Tomasz Brzęczkowski 28.04.2014 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Farsą są twierdzenia TB, gdyz negują fizykę budowli To Pan neguje!!! Ile razy przedstawiałem definicję U? Nie można go podawać, gdy są mostki termiczne, ruch powietrza czy wilgoci w przegrodzie! Co wspólnego z fizyką ma 110% sprawności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.04.2014 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Ja rozumiem ze kazdy moze zmieniac zdanie tylko po co tak kurczowo sie trzymac własnych twierdzen wiedząc ze pewien czas sie one zdezaktualizują. Od 1990 roku - gdy "zarażony" przez prof. Żmijewskiego zacząłem się tematem zajmować, kurczowo trzymam się izolowania domu. Na 30kWh/,2 kończy się wiedza o izolowaniu. Wszystko co powyżej - to po prostu zwykła głupota i szkodnictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.04.2014 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 To ze Pan nie chce liczyć to Pana zdanie, ale tylko Pana, sądze ze nie podziela go audytor nr 1 KAPE który liczyć musi. Ja jestem od instalacji - ktoś inny jest od liczenia. Wie Pan trudno, by ktoś kto robi instalacje liczył! To jest sprzeczność interesów!! Taki co by robił stare centralne instalacje - liczyłby inaczej niż taki od instalacji bezpośrednich. Dlatego wykluczam ciepłowników i instalatorów z liczenia. Ani ja ani Pan nie możemy tego robić solidnie i uczciwie . Dlatego ja powierzam liczenie np. audytorowi nr 1 KAPE ! A Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.04.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Może Pan podać ile kWh potrzeba na utrzymanie temperatury gruntu +20 st. po dogrzaniu do tej temperatury? To wtedy podam Panu dokładnie ile to będzie! Grzeje Pan grunt do +20 st. zimą. Nieważne jakim kosztem... ogrzał go Pan do tych +20st.C I teraz już Pan grzeje tylko tyle, by utrzymać te 20st.C By to osiągnąć energia dostarczana do w/w gruntu musi się równać energii rozpraszanej przez w/w grunt! Zgadza się Pan z tym? Jeżeli tak, to by podać straty do gruntu w opisanych przez Pana warunkach, trzeba znać ilość energii rozpraszanej przez w/w grunt. Czego Pan w tym nie rozumie? Nie rozumiem, co chce mi Pan podać, jezeli ja z kolei podam ile energii potrzeba na utrzumaie temp. gruntu. Jeżeli ilość energii na utrzymanie temp. gruntu wyniosić będzie 10 to ilość energii rozpraszanej przez ten sam grunt też będzie wynosić 10 A więc nie rozumiem co chce mi Pan podać? Chyba, że ilość ciepła dostarczonego do utrzymania ciepła i jednocześnie rozpraszana przez ten grunt przy utrzymaniu zakładanej temp. jest inna, według Pana. Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.04.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Ja jestem od instalacji - ktoś inny jest od liczenia. Wie Pan trudno, by ktoś kto robi instalacje liczył! To jest sprzeczność interesów!! Taki co by robił stare centralne instalacje - liczyłby inaczej niż taki od instalacji bezpośrednich. Dlatego wykluczam ciepłowników i instalatorów z liczenia. Ani ja ani Pan nie możemy tego robić solidnie i uczciwie . Dlatego ja powierzam liczenie np. audytorowi nr 1 KAPE ! A Pan? Dlaczego powierza Pan liczenie zakładając z góry ze liczyc sie nie powinno, działa Pan wbrew własnym przekonaniom, znowu ta gietkosc poglądów, jak zawieje wiatr tak sie trzcina odchyli. Oczywiscie ze Pan uczciwie (cokolwiek to znaczy) obliczen Pan nie wykona, nie mozna ich wykonac wiedzac ze są złe i niepotrzebne oraz nie mając wiedzy i doswiadczenia. Wykluczenia Pan sobi na swoj uzytek, dlaczego? trudno zrozumiec Pana logikę. Ja liczę niezaleznie od systemu ogrzewania, jego wybór nie jest determinantem sposobu liczenia który jest jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.04.2014 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Dlaczego powierza Pan liczenie zakładając z góry ze liczyc sie nie powinno, działa Pan wbrew własnym przekonaniom, znowu ta gietkosc poglądów, jak zawieje wiatr tak sie trzcina odchyli. Oczywiscie ze Pan uczciwie (cokolwiek to znaczy) obliczen Pan nie wykona, nie mozna ich wykonac wiedzac ze są złe i niepotrzebne oraz nie mając wiedzy i doswiadczenia. Wykluczenia Pan sobi na swoj uzytek, dlaczego? trudno zrozumiec Pana logikę. Ja liczę niezaleznie od systemu ogrzewania, jego wybór nie jest determinantem sposobu liczenia który jest jeden. Jeden sposób? To dlaczego Pan się nie zgadza z audytorem nr 1 KAPE ...Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Nie umie liczyć, czy ma inny sposób liczenia? 24 lata doświadczenia to mało? A liczenie zapotrzebowania do ogrzewania bezpośredniego nie ma sensu . Nie ma kotłowni a przewymiarowanie moc jest zaletą zmniejszającą zużycie i poprawiającą komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.04.2014 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Nie rozumiem, co chce mi Pan podać, jezeli ja z kolei podam ile energii potrzeba na utrzumaie temp. gruntu. to będzie Pan wiedział jakie są straty przez podłogę do gruntu, by go utrzymywać w temperaturze +20 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.04.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 to będzie Pan wiedział jakie są straty przez podłogę do gruntu, by go utrzymywać w temperaturze +20 st. To co mi chce Pan podać jak ja sobie to sam odczytam z takiego urządzenia jakim jest ciepłomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.04.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Nie jest problemem w sensie, że jest to możliwe. Jeśliby się więc osiągnęło takie warunki to wg nydara straty będą ZEROWE co jest ewidentnym idiotyzmem. Nigdzie nie pisałem o stratach zerowych ,To ty wciskasz ludziom że mogą być straty zerowe. Jest przegroda ,jest gradient i są straty. Nie ma możliwości w warunkach domu aby były straty zerowe. Powtarzasz idiotyzmy wyssane z palca.Myślę że nawet w nie wierzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.04.2014 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 To co mi chce Pan podać jak ja sobie to sam odczytam z takiego urządzenia jakim jest ciepłomierz. Ciepłomierz - jak ma Pan taki wybiórczy, że tylko straty do gruntu pokazuje - to super! Można jakieś bliższe dane tego sprzętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.04.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 to będzie Pan wiedział jakie są straty przez podłogę do gruntu, by go utrzymywać w temperaturze +20 st.Straty są na poziomie 32 hPa. Sprawdziłem osobiście z żoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.04.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 to będzie Pan wiedział jakie są straty przez podłogę do gruntu, by go utrzymywać w temperaturze +20 st. Panie Tomaszu ,Pan źle interpretuje pewne fakty . Utrzymać temp grunt pod posadzką bez izolacji w wysokości 20oC ,mając ogrzewanie podłogowe idzie,ale nie oznacza to ,że przy 18cm styropianu i temp. pod izolacją 15,5 oC ,ta ostatnia zużywa więcej bo ma mniej korzystny gradient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.04.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 50cm o malych stratach i 30 w podlodze co wciags x10... , no ale szkoda go jak sie na nim pastwia.... Biedny, niezrozumiany przez swiat Taki rycerz. No może z rycerza ma tylko łeb. Jak w tym starym kawale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.04.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Straty są na poziomie 32 hPa. Sprawdziłem osobiście z żoną. to znaczy tylko że żona ci mały opór stawia podaj prawdziwe dane bo te są zmanipulowane - zresztą jak na ciepłownika-spiskowca przystało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.04.2014 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Panie Tomaszu ,Pan źle interpretuje pewne fakty . Utrzymać temp grunt pod posadzką bez izolacji w wysokości 20oC ,mając ogrzewanie podłogowe idzie,ale nie oznacza to ,że przy 18cm styropianu i temp. pod izolacją 15,5 oC ,ta ostatnia zużywa więcej bo ma mniej korzystny gradient. Ja czy Pan? Izolacja od gruntu zaczyna się od 30 cm Wydaje mi się, że taki zwroty jak MINIMUM czy 30 cm - powinny być zrozumiałe dość jednoznacznie. Dom nieizolowany zużywa nawet ponad 30kWh /m2 a w tym temacie nie chodzi o domy izolowane a dobrze izolowane - czyli tak około dwóch razy skuteczniej. Szanowny Panie nydar - czy to naprawdę tak trudno zmierzyć zużycie przy ogrzewaniu elektrycznym? Czy nie jest możliwe zmierzyć ile to 30 cm EPS-u? Nie bardzo wiem jak jaśniej to tłumaczyć, by nikogo nie obrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.04.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Taki rycerz. No może z rycerza ma tylko łeb. Jak w tym starym kawale. Przypomnij - chodziło o "zakuty"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.04.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 to znaczy tylko że żona ci mały opór stawia podaj prawdziwe dane bo te są zmanipulowane - zresztą jak na ciepłownika-spiskowca przystało Na szczęście nie moja. Ale fakt, że stawia różny opór w zależności od tego na czym leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.04.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Ciepłomierz - jak ma Pan taki wybiórczy, że tylko straty do gruntu pokazuje - to super! Można jakieś bliższe dane tego sprzętu? Każde pierdnięcie w formie ciepla jest uwidaczniane!!! http://obrazki.elektroda.pl/8141442200_1398705735_thumb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.04.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Każde pierdnięcie w formie ciepla jest uwidaczniane!!! http://obrazki.elektroda.pl/8141442200_1398705735_thumb.jpg aż miło popatrzeć na profesjonalnie wykonany, kompaktowy układ pomiarowy ale działa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.04.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 aż miło popatrzeć na profesjonalnie wykonany, kompaktowy układ pomiarowy ale działa!!! Nie chodzi o każde a o te do gruntu. Pan ma jeszcze centralne ? I raczy pisać w tym wątku? Temat komfortowych domów pasywnych jest raczej dla osób myślących . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts