nydar 30.03.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Reasumując to po pierwsze liczysz idiotycznie więc boisz się policzyć prosty przykład. Po drugie to jesteś tchórzem, który nie potrafi honorowo skończyć tylko ucieka. Masz rację, co innego ale ja nie o tym, ja chcę tylko poznać kłamliwe liczenie nydara. Skoro twierdzisz,że kłamliwe ,to policz po swojemu.Będzie jeszcze śmieszniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.03.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Wyszło ... przecież, na tej podstawie można wyciągnąć wniosek.Wiosek jest jeden i dobrze winien być zapamiętany ! strefa brzegowa to jak amen w pacierzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Myślisz że będzie tam inna temp. ? bo moim zdaniem tylko i wyłącznie szybsza reakcja na zmianę temp. w budynku. Rafał ogarnij się nie chodzi o temperaturę całej wylewki tylko o różnicę pomiędzy jej temperaturą na górze ( blisko podłogi ) i na dole ( blisko styropianu ). Zgadzam się z kszhu i nydarem że dla wylewki z miksokreta o grubości 10cm może wystąpić tam róznica 1-2 C ( co zwiększy deltę pomiędzy podłogą a gruntem - o co od jakiś 500 postów napierdziela się kszhu z nydarem ) ale dla wylewki anhydrytowej 5-6cm te róznice będą minimalne bo rurki są praktycznie pośrodku wylewki. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.03.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Rafał ogarnij się nie chodzi o temperaturę całej wylewki tylko o różnicę pomiędzy jej temperaturą na górze ( blisko podłogi ) i na dole ( blisko styropianu ). Zgadzam się z kszhu i nydarem że dla wylewki z miksokreta o grubości 10cm może wystąpić tam róznica 1-2 C ( co zwiększy deltę pomiędzy podłogą a gruntem - o co od jakiś 500 postów napierdziela się kszhu z nydarem ) ale dla wylewki anhydrytowej 5-6cm te róznice będą minimalne bo rurki są praktycznie pośrodku wylewki. Amen. Więc jeśli jest to posadzka anhydrytowa różnica między górą a dołem prawie nie istnieje barierą jest izolacja, więc sam się ogarnij! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 To pokarz co policzyłeś .Ma być przecież śmieszniej.Jak mam policzyć straty do gruntu znając jedynie różnicę temp. miedzy wierzchem a spodem wylewki? Puknij ty się w czerep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Więc jeśli jest to posadzka anhydrytowa różnica między górą a dołem prawie nie istnieje barierą jest izolacja, więc sam się ogarnij! A co ja tu k..ka wodna piszę od 5 postów ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.03.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 A co ja tu k..ka wodna piszę od 5 postów ??? Nie wiem, moze o tym ze phorotermu nie można wyciągnąć 4cm na czterech szarach i trzeba dac wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Rafał ogarnij się nie chodzi o temperaturę całej wylewki tylko o różnicę pomiędzy jej temperaturą na górze ( blisko podłogi ) i na dole ( blisko styropianu ). Zgadzam się z kszhu i nydarem że dla wylewki z miksokreta o grubości 10cm może wystąpić tam róznica 1-2 C ( co zwiększy deltę pomiędzy podłogą a gruntem - o co od jakiś 500 postów napierdziela się kszhu z nydarem ) ale dla wylewki anhydrytowej 5-6cm te róznice będą minimalne bo rurki są praktycznie pośrodku wylewki. Amen. Nie wspominam nawet że mam anhydryt bo wróż wymyśli manipulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Nie wiem, moze o tym ze phorotermu nie można wyciągnąć 4cm na czterech szarach i trzeba dac wieniec? Kolego nie pal tego g...a bo Ci szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.03.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Kolego nie pal tego g...a bo Ci szkodzi. A Ty chcesz być ekspertem z energooszczędzania czy nie masz gdzie pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Ciebie chyba naprawdę pokarało! Czego jeszcze chcesz - wysłów się w końcu?!? Podałeś wzór: Dostałeś naście razy te same dane: Co masz jeszcze za problem??? Straty przez wszystkie przegrody oprócz posadzki to 16Wh /m2 posadzki.Innymi słowy,dla domu 100m2 1,6kWh Do obliczenia straty przez posadzkę danych brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 A Ty chcesz być ekspertem z energooszczędzania czy nie masz gdzie pisać? Chłopaki tu się dwóch po pyskach pierze i to jak na jeden wątek wystarczy.Wyluzujcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.03.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Chłopaki tu się dwóch po pyskach pierze i to jak na jeden wątek wystarczy.Wyluzujcie. Weselej będzie. Dla mnie jak ktoś twierdzi że 4cm nie idzie wyciągnąć na murze z ceramiki to po prostu debil budowlany, więc w tym temacie może tylko pieprzyć byle co. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.03.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 A Ty chcesz być ekspertem z energooszczędzania czy nie masz gdzie pisać? :sleep: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.03.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Tylko debil może sądzić,że na podstawie różnicy temp.przy ogrzewaniu podłogowym posadzki z wyższą temp. spodu można określić straty do gruntu.Brniesz w straszne goowno kol.kszhu,forumowy energooszczędzaczu.Prześpij się,odstaw prochy i pomyśl jakich danych brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.03.2014 01:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Tylko debil może sądzić,że na podstawie różnicy temp.przy ogrzewaniu podłogowym posadzki z wyższą temp. spodu można określić straty do gruntu. Brniesz w straszne goowno kol.kszhu,forumowy energooszczędzaczu. Prześpij się,odstaw prochy i pomyśl jakich danych brakuje. Wielokrotnie mierzyłem, że temperatura gruntu "idąc w dół" zimą, spada a potem rośnie . Dokładnie jak tu http://www.plastkemiforetagen.se/Material/EPS%20Bygg%20Grundboken.pdf str 50. Wzrost temperatury zimą pod domem - spowodowany jest wyłącznie stratami ciepła przez dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.03.2014 01:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 To pokarz co policzyłeś .Ma być przecież śmieszniej. Jak mam policzyć straty do gruntu znając jedynie różnicę temp. miedzy wierzchem a spodem wylewki? Puknij ty się w czerep. Pokarać obliczenia? Jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.03.2014 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 ... Przyjmiemy, że temperatura gruntu tg na dużej głebokości pod budynkiem jest stała i równa średniej rocznej temperaturze powietrza (w Polsce ok. 8°C). Temperatura powietrza zewnętrznego, oprócz średniej rocznej, charakteryzuje się amplitudą wahań. Jest oczywiste, że przy takich warunkach brzegowych strumień cieplny oddawany z budynku do gruntu będzie sumą dwóch strumieni: • średniorocznego, stałego w czasie, proporcjonalnego do różnicy temperatury powietrza w pomieszczeniu i średniej rocznej temperatury powietrza; • periodycznie zmiennego, proporcjonalnego do amplitudy rocznych wahań temperatury. prof. dr hab. in. Jerzy A. Pogorzelski Fizyka budowli część VIII - Straty ciepla do gruntu Więcej dowiesz się np. tutaj: http://www.itb.pl/nf/PDF/b08.pdfOoo. W końcu fikołek zrozumiał. Niech jeszcze odniesie to do swoich śmiesznych wyliczanek. Przypomnę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.03.2014 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Wyszło ... przecież, na tej podstawie można wyciągnąć wniosek. Wiosek jest jeden i dobrze winien być zapamiętany ! strefa brzegowa to jak amen w pacierzu. Ale Brzęczkowski tego nie pojmuje. Tłucze mu się to od lat a on swoje. O fikołkach już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.03.2014 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 ... Wzrost temperatury zimą pod domem - spowodowany jest wyłącznie stratami ciepła przez dom.No i jaki z tego wniosek? No? Czemu ta temperatura wzrasta? Wzrosła by przy "nieograniczonym odbiorniku ciepła"? No, rusz główką! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts