Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 To zmień. Będzie normalniej. 30cm izolacji to również 30 cm szkła piankowego o lambdzie 0,08, a taka warstwa jest daleka do standardu pasywności. Wolę mieć 30cm szkła piankowego niż 30 cm wełny bez paroizolacji, mimo że wełna ma 0.04. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 może napisać każdy i nie ma się jak przed tym bronić. Politechniczna wiedza z FB jest bardzo często wypaczona. Dopuszcza się ruch pary i powietrza w przegrodzie Czy Pan rozumie że pewien ruch pary wodnej zawsze będzie ? ... i tłumaczę ...i tłumaczę. Grochem o ścianę ! Sam ruch pary wodnej jeszcze nie gwarantuje iż nastąpi kondensacja ! rozumie to Pan czy nie ? Teraz trzeba określić ile tej pary wodnej może bez szkody przejść i stwierdzić co trzeba zrobić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Czy Pan rozumie że pewien ruch pary wodnej zawsze będzie ? ... i tłumaczę ...i tłumaczę. Grochem o ścianę ! Sam ruch pary wodnej jeszcze nie gwarantuje iż nastąpi kondensacja ! rozumie to Pan czy nie ? Teraz trzeba określić ile tej pary wodnej może bez szkody przejść i stwierdzić co trzeba zrobić ! Wystarczy klimatyzować dom w upalne dni i już mamy rosę od wewnętrznej strony przegrody gdzie zastosowaliśmy wełnę i paroizolację.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Czy Pan rozumie że pewien ruch pary wodnej zawsze będzie ? ... i tłumaczę ...i tłumaczę. Grochem o ścianę ! Sam ruch pary wodnej jeszcze nie gwarantuje iż nastąpi kondensacja ! rozumie to Pan czy nie ? Teraz trzeba określić ile tej pary wodnej może bez szkody przejść i stwierdzić co trzeba zrobić ! Zapewniam Pana, że nie w izolacji termicznej, chodzi o ruch pary. Jak jest ruch pary, to nie jest skuteczna izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Zapewniam Pana, że nie w izolacji termicznej, chodzi o ruch pary. Jak jest ruch pary, to nie jest skuteczna izolacja. Ruch pary jest niemal zawsze. Powstrzymać ruch możesz tylko wtedy, gdy opatulisz tą swoją wełnę paroizolacją dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Wystarczy klimatyzować dom w upalne dni i już mamy rosę od wewnętrznej strony przegrody gdzie zastosowaliśmy wełnę i paroizolację.. Dlaczego? Jakim cudem ściana wewnętrzna będzie chłodniejsza i to sporo od powietrza wewnętrznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 A do jakich najniższych temp. chcesz "klimatyzować"? Nie żyjemy w buszu gdzie temp. w cieniu sięga 40stC a wilgotność 100% I też się nie wykropli . Nie ma znaczenia temperatura !!! Latem przy klimie, ściany zawsze będą cieplejsze od powietrza wewnętrznego, nawet jak 17 st. sobie ustawimy. A o kondensacji pary na "cieplejszym" nie słyszałem. Nadmiar wilgoci odprowadzi split. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Panie Tomaszu widzi Pan tą zieloną linie ? to jest rzeczywiste ciśnienie pary wodnej w przegrodzie !! A niebieska linia to stan do jakiego można zwiększać to ciśnienie. W tym wypadku nie potrzeba dodatkowych zabiegów i tak dojdzie jeszcze farba w środku, gdzie zalecam I klasy na szorowanie ... lateksy itp ... tylko jeszcze zwiększą dystans między zieloną a niebieską linią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 A do jakich najniższych temp. chcesz "klimatyzować"? Nie żyjemy w buszu gdzie temp. w cieniu sięga 40stC a wilgotność 100% "Wystarczy", że na zewnątrz jest 34oC w cieniu i 60% wilgotności a w domu 25oC i już masz wodę w przegrodzie na paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 I też się nie wykropli . Nie ma znaczenia temperatura !!! Latem przy klimie, ściany zawsze będą cieplejsze od powietrza wewnętrznego, nawet jak 17 st. sobie ustawimy. A o kondensacji pary na "cieplejszym" nie słyszałem. Nadmiar wilgoci odprowadzi split. Nie o tą stronę paroizolacji chodzi. Chodzi o zderzenie zewnętrznego powietrza z paroizolacją od strony przegrody. Przy 17oC wewnątrz domu to wiadrami wodę byś z przegrody wylewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]250818[/ATTACH] Panie Tomaszu widzi Pan tą zieloną linie ? to jest rzeczywiste ciśnienie pary wodnej w przegrodzie !! A niebieska linia to stan do jakiego można zwiększać to ciśnienie. W tym wypadku nie potrzeba dodatkowych zabiegów i tak dojdzie jeszcze farba w środku, gdzie zalecam I klasy na szorowanie ... lateksy itp ... tylko jeszcze zwiększą dystans między zieloną a niebieską linią. Znam te wykresy doskonale. Widzi Pan... Nie jestem po Politechnice tylko po WAT. Nie uczyli mnie, że czegoś nie można ( w 1989 założyłem sobie a 1990 inwestorowi pierwsze reku zrobiłem ogrzewanie kablami i zacząłem izolować od wewnątrz). Tam było: Masz łeb i ch... to kombinuj. Nie interesują mnie ( z definicji ) przegrody w których porusza się powietrze, czy para. Nie interesuje mnie kierunek, który Pan wyznaje: coraz lepsze wzory, modele, symulacja do opisywania rzeczywistości. Ja wolę tę rzeczywistość zmieniać, nie opisywać. Interesują mnie solidne i trwałe przegrody w których nie ma ruchu pary i powietrza. Taką jest np. ściana z formatyzownego styropianu w panelach drewnianych. Jest solidniejsza od BK JA WOLĘ TEN KIERUNEK DZIAŁANIA. Edytowane 26 Marca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Interesują mnie solidne i trwałe przegrody w których nie ma ruchu pary i powietrza. Taką jest np. ściana z formatyzownego styropianu w panelach drewnianych patent WIPO ST 10/C PL 403687. Jest solidniejsza od BK JA WOLĘ TEN KIERUNEK DZIAŁANIA. Czy te panele są z każdej strony okładane paroizolacją ? Jeśli nie, to będzie dyfuzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Nie o tą stronę paroizolacji chodzi. Chodzi o zderzenie zewnętrznego powietrza z paroizolacją od strony przegrody. Przy 17oC wewnątrz domu to wiadrami wodę byś z przegrody wylewał. Jakim cudem? Na butelce czerwonego wina ( 17-18st.C ) jeszcze mi się nigdy para nie wykropliła. Na piwie... owszem, ale to 6-9stC Poza tym, miedzy paroizolacją a powietrzem zewnętrznym jest jeszcze izolacja termiczna. Gdyby tak było jak Pan pisze - w Stanach by wszystko zgniło. Mają wyższe temperatury wilgotność, mają w dachu i ścianie paroizolację i mocne klimy. U nas też jest trochę klimatyzacji i poroizolacji np. w dachu!!! I co jest ona mokra? Woda wiadrami leci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Czy te panele są z każdej strony okładane paroizolacją ? Jeśli nie, to będzie dyfuzja. Jest paroizolacja od środka, ale... skąd zna Pan ten materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Pan po prostu kpi z wszystkiego tylko nie z siebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Jakim cudem? Na butelce czerwonego wina ( 17-18st.C ) jeszcze mi się nigdy para nie wykropliła. Na piwie... owszem, ale to 6-9stC Tu chodzi o punkt rosy. Kondensacja może nastąpić również w temp. 25oC. Poza tym, miedzy paroizolacją a powietrzem zewnętrznym jest jeszcze izolacja termiczna. Wełna ? Przecież to żaden opór dla dyfuzji pary. Gdyby tak było jak Pan pisze - w Stanach by wszystko zgniło. Mają wyższe temperatury wilgotność, mają w dachu i ścianie paroizolację i mocne klimy. U nas też jest trochę klimatyzacji i poroizolacji np. w dachu!!! I co jest ona mokra? Woda wiadrami leci? A i owszem. Jest taki problem. Ostatnio ktoś przytaczał (perm, albokszhu) artykuł opisujący problemy w tego typu budownictwie. Piękne grzybki zaprezentowano. Paroizolacja jest OK, ale jeśli ktoś wie gdzie i kiedy ją się stosuje. Bezmyślne wciskanie jej wszędzie gdzie się da może powodować problemy, o których nie mamy pojęcia. Np. klimatyzowanie w upalny dzień poddasza użytkowego ocieplonego wełną i szczelnie pokrytego paroizolacją spowoduje, że będzie wykraplać się woda na styku wełny z folią. Edytowane 26 Marca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Ale ta przegroda nie przepuszcza pary natychmiast i w 100% oraz nie ma temp. 34stC na całości (patrz krzywe merkavy). Te 34oC to temp. powietrza zewnętrznego. Nie ma znaczenia jak wygląda rozkład temp. w przegrodzie. Chodzi o dyfuzję w danym materiale. Wełna jest w tym przypadku najgorszym materiałem. To masz na myśli: http://www.buildingscience.com/documents/insights/bsi-049-confusion-about-diffusion? Dokładnie to. A w szczególności chodzi o ten rysunek: http://www.buildingscience.com/documents/insights/content/bsi-049-confusion-about-diffusion/images/bsi0xx_figure_04_blue_web.jpg Zauważcie, że problemem nie jest zima tylko lato ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Pan po prostu kpi z wszystkiego tylko nie z siebie . Znowu to samo! Nie wiem nawet co odpowiedzieć, co wyjaśnić? Ps. A Pana nick to po hebrajsku czy w jidisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Te 34oC to temp. powietrza zewnętrznego. Nie ma znaczenia jak wygląda rozkład temp. w przegrodzie. Chodzi o dyfuzję w danym materiale. Wełna jest w tym przypadku najgorszym materiałem. Dokładnie to. A w szczególności chodzi o ten rysunek: http://www.buildingscience.com/documents/insights/content/bsi-049-confusion-about-diffusion/images/bsi0xx_figure_04_blue_web.jpg Zauważcie, że problemem nie jest zima tylko lato ! To dlaczego domy szkieletowe i wełna dachu ( jak jest paroizolacja od wewnątrz) są suche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Znowu to samo! Nie wiem nawet co odpowiedzieć, co wyjaśnić? Ps. A Pana nick to po hebrajsku czy w jidisz? Wrzuć sobie jego nick do http://translate.google.pl/ i zobacz jak tłumaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts