany 0.1 z roku 1990 odszedłem niezbyt daleko - do 0.08 czy ty mitomanie się widzisz co piszesz ? pierwsze piszesz iż ściany to znikomy udział w stratach .. teraz że nagle robiłeś w 1990 ściany 0,1 ... tobie się cyferki plątają, jak cyganie po dworcu. łżesz ! jak pies. Edytowane 19 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 ,,Ja więc pytam o ZUPEŁNIE CO INNEGO. " Sprecyzuj kszhu to ci odpowiem . Nie wiesz tylu rzeczy i o tyle pytasz,że można się pogubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Tu nie ma nic do gruntu bo jest piwnica dlatego jak dla mnie taki rysunek nie wiele warty. Lepiej liczyć konkretny projekt. Takie rysunki są w podręcznikach a piwnica nie zmniejsza strat. Chodziło mi tylko o walkę z mitem propagowanym do dziś - ocieplenie domu to przyklejenie styropianu do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.03.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 TB nie kłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 TB łże ! na każdym kroku przestawia "fakty" tylko nie wiedzieć czemu są to "fakty" z rzopy wzięte. Pan tak nie beczy! I Pan zrozumie jak domy ( jak w temacie ) budować. Bo to proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.03.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Zależy kto jaką krawędź wybierze, jedni górę, inni dół, prawy, lewy bok. Ale mam gościa, który szaleje po całej i 2^11 zrobił Próbowałem wszystkiego ale jakoś naturalnie doszedłem do takiego jak się okazuje najbardziej oczywistego schematu. Tak po całości to sobie nie wyobrażam - bajzel się robi, ale to musi ciekawie wyglądać. A tak to na początku na zmianę prawo dół do oporu, jak trzeba to góra, potem znowu prawo dół do oporu i jak jest 128-256 to układam. To znaczy już nie układam... A co do domu, to przecież na tych rysunkach okna są osobno, więc jeśli mostek cieplny podłoga/ściany zaliczymy do podłogi, to straty przez podłogę mogą wyjść... większe niż przez ściany! OMG!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.03.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Genialne mataczenie! Odpowiadasz a niby nie wiesz na co! Ale żebyś nie mówił, że nie możesz znaleźć, umknęło jak zwykle itp. itd. to masz jeszcze raz: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6413799&viewfull=1#post6413799 Cyt.: Przypomnę - dotyczy wymiennika pomyj. To już komplet danych? Dasz radę teraz odp. na to co zacytowane? Nie wiem co to wymiennik pomyj. To się wymienia pomyjami czy pomyje na coś? Może spróbuj w jakim chlewie .Tam pewnie pomyje znajdziesz. A jak już w temacie wymienników. Twój słynny na FM maxowy GWC ma dopuszczenia jakieś czy tylko tak,dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 TB łże jak pies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.03.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 TB łże jak pies. Tego nie wiesz. Może po prostu nie rozumie pewnych rzeczy, albo łże jak... Zygmunt Chajzer w reklamie Vizira. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 TB łże jak pies. Nie zaprzeczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Nie rozumie i przetwarza te gnioty ! Może po prostu nie rozumie pewnych rzeczy, albo łże jak... Zygmunt Chajzer w reklamie Vizira dostał płytę z 30cm izolacją i na piachu lambda 0,7 i na stali 57 wat ... jak by to była prawda co pisze to U przegrody winno skoczyć 6x ! ale niestety tylko skoczyło o różnicę w oporze między 0,7 a 57 wat. Cytat Napisał מרכבה Zobacz post TB łże jak pies. Nie zaprzeczę. no widzisz nie wiem kiedy ostatnio napisałeś prawdę. i teraz nie mogę uwierzyć w to co widzę. nagle TB napisał iż nie przeczy . już jakiś bardzo piko postęp jest. Edytowane 19 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Bez problemu znajdę Panu w 2014 roku opracowania i rysunki, ze w domu normatywnym dalej jest 3-10% strat do gruntu Nie wiem jak w normatywnym ale w tych których liczę zarówno "izolowanych" jak i nie te straty sa w zakresie do 15-16%, na ogól jest jednak < 10 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts