perm 04.04.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zwłaszcza na tle kompletnie niewyuczalnych baranków... W końcu fikołek napisał prawdę. O sobie. "Niewyuczalny baranek". Dobre! Zapamiętam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie ma szans, jedyną odpowiedzią będzie klepane od dawna standardowe matactwo. Oj! Od razu matactwo. W starych systemach ogrzewania stwierdzenie ile kWh poszło na cele grzewcze, nie jest tak łatwą sprawą. Współczesne liczniki bardzo dokładnie to pokazują. A kiedyś... Ale poza zużyciem samych kWh, to przyznam, że czułbym się dziś niekomfortowo gdyby służba kręciła się po domu i paliła w kotłowni. Chyba większość z nas już nie jest przyzwyczajona do obecności w domu służby. Ale zastanawia mnie inna kwestia, nie jak ogrzewać tanio dom nieizolowany - tylko co by napisali Panowie oponenci w temacie: Mamy dom 170 m2 zaizolowany tak, że zużyje 1700kWh na ogrzewanie bez udziału "OZE" i "COP-ów". Jak i za ile rozwiązaliby kwestię ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Na to jestem za biedny, albo za mało sfrustrowany. Może disko-polo, ale mi wąsy nie chcą rosnąć, więc zostaje tylko taka grafomania forumowa. I gitara! Czy to wada? Czy może zaleta! Tak jak z akumulacją ścian... dla jednych - zbędna masa przy precyzyjnym sterowaniu dla drugich - zysk! To wada? Wuj szukał bratnią duszyczkę Trafił na biuro matrymonialne Może tu odnajdę Taką jak ja nieudaczniczkę Oferta była…. jedna Beata z fotką słabej jakości Mina wuja dość niewybredna I targają nim wątpliwości - no… ale ona jest ślepa! To wada? Z za biurka pada Cóż Pan, to zaleta Włos Panu już wypada Urody Pan raczej mizernej Nie oceni tego Beata Nawet w poświacie niedzielnej Tak…, no ale kulawa! Jakaż to wada? Toż to wspaniała sprawa Gdzie Pan chce tam wpada Ale do tego jeszcze niemowa…. No tu nie wytrzymała i szlus Urzędniczka przerwała w pół słowa Przecież to ogromny plus! Patrzy facio na lico dziewczęcia Bez większego zachwytu niestety Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia A Pan co! Chciałby mieć same zalety!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Uderz w stół a nożyce się odezwą tło... tylko tło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.04.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Czy to wada? Czy może zaleta! Tak jak z akumulacją ścian... dla jednych - zbędna masa przy precyzyjnym sterowaniu dla drugich - zysk! To wada? Wuj szukał bratnią duszyczkę Trafił na biuro matrymonialne Może tu odnajdę Taką jak ja nieudaczniczkę Oferta była…. jedna Beata z fotką słabej jakości Mina wuja dość niewybredna I targają nim wątpliwości - no… ale ona jest ślepa! To wada? Z za biurka pada Cóż Pan, to zaleta Włos Panu już wypada Urody Pan raczej mizernej Nie oceni tego Beata Nawet w poświacie niedzielnej Tak…, no ale kulawa! Jakaż to wada? Toż to wspaniała sprawa Gdzie Pan chce tam wpada Ale do tego jeszcze niemowa…. No tu nie wytrzymała i szlus Urzędniczka przerwała w pół słowa Przecież to ogromny plus! Patrzy facio na lico dziewczęcia Bez większego zachwytu niestety Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia A Pan co! Chciałby mieć same zalety!! Jezus, Maria! Nie tylko nieuk ale i grafoman! Co to jest??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.04.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Mamy dom 170 m2 zaizolowany tak, że zużyje 1700kWh na ogrzewanie bez udziału "OZE" i "COP-ów". Jak i za ile rozwiązaliby kwestię ogrzewania?Te 1700kWh na ogrzewanie, to energia użytkowa, końcowa, czy pierwotna? Z uwzględnieniem zysków bytowych i słonecznych, czy bez nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.04.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie zrobi Pan komfortowego domu jadącego na bezpośrednich zyskach słonecznych. Jest jeszcze lato. Zyski słoneczne zostawiam PV. By ocieplać mur od zewnątrz, pod fundamentem trzeba mieć izolację. Ale są jeszcze inne wady . Na pierwszym miejscu jest pojemność cieplna muru. Ma ona ogromną zaletę, gdy mur jest na zewnątrz i ogromną wadę gdy wewnątrz. Pobiera ciepło z systemu ogrzewania i utrudnia programowanie. Dużo przyjemniejsza jest akumulacja ciepła w podłodze. Kolejną wadą jest brak paroizolacji . Jak podaje znający się na wilgoci w przegrodach JBZ ( Szanowny Pan Jerzy Zembrowski ) "Im grubsza izolacja tym większy kłopot z wilgocią" Nie uważam za sensowne rozpatrywanie przemian wilgotnościowo temperaturowych w przegrodach ( zgodnie z definicją tam nie ma prawa być ruchu powietrza i pary), dlatego nie radzę sprawdzać wiedzy Szanownego JBZ - i radzę stosować paroizolację. Jeżeli Szanowny Pan uważa, że Pan Zembrowski na przemianach wilgotnościowo temperaturowych się nie zna, to może Pan chronić delikatny mur przez warunkami zewnętrznymi, solidnym styropianem lub wełną. Dodam jeszcze, że na łamach Muratora w latach 1999-2000 była dyskusja na ten temat z prof Pogorzelskim, który stwierdził: Nie ma co się obawiać wilgoci w przegrodzie bez paroizolacji do 0.3W/m2xK czyli 12 cm styropianu, a na ściany daje się od 5 do 10 cm. No i kolejna kwestia... Cholernie mało jest projektów z izolacja pod ławami. Tam jest strasznie trudno izolację dołożyć - a to wyklucza ocieplanie od zewnątrz! Wie Pan co niech Pan nie kpi .. sobie z prof Pogorzelskiego ... to właśnie jak jest mniejsza izolacja to wzrasta ryzyko kondensacji mur/EPS prze to iż EPS dostatecznie nie izoluje i pod nim nie ma wyższej temp ... przez co mniej pary wodnej może przejść i następuje kondndesnacja Pan raczy się douczyć ! para wodna w przegrodzie będzie tylko trzeba ją okiełznać ... nie ma tak iż się 100% zablokuje ... ale Pan jest totalnym ignorantem. Przy zerowej wiedzy poucza Pan każdego ! idź Pan neurchirurga poucz jak ma się Panem zająć ... będzie lepszy pożytek. Błądzi Pan w zeznaniach ... nie policzy Pan nic ... bo Pan tego nie potrafi !! stąd opór do liczenia. Ignoranta nie interesuje to że jego zasrany prąd potrzebuje 3x tyle węgla aby tym prądem być ! nie rozumie iż dom w jego wyobraźni to jest 20 kWh ... ale na jego kaprysy musi iść co najmniej 60kWh węgla !! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217382-dom-energooszczedny-Bloczek-termoizolacyjny-warto proszę #2 post naszego geniusza ! Człowiecze bezwiedny ! jak para wodna ma dotrzeć do punktu rosy ... z rzopy sobie ten punkt bierzesz ! Panie Tomaszu kompletnie Pan się nie zna na tym ... Jedyny plus tego iż czai Pan że kondensacja Twój wróg ... tu się z Panem zgadzam. Ale nie upraszczanie tematu jak Pan raczy to robić ! Panie to nie będzie punkt a linia ... I przy 99% wilgotności zaraz na farbie/płytkach się pojawi woda !... Tłumaczyłem Panu że linia rzeczywistego ciśnienia nie może przekroczyć linij nasycenia ! Innych też się to tyczy co czytają. Wybijcie sobie z głowy i z rzopy iż jest jakiś magiczny punkt ! Jest linia i przebieg tej linii zależy od materiałów użytych na przegrodę. Nieznajomość tego prowadzi do wypaczeń i pierdolenia głupot .. typu oddychanie ścian ... Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.04.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Ignoranta nie interesuje to że jego zasrany prąd potrzebuje 3x tyle węgla aby tym prądem być ! nie rozumie iż dom w jego wyobraźni to jest 20 kWh ... ale na jego kaprysy musi iść co najmniej 60kWh węgla !! No chyba, że TB nie kupuje energii elektrycznej z węgla, tylko "zieloną" energię z paneli PV, z wiatraków, elektrowni wodnych. Od biedy może być jeszcze z elektrociepłowni gazowej z kogeneracją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Wie Pan co niech Pan nie kpi .. sobie z prof Pogorzelskiego ... to właśnie jak jest mniejsza izolacja to wzrasta ryzyko kondensacji mur/EPS prze to iż EPS dostatecznie nie izoluje i pod nim nie ma wyższej temp ... przez co mniej pary wodnej może przejść i następuje kondndesnacja Nie ja kpie, tylko Pan . Szanowny JBZ - podał wyraźnie "Im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią. Potwierdził to prof. Pogorzelski - podając, że do stosowanych grubości (5-10 cm) nie ma problemu. Problemy mogą się zacząć od 0.3 w/m2xK czyli powyżej 12 cm. Dokładnie to co twierdzi prof. Pogorzelski i Pan Zembrowski wyszło mi w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.04.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie ja kpie, tylko Pan . Szanowny JBZ - podał wyraźnie "Im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią. jak tak twierdzi ... to jest jeszcze gorzej niż to co Pan robi ... to trzeba być naprawdę wiem tam blisko granicy Białejrusi, zagłębie bimbrowe itp .. to nie dziwne iż takie gnioty się pisze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Pan raczy się douczyć ! para wodna w przegrodzie będzie tylko trzeba ją okiełznać ... nie ma tak iż się 100% zablokuje ... ale Pan jest totalnym ignorantem. Przy takiej Pana postawie, trudno będzie czegoś o izolowaniu Pana nauczyć. Ja przyzwyczaiłem się, że jak ktoś nie rozumie zagadnienie, to zaczyna obrażać - adwersarza autorytety... Trudno tak już jest. Dodam tylko, że jak Pan tak będzie pisał, to utrudni Panu to zrozumienie zagadnienia. Przejdzie Pan z fazy myślenia do zacietrzewienia. A myślenie ma kolosalna przyszłość, tak jak izolacja w budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 jak tak twierdzi ... to jest jeszcze gorzej niż to co Pan robi ... to trzeba być naprawdę wiem tam blisko granicy Białejrusi, zagłębie bimbrowe itp .. to nie dziwne iż takie gnioty się pisze ... Pan się lapiej po takim czymś czuje? To Panu własne EGO pozwala zbudować? Napisałem wyraźnie - profesor Pogorzelski i Pan Zembrowski podają, że im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią - i do 12 cm (0.3W/m2 xK ) nie ma problemów. Nie wiem dlaczego Pana to śmieszy. Ja pobierałem próbki styropianu z elewacji i mogę tylko potwierdzić to co podają obaj Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 No chyba, że TB nie kupuje energii elektrycznej z węgla, tylko "zieloną" energię z paneli PV, z wiatraków, elektrowni wodnych. Od biedy może być jeszcze z elektrociepłowni gazowej z kogeneracją . Ile węgla Pali dom 170m2 węglem ogrzewany (proszę nie zapominać, że prąd też taka kotłownia zużywa!) ? A ile węgla zużyto na 1700kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Pan się lapiej po takim czymś czuje? To Panu własne EGO pozwala zbudować? Napisałem wyraźnie - profesor Pogorzelski i Pan Zembrowski podają, że im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią - i do 12 cm (0.3W/m2 xK ) nie ma problemów. Nie wiem dlaczego Pana to śmieszy. Ja pobierałem próbki styropianu z elewacji i mogę tylko potwierdzić to co podają obaj Panowie! To jak się pan z tym zgadza to jakim cudem karze pan kłaść 30 i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Przy zerowej wiedzy poucza Pan każdego ! idź Pan neurchirurga poucz jak ma się Panem zająć ... będzie lepszy pożytek. Oj jak Panu nerwy puszczają. A udaje Pan wykształconego człowieka. Naprawdę nie rozumie Pan? To dość prosta fizyka. Ja wolę projektantów, którzy się od warunków zewnętrznych i wewnętrznych izolują, dlatego nie przykładam wagi do opracowań prof Pogorzelskiego czy JBZ na temat wilgoci w przegrodzie, ale Pan... skoro nie chce paroizolacji ? Powinien Pan się z publikacjami tych panów zapoznać! Ja w tym temacie korespondowałem z oboma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 To jak się pan z tym zgadza to jakim cudem karze pan kłaść 30 i więcej. Nikogo nie karzę! A zgadzam się, że przy grubszej izolacji - powinna być paroizolacja! Grubszą izolację wtedy ( 1999-2000 spotykało się ( poza nielicznymi projektantami ) np w dachu. I tam paroizolacja przy 15 czy 20 cm izolacji nikogo nie dziwiła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.04.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Napisałem wyraźnie - profesor Pogorzelski i Pan Zembrowski podają, że im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią - i do 12 cm (0.3W/m2 xK ) nie ma problemów. Jak się temu bliżej przyjrzeć, to zapewne okaże się, że wypowiedzi obu Panów były zupełnie inne. Dla przypomnienia - tak wyglądała dyskusja TB z prof. Pogorzelskim : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6101302&viewfull=1#post6101302 , a tak prof. Pogorzelski pisał o zawilgoceniu ściany : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101376-styropian-na-elewacje&p=2629379&viewfull=1#post2629379 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.04.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Ile węgla Pali dom 170m2 węglem ogrzewany (proszę nie zapominać, że prąd też taka kotłownia zużywa!) ? A ile węgla zużyto na 1700kWh?Najpierw nie Pan odpowie na te pytania : Te 1700kWh na ogrzewanie, to energia użytkowa, końcowa, czy pierwotna? Z uwzględnieniem zysków bytowych i słonecznych, czy bez nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Jak się temu bliżej przyjrzeć, to zapewne okaże się, że wypowiedzi obu Panów były zupełnie inne. Dla przypomnienia - tak wyglądała dyskusja TB z prof. Pogorzelskim : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6101302&viewfull=1#post6101302 , a tak prof. Pogorzelski pisał o zawilgoceniu ściany : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101376-styropian-na-elewacje&p=2629379&viewfull=1#post2629379 . Może nie bliżej - to trzeba by zupełnie źle patrzyć! Można nawet napisać, tendencyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Pamiętam Panie Henryku jak było z izolacją od gruntu i dr Dudą. Twierdził Pan, że oszukiwałem podając opinię dr Dudy. Po sprawdzeniu - że dr Duda się nie zna! Dziś (choć piszę o tym od lat) napisał Pan, że Pan Zembrowski nie stwierdził: Im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią"A prof. Pogorzelski : że - do 12 cm styropianu (0.3W/m2xK) nie ma problemu z zawilgoceniem Będzie Pan to sprawdzał u źródeł ? Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts