Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście że izolacja winna być ciągła.
No to dlaczego Pan uważa, że ja uważam inaczej! Jak zachować ciągłość izolacji w domach które nie mają styropianu pod fundamentem? Wg mnie - tak jak podaje np. xella fermacel.jpg

W przypadku gdy nie ma izolacji pod ławą - http://www.media.xella.pl/pr/204800/rozpoczyna-sie-cykl-konferencji-ocieplenie-od-wewnatrz-dla-zarzadcow-nieruchomosci !

Bardzo, wiec proszę, gdy będzie Pan pisał, że jestem przeciwny izolowaniu od zewnątrz, proszę dodawać, ścian z mostkiem termicznym do gruntu.

MOŻE MI PAN TO OBIECAĆ?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

A prawda jest jedynie słuszna. To aksjomat z którym się nie dyskutuje.

Przecież szeroko uzasadniłem:

- dlaczego zasobnik z pompą ciepła jest ekonomiczniejszy od kolektora

- dlaczego ( jeżeli już ) to kolektory do cwu montujemy pionowo na elewacji, nie na dachu.

To Pan próbuje ze mnie zrobić kogoś kto zajmuje się teorią i aksjomatami. Nic dziwnego - z praktyka i ekonomią trudnij jest walczyć.

Ależ ja mam interes podawać tu temperatury pod moją chałupą!!

A... zawitał Pan tu po to, by to podać? Czy też interesuje Pana komfortowy dom 0-20? Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Nic innego w moich wątkach Ich nie interesuje.

Jak było by co interesującego, to może by się i zainteresowali Jak się prezentuje teorie jedynie słuszne to cóż takiego jest tam interesującego. Teoria bez poparcia praktycznego tyle warta co te teorie, czyli nic. Cóż Pan możesz powiedzieć o kolektorach montowanych na elewacji? Jak Pan nawet nie wiesz jak i kiedy te kolektory działają.

To Pan próbuje ze mnie zrobić kogoś kto zajmuje się teorią i aksjomatami. Nic dziwnego - z praktyka i ekonomią trudnij jest walczyć.

Ależ ja nie próbuję, Pan się zajmuje aksjomatami, a to nie tylko moje zdanie.

A... zawitał Pan tu po to, by to podać? Czy też interesuje Pana komfortowy dom 0-20?

Od 24 lat gada Pan o domu 20 i na tym się kończy. O jakim komforcie Pan mówisz? Aby o tym mówić to wydaje mi się, że trzeba mieszkać w nim aby o tym komforcie strzępić język. A Pan tylko gada bo jakoś nikt do tej pory nawet nie zechciał postawić takiego domu według Pańskiego pomysłu. A gdzie te wspaniałe Pańskie wynalazki pływające tak szumnie zapowiadane?

Wszyscy inni co postawili sobie domy w lepszy czy gorszy sposób mają więcej do powiedzenia o domu 20 niż Pan. I póki Pan tego nie zrozumie to będzie jedynie Pan pisał a z tej pisaniny nic nie wyniknie bo wszyscy inni będą mieli większe doświadczenia.

Edytowane przez kolektor1

Akurat doskonale wiesz, że nie o podawanie temp. gruntu chodzi a tylko o bezsensowne atakowanie TB i tych, którzy jego nie atakują.

No tak, jeżeli ktoś usilnie twierdzi, że:

próbowałem wytłumaczyć, dlaczego należy je montować pionowo na elewacji a nie 45' na dachu. .

A ja na liczbach wykazałem, że jest w dużym błędzie to o czym my tu mówimy. Beton jest betonem, betonem pozostanie. Brzęczkowski tłumaczy od 24 lat i jakoś jeszcze nie złapał na „leszcza” do własnych pomysłów. O czym to świadczy? Wyciągniesz wnioski?

Kszhu akurat jedno się nie zmieni ... U przegrody, a jest ono tu wyznaczone.

Aby w pełni to przeliczyć trzeba by było zmierzyć zawartość wody w piachu.

A dlaczego tylko zawartość wody? A granulacja? Piach może mięć i 0.05mm i 2 mm ziarenka. A domieszki ?

Dlaczego pod izolację sypie się keramzyt ? Dla akumulacji ciepła?

Po co "liczyć" piach? Sztuka dla sztuki?

A ja na liczbach wykazałem, że jest w dużym błędzie to o czym my tu mówimy. Beton jest betonem, betonem pozostanie. Brzęczkowski tłumaczy od 24 lat i jakoś jeszcze nie złapał na „leszcza” do własnych pomysłów. O czym to świadczy? Wyciągniesz wnioski?
Na liczbach wykazał Pan, że się na tym nie zna!!! Dopisał Pan do zysków - letnie zyski z kolektora, choć były niewykorzystane.

Jeszcze raz Panu wyjaśnię dlaczego kolektory do cwu w naszym klimacie montuje się pionowo na elewacji.

- mniejsze zyski latem = mniejszy kłopot i pokrycie w 100%

- większe zyski zimą - bo słońce operuje prostopadle do kolektora

- nie zalega śnieg - większe zyski zimą

- łatwiej dbać o czystość - większe zyski

- nie dziurawi się pokrycia dachu

- tańszy montaż

- nie ma obawy przed gradem

Chyba solarami i kolektorami się nie zajmuje zawodowo więc "nie załapał" może dlatego. Ale w kwestii WM, PC itp. to nawet na tym forum piszą czasami jego klienci.
Piszą... nie piszą. Jedno jest pewne - niezadowoleni napisaliby na pewno.

Można też pisać, że to: bartycka.jpg fatamorgana lub fotoshop

„leszcza” do własnych pomysłów. O czym to świadczy? Wyciągniesz wnioski?
Jak można czuć się leszczem, gdy się ma 40 cm styro pod elektrycznym ogrzewaniem podłogowym z termostatem o dokładności 0.1st. w każdym pokoju, z delikatnym, niewyczuwalnym nawiewem ciepłego i chłodnego powietrza ze ścian, z precyzyjną i niesłyszalną wentylacją z odzyskiem ciepła ? Nie ma większego komfortu i mniejszych rachunków!

Chyba solarami i kolektorami się nie zajmuje zawodowo więc "nie załapał" może dlatego. Ale w kwestii WM, PC itp. to nawet na tym forum piszą czasami jego klienci.

A to się trzeba zajmować by wygłaszać głupoty? Przeczytaj wyzej, wypunktował je. On jeden niesie kaganek oświaty od 24 lat, reszta to matoły i spiskowcy

Nie znam się na tym więc nie wiem czy to głupoty czy nie więc mógłbyś się do tego czegoś odnieść zamiast mamy gadać o kimś.
Zauważyłeś pewnie, że to nie temat komfortowych domów 20. I wcale nie zamierzam ciągnąć tematu kolektorów i ich usytuowań na dachu.

Ale na ten temat Brzęczkowski wie najwięcej ( jak i w każdym temacie ), z nim podyskutuj i to powinno wystarczyć.

Proszę o opinię, dlaczego uważasz, że to co podaje TB odnośnie ustawienia kolektorów jest wygłaszaniem głupot - to nie ten temat.

Jeszcze raz Panu wyjaśnię dlaczego kolektory do cwu w naszym klimacie montuje się pionowo na elewacji.

- mniejsze zyski latem = mniejszy kłopot i pokrycie w 100%

- większe zyski zimą - bo słońce operuje prostopadle do kolektora

- nie zalega śnieg - większe zyski zimą

- łatwiej dbać o czystość - większe zyski

- nie dziurawi się pokrycia dachu

- tańszy montaż

- nie ma obawy przed gradem

Wszystko się zgadza, ale ... w stosunku do paneli fotowoltaicznych i kolektorów próżniowych.

Sprawdzałem to obliczeniowo i przy pionowym położeniu takich paneli i kolektorów w porównaniu z systemami nadążnymi uzyskujemy wydajność roczną ok. 15% niższą, co biorąc pod uwagę koszt elementu nadążnego, jest bardzo dobrym wynikiem. W porównaniu z kolektorami umieszczonymi na stałe pod optymalnym kątem (ok. 30 stopni) różnice są jeszcze mniejsze, bo nie przekraczają 5%).

Inaczej wygląda to przy kolektorach płaskich. Przy nich problemy zimowe (mniejsze zyski w zimie, śnieg zalegający na kolektorach), możemy sobie darować, bo kolektory te w zimie i tak dają tyle energii, "co kot napłakał" (krótkie dni i duże straty przy niskich temperaturach zewnetzrnych). Jeżeli pominiemy zimę, to w pozostałym okresie dużo korzystniejsze jest położenie kolektorów pod skosem.

Edytowane przez HenoK

Chyba solarami i kolektorami się nie zajmuje zawodowo więc "nie załapał" może dlatego. i.

Wiele tu osób zajmuje się zawodowo budownictwem szeroko rozumianym, co się zajmują wiele razy pewne rzeczy mu tłumaczyli , sądzisz, ze coś załapał?

Ile razy na przykładach, obliczeniach tłumaczy מרכבה, myślisz, że coś załapał? On nie musi załapać on wie najlepiej.

Wiele tu osób zajmuje się zawodowo budownictwem szeroko rozumianym, co się zajmują wiele razy pewne rzeczy mu tłumaczyli , sądzisz, ze coś załapał?

Ile razy na przykładach, obliczeniach tłumaczy מרכבה, myślisz, że coś załapał? On nie musi załapać on wie najlepiej.

to do mnie czy TB? bo już się gubię Edytowane przez מרכבה

Panowie, nie da się trupa pudrować który ma ściany 60cm cegły, okna skrzynkowe, strop żelbetowy goły bez izolacji.

Pudrowanie tego prądem jest chore ! co z tego że będzie się to czasowo włączać ? całe nic.

Stąd już Tomasz zrozumiał że ogrzewanie czegoś takiego paliwem stałym lub PC będzie taniej

parę stron wstecz jest ta wypowiedź, uważam że to był przełom.

Teraz Pan Tomasz się wywija od stwierdzeń przy 30cm izolacji że od gruntu nie będzie to U 0,1 ... jak by wynikało z samej tylko izolacji ...

a przez grunt będzie 6x .. czyli 0,6 i tego się nie wyprze.