Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Ja wiem jaki jest zakres tego wątku i wbrew Pana twierdzeniom mnie on interesuje, a odniosłem sie jedynie do nazewnictwa którego Pan uzywa. Panie Tomaszu prosze mnie nie wyganiac z tego wątku, mysle ze jest on dostepny dla wszystkich, a nie dla wybranców. Boże broń nie wyganiam - tylko chciałem prowadzić kulturalny wątek ( co mi się zaczyna udawać) . Co do badań - niestety dom testowy był na Bartyckiej w czasach przed internetem i cyfrowym zapisem obrazów. Nie zachowały się więc te wyniki. Powiem więcej - w czasach gdy litr oleju kosztował poniżej 50gr a tona węgla 50 zł - Robiłem te badania dla siebie. Może, Szanowny Panie asolt - gdyby były wtedy jakiekolwiek opracowania co do izolowania domów - np na Politechnice ( powtórzę JAKIEKOLWIEK) pisałbym to samo co Pan. Bo bym przeczytał i nie sprawdził !!! Ale NIE BYŁO. Nie istniał temat jakiegokolwiek izolowania domów . Dlatego do: co jak gdzie... dojść trzeba było samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Informacja na ten temat dostępna jest tutaj : http://www.archiwum.wyborcza.pl/Archiwum/1,0,427310,19941012KA-DLO,BUDEXPO_94__Bialostockie_zubry,.html Niestety jest ona płatna . mam gdzieś dyplom... Ale pisze Pan na forum budujemy dom - tam w 12 /1999 - ukazał się mój artykuł "Izolować nie ogrzewać" - i to nie był tekst - sponsorowany. Właściciel Budujemy Dom (prof Marciniak ) był moim wykładowcą. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.08.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 To dla Pana jest "byt nie istniejący" - Poza tym - proszę podać Swoje rozwiązanie tematu: Komfortowy dom 0-20kWh /m2 rocznie za kasę katalogowego z gazem. Jeżeli Pan uważa, że można to osiągnąć na 20 cm styropianu od gruntu to cóż mogę począć. Pan próbuje!Mógłbym przytoczyć tu jako przykład takiej taniej i spełniającej warunki konstrukcji chińskie domki modułowe, docieplone dodatkowo. Myślę też że bez problemu zmieści się w tej kwocie ocieplony dodatkowo domek holenderski, no niech będzie że dwa połączone. Parametry się zgadzają, cena niska. Są w jakimś sensie komfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.08.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A dokładniej straty do gruntu na 1m2 wyglądają następująco:10cm styropianu - 14,2 kWh20cm - 8,0 30cm - 5,640cm - 4,350cm - 3,5Aby więc 80m2 wygenerowało stratę 3000kWh musiało by tego ocieplenia nie być wcale albo śladowe ilości pewnie nie więcej jak 3 - 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A dokładniej straty do gruntu na 1m2 wyglądają następująco: 10cm styropianu - 14,2 kWh 20cm - 8,0 30cm - 5,6 40cm - 4,3 50cm - 3,5 Aby więc 80m2 wygenerowało stratę 3000kWh musiało by tego ocieplenia nie być wcale albo śladowe ilości pewnie nie więcej jak 3 - 4 cm. Nie Szanowny Panie - W Szwecji w 2009 roku nikt mniej niż 20 cm nie wkładał. Pana program jest kiepski - warto go zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A dokładniej straty do gruntu na 1m2 wyglądają następująco: 10cm styropianu - 14,2 kWh 20cm - 8,0 30cm - 5,6 40cm - 4,3 50cm - 3,5 Aby więc 80m2 wygenerowało stratę 3000kWh musiało by tego ocieplenia nie być wcale albo śladowe ilości pewnie nie więcej jak 3 - 4 cm. Szanowny Panie plusfoto - czy policzy Pan wg Swojego programu, przyjmując inne założenia? Chodzi tylko czy Pan policzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.08.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie Szanowny Panie - W Szwecji w 2009 roku nikt mniej niż 20 cm nie wkładał. Pana program jest kiepski - warto go zweryfikować. To już wszyscy wiemy że programy są be - nawet dr. Duda o tym wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Policzy Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.08.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Szanowny Panie plusfoto - czy policzy Pan wg Swojego programu, przyjmując inne założenia? Chodzi tylko czy Pan policzy? Szanowny Panie już tłumaczono tutaj że jeśli ktokolwiek chce zmieniać założenia to powinien się zwrócić do ustawodawcy by zmienił obowiązujące normy i przepisy. Jeśli ustawodawca to zmieni to na pewno programiści się dostosują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.08.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Gwoli ścisłości, nie mieszajcie jednostek, bo jak ktoś przeczyta na początku to się nie połapie. Straty ciepła do poszczególnych sekcji sa w kW a nie kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.08.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) A ilość ciepła które ucieka w jednostce czasu to kW. Jeżeli już jesteś tak dokładny to przejrzyj jak fachowo o tym mówią i jakie są jednostki w normie PN EN 12831. Występuję tam jednostka kWh? Bo ja jakoś nie widze.. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Kolego R90 raczej to ty nie mieszaj, cała dyskusja jest o podziale procentowym zapotrzebowania na ciepło w rozbiciu na poszczegolne przegrody i wentylację ze szczegolnym naciskiem na straty do gruntu. Nie dyskutujemy tu o projektowym obciązeniu cieplnym budynku i stratach na poszczegolnych pomieszczeniach (kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.08.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Dobrze, jeśli Was tym uraziłem to wielkie sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.08.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Dobrze, jeśli Was tym uraziłem to wielkie sorry.Ja się czuję bardzo urażony. Jak można takie uwagi w tak poważnym wątku. Chcesz by cię dr Duda przeklął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.08.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Ja się czuję bardzo urażony. Jak można takie uwagi w tak poważnym wątku. Chcesz by cię dr Duda przeklął? Nie wiem kto to dr Duda oraz nie wiem czy Twoja wypowiedź ma wydźwięk ironiczny czy na serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie wiem kto to dr Duda oraz nie wiem czy Twoja wypowiedź ma wydźwięk ironiczny czy na serio To duzo czytania przed Tobą, dr Duda oraz TB to bardzo wazne postacie na tym forum, nieznajomość ich poglądów powoduje ze ta dyskusja jest dla czytającego mało lub całkiem niezrozumiała. A wydzwięk ? ironiczny, nie da się tak cały czas na serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.08.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 To duzo czytania przed Tobą, dr Duda oraz TB to bardzo wazne postacie na tym forum, nieznajomość ich poglądów powoduje ze ta dyskusja jest dla czytającego mało lub całkiem niezrozumiała. A wydzwięk ? ironiczny, nie da się tak cały czas na serio. Akurat miałem 'przyjemność' dyskutować z Panem TB i jego już znam Oczywiście moje wrażenia są podobne jakie co niektórzy mają tutaj : TB tworzy fizykę alternatywną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.08.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 proponuję zmianę tytułu wątku na : DOM SCHIZOLOWANY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 28.08.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A ilość ciepła które ucieka w jednostce czasu to kW. .. Jaki to czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A i panie TB... Dom w linku z podzialem % strat chcial 13480kWh/ rok na CO. 15%strat do gruntu to 2022kWh;) Tak dla scislosci... Dla domu statustycznego... W tekście jest 15-20% i gdzie się podziało 4000kWh z 6000 na światło tv gotowanie itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts