asolt 28.08.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 I skoro ma Pan podliczniki na tych kablach, to po co Pan podaje chwilową moc. Lepiej podać ilość energii np w kWh i będzie prościej I rejestratory temperatury na kablach i piasku i powietrzu tez by nie zaszkodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 28.08.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie wiesz, że w tym wątku nie wypada używać emotikonek, bo to strasznie denerwuje autora wątku? Przepraszam, ale czasami płaczę ze śmiechu i koledzy w pracy się śmieją ze mnie. Wszystkim wokół jest wesoło i chcę się tą wesołością podzielić . A Pan Tomasz się nie obrazi, bo ja Go nigdy nie obrażałem - ba, nawet Go broniłem przed epitetami (do czasu aż zostałem przez niego zwyzywany i teraz już nie bronię :D:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.08.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Przecież wyraźnie napisał : identyczna. A już myślałem,m że Ty tak na poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.08.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) A powiedz mi HenoK, czy Twoim zdaniem jeśli izolacja na grzałkach byłaby odpowiednio gruba - powiedzmy 20cm styro, to te wymienione przez Ciebie zmienne można pominąć?Parafrazując TB "im grubsza izolacja, tym mniej potrzebna grzałka". Niech zgadnę - wiadro z piskiem 25kg, to średnica ok. 30cm i podobna wysokość. Trudno byłoby w to włożyć grzałkę z izolacją o średnicy większej jak 15cm i podobnej wysokości. Samej izolacji wokół grzałki jest pewnie nie więcej jak 5cm. W środku pewnie jest komora w której zwinięty jest kabel grzewczy. Tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212497-Czy-da-si%C4%99-zbudowa%C4%87-tanio-i-dobrze-Lista-oszcz%C4%99dno%C5%9Bci&p=5977970&viewfull=1#post5977970 opisałem jak mógłby wyglądać eksperyment wyznaczenia przenikania ciepła do gruntu, który zweryfikowałby tezy TB o 6 krotnie większych stratach do gruntu niż do powietrza. Można go trochę uprościć, np. zmniejszając w skali 1:2. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie wiesz, że w tym wątku nie wypada używać emotikonek, bo to strasznie denerwuje autora wątku? Nie denerwuje! Zajmuje się też satyrą - i jakoś tak, śmianie się z własnego dowcipu czy tekstu, nie budzi u mnie delikatnie pisząc, zachwytu. Co innego gdyby autor "śmiechy" umieścił po np. moim tekście. Przepraszam, że tak mam, ale to naprawdę przypomina mi sytuację jak, po opowiedzeniu dowcipu w towarzystwie - rechocze głównie opowiadający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 28.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 W środku pewnie jest komora w której zwinięty jest kabel grzewczy. To bardzo optymistycznie widzę podchodzisz . Ja sądzę jednak, że zarówno piasek, wiadro, grzałki i te W są... ...UROJONE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Panie Tomaszu a moze tak cos konkretnie, grubosc izolacji, zdjecia, zestawienie pomiarów. Na razie to tylko słowa, bez zadnych dowodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 I skoro ma Pan podliczniki na tych kablach, to po co Pan podaje chwilową moc. Lepiej podać ilość energii np w kWh i będzie prościej Jeżeli kabel w piasku bierze 7.8 W a w powietrzu o tej samej temperaturze 5,6 - to łatwo policzyć w czasie. podając zużycie - musiałbym opisywać i czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 28.08.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie denerwuje! Zajmuje się też satyrą - i jakoś tak, śmianie się z własnego dowcipu czy tekstu, nie budzi u mnie delikatnie pisząc, zachwytu. Co innego gdyby autor "śmiechy" umieścił po np. moim tekście. Przepraszam, że tak mam, ale to naprawdę przypomina mi sytuację jak, po opowiedzeniu dowcipu w towarzystwie - rechocze głównie opowiadający. Panie Tomaszu, z całym szacunkiem, ale nie ja tu opowiadam dowcipy. Ja oglądam darmowy kabaret, który mi Pan funduje. Świetnie się bawię i jak Pan już skończy będę prosił o bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Po wyjęciu grzałki z piachu ( wiadro jest w sklepie ) obie grzałki pobierają tyle samo. Przypomnę jeszcze, że temperatura około 15 litrów piachu - nie jest nawet o stopień wyższa od powietrza po prawie tygodniu grzania. Poczekam jeszcze kilka miesięcy i sprawdzę to samo przy mrozach na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Panie Tomaszu, z całym szacunkiem, ale nie ja tu opowiadam dowcipy. Ja oglądam darmowy kabaret, który mi Pan funduje. Świetnie się bawię i jak Pan już skończy będę prosił o bis Może dla Pana, domy izolowane są kabaretem - ja to robię 24 lata na poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 28.08.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Panie Tomaszu a moze tak cos konkretnie, grubosc izolacji, zdjecia, zestawienie pomiarów. Na razie to tylko słowa, bez zadnych dowodów. Oj, już kilkanaście stron temu chyba prosiłem o zdjęcia choćby tego zestawu. Jakby TB zrobił to rzetelnie bo wg mnie jest to możliwe, to by dostał wynik, że nie ma żadnej różnicy. Ale on grzeje piasek z mocą 7 W, a powietrze 5W, co bezsprzecznie udowadnia, że grunt odbiera ciepło 6x bardziej jak powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Po wyjęciu grzałki z piachu ( wiadro jest w sklepie ) obie grzałki pobierają tyle samo. Przypomnę jeszcze, że temperatura około 15 litrów piachu - nie jest nawet o stopień wyższa od powietrza po prawie tygodniu grzania. Poczekam jeszcze kilka miesięcy i sprawdzę to samo przy mrozach na zewnątrz. Skoro było 15 litrów piachu we wiaderku to jaka była grubosc izolacji na kablu, chyba nie 30 cm styro ?. Tylko wtedy ten zestaw trzeba umiescic w duzo wiekszym pojemniku. Prosze o zdjecia tej izolacji lub prosze podac jej grubosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Oj, już kilkanaście stron temu chyba prosiłem o zdjęcia choćby tego zestawu. Jakby TB zrobił to rzetelnie bo wg mnie jest to możliwe, to by dostał wynik, że nie ma żadnej różnicy. Ale on grzeje piasek z mocą 7 W, a powietrze 5W, co bezsprzecznie udowadnia, że grunt odbiera ciepło 6x bardziej jak powietrze Rzetelność, dokładnośc, dokumentacja w doswiadczeniach i pomiarach to pojęcia zupełnie obce TB. Norm sie nie zmienia tylko na podstawie bajań i fantazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.08.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 To ma znaczenie? Ważne, że nie chłonie wody, nie przepuszcza powietrza, nie zmienia parametrów w różnych warunkach i jest identyczna na obu grzałkach. Obie grzałki umieszczone w piachu i powietrzu pobierają identycznie . Nie zadowala mnie taka odpowiedź. Podaj parametry izolacji. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Może dla Pana, domy izolowane są kabaretem - ja to robię 24 lata na poważnie. Nie przedstawił Pan zadnego wiarygodnego dowodu ze uczestniczył w jakikolwiek sposób w budowie domu izolowanego (do 30 kWh/m2) w 1989 roku. Takich domów w Polsce jeszcze nie było, bo nie było ich z czego zbudować. Po co tak bezczelnie kłamać, to przestaje byc smieszne a wskazuje ze mitomania poczyniła u Pana ogromne postepy. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.08.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie denerwuje! Zajmuje się też satyrą - i jakoś tak, śmianie się z własnego dowcipu czy tekstu, nie budzi u mnie delikatnie pisząc, zachwytu. Co innego gdyby autor "śmiechy" umieścił po np. moim tekście. Przepraszam, że tak mam, ale to naprawdę przypomina mi sytuację jak, po opowiedzeniu dowcipu w towarzystwie - rechocze głównie opowiadający.Bez urazy ale ciężko czasem powstrzymać się od śmiechu czytając twoje wypowiedzi. Ty może ich komizmu nie dostrzegasz ale inni owszem. Ocieplanie styropianem ścian po to by słoneczko nie miało w zimie szansy ich nagrzać jako celowe działanie części budowlańców jest dowcipem roku. Pomysł by pojemność cieplną i przewodnictwo mierzyć wsadzając grzałkę do wiadra to tez jest hit. Jestem teraz gotów uwierzyć że faktycznie sprawdzałeś co bardziej marznie nogi czy reszta w zależności od okrycia. To też jest komiczne, czy tego chcesz czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie zadowala mnie taka odpowiedź. Podaj parametry izolacji. Pzdr Nie znam . Nie interesowało mnie to. Miała być identyczna . Nie chodzi o test skuteczności izolacji tylko odbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie znam . Nie interesowało mnie to. Miała być identyczna . Nie chodzi o test skuteczności izolacji tylko odbiornika. Ale jej grubosc mozna zmierzyć, to takie trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.08.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie przedstawił Pan zadnego wiarygodnego dowodu ze uczestniczył w jakikolwiek sposób w budowie domu izolowanego (do 30 kWh/m2) w 1989 roku. Takich domów w Polsce jeszcze nie było, bo nie było ich z czego zbudować. Po co tak bezczelnie kłamać, to przestaje byc smieszne a wskazuje ze mitomania poczyniła u Pana ogromne postepy.Zapomniałeś że czegoś takiego jak "dom izolowany" nie ma. To pojęcie wymyślone przez Brzęczkowskiego i w żaden sposób nie zdefiniowane. Dom izolowany czyli jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts