nydar 22.03.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Tutaj są wyliczenia dla mojego domku, bez wentylacji i bez mostków termicznych w podłodze: [ATTACH=CONFIG]250076[/ATTACH] Jak dodamy wentylację, to procenty spadną, ale proporcja zostanie. Jak dodamy mostek termiczny ściana/ podłoga do podłogi (a tak się zwykle robi), to wyjdą największe straty przez podłogę. I jeszcze dla haterów: [ATTACH=CONFIG]250077[/ATTACH] Dodajcie mostek cieplny do podłogi i wyjdą straty porównywalne do ścian. I gra gitara:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.03.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Z całym szacunkiem dla szkiełka i oka,ale to co izotermy czołgisty i wyliczenia teoretyczne,to jakby ciut inny real..Musi być,że moje termometry to złe termometry,a real to zły real. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.03.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Tutaj są wyliczenia dla mojego domku, bez wentylacji i bez mostków termicznych w podłodze: [ATTACH=CONFIG]250076[/ATTACH] Jak dodamy wentylację, to procenty spadną, ale proporcja zostanie. Jak dodamy mostek termiczny ściana/ podłoga do podłogi (a tak się zwykle robi), to wyjdą największe straty przez podłogę. I jeszcze dla haterów: [ATTACH=CONFIG]250077[/ATTACH] Dodajcie mostek cieplny do podłogi i wyjdą straty porównywalne do ścian. Skąd wiesz, że przy temp zewnętrznej 0 st temperatura podłogówki będzie wynosiła 25 st? A nie 28 albo 22? A temp pod podłogą to 8 st albo 15 a nie 0? Dlaczego dla stropu przyjmujesz temp wewn. 21 st? Dlaczego chcesz liczyć mostek cieplny np dla płyty na izolacji? A jak będzie opaska którą się już zwyczajowo robi? Dlaczego temp zewnętrzną liczysz na 0 st? A czemu nie - 10? Kiedy dom ma największe zapotrzebowanie na energię? To nie jest takie proste. Napiszę jeszcze raz to co pisałem tu już wielokrotnie. Po to zostały opracowane normy by nie trzeba było łamać sobie głowy podobnymi wyliczeniami. Można też zrobić audyt energetyczny dla konkretnego budynku. Inaczej podobne wyliczenia niewielki maja sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Skąd wiesz, że przy temp zewnętrznej 0 st temperatura podłogówki będzie wynosiła 25 st? A nie 28 albo 22? Dom według WT 2014 ma U ścian 0,25, co odpowiada 16cm dziadowskiego styropianu. Ja mam 12cm, 24cm BK, pustkę powietrzną i 12cm BK, i wydaje mi się, że U mam okołonormowe. W moim domku na podłogę idzie około 35st, a posadzka jak jest grzana to jest wyraźnie ciepła. Dlaczego więc nie 25 stopni? JA podejrzewam, że więcej. A temp pod podłogą to 8 st albo 15 a nie 0? Dlaczego zero? j-j pisze 8st, a nydar 15. Rozpatruję obie wersje. Dlaczego dla stropu przyjmujesz temp wewn. 21 st? . Powinna być wyższa niż na wysokości głowy, ale tylko troszeczkę. Dlaczego chcesz liczyć mostek cieplny np dla płyty na izolacji? A jak będzie opaska którą się już zwyczajowo robi? Tak jak napisałem - wyliczenia są dla mojego domku na ławach. Dlaczego temp zewnętrzną liczysz na 0 st? A czemu nie - 10? Kiedy dom ma największe zapotrzebowanie na energię? Dom ma największe zapotrzebowanie jak jest -33stC - rekord, jaki pamiętam u mnie. Ja przyjmuję średnią temperaturę, bo to miarodajne i wygodne. To nie jest takie proste. Napiszę jeszcze raz to co pisałem tu już wielokrotnie. Po to zostały opracowane normy by nie trzeba było łamać sobie głowy podobnymi wyliczeniami. Można też zrobić audyt energetyczny dla konkretnego budynku. Inaczej podobne wyliczenia niewielki maja sens. Wyliczenia mają sens taki, że można zrozumieć jak to działa. Ale można robić zgodnie z normą. Tylko nie rozumiem po co podpierać się normą, która określa MINIMUM-BUDGET pisząc w temacie DELUXE. Edytowane 22 Marca 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.03.2014 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Projektant, który wciska 40cm styro od gruntu, to albo gamoń albo łajdak. Gamoń dlatego, że nie zna warunków gruntowych i nie potrafi oszacować jakie są straty, więc daje 40cm, albo łajdak, bo dla niego 20 czy 40cm w posadzce to żadna różnica (za projekt weźmie tyle samo pieniędzy), a dla inwestora już solidne obciążenie. Tak gruba izolacja gruntu nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Chyba, że udowodnisz, że tyle, ile wydasz na dodatkowe 20cm styro przyniesie korzyść w postaci tańszego o tą kwotę zakupu źródła ciepła CO. Wie Pan, ja ludzi głupich nie staram się przekonać nie ma sensu. Piszę dla tych myślących. Kryteria głupoty określił dr Duda prof. Żmijewski i tylko głupcy się z tymi kryteriami nie zgadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.03.2014 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Obawiam się,że się mylisz .Tu chodzi o pieniądze. Przeanalizuj posty kszhu . Robił z Szanownego TB idiotę.Teraz stanowią tim słodko pierdzący w jedną dziurkę.Kaska zmienia ludzi. A że kszhu jest łakomy na kaskę to wynika z faktu,że niby trzy fakultety a bezrobotny bo napierdziela w klawiaturę od rana do wieczora,bez czasu na sensowną pracę. A dr Duda? Taż ma awersję do nauki? Do książek? Poznał Pan zajmujących się od lat tematem dr Dudę, prof. Pogorzelskiego, prof, Żmijeskiego, prof Roberta Wójcika Guntera Schlagowkiego czy projektantów domów izolowanych? Widzi Pan, ja znam, pytam się o różne sprawy. Większość podręczników w budownictwie nie zmieniła się od 1990 roku!!! SZANONY PANIE NAWET DZIŚ SĄ LUDZIE TZW WYKSZTAŁCENI CO DOM ZUŻYWAJĄCY 30kWh/m2 uważaja za energooszczędny. Pan głupoty nie nazywa wiedzą. W tym temacie wiedza, jest cholernie wymierną sprawą i kończy się na 30kWh/m2 i to niezależnie od protestów nieuków. Edytowane 23 Marca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.03.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Takie zwroty, te o fiutach itp. jakoś podniecają ciebie czy dla ulubieńców swoich piszesz? Dawno napisałem, ze jesteś zwykłym chamem więc po co to w kółko udowadniasz? 60-65stC??? Przy 40stC białko się ścina! Przyjmij, że ja nigdy nic nie robię jeśli nie jestem tego pewien! A tu masz przykład takiego tarasu, jakoś problemów nie ma: Nie pisz takich rzeczy bo zostaniesz przez hejterów i trolli zeżarty! Oczywiście bez argumentów bo tego te typy tego nie potrafią Myślisz ,że sprawia mi przyjemność wypisywanie obelg? Mylisz się,ale nie mogę nie zareagować na twoje wyzwiska. Przykro mi . Mówisz,że:,,60-65stC??? Przy 40stC białko się ścina!". Grafitowa pionowa ściana nagrzewa się w lecie do 60oC. Prawie płaski dach kryty papą to 80oC. Co w tym dziwnego ,że dechy pomalowane na ciemny kolor grzeją do takich temperatur? Co ma wspólnego z tymi temperaturami białko?Ciemne absorbuje a efektem jest temperatura.Taki mały dowodzik na sens kolektorów słonecznych. Mówisz,że ,,Przyjmij, że ja nigdy nic nie robię jeśli nie jestem tego pewien". Przyjmuję ,ale jak zinterpretować twoje posty o niebotycznych stratach przez moje nędzne 18cm styropianu ,skoro pod nim nadal 15,5oC mimo wyłączonej od kilku dni podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.03.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ...Wyliczenia mają sens taki, że można zrozumieć jak to działa. Ale można robić zgodnie z normą. Tylko nie rozumiem po co podpierać się normą, która określa MINIMUM-BUDGET pisząc w temacie DELUXE.Ja chyba jednak piszę niezrozumiale. Jedyny wniosek jaki można, przy podobnych wyliczeniach wyciągnąć to własnie taki jak to mniej więcej działa. Żadnych innych! Celowo nie piszę jakie wartości należy przyjąć, bo to zależy od bardzo wielu czynników. Kształt budynku ma znaczenie, położenie względem stron świata, strefa klimatyczna, układ okien, opaska lub jej brak, izolacja lub nie fundamentów, wysokość pomieszczeń i podobne. Zbyt wiele tego by, za przeproszeniem tacy amatorzy jak my mogli pokusić się o wiarygodne obliczenia. Twoje wyniki może są prawdziwe może nie. Dlatego piszę o normach. Ta cytowana przez ciebie dotyczy budynku o stosunkowo dużym zużyciu energii ale są tez normy NF 40 i NF 15 dla energooszczędnego i pasywnego. Opracowano je biorąc pod uwagę to wszystko czego my nie jesteśmy w stanie. Są normami na każde warunki i każdy rodzaj ogrzewania, również podłogówkę. Normami zakładającymi najgorsze możliwe warunki więc np liczące opór cieplny gruntu na zero co w praktyce nigdy nie występuje. W każdej z tych norm łącznie z tą dla której robiłeś obliczenia, U podłóg na gruncie jest największe z wszystkich przegród. Dokładnie odwrotnie niż twierdzi misiu. Tego nie liczył fikołek na zamówienie Brzęczkowskiego, podstawiając dowolne wartości tylko specjalista i było to z pewnością wielokrotnie konsultowane. Licząc tak jak on można się tylko ośmieszyć. 28 stopni temp podłogi przy 0 na zewnątrz i temperatura w środku 21. Nie trzeba być specjalistą by stwierdzić, że to praktycznie niemożliwe. Może przez krótką chwilę tak ale tu trzeba przyjmować wartości uśrednione. Jakie, naprawdę trudno powiedzieć bo to zależy od wielu czynników jak już pisałem. Nie dajmy się zwariować. Brzęczkowski nie jest żadnym autorytetem, o popierających go fikołkach nie wspomnę. Są normy, są opracowania. Tego się trzymajmy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.03.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Albo dalej sie bedziesz napierdzielal z Nydarem...., nie bronie go bo na oczy nie widzialem..., tyle ze on ten dom ma... a ty jeszcze nie a TB od 25 lat sie zajmuje.... tylko dlaczego nic nie wybudowal... a wydal 1000 0000 PLN na badania... nic dodać nic ująć. nydar temat ma sprawdzony w realu i w realu drąży dalej natomiast panowie kszhu i TB w pseudonaukowym bełkocie nie wnoszą już nic, tylko zamieszanie i prywatę z klapkami na oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.03.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) jaka grubosc izolacji masz aby uzyskac U 0.3 dla podlog? Ja nie buduję wg WT2014, tylko podstawiłem swoje przegrody dla wyliczenia. Chodziło mi tylko o pokazanie, że jak się zrobi normowo, to straty przez ściany są porównywalne do tych przez podłogę. Jedyny wniosek jaki można, przy podobnych wyliczeniach wyciągnąć to własnie taki jak to mniej więcej działa. Żadnych innych! Właśnie mniej więcej można zrozumieć, że te marginalne straty przez podłogę, jakie serwuje się nam na tych kolorowych obrazkach to bujda. To jest pokazane w taki sposób, że laik myśli, że podłogę można zaniedbać. Nieważne piętrówka, parterówka, z piwnicą czy bez - straty 5 do 10%. Dodatkowo przyjmuje się U podłóg nie uwzględniając mostków cieplnych, które mogą być duże. Widziałem nawet, jak na tym forum ktoś pytał co ma zrobić, bo ma już ściany, a nie ma izolacji przeciwwilgociowej! Ja nie twierdzę, że TB ma rację, ale on robi (może niechcący) dobrą robotę, zmuszając czytelników do przemyślenia spraw wydawałoby się oczywistych. A wnioski są ciekawe. Edytowane 23 Marca 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 23.03.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Ja nie twierdzę, że TB ma rację, ale on robi (może niechcący) dobrą robotę, zmuszając czytelników do przemyślenia spraw wydawałoby się oczywistych. A wnioski są ciekawe. To tylko tak na pierwszy rzut oka. I to też jest bardzo łudzące. Zwróć uwagę kto na te fora zagląda. Fachowcy jak trochę się poprzekomarzają z Brzęczkowskim to dają se spokój, z koniem nie ma się co kopać. Natomiast największą grupą są sami inwestorzy. Brzęczkowski nic mądrego nie odkrył bo to wszyscy a w obecnych czasach sami to wiemy. Natomiast Brzęczkowski narzucił pewne założenia nie podając (lub szczątkowo) jak to wykonać od A-Z. I teraz zobacz jaka jest sytuacja: inwestor naczyta się "słusznych głupot Brzęczkowskiego" nie wie właściwie jak to wykonać i idzie do projektanta a ten mu mówi, że Brzęczkowski to oszołom. I właściwie ma rację, bo Brzęczkowski nic nigdy nie postawił, wybudował a tylko plecie teorie jedynie słuszne i dogmaty. O jakichkolwiek obliczeniach zapomnij. Zwróć uwagę, że tu jak i na innych forach, gdzie Brzęczkowski wypisuje cuda na kiju nie dyskutują z nim fachowcy bo ci już po paru postach się wycofują obrażani przez Brzęczkowskiego. A zresztą jaki fachowiec ma czas pisać na wieczne obelgi i bzdety Brzęczkowskiego, gdzie ten nic nie robiąc wypisuje czasami po kilkadziesiąt podobnych postów dziennie. Kto ma na to czas i ochotę. Każdy z nas może krzyczeć, że trzeba 20kWh/m2 i, że do gruntu 30 i wełna od środka ale na takich podstawach spróbuj sobie wybudować dom i jeszcze niech Brzęczkowski da gwarancje, że chałupa nie runie a najlepiej niech sam wybuduje taki dom to będzie wiedział o czym gada. Bo jak na razie tylko gada, gada, gada. Edytowane 23 Marca 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.03.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ...Właśnie mniej więcej można zrozumieć, że te marginalne straty przez podłogę, jakie serwuje się nam na tych kolorowych obrazkach to bujda. To jest pokazane w taki sposób, że laik myśli, że podłogę można zaniedbać. Nieważne piętrówka, parterówka, z piwnicą czy bez - straty 5 do 10%. Dodatkowo przyjmuje się U podłóg nie uwzględniając mostków cieplnych, które mogą być duże. Domy z rysunków nie mają w ogóle izolacji, inaczej zamieszczanie podobnych wyliczeń nie miało by sensu. To oczywiście nie są "prawdziwe" domy tylko poglądowe rysunki pokazujące drogę ucieczki ciepła. Ja nie twierdzę, że TB ma rację, ale on robi (może niechcący) dobrą robotę, zmuszając czytelników do przemyślenia spraw wydawałoby się oczywistych. A wnioski są ciekawe.Litości, Przemek! koledzy wyżej już napisali. To wszystko jest znane od dawna ale potrzebne są proporcje. Popatrz na dom Miloszenki. Podłoga U - 0,1, ściany U - 0,2. Najwyraźniej zasugerował się tekstami o ucieczce ciepła. Gdzie sens? Zamieszczałem tu na forum projekt, przedstawiony przez kszhu a projektowany przez kogoś kto z Brzęczkowskim współpracuje. Pod podłogą 40 cm XPS czyli U = 0,08 strop U = 0,12. Dokładnie odwrotnie niż w normie a ma to być dom pasywny. Te dodatkowe, w stosunku do normy 10 cm XPS kosztowało ponad 5 tyś. Da oszczędność może 50 może 100 zł w skali roku. Trzeba o tym pisać, bo podobnie oszukanych inwestorów będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.03.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Teraz miłoszenko może sobie dokleić z 10cm do ścian i będzie dobrze, albo uznać, że już jest dobrze i nie robić nic. Z dokładaniem styropianu pod podłogę byłoby trudniej. Piszecie, że z TB nie rozmawiają fachowcy tylko inwestorzy, którym robi wodę z mózgu. To trochę jak TVN, POLSAT, TVP, kontra TV TRWAM. Wszyscy kłamią i naciągają na swoje, ale musi być jakaś alternatywa dla jedynie słusznej teorii, żeby się ludziska nie oduczyli myśleć. Jak TB pisze 40cm od gruntu, to ja przeliczam i wychodzi mi, że z tego będzie podłoga U=0,1. To raczej normalne w pasywniaku i takim styro wyjdzie najtaniej.Jak ma być proporcja, to ściany powinny mieć nieco lepsze U, tyle, że pasuje ograniczyć grubość - więc 30cm styro lambda 0,03 i do tego 24cm BK.Jak ma być proporcja to na strop czy w dach trzeba dać około 50-60cm styropianu. Tego akurat w tym temacie wcale się nie omawia. Co do samych centymetrów, to sama wartość 30cm nie może się ludziskom zmieścić w głowie. Konstruktor mojego domku nie krył zdziwienia, bo nie spotkał się jeszcze z takim przypadkiem. Podobnie ludzie z banku, sąsiedzi, znajomi, rodzina. Dla większości sens izolacji kończy się na 12cm, a przez podłogę są małe straty. Znajomy wybudował dom jakieś 8 lat temu i ma niebotyczne 8cm pod podłogówką! Twierdzi, że miało być 5, ale wydawało mu się trochę za mało. Na wiosce u mojej teściowej powstał właśnie domek ocieplony 12cm styropianu, a BEZ podłogówki i izolacji podłogi - po co. Z moich doświadczeń wynika, że ludzie w większości nie rozumieją, że przez podłogę faktycznie dużo ucieka ciepła. TB ma na punkcie gruntu mocnego pierdolca, ale mi wydaje się to akurat uzasadnione. Robi zamieszanie jak taki mały piesek, ale takie też są potrzebne - dużo hałasu i ktoś się musi zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.03.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Domy z rysunków nie mają w ogóle izolacji, inaczej zamieszczanie podobnych wyliczeń nie miało by sensu. To oczywiście nie są "prawdziwe" domy tylko poglądowe rysunki pokazujące drogę ucieczki ciepła. Litości, Przemek! koledzy wyżej już napisali. To wszystko jest znane od dawna ale potrzebne są proporcje. Popatrz na dom Miloszenki. Podłoga U - 0,1, ściany U - 0,2. Najwyraźniej zasugerował się tekstami o ucieczce ciepła. Gdzie sens? Zamieszczałem tu na forum projekt, przedstawiony przez kszhu a projektowany przez kogoś kto z Brzęczkowskim współpracuje. Pod podłogą 40 cm XPS czyli U = 0,08 strop U = 0,12. Dokładnie odwrotnie niż w normie a ma to być dom pasywny. Te dodatkowe, w stosunku do normy 10 cm XPS kosztowało ponad 5 tyś. Da oszczędność może 50 może 100 zł w skali roku. Trzeba o tym pisać, bo podobnie oszukanych inwestorów będzie więcej. Nie potrzebnie sie tak spinacie na to 30cm, dostalem je w cenie 20 wiec ulozylem i jest, ot cala filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.03.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) To że dechy się bardzo mocno nagrzeją to o niczym nie świadczy, ponieważ drewno ma małą dyfuzję termiczną i ciepło nie leci na oślep w głąb.Stąd kolejka się ustawia na powierzchni, a ta kolejka jest ujęta w temperaturze.Nydar .. piach piachem ale wiesz ile % w nim to woda? może właśnie ten brakujący składnik układanki mąci.Woda jest na tyle pojemna aby opóźnić reakcę nawet o 2 tygodnie i więcej. Nie rób tego co TB że stan nie ustalony porównujesz do ustalonego.Nagle teraz wyobraź sobie skok na -30 ... jaka będzie odpowiedź gruntu ... pierwszy dzień .. nadal 15,5 st pod posadzką... o super .. jak izoluje .. i tu właśnie pojawia się błędny wniosek. Taki jaki popełnił TB właśnie na podstawie chwili.Moje okno siedziało tydzień ! aby dość jakie ma U ... w ciągu sekundy można powiedzieć że ma U ... 0,001 a po tygodniu ... że ma 0,47 ...Musiał byś mieć czujnik bezpośrednio odczytujące ilość energii ... jeden 1,5 kzł . dziękuję . Edytowane 23 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.03.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ...Piszecie, że z TB nie rozmawiają fachowcy tylko inwestorzy, którym robi wodę z mózgu. To trochę jak TVN, POLSAT, TVP, kontra TV TRWAM. Wszyscy kłamią i naciągają na swoje, ale musi być jakaś alternatywa dla jedynie słusznej teorii, żeby się ludziska nie oduczyli myśleć. Alternatywa dla opracowań naukowych? Jak TB pisze 40cm od gruntu, to ja przeliczam i wychodzi mi, że z tego będzie podłoga U=0,1. To raczej normalne w pasywniaku i takim styro wyjdzie najtaniej.To nienormalne w pasywniaku. Wg NF15 to 36 cm najgorszego styro na rynku. Jak ma być proporcja, to ściany powinny mieć nieco lepsze U, tyle, że pasuje ograniczyć grubość - więc 30cm styro lambda 0,03 i do tego 24cm BK. Jak ma być proporcja to na strop czy w dach trzeba dać około 50-60cm styropianu. Tego akurat w tym temacie wcale się nie omawia. Zamieszczałem tu cytat z Brzęczkowskiego. Wg niego wystarczy ściana "normatywna" czyli U < 0,3 W/m2K by osiągnąć pasywność. Z moich doświadczeń wynika, że ludzie w większości nie rozumieją, że przez podłogę faktycznie dużo ucieka ciepła. TB ma na punkcie gruntu mocnego pierdolca, ale mi wydaje się to akurat uzasadnione. Robi zamieszanie jak taki mały piesek, ale takie też są potrzebne - dużo hałasu i ktoś się musi zainteresować.Tego właśnie nie rozumiem. Dlaczego Brzęczkowski nie robi hałasu o to, że budujący nie trzymają się norm? Są one ogólnie dostępne. Akurat podłoga ma najmniejsze znaczenie dla zużycia energii. Można zrobić dom pasywny na podłodze U = 0,2 dając więcej w pozostałe przegrody. (jest to oczywiście nieracjonalne) w drugą stronę już dużo trudniej. Co z jego pozostałymi infantylnymi tezami typu typu "izolacja od zewnątrz nic nie daje"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 23.03.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To jest dzisiejsza rzeczywistość ale jeżdżący po TB wolą tego nie widzieć i kisić się we własnym sosie. Rzeczywistość jest trochę inna, nie wszystko musi być czarne lub białe, są ludziska co dają jak Przemo zapodał 8centów styro na podłodze i takich jak najbardziej trzeba by uświadomić ale są i tacy co dają np. 20 centów np. ja dało mi to U przegrody 0,122W/(m2·K) i to mnie spokojnie zadowala.TB natomiast wszystkich którzy dają mniej niż 30centów wrzuca do jednego wora. Do tego jego rady o bezsensowności izolacji fundamentów od zewnątrz i można się nieźle przejechać, znam z autopsji, zaufałem bez namysłu a teraz czeka mnie kopanie metr po metrze i izolacja fundamentów. Sami udowodniliście w tym wątku że opaska zewnętrzna jest jak najbardziej uzasadniona. Także trochę pokory bo TB to nie jakiś góru budowlany. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.03.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To że dechy się bardzo mocno nagrzeją to o niczym nie świadczy, ponieważ drewno ma małą dyfuzję termiczną i ciepło nie leci na oślep w głąb. Stąd kolejka się ustawia na powierzchni, a ta kolejka jest ujęta w temperaturze. Nydar .. piach piachem ale wiesz ile % w nim to woda? może właśnie ten brakujący składnik układanki mąci. Woda jest na tyle pojemna aby opóźnić reakcę nawet o 2 tygodnie i więcej. Nie rób tego co TB że stan nie ustalony porównujesz do ustalonego. Nagle teraz wyobraź sobie skok na -30 ... jaka będzie odpowiedź gruntu ... pierwszy dzień .. nadal 15,5 st pod posadzką... o super .. jak izoluje .. i tu właśnie pojawia się błędny wniosek. Taki jaki popełnił TB właśnie na podstawie chwili. Moje okno siedziało tydzień ! aby dość jakie ma U ... w ciągu sekundy można powiedzieć że ma U ... 0,001 a po tygodniu ... że ma 0,47 ... Musiał byś mieć czujnik bezpośrednio odczytujące ilość energii ... jeden 1,5 kzł . dziękuję . Tyle,że w realu nie ma nagle -30oc Ziemia ta nawet nie przykryta domem obniża swoją temperaturę bardzo powoli. Pod domem tempo zmian to 0,1oC/tydzień. To tempo pozwala na utrzymanie 15,5 dzisiaj ,no i temp będzie się nadal obniżała do połowy kwietnia. Tak było zeszłej wiosny .Będzie pewnie i tej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.03.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ,, wolisz mataczyć i wywijać się od wyjaśnień a najlepiej w gronie kolegów popisywać się, który z was jest większym burakiem." Każdy post kierowany do mnie zaczyna się albo kończy wyzwiskiem. Czy ciebie chłopie porąbało ?Nie jest moją winą że wybrałeś opcje chłodzenia pod fundamentem i masz taką tam temp. jaką masz. Ja wybrałem opcję podgrzewania ciepłem odpadowym,to mam taką temperaturę jaką mam.A że system działa i tego ciepła starcza do wiosny to chyba dobrze.Zresztą gentonx potwierdza, bo zrobił sobie doświadczalne poletko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.03.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ...Ale nikt tak nie twierdzi choć wielu z drugiej strony chciałoby aby został zamknięty w psychiatryku kiedy TB w "nawracaniu" odgrywa naprawdę dobrą rolę.Taaa, odegrał świetną rolę sugerując 40 cm drogiego XPS. Naciągnął projektant, prawdopodobnie pod wpływem TB inwestora na bezsensowne 5 tyś. Nasz broniący Brzęczkowskiego fikołek do obiektywnych nigdy nie należał, delikatnie mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts