Krzysiek_BB 05.04.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 No i przewiercone .... czujnik zaaplikowany gdzies pośrodku garażu 6m x 3,5m Garaż w stosunku do domu niżej jakies 140cm czujnik wciśnięty ~ 55cm w gline pod garażem. Garaż nieogrzewany ocieplony, ściny fundanemtowe garażu bez izolacji termicznej. Aby ktoś nie zarzucił ściemy fotki wiercenia i wtykania czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.04.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Program do odczytu to LogTemp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 05.04.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Program do odczytu to LogTemp? Akurat Maxitermo super sprawa http://www.grzesiek21.republika.pl/termo.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.04.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 To można zrobić nawet w "audytorze OZC" bo jednoznacznej krzywej właściwej dla wszystkich domów i wszystkich warunków nie ma. Nie każdy ma program, nie każdy wie jak to zrobić. Można założyć, dom referencyjny i powykreślać tabele i po krzyku. Ale tu nasuwa mi się dalsza sugestia, bez znajomości jeszcze tych tabel. Skoro mam kiepską izolację i ponieważ grzeję podłogówką, gdzie występuje duża, mała różnica temp. między podłoga a gruntem to może zrezygnować z podłogówki na rzecz grzejników a i straty pewnie będą mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.04.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Akurat Maxitermo super sprawa http://www.grzesiek21.republika.pl/termo.htm Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.04.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ... Metodycznie trzeba mu to wybić z głowy. .... Nie dasz rady - łeb roztrzaskasz a nie wybijesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.04.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 gdyby nie było przepływu(strat) energii z budynku do ziemi to temperatura na czujniku byłaby mniejsza od 8 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 05.04.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) czy moze ktos jakos bardziej namacalnie przedstawic 8 czy 10*C pod domem .... u mnie stoi jak drut. Dziś o 6:00 ogrzewanie ostatni raz pracowało pochłonęło niebotyczną ilość kWh całe 13kWh przełączam na OFF zobaczymy czy temp pod domem zacznie spadać wg co poniektórych osobników. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A ja mu dołożę kolektory sloneczne i parę bateryjek, oraz założę odzysk ciepła z szarych ścieków całkowicie za darmo!!! No to już razem będzie miał dom prawie zeroenergetyczny. Pozostaje tylko jeden drobiazg - wybudować dom, który będzie zużywał na ogrzewanie 10kWh/m2 rocznie (energii użytkowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Gdybyś jeszcze zainstalował kolejny czujnik tak na -1m i 1m od muru domu (może w rurce jak sugeruje HenoK) to były komplet danych. Wszystko wskazuje na to, że jeszcze w tym roku rozpocznie się budowa domu, który pomogłem zaprojektować i najprawdopodobniej pomogę wybudować. Dom ma mieć sporo "wynalazków" rodem z FM (szczegółów na razie nie będę zdradzał). Ma też być dosyć dobrze opomiarowany. Pod budynkiem zaproponuję przeciągnięcie dwóch rurek pex-alu-pex 16/2 (jednej wzdłuż osi podłużnej budynku, a drugiej w jego poprzek). W rurki będzie można wciągnąć kilka czujników temperatury, które pozwolą na zbadanie profilu temperatury. Takie rozwiązanie pozwoli na kalibrację czujników przed ich zainstalowaniem, a także po jakimś czasie ich działania. Niestety czujniki DS18B20 nie są tak stabilne w czasie, jak to podaje producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Wszystko wskazuje na to, że jeszcze w tym roku rozpocznie się budowa domu, który pomogłem zaprojektować i najprawdopodobniej pomogę wybudować To będziemy mieli co opowiadać na forum ja też ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.04.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 To będziemy mieli co opowiadać na forum ja też ja też Czyżbyś zaczynał budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 05.04.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) ... U mnie ogrzewanie od dawna nie pracuje ale mniejsza o to. Pow. ogrzewaną masz nieco mniejszą ale też i ściany nieco słabiej ocieplone więc gdybyś podał zużycie na ogrzewanie na ten rok to będzie można co nie co porównać. od 01-09-2013 do 05-04-2014 CO dokładnie 5552kWh koszt x 0,26 = 1443 PLN ........ Niestety czujniki DS18B20 nie są tak stabilne w czasie, jak to podaje producent. nie wiem co miałeś na myśli nim rozdzieliłem czujniki sprawdziłem ich stabilność oraz kalibracje była identyczna na każdym z nich Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Pomysł z rurkami trochę kiepski bo temp. w otwartej rurce będzie się wyrównywać. Pomiędzy czujnikami można dać separatory (korki) z gąbki. Nie utrudnią one wprowadzenia czujników, a oddzielą poszczególne czujniki do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.04.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ,,Parę stron temu pokazałem do czego prowadzi takie idiotyczne liczenie - dla co poniektórych tutaj ideałem będzie gdy temp. na posadzce i pod będą równe bo wtedy delta będzie równa 0.A, że mnożenie czegokolwiek przez 0 zawsze daje 0 to wtedy straty będą " Gdybyś wiedział o czym piszesz to nie pisał byś tego co piszesz.Jeżeli dwa środowiska rozdzielisz przegrodą,obojętnie czy 5cm szlichta czy 3cm styropianu, to zawsze nad i pod będzie różnica temp. Tyle że do pomiaru potrzebował będziesz termometru o rozdzielczości 0,01oC. A przy nawet gradiencie 0,01oC i wysokiej lambdzie przepływ energii będzie olbrzymi.Jak jest przegroda to nie ma różnicy temp. 0. Nawet przy grafenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 nie wiem co miałeś na myśli nim rozdzieliłem czujniki sprawdziłem ich stabilność oraz kalibracje była identyczna na każdym z nich To sprawdź je też po dłuższym okresie działania (ja niektóre czujniki mam już od 10 lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.04.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Do tego w swoim lustrze to piszesz? Wątpię aby pojął! Czyli sprowadzamy sprawę do tego aby wykonać taką przegrodę, która po obu stronach będzie miała taką samą temp.? Dobry system jej ogrzewania i nie ma problemów, różnica będzie 0! Policz zatem straty dla delty T = 0stC:D Zero mnożone przez cokolwiek to ZERO STRAT! Posadzka idealna! Wbij sobie do łba,że nie istnieje różnica 0oC na barierze.Nie istnieje więc sytuacja zero strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.04.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Policz PRAWIDŁOWO straty przez swoją posadzkę a temp., które podajesz, tylko je potwierdzą. Małe straty, niższa temp. gruntu, który nie ma czym się ogrzewać. . No tak, ale przez cały sezon grzewczy temperatura spada, pomimo, że grzejemy. A więc jak to policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.04.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Wszystko wskazuje na to, że jeszcze w tym roku rozpocznie się budowa domu, który pomogłem zaprojektować i najprawdopodobniej pomogę wybudować. Dom ma mieć sporo "wynalazków" rodem z FM (szczegółów na razie nie będę zdradzał). Ma też być dosyć dobrze opomiarowany. Pod budynkiem zaproponuję przeciągnięcie dwóch rurek pex-alu-pex 16/2 (jednej wzdłuż osi podłużnej budynku, a drugiej w jego poprzek). W rurki będzie można wciągnąć kilka czujników temperatury, które pozwolą na zbadanie profilu temperatury. Takie rozwiązanie pozwoli na kalibrację czujników przed ich zainstalowaniem, a także po jakimś czasie ich działania. Niestety czujniki DS18B20 nie są tak stabilne w czasie, jak to podaje producent. Henio. Raczej nie dawał bym rurek a zakopał czujniki osobno w czterech rogach na trzech wysokościach po to aby wiedzieć czy rośnie czy maleje temp. i w środku geometrycznym budynku też na trzech wysokościach. Ds to przecież czujniki cyfrowe, więc co chcesz kalibrować? Jeżeli dasz z tej samej serii to jeżeli przekłamią to wszystkie tak samo a więc nie wprowadzą błędu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.04.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Tego Pana bym nie pytał bo nie wie co czyni,a generalnie nie wie o co chodzi . U jego pracodawców liczą się słupki sprzedaży styropianu.Policzył bym średnią temp.z sezonu grzewczego pod szlichtą.Z tej informacji powstanie gradient ,bo temp. posadzki jest mniej więcej znana. Pozostanie informacja co do grubości i lambdy izolacji. Podzielić,pomnożyć i wyjdzie strata. Mizerna ale strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts