perm 16.04.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie ma już "grzania" w XXI wieku - ...To po co misiu kable które wciskasz klientom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.04.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie ma już "grzania" w XXI wieku - Pan sobie po prostu ustawia temperaturę jaka ma być, gdzie ma być i kiedy ma być. Epoka grzejących ciepłowników się skończyła, nawet jak tego nie chcą przyjąć do wiadomości! Panie Tomaszu, czy mozna gdzies dostac "kanałowke" z montazem obu jednostek bez rozprowadzenia kanalów taka z SCOP 3,5 ponizej 4 tys zł ? Gdyby tylko moj biedny LG byl w stanie "dodmuchac" cieplo do lazienek to bylobyu elegancko Od czwartku (wypialem watomierz wtedy) do dzis poszlo na grzanie 9 kWh, slonca praktycznie brak, wczoraj caly dzien max 5 stopni, zima panie, a grzanie nie drozsze niz przy +10 na zenwatrz. Takie dmuchanie jest znacznie bardziej niezalezne od tego ile dokladnie stopni jest na zewnatrz, zuzycie jest na poziomie dziennego zuzycia pradu przez piekarnik i zmywarke:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.04.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Sugerujesz, że w następnym domu kanałówka? Chociaż za ten sezon ogrzewanie czystym prądem to 600-700zł to chyba powinienem zakupić do obecnego jakąś PPCi aby osobiście sprawdzić co to warte zimą. Moze nie po calym domu, ale bylby wypas jesli lazienki mogly brac na zadanie to co klilma niesie.... Bede sam wszystko kladl, wiec moge troche kanalow dolozyc i pare stowek dorzucic do klimy zeby miec opcje kierowania grzania gdzie trzeba, moze wtedy powstalbym pierwszy dom a'la TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Panie Tomaszu, czy mozna gdzies dostac "kanałowke" z montazem obu jednostek bez rozprowadzenia kanalów taka z SCOP 3,5 ponizej 4 tys zł ? Może być ciężko. Gdyby tylko moj biedny LG byl w stanie "dodmuchac" cieplo do lazienek to bylobyu elegancko Oj nie byłoby miło ( zapachy w domu) . Naprawdę grzejniki aktywne z nawiewem ciepłego powietrza w dół - są super. A jak ustawiamy wysoka temperaturę tylko na czas prysznica i uwzględnimy odzysk ciepła - to koszt dogrzewania jest minimalny! Dawno przestałem w sklepie na noc i weekendy obniżać temperaturę ! Po prostu przy takich opłatach mi się nie chce! Takie dmuchanie jest znacznie bardziej niezalezne od tego ile dokladnie stopni jest na zewnatrz, zuzycie jest na poziomie dziennego zuzycia pradu przez piekarnik i zmywarke Jak czytam tych od ekogroszku - to pisanie "zużycie" w przypadku tych pomp - zahacza o bezczelność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Moze nie po calym domu, ale bylby wypas jesli lazienki mogly brac na zadanie to co klilma niesie.... Bede sam wszystko kladl, wiec moge troche kanalow dolozyc i pare stowek dorzucic do klimy zeby miec opcje kierowania grzania gdzie trzeba, moze wtedy powstalbym pierwszy dom a'la TB A tu: To, ze ja nie podaję adresów inwestorów ( bo nie mam takiej zgody ) nie oznacza, że nic nie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.04.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 A tu: [ATTACH=CONFIG]255090[/ATTACH] To, ze ja nie podaję adresów inwestorów ( bo nie mam takiej zgody ) nie oznacza, że nic nie robię. Calkiem pokazna jednostka To jakies 10 KW pewnie ma:) To w jakiej cenie mozna dostac kanalowke z SCOPem 3.5? Bo jesli roznica w cenie jest duza to juz wole dac kable w sciany i podloge z wieksza moca, co tez dom a'la TB by oznaczalo:) Ile tych kWh pojdzie na rok zeby dolazdowac okresowo 2 lazienki? 50/100/200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Calkiem pokazna jednostka To jakies 10 KW pewnie ma:) To w jakiej cenie mozna dostac kanalowke z SCOPem 3.5? Bo jesli roznica w cenie jest duza to juz wole dac kable w sciany i podloge z wieksza moca, co tez dom a'la TB by oznaczalo:) Ile tych kWh pojdzie na rok zeby dolazdowac okresowo 2 lazienki? 50/100/200? Dom ma prawie 1000m2 - więc i kanałówka wielkości wersalki. Ale za to nic nie słychać! Co do cen... Są dwa aspekty, ja robię innym, dając gwarancję. Nie opłaca mi się robić na najtańszych urządzeniach, ze względu na reklamacje! Poza tym poziom szumów . Dlatego, albo inwestor sam sobie kupuje urządzenie a szykuje dystrybucję, albo sprzedaję Mitsu... hitahi... kanałówkę Mitsu... z montażem koło 7000zł może Pan znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Przykładowo 1.2kW "dopalacz" drabinkowy i 3 osoby po dwa prysznice 10 min dziennie - daje 1,2kWh x 30 = 36 kWh 20 zł miesięcznie - Ale gdy prysznic tera 5 minut - to już 10 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ile takie coś kosztuje? Potrzebuję takiej drabinki od kiedy ogrzewanie nie działa i w północnej części obecnego domu robi się chłodniej a tam też mam łazienkę). 1300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 16.04.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Myślałem ze sie obejdzie bez grzania ale niestety od 13:00 do 14:00 musiałem dogrzać 12kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.04.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Czy to się nadaje do domku jak mój parterowego 128m2? http://www.aleklima.pl/klimatyzatory/lg/klimatyzatory-kanalowe-lg/klimatyzator-kanalowy-ub18h-lg-komplet,p244252976?PHPSESSID=30f21b4dff0f490b0a196134143e6f7f#.U06MEVefjX8 Czy to dobra cena, czy ktoś zna coś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Panie Przemku - Pamięta Pan w tym wątku dyskusję o 21-letnim domu 280m2 ? Co właściciel napisał na pw do HenoKa i asolta przestraszony tym co o mnie wypisują!. Już tę zimę w 21-letnim domu "oczko" większa UB 24H LG przechodziła - z tym, że inwestor kupił ja sobie za 6500zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 16.04.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Niecały tydzień i wyraźnie spada pod nieogrzewanym garażem: To teraz zastanów się co by było gdybyś w domu nie utrzymywał stałej temp. Jako info podam ze garaz jest nieogrzewany użytkowany z 4 razy dziennie, podłoga nie posiada jakiejkolwiek izolacji beton bezpośrednio na gruncie, ściany fundamentowe bez izolacji. Jedyną izolacją jest 15cm styro na ścianach. Garaż od północy. Pod domem temp. stoi pomimo wcześniej wyłączonego ogrzewania wiec nie przekonało mnie Twoje wyjaśnienie. Od kilku dobrych dni dosc mocny wiatr, deszcze a wczoraj nawet śnieg ..... wiec te kilka dziesiątek *C olewam ... EDIT: Jeszcze dodam że drzwi garażowe mam niewyregulowane szpara 0,5cm pod gumą w dolnej części bramy = nieszczelne co widziałem na zdjęciach IR ponieważ niema wykończonej posadzki ... goły beton Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Czemu nie zrobi Pan rekuperacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.04.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Panie Przemku - Pamięta Pan w tym wątku dyskusję o 21-letnim domu 280m2 ? Co właściciel napisał na pw do HenoKa i asolta przestraszony tym co o mnie wypisują!. Już tę zimę w 21-letnim domu "oczko" większa UB 24H LG przechodziła [ATTACH=CONFIG]255136[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]255137[/ATTACH] - z tym, że inwestor kupił ja sobie za 6500zł brutto Nie czytałem całego wątku - coś mi się obiło o oczy, a chodziło chyba o to, że nie miał uruchomionej całej instalacji i się bał, że PC nie da rady, tak? Ale zima była lekka, a ja pamiętam że 2 lata temu były mrozy po -30st przez miesiąc. Czy wtedy taka pompa daje radę? Producent gwarantuje grzanie do -15stC, więc chyba z tym kiepsko. Wtedy pewnie zostają kabelki. Mnie zastanawia w takim razie możliwość zastosowania kabli 12V, kilku akumulatorów i ładowania ich w II taryfie. Czy orientuje się ktoś, czy i gdzie można nabyć kable 12V w dobrej cenie. Znalazłem tylko jakieś krótkie odcinki i informację, że kabli 15W/mb nie można stosować pod panelami ani parkietami. Niefajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie czytałem całego wątku - coś mi się obiło o oczy, a chodziło chyba o to, że nie miał uruchomionej całej instalacji i się bał, że PC nie da rady, tak? Ale zima była lekka, a ja pamiętam że 2 lata temu były mrozy po -30st przez miesiąc. Czy wtedy taka pompa daje radę? Producent gwarantuje grzanie do -15stC, więc chyba z tym kiepsko. Wtedy pewnie zostają kabelki. Mnie zastanawia w takim razie możliwość zastosowania kabli 12V, kilku akumulatorów i ładowania ich w II taryfie. Czy orientuje się ktoś, czy i gdzie można nabyć kable 12V w dobrej cenie. Znalazłem tylko jakieś krótkie odcinki i informację, że kabli 15W/mb nie można stosować pod panelami ani parkietami. Niefajnie. Pan wykończy polem elektromagnetycznym rodzinę ! Kilka kW kabli na 12V! 30-50A! A koszt akumulatorów większy od kosztów ogrzewania! Dlaczego nie chce pan się skupić na małym zużyciu ? Izolacja + reku - tylko szuka Pan magazynów i nadprodukcji - to drogi i zły kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.04.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Izoluję, izoluję - i to całkiem dobrze. Reku też będę miał. Faktycznie z tymi amperami to może niezbyt szczęśliwy pomysł, chociaż takie pole ma raczej niską częstotliwość. Nie wiem, co gorsze.Zamiast bufora i PEXów zastanawiam się nad zrobieniem kabli i kanałówki, ale to też tanie bardzo nie jest, psuje się i nie działa w niskich temperaturach. Wtedy zostają kabelki i drogi prąd w I-szej taryfie. Nie mam z tym doświadczenia i dlatego tak szukam po omacku. Z tego, co Pan pisał, to też nie sprawdził Pan tego w niskich temperaturach. Może zatem kanałówka, kable i kominek, skoro i tak kominek i podłogówka u mnie MUSI być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Izoluję, izoluję - i to całkiem dobrze. Reku też będę miał. Faktycznie z tymi amperami to może niezbyt szczęśliwy pomysł, chociaż takie pole ma raczej niską częstotliwość. Nie wiem, co gorsze. Zamiast bufora i PEXów zastanawiam się nad zrobieniem kabli i kanałówki, ale to też tanie bardzo nie jest, psuje się i nie działa w niskich temperaturach. Wtedy zostają kabelki i drogi prąd w I-szej taryfie. Nie mam z tym doświadczenia i dlatego tak szukam po omacku. Z tego, co Pan pisał, to też nie sprawdził Pan tego w niskich temperaturach. Może zatem kanałówka, kable i kominek, skoro i tak kominek i podłogówka u mnie MUSI być? Kanałówka to 90-80% - jak dom zaizolowany bedzie jak w temacie to np 150m2 x20 = 3000 - zyski - kanałówka - 200-500kWh = po 53gr - gdzie to drogo? Pan ma jakiś schemat zakodowany. Prąd już dawno jest najtańszym nośnikiem ! Ci od gazu musieli już 100% sprawności przekroczyć by ludzi otumaniać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.04.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Zauważyłem pewną prawidłowość, pewną zależność: Ilość rozsądnych i merytorycznych treści w tekście jest odwrotnie proporcjonalna do ilości emotikonów. Nie ma w tym nic dziwnego, bo zawsze zauważasz coś zupełnie odwrotnego od ogółu społeczeństwa Ale cóż, każdy ma jakąś obrzędowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.04.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Schemat? Raczej taki jest zwyczaj, a ja go nie przestrzegam. Ale nie chcę przy tym, by ci, którzy teraz patrzą podejrzliwie, na końcu mieli się z czego śmiać. Prąd nie jest najtańszym nośnikiem, tylko ma niewielkie koszty stałe. A koszty stałe mają pierwszoplanowe znaczenie przy małej produkcji, albo małym zużyciu. To tak, jakby klient u mnie zamówił 100 blaszek, a ja zamiast wyciąć na laserze i zagiąć na krawędziarce po 5 zł, zrobił wykrojnik i tłocznik za 10 tysięcy i zachwalał, że jak zrobi milion sztuk, to mu wyjdzie po złotówce sztuka. Tu jest chyba analogicznie. Po prostu nie chcę, żeby się okazało, że PC jest super, ale:- trzeba dodać prąd do kabli, - pompa nie grzeje przy niskich temp.- pompa się psuje,- inne, jakie?i suma sumarum wychodzi kiepsko. To są chyba uzasadnione obawy, a ślepe rzucanie się na nowości uważam za głupotę. Dla mnie i dla moich znajomych to nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts