kolektor1 27.03.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) Ale kolektor na kąt 76 st od poziomu odchylam. To też przy promieniowaniu 100W/m2 zima nic nie da. Instalacje solarne projektuje się tak aby wyciągnęły w przeciągu roku jak najwięcej, a nie wyciągnęły jak najwięcej zimą. Ponieważ zimą i tak kicha to po co się na tą kichę nastawiać. To na co się nastawiasz zimą i tak nie uzyskasz ale w innych porach roku stracisz. 4 x 1020 wat tyle jest w słoneczny zimowy dzień do zagospodarowania. 1020W to może tak ale ile kWh? A ile jest tych dni zimą? Ci co mają kolektory wiedzą, ubiegłej zimy wystarczy im palców tylko u rąk. To jest właśnie to czego nie może zrozumieć Brzęczkowski. Kiedyś mu to udowadniałem na konkretnych liczbach, ale on ma wstręt do liczb i tego już nigdy nie zrozumie. Natomiast wczesna wiosna to już inna para kaloszy! A jak sądzicie pod jakim kątem się umieszcza baterie słoneczne dla naszego klimatu? Edytowane 27 Marca 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.03.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Wiem ... raz na 2 tygodnie ... trzeba liczyć się z grzaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.03.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Z tego co widać to ludzie nie umieszczają pod jakim powinno być a raczej pod takim katem jaki dach wyznacza.Co sądzisz o pomyśle na umieszczenie kolektora na południowej pionowej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.03.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 To jest to o czym się czasami czołgisto sprzeczamy. Niby świeci tyle co w lecie ,tyle że w lecie + 30 a zimą -10. I ta różnica w otoczeniu powoduje,że zimą kolektor do grzania to kiepski pomysł,nie wspominając o ilości słonecznych godzin. Nie lepiej na prąd to przerobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.03.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A czy ktoś próbował rozwiązać problem grzania w zimie.Mam informację od urzytkownika kolektora próżniowego akurat, że jak w zimie nawet przy -20 grzeje to znaczy że coś jest na rzeczy.Nie wymiarowałem dokładnie .. ale trzeba było by 16m^2 czynnego absorbera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.03.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Moje fantazje idą w kierunku niskotemperaturowej akumulacji z późniejszym odzyskiem poprzez małą PPCi taką na +5/+7oC.Do PV uczucia póki co obojętne bo jak nie świeci słońce to z kolektora nici i zPV też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.03.2014 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A ty co masz z tego, że głosisz iż 30cm to mało ? Czyżbyś nie dał rady wyżyć ze sprzedaży reku, wentylacji itp. i podkupują Cię firmy produkujące izolację? Izolatorzy. Grzejnikami elektrycznymi w łazienkach. Nawet lepsze jest to niż podłogóka, bo lepiej ręczniki wysuszy. Nawet w lecie ! Właśnie... co mam z tego, że 30cm to za mało? NIC. Teraz Pan się zastanowi, dlaczego to robię? Mam rację czy lubię się ośmieszać? A grzejnik łazienkowy z nadmuchem gorącego powietrza w dół. - (sama drabinka to kpinka - przy wentylacji z dołu do góry w łazience. Poza tym w temacie jest komfort, a ciepła podłoga w łazience jest komfortem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.03.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Moje fantazje idą w kierunku niskotemperaturowej akumulacji z późniejszym odzyskiem poprzez małą PPCi taką na +5/+7oC. Do PV uczucia póki co obojętne bo jak nie świeci słońce to z kolektora nici i zPV też. Ale jak świeci to w zimie z PV masz prąd, który napędza małą PC do CWU. A z kolektora ? Nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.03.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Właśnie... co mam z tego, że 30cm to za mało? NIC. Teraz Pan się zastanowi, dlaczego to robię? Mam rację czy lubię się ośmieszać? A grzejnik łazienkowy z nadmuchem gorącego powietrza w dół. - (sama drabinka to kpinka - przy wentylacji z dołu do góry w łazience. Poza tym w temacie jest komfort, a ciepła podłoga w łazience jest komfortem.Lubisz się ośmieszać misiu. Robisz to od lat. Jakiś masochista jesteś. Bijcie, ach bijcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.03.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Właśnie... co mam z tego, że 30cm to za mało? NIC. Teraz Pan się zastanowi, dlaczego to robię? Mam rację czy lubię się ośmieszać? Właśnie nie wiem ... Nie znam drugiego człowieka, która tak uciśnie stara się propagować rozwiązania z których nic nie ma. Ja na twoim miejscu te starania przełożył na coś pożytecznego. Jakiś wolontariat ? Gdybyś tak zabiegał np. o ocieplenie jakiegoś domu dziecka, to bym rozumiał. A grzejnik łazienkowy z nadmuchem gorącego powietrza w dół. - (sama drabinka to kpinka - przy wentylacji z dołu do góry w łazience. Poza tym w temacie jest komfort, a ciepła podłoga w łazience jest komfortem. W domu pasywnym nie czuć ciepłej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.03.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Ale jak świeci to w zimie z PV masz prąd, który napędza małą PC do CWU. A z kolektora ? Nic. Jak już świeci to i z kolektora masz CWU. Tyle,że to dachowo-pexowy nie może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.03.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Właśnie nie wiem ... Nie znam drugiego człowieka, która tak uciśnie stara się propagować rozwiązania z których nic nie ma. Ja na twoim miejscu te starania przełożył na coś pożytecznego. Jakiś wolontariat ? Gdybyś tak zabiegał np. o ocieplenie jakiegoś domu dziecka, to bym rozumiał. W domu pasywnym nie czuć ciepłej podłogi. Trudno nazwać ciepłą,podłogę o temp. 21-22oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.03.2014 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Właśnie nie wiem ... Nie znam drugiego człowieka, która tak uciśnie stara się propagować rozwiązania z których nic nie ma. Ja na twoim miejscu te starania przełożył na coś pożytecznego. Jakiś wolontariat ? Gdybyś tak zabiegał np. o ocieplenie jakiegoś domu dziecka, to bym rozumiał. W domu pasywnym nie czuć ciepłej podłogi. Czyli, myśli Pan, ze lubię się osmieszać... A co do domu - nie pisałem o podłodze w domu a w łazience - gdy biorę zimą prysznic, wolę 28 st.C podłogę, 21 jest za zimno. Ustawiam też sobie 34st... 35 st.. - lubię po siatkówce poleżeć na gorących kamieniach, wolę od gorącej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.03.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Czyli, myśli Pan, ze lubię się osmieszać... A co do domu - nie pisałem o podłodze w domu a w łazience - gdy biorę zimą prysznic, wolę 28 st.C podłogę, 21 jest za zimno. Ustawiam też sobie 34st... 35 st.. - lubię po siatkówce poleżeć na gorących kamieniach, wolę od gorącej wody. To są indywidualne preferencje. I nie są EKO. Tym bardziej, jeśli bierzesz prysznic w drogiej taryfie ... Dziwne to trochę. Z jednej strony preferujesz 3 minutowe kąpiele i maksymalną oszczędność, a tutaj taka niegospodarność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.03.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Jak już świeci to i z kolektora masz CWU. Przed chwilą kolektor pisał coś innego. Przyszłością są panele PV + PC! (ale poleciałem Brzeczkowskim ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.03.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Co sądzisz o pomyśle na umieszczenie kolektora na południowej pionowej ścianie. A czemu miało by to służyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.03.2014 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 To są indywidualne preferencje. I nie są EKO. Tym bardziej, jeśli bierzesz prysznic w drogiej taryfie ... Dziwne to trochę. Z jednej strony preferujesz 3 minutowe kąpiele i maksymalną oszczędność, a tutaj taka niegospodarność. Rozrzutność ... Pan przesadza - 2x w tygodniu po siatkówce czyli 8 x w miesiącu = 2,20zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.03.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A czy ktoś próbował rozwiązać problem grzania w zimie. Mam informację od urzytkownika kolektora próżniowego akurat, że jak w zimie nawet przy -20 grzeje to znaczy że coś jest na rzeczy. Nie wymiarowałem dokładnie .. ale trzeba było by 16m^2 czynnego absorbera. Tak ja grzeję w zimie kolektorami http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=251219&stc=1&d=1395942597 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.03.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Przed chwilą kolektor pisał coś innego. Przyszłością są panele PV + PC! (ale poleciałem Brzeczkowskim ) Źle odebrałeś.Bo pisze ,że ogrzewa kolektorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.03.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A czemu miało by to służyć? Lepszemu wykorzystaniu tego co słońce daje w styczniu , lutym czy marcu .W lecie i tak jest nadprodukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts