Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Mysle ze te cwiczenie jest całkowicie zbędne, wsp. oporu przejmowania ciepła zostały juz dawno pomierzone i sprawdzone i dlatego zostały ujete w normach.
KJest bardzo wiele błędów w pomiarach i norma. Nie tylko tu. Ile jest błędów u Maksymiliana Malickiego.

Błędem jest projektować dom, który zużywa ponad 30kWh /m2 rocznie - a to konsekwencja pomniejszych błędów.

Pisanie, że ktoś przebadał... W 1990 roku norma stanowiła, że dom musi posiadać wentylację grawitacyjną... i udało się to zmienić? Badania i cierpliwość!

Zresztą w tym temacie i tak za 6 lat wchodzi standard "zero" - ja jestem przygotowany.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

KJest bardzo wiele błędów w pomiarach i norma. Nie tylko tu. Ile jest błędów u Maksymiliana Malickiego.

Błędem jest projektować dom, który zużywa ponad 30kWh /m2 rocznie - a to konsekwencja pomniejszych błędów.

Pisanie, że ktoś przebadał... W 1990 roku norma stanowiła, że dom musi posiadać wentylację grawitacyjną... i udało się to zmienić? Badania i cierpliwość!

Zresztą w tym temacie i tak za 6 lat wchodzi standard "zero" - ja jestem przygotowany.

Oczywiście Pana metody pomiarowe i wnioski wynikające z tych badan są bezbłędne. Mylą sie inni lub uczestniczą w ogolnoswiatowym spisku przeciwko zwykłym konsumentom energii. To dobrze ze jest Pan przygotowany na standart zero, ale proszę sie nie martwic, inni moze nie wszyscy tez zdązą sie do tego przygotować.

Nie ogarnie Pan całego rynku budownictwa.

Ja nie twierdze ze normy sie nie zmieniają a wrecz przeciwnie, problem jest w tym ze owe zmiany wynikaja z badan i mają uzasadnienie. Prosze sie porozumiec z PKN na temat zmiany normy dot wsp oporu przejmowania ciepła który wg Pana powinien miec de facto wartośc ujemną, normą zostanie zmieniona i wszyscy chcąc nie chcąc sie do niej dostosują

Pisałem co robi ten opór przejmowania ciepła i jak wpływa.

jak go niema w przypadku kontaktu dwóch ciał stałych tj EPS i grunt ... tego oporu nie ma !!!

i wymiana ciepła następuje zgodnie z wartościami oporu cieplnego !

i weź trollu TB trolować bo tworzysz pojęcia typu odbiornik ciepła ...

ty za to jesteś rezystorem wiedzy.

takiemu ... nie napiszę ... na chu wartości liczbowe !!! skąd nagle taki ...... pi pi pi ... wie że styropian jest izolatorem ?

może nie jest ... skąd sobie to wybrał ?

tak wedle mniemania ... sobie z chu wziął ... że styropian to izolator ... podzielił ... wedle swojego widzi mi się :D

skąd sobie bierze te wartości ... jak nie z du ...

i truje nas tu swoją "wiedzą"

Podajesz ... przykłady rozwiązań które ni jak się mają do twoich bzdur.

Jak na razie przy bardzo małym delta T - 8 st. C między ogrzewanym a odbiornikiem - różnica jest - powietrze 5.5W - grunt 7,6 W - czekamy na większe różnice temperatur.

A może dane wyjściowe - skąd to wyszło?

Jeśli założenia będą OK wraz z Twoją fizyką budowli to Ci wszyscy przyklasną - teraz jest Twój czas, proszę.

Pzdr

Proponuję takie ćwiczenie umysłowe do tematu "grunt 6x lepiej odbiera ciepło":

Założenia: Värmepumpsägare, perm macie rację! Ale... TB też ma rację ;)

Cel: znalezienie tego co zostało niedopowiedziane lub pominięte.

Wskazówka: wpływ słońca na U przegrody :)

No nie wiem. Wkraczamy na mroczne tereny nie podlegające logice na których od dawna znajduje się Brzęczkowski. Będzie miau

przewagę.

A tak przy okazji, dlaczego słońce? Księżyc gorszy? To jakaś dyskryminacja!

No nie wiem. Wkraczamy na mroczne tereny nie podlegające logice na których od dawna znajduje się Brzęczkowski. Będzie miau

przewagę.

A tak przy okazji, dlaczego słońce? Księżyc gorszy? To jakaś dyskryminacja!

Nie musi Pan wkraczać. Ale jeżeli Pan chce wiedzieć, to założyłem ten wątek, by opisać: jak wybudować komfortowy dom 0-20kWh za kasę katalogowego domu z gazem.

Który element takiego domu Pana interesuje?

A może dane wyjściowe - skąd to wyszło?

Jeśli założenia będą OK wraz z Twoją fizyką budowli to Ci wszyscy przyklasną - teraz jest Twój czas, proszę.

Pzdr

Dwa odcinki kabla samoregulującego, który może się rozgrzać do +32 st.C - Opór rośnie wraz temperaturą. Włożone w identyczną izolację. Oba w powietrzu i w piachu pobierają taką samą moc. Temperatura piachu jest taka sama jak powietrza. Po zakopaniu przewodu w piachu, zaczyna pobierać więcej W na utrzymanie tej samej temperatury wewnętrznej . Czekam teraz na niższe temperatury, bo delta T 8-9 st. między wnętrzem a odbiornikiem jest zbyt mało spektakularna. Choć już widać, że przy tak małej delta T różnica w odbiorze jest znaczna.

Nie musi Pan wkraczać. Ale jeżeli Pan chce wiedzieć, to założyłem ten wątek, by opisać: jak wybudować komfortowy dom 0-20kWh za kasę katalogowego domu z gazem.

Który element takiego domu Pana interesuje?

A przedstawiłeś jakieś, oprócz opartych na jakichś wydumanych i nierealistycznych zasadach?

Dwa odcinki kabla samoregulującego, który może się rozgrzać do +32 st.C - Opór rośnie wraz temperaturą. Włożone w identyczną izolację. Oba w powietrzu i w piachu pobierają taką samą moc. Temperatura piachu jest taka sama jak powietrza. Po zakopaniu przewodu w piachu, zaczyna pobierać więcej W na utrzymanie tej samej temperatury wewnętrznej . Czekam teraz na niższe temperatury, bo delta T 8-9 st. między wnętrzem a odbiornikiem jest zbyt mało spektakularna. Choć już widać, że przy tak małej delta T różnica w odbiorze jest znaczna.
Kabel w ziemi będzie teraz grzał powietrze. więc przepływ tak czy inaczej się wyrówna, chyba że dojdzie powierzchnia wymiany, większa dla skrzyni z piaskiem. Złe założenia więc i wyniki będą nic nie warte.

Kabel w ziemi będzie teraz grzał powietrze. więc przepływ tak czy inaczej się wyrówna, chyba że dojdzie powierzchnia wymiany, większa dla skrzyni z piaskiem. Złe założenia więc i wyniki będą nic nie warte.

Izolacja i delta T jest ta sama. Ziemia grzana pod domem też ogrzewa powietrze .

przewagę. A tak przy okazji, dlaczego słońce? Księżyc gorszy? To jakaś dyskryminacja!

OK napiszę inaczej o co mi chodziło.

Dom traci ciepło do gruntu przez podłogę z w miarę stałą mocą (grunt b. wolno zmienia temperaturę). Natomiast ściana wystawiona na działanie słońca traci mniej, bo temp. elewacji okresowo wzrasta.

Nie wiem,czy "norma" to uwzględnia.

Natomiast ściana wystawiona na działanie słońca traci mniej, bo temp. elewacji okresowo wzrasta.

To mniej musiał byś zatrzymać w tej ścianie, jest jeszcze taka magiczna pora jak noc.

I takie magiczne coś jak elewacja północna :) sorry za sarkazm ...

ale mnie ten wątek przypomina rynsztok budowlany

gdzie guślarskie, czereśniackie teoryjki mogą się przewijać chodzi o kolegę TB dla ścisłości.

pierwsze żeby brać się za oskarżenia norm ... trzeba znać co w tych normach jest.

Ręce opadają sił brak zupełnie w koło powtarzać merytorycznie o co chodzi.

Mam dom bardzo dobrze wystawiony na działanie słońca w zimie ... i co ?

Lipa ... efekt żaden ! jak jest zimno tak jest i będzie do puki tych zysków nie złapie się i nie uwięzi.

To ma sens w tedy gdy się łapie bodaj do za szybę ... a na noc roleta ... "okiennica"

Opór przejmowania ciepła do powietrza lub z powietrza ... jak wskazywałem istotnie wpływa ... na

współczynnik przenikania ciepła np stali

z 59 kW na stopień robi się 5,9 wata !!!

i stal odda te 59 kW ... do gruntu ... tyko grunt na 20cm ma opór ... 0,33 m^2*K/W tj R dla lambdy 0,6 najlepsze grunty

po 2,5 lambda tj W/m*K jak by TB zapominał jednostek ! bo mu się myli lambda z U :D

to daje opór 0,08 m^2*K/W

co daje ...

3 waty transmisji przez 20 cm gruntu pierwszy przypadek

i 12,5 wata drugi przypadek ...

to tak jak by się kto pytał .. w drugą stronę ... gdzie grunt jest izolatorem ... o "notorycznym" odbiornikiem stal ...

teraz widać ... że te malutkie współczynniki zmieniają wszystko !!!

a jeśli chodzi o ludowe przekonania ... to grunt w ludowych przekazach jest uważany za

schron przed chłodem zimy.

Edytowane przez מרכבה

OK napiszę inaczej o co mi chodziło.

Dom traci ciepło do gruntu przez podłogę z w miarę stałą mocą (grunt b. wolno zmienia temperaturę). Natomiast ściana wystawiona na działanie słońca traci mniej, bo temp. elewacji okresowo wzrasta.

Są tacy "budowlańcy" co dla podniesienia sprzedaży gazu , ścianę chronią przed słońcem styropianem .!!! A ciepło z domu odprowadzają przez fundament do gruntu!!!

Są tacy "budowlańcy" co dla podniesienia sprzedaży gazu , ścianę chronią przed słońcem styropianem .!!! A ciepło z domu odprowadzają przez fundament do gruntu!!!

Co za porażająca logika! Nasz tajtan intelektu dostrzegł spisek budowlańców i to światowy. Czego chcą budowlańcy? Podniesienia sprzedaży gazu! Przecież to logiczne! Jak chcą to osiągnąć? Ocieplając ściany, w ten sposób chroniąc je przed zyskami od słońca. Do tego tak sprytnie robią fundamenty że ciepło z nich ucieka do gruntu aż świszczy. Pomroczność jasna zstąpiła i ogarnęła naszego, znanego z pisania z sensem kolegę. Miejmy nadzieję że na krótko i wróci TB, szanowany za trzymanie się prawdy, pisanie z sensem, wiedzę.........zaraz, zaraz, ta pomroczność jest zaraźliwa.

Co za porażająca logika! Nasz tajtan intelektu dostrzegł spisek budowlańców i to światowy. Czego chcą budowlańcy? Podniesienia sprzedaży gazu! Przecież to logiczne! Jak chcą to osiągnąć? Ocieplając ściany, w ten sposób chroniąc je przed zyskami od słońca. Do tego tak sprytnie robią fundamenty że ciepło z nich ucieka do gruntu aż świszczy. Pomroczność jasna zstąpiła i ogarnęła naszego, znanego z pisania z sensem kolegę. Miejmy nadzieję że na krótko i wróci TB, szanowany za trzymanie się prawdy, pisanie z sensem, wiedzę.........zaraz, zaraz, ta pomroczność jest zaraźliwa.

Nie spotkał Pan się naprawdę z takim brakiem podstawowej wiedzy:

to nie jest izolacja.jpg Styropian chroni mur przed ciepłem słonecznym a ciepło z domu fundament odprowadza do gruntu.

Naprawdę, "jak izolować nieskutecznie" uczą tam gdzie jeszcze są wydziały ogrzewania.

Nie spotkał Pan się naprawdę z takim brakiem podstawowej wiedzy:

[ATTACH=CONFIG]208893[/ATTACH] Styropian chroni mur przed ciepłem słonecznym a ciepło z domu fundament odprowadza do gruntu.

Naprawdę, "jak izolować nieskutecznie" uczą tam gdzie jeszcze są wydziały ogrzewania.

Zamieszczasz to 30 raz chyba. Wszystko fajnie tylko to nieprawda, ignorujesz zjawisko akumulacji. Brak wiedzy to już synonim twojego nazwiska. Niedługo wszyscy będą pisać: "gadasz jak Brzęczkowski". A już zacząłeś być w miarę normalny. Niestety te "ocieplenie ścian by chronić przed uzyskami do słońca" to kolejna twoja głupota która pewnie zapamiętamy na długo.

Zamieszczasz to 30 raz chyba. Wszystko fajnie tylko to nieprawda, ignorujesz zjawisko akumulacji. Brak wiedzy to już synonim twojego nazwiska. Niedługo wszyscy będą pisać: "gadasz jak Brzęczkowski". A już zacząłeś być w miarę normalny. Niestety te "ocieplenie ścian by chronić przed uzyskami do słońca" to kolejna twoja głupota która pewnie zapamiętamy na długo.

Po pierwsze - na tym 30 razy umieszczanym rysunku nie ma "zjawiska akumulacji" !!! We współczesnych domach jest automatyka, gdy ustawimy w pokoju 22 st.C - to ogrzewanie się przy 22 wyłączy i nie ma nadprodukcji ciepła. Mur postawiony jak na rysunku, będzie ZAWSZE CHŁODNIEJSZY OD TEMPERATURY POKOJOWEJ - bo ciepło z domu odprowadza do gruntu a od ciepła słonecznego -chroni mur styropian. Akumulator który tylko odbiera ciepła a nie oddaje i nie gromadzi zimą zysków słonecznych - jest PARANOJĄ nie akumulatorem.

Co do mnie - nie ignoruję roli akumulacji - uważam że jest szkodliwa w domach dobrze izolowanych - trudna do opanowania zimą i latem.

Po pierwsze - na tym 30 razy umieszczanym rysunku nie ma "zjawiska akumulacji" !!! We współczesnych domach jest automatyka, gdy ustawimy w pokoju 22 st.C - to ogrzewanie się przy 22 wyłączy i nie ma nadprodukcji ciepła. Mur postawiony jak na rysunku, będzie ZAWSZE CHŁODNIEJSZY OD TEMPERATURY POKOJOWEJ - bo ciepło z domu odprowadza do gruntu a od ciepła słonecznego -chroni mur styropian. Akumulator który tylko odbiera ciepła a nie oddaje i nie gromadzi zimą zysków słonecznych - jest PARANOJĄ nie akumulatorem.

Co do mnie - nie ignoruję roli akumulacji - uważam że jest szkodliwa w domach dobrze izolowanych - trudna do opanowania zimą i latem.

Akumulacja pod domem oznacza wyrównanie temperatur a nie oddawanie ciepła. To nie ma być GMC. Wyrównanie temperatur oznacza zmniejszenie czy też brak naszej ulubionej delty T co oznacza zmniejszenie czy nawet ustanie przepływu ciepła. To że ignorujesz to zjawisko mogło by być niezrozumiałe ale patrząc na inne twoje tezy nie jest.