nydar 12.04.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Nie porównuj się do j-j czy adama. Oni w przeciwieństwie do ciebie wiedzą o czym piszą a ty jesteś nędzny plagiator bez zrozumienia sensu.Zastanów się dla czego j-j dał więcej izolacji nad GWC. Myślisz że grzeje,czy chłodzi?Drogi chłopcze.Pogrążasz się w swojej indolencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 13.04.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 U mnie dalej temp. spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) ,,Kolejny przy którym byłem powstał już tej wiosny a następny się szykuje. A ile powstanie tych o których nie wiemy?" Biedni ludzie. Grosz dałem bo tyle warta jest twoja paplanina. Pogrążasz się w bagienko .Na własną prośbę. nydar, ja myślę, że GWC nie wychładza gruntu pod posadzką, tylko uniemożliwia akumulowania ciepła ze "strat". Jak adam_mk pisał, aby zapewnić ciągłość działania GWC żwirowego (czyli ilość energii przenoszonej powietrzem = ilość energii którą "naciąga" GWC z głębszych pokładów ziemi) musimy zapewnić jego odpowiednią wielkość. Przeliczał on m3 kubatury domu na m2 powierzchni żwirowego GWC, co trochę mnie teraz zastanawia - jak kubatura może mieć wpływ na jakość powietrza ? . Nie mniej jednak, przy odpowiedniej powierzchni (dużej) GWC ilość energii którą przenosi powietrze = ilość energii którą GWC "naciąga" z ziemi. To powoduje, że GWC się nie wychładza. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Im bliżej wiosny tym powietrze z GWC umieszczonego poza domem jest zimniejsze. Powód?Wychłodzenie naturalne i przez GWC.Dla czego bod domem ma być inaczej. Zresztą wiesz zawsze można twierdzić że nie wychładza i pod chałupą pobudować.Ważne żeby użytkownik był zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Im bliżej wiosny tym powietrze z GWC umieszczonego poza domem jest zimniejsze. Powód?Wychłodzenie naturalne i przez GWC. Naturalne - tak, przez działający GWC - nie wiem. Jest szansa, że przewymiarowany GWC zadowoli się energią transmitowaną z głębi, więc nie wychłodzi. Dla czego bod domem ma być inaczej. Zresztą wiesz zawsze można twierdzić że nie wychładza i pod chałupą pobudować.Ważne żeby użytkownik był zadowolony. bo pod domem panują warunki jak na głębokości 5m lub niżej i przez to GWC nie jest narażone na "naturalne" - jak to nazwałeś wychładzanie gruntu. Pozostaje "wychładzanie" z przeciąganego powietrza. Pytanie, czy można zbilansować te wychładzanie energią transmitowaną z głębszych pokładów ziemi ? Henok kiedyś przedstawił jakie to są wartości. Nie pamiętam ile to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 O to chodzi ale trzeba troszeczkę poczytać jak samemu nie potrafi się pojąć. Z postów nydara bije wyraźna tęsknota za rozumem więc polecam nie główkować a przeczytać od początku, nie wybiórczo, chociaż pierwsze strony tego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85 potem, zamiast się czepiać z nudów jak pijany płota, dla przypomnienia, że ten temat wałkowaliśmy do znudzenia, to http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=6299874&viewfull=1#post6299874 Czytałem to wszystko. Chwalił się ktoś tutaj na forum żwirowcem pod posadzką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) ,,Wałkowaliśmy do znudzenia " No i efekty widać na zdjęciach. Tyle,że ja mam pod posadzką +15,5 a właściciele GWC pod domami 10oC . Ale nie wychładza ,no bo niby jak Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez nydar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Czytałem kiedyś takie zalecenia dla GWC pod budynkiem . Piszą,że nie budować bliżej jak 100cm od fundamentu ,by nie zamarzła ława i nie uległa uszkodzeniu.No ale nie wychładza bo przecież wałkowaliście do znudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Czytałem kiedyś takie zalecenia dla GWC pod budynkiem . Piszą,że nie budować bliżej jak 100cm od fundamentu ,by nie zamarzła ława i nie uległa uszkodzeniu.No ale nie wychładza bo przecież wałkowaliście do znudzenia. Czy to oby dotyczyło to GWC ? Coś takiego piszą, ale dla DZ pompy ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 A dysponujesz jakimiś badaniami ,skoro z takim przekonaniem twierdzisz,że GWC pod domem ,zimą nie obniża temp. gruntu?Fakt. Nie dysponuje materiałami badawczymi które by potwierdzały że GWC wychładza.Dysponuję jedynie pomiarami pod swoim chudziakiem,które pokazują 15,5oC i wiedzą że przy GWC pod domem temp. wynoszą mniej jak 10oC. Z profesjonalnym badaniem niewiele ma to wspólnego ale daje obraz ,co pod chudziakiem z temperaturą się dzieje. Póki co wniosek jest jeden. GWC wychładza grunt pod domem,o ile w obrębie fundamentów jest zainstalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Czy ja muszę kogoś do czegoś przekonywać? Ja tylko ostrzegam przed pseudo fachowcem od GWC kszhu.Trudno z tobą rozmawiać,skoro raz piszesz że nie używasz GWC zimą a za chwilę że nie zmienia temp. gruntu. W przypływie szczerości a może pod ,,wpływem",piszesz: ,,Nie robię badań bo mam to w d... - ani mnie to grzeje ani ziębi - w przenośni i dosłownie.". Tak mniej więcej skwitowałeś dyskusję o GWC pod domem .Ja ci mówię ustal zeznania,skończ z bełkotem i wszyscy będą zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 A dysponujesz jakimiś badaniami ,skoro z takim przekonaniem twierdzisz,że GWC pod domem ,zimą nie obniża temp. gruntu? Fakt. Nie dysponuje materiałami badawczymi które by potwierdzały że GWC wychładza.Dysponuję jedynie pomiarami pod swoim chudziakiem,które pokazują 15,5oC i wiedzą że przy GWC pod domem temp. wynoszą mniej jak 10oC. Z profesjonalnym badaniem niewiele ma to wspólnego ale daje obraz ,co pod chudziakiem z temperaturą się dzieje. Póki co wniosek jest jeden. GWC wychładza grunt pod domem,o ile w obrębie fundamentów jest zainstalowany. nydar, to nie oznacza że GWC wychładza grunt, tylko że kszhu dostarcza mniej energii. Nie twierdzę też, że nie wychładza, ale nie różnicą 5,5oC, bo ta w dużej mierze wynika z różnic w grubościach izolacji, tym że dogrzewasz kolektorami czy RSŚ'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 To że zazdrość ciebie zżera nie znaczy, że ja jestem autorem pomysłu GWC pod budynkiem:D Ja rozumiem, że tobie może być trudno pojąć te dwa nie mające ze sobą nic wspólnego fakty, cóż, nie wszyscy stali w kolejce po rozum. Działający GWC nie zmienia temp. gruntu ani zimą ani latem bo to skala jak mrówka do słonia. A to czy jego używam czy nie, nie ma z poprzednim nic wspólnego:D To odpowiedź na pierwszy akapit.Ty możesz co najwyżej wykombinować odzysk z odpowietrzenia kanalizy.Z GWC pod domem pomysł ,fakt, perfidny bo klient nie skuma skąd ma ciepłe powietrze. Ty koniecznie chcesz się do tego interesiku podłączyć. Trudno. Jaki charakter takie interesiki. Rozum to bardziej dobre geny a nie kolejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 nydar, to nie oznacza że GWC wychładza grunt, tylko że kszhu dostarcza mniej energii. Nie twierdzę też, że nie wychładza, ale nie różnicą 5,5oC, bo ta w dużej mierze wynika z różnic w grubościach izolacji, tym że dogrzewasz kolektorami czy RSŚ'em. Planujesz GWC ? Umieścisz go pod chałupą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 a czy prawdą jest że zbyt krótki odwiert dla dolnego źródła gruntowej pompy ciepła może spowodować, że dolne źródło się wychłodzi i przestanie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 a czy prawdą jest że zbyt krótki odwiert dla dolnego źródła gruntowej pompy ciepła może spowodować, że dolne źródło się wychłodzi i przestanie działać? Wg. kszhu grunt to nieograniczony dostarczyciel ciepła. Wg. źródeł pisanych a nie usłyszanych w warzywniaku od Pani Halinki może przestać działać. Szeregówka ,gdzie każdy segment będzie wyposażony w gruntową PC ,może mieć kłopoty w pozyskiwaniu ciepła z gruntu. W jednym i drugim przypadku inna skala,ale zasada taka sama. Zimne wychładza ciepłe. Chyba,że deltaT =0. Nie od parady fundamenty w zależności od strefy posadawia się na 0,8m i niżej . Zimne powietrze schładza grunt,nawet ten przykryty izolacją ze śniegu. Na metrze głębokości w II strefie 1-2oC nie jest niczym dziwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 I projektują rozstaw pionowych sąd w rozstawie 10m. ale co tam PC. Inna skala.Przeanalizuj temp. gruntu na 50 i100cm .Jak się zmieniają temp. Skąd to ciepło jest dostarczane. Ma Adam mk rację że od słonka i deszczu.a z dołu to tyle co nic.No chyba,że Pani Halinka z warzywniaka powie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Otóż to! To teraz powiedz skąd tam się bierze >6stC jeśli twierdzisz, że niby aż tyle wyciągasz ze swojego GWC zakopanego właśnie na metrze i to metr od domu?!? A jak myślisz? Skup się i kombinuj. Pod chudziakiem 13.04.2014 jest 15,5 a w październiku 18oC .Ile bedzie w styczniu czy lutym? A ile będzie metr obok Jak ziemia,przynajmniej jej wierzchnia część zamarznie,to przepływ pary na zewnątrz jest w sposób naturalny ograniczony.Para wodna to energia. Skojarz te fakty Przy ścianie fundamentowej jest pasek ziemi bez białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.04.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Planujesz GWC ? Umieścisz go pod chałupą? Nie stać mnie na takie ekstrawagancje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.04.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Nie stać mnie na takie ekstrawagancje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts