surgi22 22.03.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Nie kłam TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.03.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Ekonomia izolacji wynika bezpośrednio z jej definicji. Tę definicję podał prof Żmijewski - EKONOMICZNA IZOLACJA TERMICZNA TO TAKA PRZY KTÓREJ NIEEKONOMICZNY JEST CENTRALNY SYSTEM OGRZEWANIA. Co tu jest niejasnego? To jest bardzo proste liczenie, to jest EKONOMIA w budownictwie - optymalizacja rozwiązań. Najlepszy efekt najniższym kosztem! Samo to założenie jest bez sensu. Ekonomiczne rozwiązanie, to takie, które kosztuje najmniej przy osiąganiu takich samych rezultatach. Trudno mówić o ekonomicznej izolacji w oderwaniu od kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych ogrzewania. W naszym klimacie całkowita eliminacja ogrzewania w budownictwie mieszkaniowym, jest praktycznie nieopłacalna. Jeżeli ktoś z puli dostępnych rozwiązań wykreśla jedno, bez żadnego uzasadnienia, to trudno, żeby udało mu się osiągnąć ekonomiczne rozwiązanie. Pan manipuluje kategoriami ogrzewania wg własnego uznania. Bez skrupułów proponuje Pan centralne ogrzewanie i chłodzenie powietrzne, dodając do niego ogrzewanie kablami lub matami grzewczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.03.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 ...Co tu jest niejasnego? To jest bardzo proste liczenie, to jest EKONOMIA w budownictwie - optymalizacja rozwiązań. Najlepszy efekt najniższym kosztem!Tak jak tu? 40: cm XPS pod podłogą! Projektant współpracuje z Brzęczkowskim, to wszystko tłumaczy. Naciągnęli inwestora na bezsensowny wydatek. To jest właśnie "najlepszy efekt, najniższym kosztem" by Brzęczkowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.03.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Nie kłam TB. TB nazywa to ciekawiej "Mijanie się z prawdą, nie bez udziału świadomości". Dedykacja : https://www.youtube.com/watch?v=WWwxr_tZqxk "Ale chłopaki - ściągnijcie mnie stąd". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.03.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Jak tylko TB będzie wciskał swoje kłamstwa , a będę na forum napiszę prosto TB nie kłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.03.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 ciekawe jakie to izolacje stosuje się pod płytą dla takich grubości? BASF chyba wyraźnie pisze w swoich wytycznych, że XPS300 nadaje się pod płytę, ale grubość izolacji to max 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.03.2014 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Szanowny Panie jak ktoś się nie zna na izolacjach w budownictwie - to przy braku argumentów merytorycznych przechodzi na wygłupy. Pan jest tego świetnym przykładem, Sam Pan sobie dał 10cm styropianu od gruntu i ponieważ to Pan sam sobie robił, to nie jest to wg dr Dudy "łajdactwo" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.03.2014 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 ciekawe jakie to izolacje stosuje się pod płytą dla takich grubości? BASF chyba wyraźnie pisze w swoich wytycznych, że XPS300 nadaje się pod płytę, ale grubość izolacji to max 30 cm W normach i wytycznych podaje się minimum izolacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.03.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 PS co można sadzić o gościu który czapkę na kiju ( szpadlu ) bierze za robotnika ( i jeszcze wie że nie krasnoludek !!!!!) :lol2:. Sorki drogi TB - NIE PAL TEGO G.....A bo Ci szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.03.2014 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Jak tylko TB będzie wciskał swoje kłamstwa , a będę na forum napiszę prosto TB nie kłam. To wolny kraj głupota nie jest karana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.03.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Jak by była to byś z ciupy nie wyszedł do końca dni swoich. Edytowane 24 Marca 2014 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.03.2014 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Jak by była to byś z cipy nie wyszedł do końca dni swoich. Mozę trochę kamyków do głowy... bedzie choć grzechotka dla dzieci, nie będę się z takim czymś przekomarzał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.03.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Szanowny Panie jak ktoś się nie zna na izolacjach w budownictwie - to przy braku argumentów merytorycznych przechodzi na wygłupy. Pan jest tego świetnym przykładem, Sam Pan sobie dał 10cm styropianu od gruntu i ponieważ to Pan sam sobie robił, to nie jest to wg dr Dudy "łajdactwo" . Pan Duda (doktorem jest ale w zupełnie innej dziedzinie) nie jest w tej dziedzinie żadnym autorytetem. Dotychczas nie zbudował żadnego domu energooszczędnego, podobnie zresztą jak i Pan. Jego koncepcja domu autonomicznego ADD była ekonomicznym rozwiązaniem, ale ... tylko na papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.03.2014 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Pan Duda (doktorem jest ale w zupełnie innej dziedzinie) nie jest w tej dziedzinie żadnym autorytetem. Dotychczas nie zbudował żadnego domu energooszczędnego, podobnie zresztą jak i Pan. Jego koncepcja domu autonomicznego ADD była ekonomicznym rozwiązaniem, ale ... tylko na papierze. A ja wyczytałem, że jest wykładowcą audytu i audytorem nr1 - to inna dziedzina? A koncepcja domu ADD już jest zupełnie inna - może Pan zresztą napisać i się spytać. Domyślam się, że skoro dr Duda Panu napisał Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. a Pan sam sobie dał 10 cm styropianu od gruntu - TO PAN NIE MOŻE NIC INNEGO O DUDZIE PISAĆ. Uznając Jego wiedzę wyszedłby Pan na głupca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.03.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 To wolny kraj głupota nie jest karana. I to jest właśnie motto Brzęczkowskiego, z którego korzysta garściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.03.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 A ja wyczytałem, że jest wykładowcą audytu i audytorem nr1 - to inna dziedzina? Śmiechu warte : http://grupaien.pl/zespol/dr-ludomir-duda/ : Organizator i pierwszy Prezes Zarządu Fundacji Poszanowania Energii. Twórca systemu auditingu termo-modernizacyjnego w Polsce i Audytor Energetyczny KAPE nr 0001. Skromnością pan prezes nie grzeszył. Sam sobie nadał tytuł "Audytora nr 0001" (w tym samym dniu audytorami zostało jeszcze 8 innych osób) - http://www.kape.gov.pl/dbaudit/fs-audita.phtml . Z tego co pamiętam później również sobie sam przyznawał nagrody. I to ma być autorytet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.03.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 To nie dom Szanownego kszu a już dawno postawiony i nie ja dałem, czy Pan daje a projektant. 40 cm jest w projekcie. Waga domu nie ma znaczenia, bo i tak mur stawia się zawsze osłonowo na fundamentach. Osłonowo czyli od zewnątrz. Skoro Pan na forum dyskutuje o wentylacji, grubości izolacji itp, to nie ma Pan PROJEKTU tylko rysunek domu wykonany przez laika dumnie zwany projektem! Szanowny Panie - w PROJEKCIE nic Pan nie zmienia. Pan jest pewien, że ten wykres ma sens? Że projektanci w 40 letnim stażem się mylą? [ATTACH=CONFIG]250001[/ATTACH] 30cm + 20 cm - Pan wie lepiej? Jakie Pan ma w tym doświadczenie? Projektant, który wciska 40cm styro od gruntu, to albo gamoń albo łajdak. Gamoń dlatego, że nie zna warunków gruntowych i nie potrafi oszacować jakie są straty, więc daje 40cm, albo łajdak, bo dla niego 20 czy 40cm w posadzce to żadna różnica (za projekt weźmie tyle samo pieniędzy), a dla inwestora już solidne obciążenie. Tak gruba izolacja gruntu nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Chyba, że udowodnisz, że tyle, ile wydasz na dodatkowe 20cm styro przyniesie korzyść w postaci tańszego o tą kwotę zakupu źródła ciepła CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.03.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Skromnością pan prezes nie grzeszył. Sam sobie nadał tytuł "Audytora nr 0001" (w tym samym dniu audytorami zostało jeszcze 8 innych osób) - http://www.kape.gov.pl/dbaudit/fs-audita.phtml . Z tego co pamiętam później również sobie sam przyznawał nagrody. I to ma być autorytet ? To całkiem jak TB. W celu poparcia własnych wypowiedzi przytacza linki do własnych artykułów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.03.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Od kilku dni pogoda piękna,słońce,ciepło , w domu 22-23oC . Z przyczyn oczywistych , wodne ogrzewanie podłogowe wyłączone od kilku dni. Pomyślałem sobie,sprawdzę ile pod chudziakiem temp. Od kilku dni ogrzewanie wyłączone a pod chudziakiem nadal 15,5oC. Myślę sobie. Musi być nabierał mnie kszhu ,że ogrzewam pół okolicy swoją posadzką przez 18cm styropianu. Musi być,zmyśla Szanowny TB ,że poniżej 30cm dom nie izolowany. Musi być,warto za 300PLN wsadzić pod fundament pexa a nie tą kasę przepić . No i na koniec,: musi być warto próbować czegoś co w hurtowni nie kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.03.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Panie Tomaszu co do ilości cm izolacji zgoda.Ale powody dla których Pan daje tą izolację już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts