Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Ja wiem jaki jest zakres tego wątku i wbrew Pana twierdzeniom mnie on interesuje, a odniosłem sie jedynie do nazewnictwa którego Pan uzywa.

Panie Tomaszu prosze mnie nie wyganiac z tego wątku, mysle ze jest on dostepny dla wszystkich, a nie dla wybranców.

Boże broń nie wyganiam - tylko chciałem prowadzić kulturalny wątek ( co mi się zaczyna udawać) . Co do badań - niestety dom testowy był na Bartyckiej w czasach przed internetem i cyfrowym zapisem obrazów. Nie zachowały się więc te wyniki. Powiem więcej - w czasach gdy litr oleju kosztował poniżej 50gr a tona węgla 50 zł - Robiłem te badania dla siebie. Może, Szanowny Panie asolt - gdyby były wtedy jakiekolwiek opracowania co do izolowania domów - np na Politechnice ( powtórzę JAKIEKOLWIEK) pisałbym to samo co Pan. Bo bym przeczytał i nie sprawdził !!! Ale NIE BYŁO. Nie istniał temat jakiegokolwiek izolowania domów .

Dlatego do: co jak gdzie... dojść trzeba było samemu

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Informacja na ten temat dostępna jest tutaj : http://www.archiwum.wyborcza.pl/Archiwum/1,0,427310,19941012KA-DLO,BUDEXPO_94__Bialostockie_zubry,.html

Niestety jest ona płatna :(.

mam gdzieś dyplom...

Ale pisze Pan na forum budujemy dom - tam w 12 /1999 - ukazał się mój artykuł "Izolować nie ogrzewać" - i to nie był tekst - sponsorowany. Właściciel Budujemy Dom (prof Marciniak ) był moim wykładowcą.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

To dla Pana jest "byt nie istniejący" - Poza tym - proszę podać Swoje rozwiązanie tematu:

Komfortowy dom 0-20kWh /m2 rocznie za kasę katalogowego z gazem. Jeżeli Pan uważa, że można to osiągnąć na 20 cm styropianu od gruntu to cóż mogę począć. Pan próbuje!

Mógłbym przytoczyć tu jako przykład takiej taniej i spełniającej warunki konstrukcji chińskie domki modułowe, docieplone dodatkowo. Myślę też że bez problemu zmieści się w tej kwocie ocieplony dodatkowo domek holenderski, no niech będzie że dwa połączone. Parametry się zgadzają, cena niska. Są w jakimś sensie komfortowe.

A dokładniej straty do gruntu na 1m2 wyglądają następująco:

10cm styropianu - 14,2 kWh

20cm - 8,0

30cm - 5,6

40cm - 4,3

50cm - 3,5

Aby więc 80m2 wygenerowało stratę 3000kWh musiało by tego ocieplenia nie być wcale albo śladowe ilości pewnie nie więcej jak 3 - 4 cm.

20cm - 8,0

30cm - 5,6

40cm - 4,3

50cm - 3,5

Aby więc 80m2 wygenerowało stratę 3000kWh musiało by tego ocieplenia nie być wcale albo śladowe ilości pewnie nie więcej jak 3 - 4 cm.

Nie Szanowny Panie - W Szwecji w 2009 roku nikt mniej niż 20 cm nie wkładał. Pana program jest kiepski - warto go zweryfikować.

20cm - 8,0

30cm - 5,6

40cm - 4,3

50cm - 3,5

Szanowny Panie plusfoto - czy policzy Pan wg Swojego programu, przyjmując inne założenia? Chodzi tylko czy Pan policzy?

Szanowny Panie plusfoto - czy policzy Pan wg Swojego programu, przyjmując inne założenia? Chodzi tylko czy Pan policzy?

Szanowny Panie już tłumaczono tutaj że jeśli ktokolwiek chce zmieniać założenia to powinien się zwrócić do ustawodawcy by zmienił obowiązujące normy i przepisy. Jeśli ustawodawca to zmieni to na pewno programiści się dostosują.

A ilość ciepła które ucieka w jednostce czasu to kW. Jeżeli już jesteś tak dokładny to przejrzyj jak fachowo o tym mówią i jakie są jednostki w normie PN EN 12831. Występuję tam jednostka kWh? Bo ja jakoś nie widze.. Edytowane przez R90

Kolego R90 raczej to ty nie mieszaj, cała dyskusja jest o podziale procentowym zapotrzebowania na ciepło w rozbiciu na poszczegolne przegrody i wentylację ze szczegolnym naciskiem na straty do gruntu. Nie dyskutujemy tu o projektowym obciązeniu cieplnym budynku i stratach na poszczegolnych pomieszczeniach (kW).

Nie wiem kto to dr Duda oraz nie wiem czy Twoja wypowiedź ma wydźwięk ironiczny czy na serio :)

To duzo czytania przed Tobą, dr Duda oraz TB to bardzo wazne postacie na tym forum, nieznajomość ich poglądów powoduje ze ta dyskusja jest dla czytającego mało lub całkiem niezrozumiała. A wydzwięk ? ironiczny, nie da się tak cały czas na serio.

To duzo czytania przed Tobą, dr Duda oraz TB to bardzo wazne postacie na tym forum, nieznajomość ich poglądów powoduje ze ta dyskusja jest dla czytającego mało lub całkiem niezrozumiała. A wydzwięk ? ironiczny, nie da się tak cały czas na serio.

Akurat miałem 'przyjemność' dyskutować z Panem TB i jego już znam :) Oczywiście moje wrażenia są podobne jakie co niektórzy mają tutaj : TB tworzy fizykę alternatywną