karolek75 04.05.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) a nie zamarza ??? no myslalem ze to dotyczy resublimacji. edit: wow ! Edytowane 4 Maja 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.05.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Nie to nie jest podchwytliwe pytanie. Tylko jestem zakłopotany twierdzenie ,że w minusowej temp. para wodna opuszcza izolację w postaci gazowej. Para wodna jest gazem bezbarwnym ,a to co widzimy jako mgłę to są mikroskopijne kropelki wody .W postaci wody jest w temp. dodatnich .W temp. ujemnych mikroskopijne kropelki wody zamieniają się w igiełki lodu.. To samo dotyczy ściany .W izolacji temp. spada w kierunku na zewnątrz do temp. bliskiej otoczenia. Skoro na zewnątrz jest -10oC,to i jest w jakiejś warstwie izolacji minusowa temp. Para wodna przechodząc przez izolację schładza się i kondensuje ,a w zależności od miejsca w przegrodzie albo jest w fazie wody albo lodu. W minusowych temp. nigdy w postaci gazowejKondensuje, jeżeli wilgotność względna osiąga 100%. Jeżeli nie osiąga to nie kondensuje niezależnie od temperatury. Para wodna to gaz, by zmarznąć musi przejść do fazy ciekłej. Temperatura 0 st to temperatura zestalenia wody a nie pary wodnej. Resublimacja wymaga, zdaje się pary nasyconej a ta w normalnych warunkach w przegrodzie nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.05.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 A jednak mowimy tym samym glosem. Wszystko sie zgadza ! Popatrz popatrz.... Nie wiem czy się wszystko zgadza. W jego przykładzie paroziolacja przerywana jest mnóstwem wkrętów mocujących płyty GK do stalaża. nydar pokazaywał co robi szczelina 1mm w przegrodzie z izolacją z wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.05.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Nie wiem czy się wszystko zgadza. W jego przykładzie paroziolacja przerywana jest mnóstwem wkrętów mocujących płyty GK do stalaża. nydar pokazaywał co robi szczelina 1mm w przegrodzie z izolacją z wełny. oj, mnie chodzilo o zasade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Hmm mnie w szkole uczyli ze jednak para wodna w postaci gazowej wystepuje w temp . ujemnych. Do resublimacji czyli krystalizacji do lodu potrzebny jest osrodek krystalizacji - np drobinka kurzu. Tak przynajmniej zapamietalem. Na pytanie co sie z nia dzieje w izolacji... no tam ma na czym sie krystalizowac chyba. Owszem występuje ale w jakich ilościach.Poniżej -20 nie ma w powietrzu pary wodnej tylko igiełki lodu. Mi chodzi o to,że para przenikająca przez ścianę ochładza się w izolacji i kondensuje po osiągnięciu stanu nasycenia.Przy -10 o którym pisałem w izolacji będzie para wodna,woda i lód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.05.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 .Poniżej -20 nie ma w powietrzu pary wodnej tylko igiełki lodu. .No właśnie nie. Będzie para wodna choć jej ilość bezwzględna będzie znikoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.05.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Py%C5%82_diamentowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Gdzieś czytałem,że przy -20, wilgoć w powietrzu ma postać tylko lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.05.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Dlaczego niby para wodna ma zamarznąć poniżej zera? Przecież poniżej 100stC nadal jest parą, więc to chyba bardziej zaawansowana fizyka...O co tyle gadania w ogóle? Za 5PLN/m2 pomalować ściany od środka i sufity i po sprawie! Teraz tylko kwestia ile wody zostaje w styropianie i czy paroizolacja jest potrzebna?Otóż nie jest to rozwiązanie bez sensu i można je relatywnie łatwo i tanio zastosować. Przy grubej izolacji kondensacja pary wodnej jest bardziej prawdopodobna, więc można, a może nawet warto zastosować ten podkład opóźniający przenikanie. Po co tyle klepania, skoro nie ma danych doświadczalnych? Albo zrobić i się cieszyć, że się ma dobrze, albo nie robić i cieszyć się że tanio, albo wytrzeć dupę szkłem... znaczy pomalować szkłem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.05.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Tak jakiś miesiąc temu luknąłem w portal aukcyjny za farbami lateksowymi.Co mi wyszło?Większość paro przepuszczalne (ze świecą szukałem paroszczelnych). Więc o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.05.2014 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Gdzieś czytałem,że przy -20, wilgoć w powietrzu ma postać tylko lodu. Sublimacja... nawet przy -20 st. pranie wyschnie, a kanał WG wodę z domu usuwa. Inna kwestią jest to, że w styropianie grubszym od 12 cm, bez paroizolacji, przy mrozach, więcej jest wody "produkowane" niż sublimowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Chodzi mniej więcej o to że jedni się cieszą jak para wodna przez ścianę fru w świat ,a drudzy tego nie chcą.Kiedyś było ,,ściana musi oddychać" .Farbiarzom tak zostało do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Sublimacja... nawet przy -20 st. pranie wyschnie, a kanał WG wodę z domu usuwa. Inna kwestią jest to, że w styropianie grubszym od 12 cm, bez paroizolacji, przy mrozach, więcej jest wody "produkowane" niż sublimowane. Dysponuje Pan oficjalnymi badaniami ? Jakie to są ilości i o ile pogarszają lambdę styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.05.2014 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Dysponuje Pan oficjalnymi badaniami ? Jakie to są ilości i o ile pogarszają lambdę styropianu? Nie bardzo mnie to interesowało. W projektach jakie do mnie trafiają do realizacji, nawet specjalnie utwardzany styropian ma paroizolację. Byłem w 2005 roku na wykładzie dr Wojciecha Nawrota, ale wydaje mi się, że wyniki jego badań są przesadzone w drugą stronę. do 1% (objętościowo ) 100% izolacyjności 4% to 50% izolacyjności 10% to 23 % izolacyjności. Jeszcze raz powtarzam, nie sprawdzałem tego, bo wykluczam brak paroizolacji - jest ona tak tania, że nie ma sensu ryzykować. Zważyłem styropian z elewacji (20cm) miał od 4 do 7g /100cm3 . Próbki niższe były cięższe. Tu woda przeszła przez styropian: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Będę miał okazję w tym roku sprawdzić wilgotność styropianu po trzech latach na ścianie bez paroizolacji. Ciekawe jaki wynik wyjdzie.W necie informacje na ten temat są żadne.Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.05.2014 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Będę miał okazję w tym roku sprawdzić wilgotność styropianu po trzech latach na ścianie bez paroizolacji. Ciekawe jaki wynik wyjdzie. W necie informacje na ten temat są żadne.Niestety. Jaka grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Jaka grubość? 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Ten net cię kiedyś zgubi, więcej edukacji i praktyki. Ale wcześniej może znajdziesz informacje o parze wodnej w różnych temp zamiast pisać baśnie o Królowej Śniegu? Taki zakres chyba dla naszych krajowych warunków wystarczy W minusowej temperaturze woda w powietrzu to gaz,woda i lód.Tyle,że gazu jest tyci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Dałeś na ścianę grubo styropianu,bez paroizolacji .Twój wybór. Pretensja do mnie,że tam się po latach bagienko zrobi?W porównaniu do tego co jest w domu zimą, a przy -10,to jej nie ma . Różnica ciśnień pary wodnej napędza jej przepływ na zewnątrz.Jak byś nie zaklinał rzeczywistości, to w grubym styropianie musi rosnąć wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.05.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Ty bełkot nie widzisz różnicy między 17g/m3 a 1,6g/m3? Przy -10 to tej wilgoci nie ma .Wilgoć to to białe co na ziemi leży.To co jest to nic.Ale dla czego uważasz że paroizolacja jest zbędna ,to tylko ty chyba wiesz. Zresztą tak zbudowałeś ,to tak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts