Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Policzy Pan?

- dom 120 m2 parter (12mx10m) podłoga 120m2 dach 120 m2 ściana 100m2 0kna i drzwi 16m2

Dane z projektu domu ..... - koszt stanu surowego 150 000zł

- Należy się zmieścić w 2400kWh

- temperatura gruntu w kontakcie ze styropianem +3 st.C ( taka jest przy 30cm )

- temperatura betonu w kontakcie ze styropianem ( kable w dolnej strefie wylewki ) 28 do 30 st.C

Da radę podać grubości izolacji?

Szanowny Panie już tłumaczono tutaj że jeśli ktokolwiek chce zmieniać założenia to powinien się zwrócić do ustawodawcy by zmienił obowiązujące normy i przepisy. Jeśli ustawodawca to zmieni to na pewno programiści się dostosują.

Zapewniam Pana, że jak zakładałem pierwsze rekuperatory to łamałem przepisy - dom musiał w nich mieć wentylację grawitacyjną -

Nie piszę tu o domach najgorszych jakie można postawić - czyli zgodnych z normą.

- dom 120 m2 parter (12mx10m) podłoga 120m2 dach 120 m2 ściana 100m2 0kna i drzwi 16m2

- temperatura betonu w kontakcie ze styropianem ( kable w dolnej strefie wylewki ) 28 do 30 st.C

A taką odpowiedź Pan dostał:

"P. Tomaszu jeśli choć trochę zna Pan ten program to powinien Pan wiedzieć iż na podstawie tak ogólnikowych danych jest to nie do policzenia. "

Nie da, brak (wymienię najwazniejsze) :

1) lokalizacja (miejscowość)

2) usytuowanie wzgl. stron swiata

3) ws. U dla kazdego okna z osobna

4) drzwi zewnętrzne j.w.

5) rodzaj styropianu, wełny (lambda) podłoga, sciany zewn, strop.

6) rodzaj fundamentów/płyty

7) temperatury w pomieszczeniach ogrzewanych

8 sprawność rekuperator - gwc (opcja)

9) rzut i przekrój(e) budynku

To najważniejsze dane, tylko nie wiem po co Pan pyta, przeciez Panu wystarcza grubość izolacji do gruntu, rodzaj ogrzewania i wentylacji i podaje Pan wartosc zapotrzebowania na ciepło z dokładnością 10% bez liczenia !!!

To jeśli wynik jest np. projektowana strata ciepła 500W, to w jakim czasie?

Troszkę sie kol. R90 zagalopował uzależniając moc strat ciepła a własciwie straty przez przegrody lub na wentylację od dt, straty te zależą od dT, róznica graficznie niewielka ale istotna. Czas nie ma nic do rzeczy, jest istotny w stratach energii, a nie mocy

tylko nie wiem po co Pan pyta, przeciez Panu
Wiem co wystarczy...Szkoda, że nie wymienił Pan najważniejszego.

Dlaczego się pytam?

Pytanie jest proste! Jak w temacie wątku - Jakie będą starty do gruntu przy faktycznych warunkach domu 0-20kWh/m2 .

Czyli ile kWh będzie strat przez 30 cm styropianu xps z betonu o temperaturze 30st.C ( kable grzewcze na spodzie) do piachu o temperaturze +3 st. C

Troszkę sie kol. R90 zagalopował uzależniając moc strat ciepła a własciwie straty przez przegrody lub na wentylację od dt, straty te zależą od dT, róznica graficznie niewielka ale istotna. Czas nie ma nic do rzeczy, jest istotny w stratach energii, a nie mocy

No właśnie nie. Bo P=dE/dt. dt to czas i użyłem tego świadomie

Edytowane przez R90

http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Din-uppvarmning/

15% do gruntu...,

Zapotrzebowanie CO 13480kWh

Co ms swiatlo, tv i gotowanie z tym wspolnego...

A tu widac ze grunt nie ma najwiecej izolacji

http://www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Din-uppvarmning/Isolering/

Dlaczego? Szwedzkie lobby gazowe z tym tanim gazem?

Poda pan info o tych istniejacych domach dyplomowych?

I ile zużywają te domy? Pan im napisze, że jak dadzą 40cm od gruntu a 30 w ścianie - zużycie spadnie do poniżej 20kWh/m2

Po głębszej analizie doszedłem, że:

projektowana strata ciepła zależy od dT oraz współczynników strat ciepła, a te zaś zależą od współczynnika przenikania ciepła, który to z kolei zależy od strumienia cieplnego, a strumień ciepła to dQ/dt i którego jednostką jest Wat, a Wat to Jul na sekundę... stąd i dt i sekunda

Edytowane przez Crisiano

zaś zależą od współczynnika przenikania ciepła, który to z kolei zależy od strumienia cieplnego
no to mamy :)

następne bzdety które trzeba będzie prostować

ręce opadają !

Pierdu pierdu ...

chciał byś powiedzieć że średnica rury ... zależy ile tą rurą popłynie wody :) po prostu renesansowi twórcy nowego budownictwa.

aby określić strumień ... ciepła trzeba mieć ... no właśnie co ? jakim kanałem on popłynie .

a popłynie np kanałem 0,2 W/m^2*K

a delta T będzie zwiększać się jak ciśnienie.

i ono "zwielokrotni te 0,2 lub nie .

dobra jeszcze raz ...

mamy 20cm EPS 'a ... lambda 0,031 W/m*K

co daje 0,2 / 0,031 = 6,45 m^2*K/W tzw R co daje

1/6,45 = 0,155 W/m^2*K czyli tzw U współczynnik przenikania ciepłą ...

teraz brakuje nam powierzchni ... jako obrazu

niech będzie 100m^2

i różnicy temperatur ... np niech będzie dleta T -30 do +20 ot tak skrajnie.

to mamy 100m^2 * 0,155 na metr kwadrat razy kelwin razy dlelta ...

czyli 15,5 wata na stopień razy * stopni = 775 watów straty ...

co przez godzinę da 0,775 kWh co da 2790 kJ ...

co da 0,775 kJ/s czyli kW ... lub kWs jak by się kto pytał .

Edytowane przez מרכבה

no to mamy :)

następne bzdety które trzeba będzie prostować

ręce opadają !

Pierdu pierdu ...

chciał byś powiedzieć że średnica rury ... zależy ile tą rurą popłynie wody :) po prostu renesansowi twórcy nowego budownictwa.

aby określić strumień ... ciepła trzeba mieć ... no właśnie co ? jakim kanałem on popłynie .

a popłynie np kanałem 0,2 W/m^2*K

a delta T będzie zwiększać się jak ciśnienie.

i ono "zwielokrotni te 0,2 lub nie .

Haha, faktycznie, kolega Cristaino sie nie popisał :)

Wsp. U zależy od oporu cieplnego przegordy (odwrotnie jest proporcjonalny do oporu cieplnego przegordy), oraz oporów przejmowania po str. wew i zew , a także kierunku przepływu ciepła (poziome/pionowe) . A dT ma wpływ tylko i wyłacznie na 'intensywność' wymiany ciepła

Wiem co wystarczy...Szkoda, że nie wymienił Pan najważniejszego.

Dlaczego się pytam?

Pytanie jest proste! Jak w temacie wątku - Jakie będą starty do gruntu przy faktycznych warunkach domu 0-20kWh/m2 .

Czyli ile kWh będzie strat przez 30 cm styropianu xps z betonu o temperaturze 30st.C ( kable grzewcze na spodzie) do piachu o temperaturze +3 st. C

Jak by Pan wiedział to by Pan nie płotł głupot ze do okreslenia zapotrzebowania na ciepło wystarczy znajomośc tylko trzech parametrów tzn grubości izolacji do gruntu rodzaju ogrzewania i wentylacji. Niestety nie wystarczy.

Co do strat proszę okreslic długość okresu grzewczego (i znowu kłaniaja sie normy, wg Pana z błedami ale innych nie ma) oraz wykresy zmian temp gruntu w zaleznosci od pory roku (załozenie ze temp gruntu pod budynkiem jest niezmienna to bład, szczególnie dla tak małego zapotrzebowania) czyli lokalizacja.

Ja rozumiem ze chce Pan na siłe udowodnic lokalizacja nie ma znaczenia ale to również bład. Dobrym przykładem jest dom j-j zlokalizowany stosunkowo niedaleko bieguna ciepła (jednego z dwóch), ten sam dom w okolicach Zakopanego lub Suwałk miałby wieksze zapotrzebowanie.

Mozna wszystko uproscic do absolutnego minimum ale jakie wtedy są błedy obliczeń. Pana doswiadczenie z kablami i wiaderkiem to pokazuje.

kolega Cristaino sie nie popisa
Nie kolega wpadł w wir ... który zrobił TB ...

I zrobił ... z papryczki chili ... czystą kapsajcyne czy ja tam.

Tracę czasem cierpliwość ... przez TB .. kolega Cristaino ... nic do Ciebie nie mam ... wpadłeś w tryby tej machiny ...

wojennej i albo My zostaniemy zmieleni albo kolega TB.

I oliwy do ognia nie trzeba dolewać. jako że staram się mniej lub więcej zrozumieć co ktoś chciał napisać ... i jakoś się do tego odnieść ...

nie zawsze mam czas... bo ten chwast ... się rozpleni i nawet rundapem go nie wytruje ...

Dziękuję za policzenie przypadku - piach +3 st.C 30 cm styropian xps beton 30st,C - Może być w Suwałkach - co za różnica - dla konkretnych danych gdzie wystąpią?

to liczymy

30 cm to daje U 0,105 ... lambda wiadome 0,031 ... W/m*K

co daje 10,5 wata na 100m^2 ... i po chu pytam ... dalej liczyć ..

co to zienia ?

to już trzeba być TB ... żeby sobie nie pomnożyć tego razy 27 st ...

lub jeszcze inaczej ...

te 0,105 ... razy jakąś tam powierzchnię razy dT ?

przecież to już tłukę i tłukę ...

Edytowane przez מרכבה