perm 10.05.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Potraktuję to jako dowcip.Ty sam jesteś dowcip, misiu! Większego tu nie było od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.05.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 To nie dowcip.Ja śmiertelnie poważnie.Ja wiem że akumulacji w Pana sklepie nie kupię ale to nie oznacza że jest zła.W domach słabo izolowanych latem jest niepożądana,ale my tu o izolowanych.Pan sobie wyobrazi ,że są dziwacy budujący domy częściowo w zboczach wzniesień ,korzystając garściami z akumulacji setek ton gruntu. Takie domki funkcjonują bez systemu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.05.2014 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 To nie dowcip.Ja śmiertelnie poważnie. Ja wiem że akumulacji w Pana sklepie nie kupię ale to nie oznacza że jest zła.W domach słabo izolowanych latem jest niepożądana,ale my tu o izolowanych. Pan sobie wyobrazi ,że są dziwacy budujący domy częściowo w zboczach wzniesień ,korzystając garściami z akumulacji setek ton gruntu. Takie domki funkcjonują bez systemu ogrzewania. Dla domu który zużywa poniżej 1000kWh w sezonie - 20m3 zbrojonego betonu to za duża akumulacja. Nie pogodzi Pan akumulatorów ciepła z oszczędzaniem energii i z pasywnością, ale jak Pan ćwierć wieku doświadczenia w temacie nie przekonuje, niech Pan robi. Wtedy się Pan przekona, że dom nie wyjdzie Panu pasywny, mało tego - nawet nie będzie izolowany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.05.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Dlaczego Pan ignoruje akumulację? Już raz Pan zapłacił za możliwość korzystania z niej, kupując działkę i materiały budowlane.Co złego jest w akumulacji 300-200 ton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.05.2014 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Dlaczego Pan ignoruje akumulację? Już raz Pan zapłacił za możliwość korzystania z niej, kupując działkę i materiały budowlane. Nie ignoruje!!! Gdzie Pan to widzi! Zwalczam ją w celu uzyskania komfortowego domu faktycznie pasywnego. Może źle się wyraziłem ! zwalczam nadmierną akumulację. Jedyne sensownym miejscem do gromadzenia nadmiaru ciepła z zysków jest płyta podłogi. Akumulacja jest zaprzeczeniem oszczędzania, sterowania i komfortu. Co złego jest w akumulacji 300-200 ton? Nic nie ma złego! To tylko narobienie sobie kłopotu za swoja własną kasę. Panu to wolno zrobić - mnie nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.05.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Pan jedną nogą stoi w domu 0-20 a drugą w 50kWh/m2.Po co się pytam w domu 0-20kWh/m2 precyzyjne sterowanie? W takim domu ,gwałtowna zmiana temp. z +10oC na -10oC ne powinna zmienić temp.we wnętrzu,skoro wnętrze jest chronione tak dobrze że wystarcza 0-20kWh/m2 .Akumulacja.Cóż.. Tylko spowolni skutek gwałtownych zmian temp.zewnętrznych.(wczesna wiosna,jesień,słoneczna zima)Niskotemperaturowe systemy ogrzewania są idealnym rozwiązaniem dla korzystania z solarów wspomagających CO. Z akumulacją masową jest to bardzo efektywne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.05.2014 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Pan jedną nogą stoi w domu 0-20 a drugą w 50kWh/m2. Po co się pytam w domu 0-20kWh/m2 precyzyjne sterowanie? W takim domu ,gwałtowna zmiana temp. z +10oC na -10oC ne powinna zmienić temp.we wnętrzu,skoro wnętrze jest chronione tak dobrze że wystarcza 0-20kWh/m2 . Akumulacja.Cóż.. Tylko spowolni skutek gwałtownych zmian temp.zewnętrznych.(wczesna wiosna,jesień,słoneczna zima) Niskotemperaturowe systemy ogrzewania są idealnym rozwiązaniem dla korzystania z solarów wspomagających CO. Z akumulacją masową jest to bardzo efektywne rozwiązanie. Jest bardzo precyzyjne sterowanie - do 0.1 st. w każdym pomieszczeniu, I to sterowanie jest nawet 100W/m2. Reaguje na każde zmiany temperatury. A od wpływu skoków z +10 na -10 chroni skuteczna izolacja. Nie połączy Pan buforów z oszczędzaniem energii, z komfortem, z niecentralnym ogrzewaniem. W domach izolowanych montuje się tylko bezpośrednie ogrzewanie. Dlatego ci od pośrednich systemów ogrzewania tak walczą z izolacją. A Pan - skoro nie wie sam o tym i nie wyciąga wniosków z opisów tych co domy "jak w temacie" już mają, to przekona się na własnej skórze, że mam rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.05.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Nadal nie wiem po kiego mi możliwość sterowania z dokładnością do 0,1oC. Dom to nie laboratorium. Osobiście nie jestem w stanie rozróżnić receptorami ciała temp.w zakresie 21-22oC.W tym sęk ,że taki dom mam i opisuję wrażenia z niego a nie zasłyszane opinie. Nie jest również prawdą że ogrzewanie inne niż elektryczne nie ma racji bytu w domu 0-20kWh/m2.Co do komfortu,to należało by go zdefiniować.Dla mnie nawet jak jest 21oC,komfortu nie czuję,bo nie ma wyraźnego źródła promenowania podczerwonego.Siedzenie plecami do okien jest wręcz dyskomfortem mimo 21oC w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 10.05.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) Jest bardzo precyzyjne sterowanie - do 0.1 st. w każdym pomieszczeniu, I to sterowanie jest nawet 100W/m2. ...... Kilka technicznych pytań co pan mierzy temp. powietrza ? jak wyglada sterowanie jakie termostaty, co rozłącza kable danego obwodu i gdzie jest czujnik pomiaru temp ? Po jakim czasie jest wzrost o 0,1*C i jaka grubość wylewki ? proste pytania czekam na równie proste odpowiedzi .... EDIT .....acha ...... jakie moce poszczególnych obwodów ? Edytowane 10 Maja 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.05.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Nydar święte słowa ... doświadczenie może być kajdanami rozwoju i tak w wielu dziedzinach jest. Lepiej schować się za kurtyną doświadczenia/ rutyny. To że robię kupkę co dzień rano to jestem zawodowym kupichą ? wiele czynności leci bez zastanowienia się skąd i gdzie. Cyborg się robi z człowieka. Prąd to jest ostateczność, kolega Kamil ze swojego wątku ma ogrzewanie z CWU wycenione na 38 kzł masakra. W brew temu co się chce tu wyknuć, z kablami po 100 wat ... właśnie budownictwo pasywne, robi renesans starych technologi ... Kamień, cegła, silikat. I na nowo nowoczesne paleniska, ponieważ jesteśmy w stanie być niepolegli energetycznie, plus solar na lato. I w rzopie mam putina z jego gazem. Ludzie 76 lat temu, jak budowali dom nie mieli takich możliwości, nie wiedzieli że trzeba doprowadzać powietrze z zewnątrz rurą itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.05.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Może to nie jest pora na to by o tym pisać (w sensie za wcześnie) ale akumulacja tak kilkaset ton i grawitacyjne ogrzewanie wspierane kolektorem to jest moim zdaniem krokiem do bliżej 0 niż 20kWh/m2.Wesz czołgisto. Postawiony na głowie fundament:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.05.2014 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Może to nie jest pora na to by o tym pisać (w sensie za wcześnie) ale akumulacja tak kilkaset ton i grawitacyjne ogrzewanie wspierane kolektorem to jest moim zdaniem krokiem do bliżej 0 niż 20kWh/m2. Wesz czołgisto. Postawiony na głowie fundament:lol2: Gwarantuje? Kolektor w domu izolowanym!? Panowie o kajdanach? Przecież jest wątek o akumulatorach. Ja tam nie piszę, bo nie da się pogodzić buforów i domów izolowanych. To wymaga pośredniego ogrzewania - i to raczej są Panów kajdany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.05.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 A Pex to jest potęga, ale ludzie widzę nie wiedzą co to jest rurka która nie potrzebuje ni giętarki ni gwintownicy. A robi się nią na kolanie w piwnicy. Widzisz masz grunt 15 st ... to jaka jest dt ? a zawiązał się spisek kolektorowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.05.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) .Robimy już instalacje zeroenergetyczne - okazało się prosto i tanio. Jak na razie - to działania "kompetentnych" polegają na rzucaniu kłód pod nogi. Ale wychodzi świetnie, więc nikt już tego nie zatrzyma, a gdy napisze jak ten: http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia że drogo i trudno to wyjdzie na pajaca nie osobę kompetentną. Nowych technologii nie zatrzyma nawet najtwardszy beton. Tu pytanie do instalatorów, co to jest instalacja zero energetyczna. Czy zero przepływa przez instalację , czy zero jest podłączone do instalacji. To pewnie jakiś nowy rodzaj instalacji., ktoś coś słyszał o niej? A i widać, że raz puszczona taka instalacja to jej nikt nie zatrzyma, przy zerze, to pod perpetuum mobile podchodzi. A pisze, że robimy (co prawda od 24 lat ) to Värmepumpsägare nareszcie ją pewnie tu obejrzymy. A, podam źródło co by się mnie znów ktoś nie czepiał: http://www.forumbudowlane.pl/vt/46215/0/budowa-domu-pasywnego-prosze-o-rady?postdays=0&postorder=asc Edytowane 10 Maja 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.05.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Gwarantuje? Kolektor w domu izolowanym!? Panowie o kajdanach? Przecież jest wątek o akumulatorach. Ja tam nie piszę, bo nie da się pogodzić buforów i domów izolowanych. To wymaga pośredniego ogrzewania - i to raczej są Panów kajdany. Pane Tomaszu.Pan to jak dziecko czasami.Nie bo nie.Może jakieś wyliczenie że to sensu brak?Wg. mnie sensu niema regulacja z dokładnością do 0,1oC,bo moje receptory tego nie są w stanie wyczuć.Zresztą Pańskie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.05.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Instalacja zeroenergetyczna? zero instalacji=zero nakładów=zero energii użytej=zero energii wytworzonej robiona przez kompletne ZERO, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 10.05.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) Instalacja zeroenergetyczna? zero instalacji=zero nakładów=zero energii użytej=zero energii wytworzonej robiona przez kompletne ZERO, oczywiście a za całą reszte zapłacisz kartą ...... cały czas czekam na odpowiedź http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6478268&viewfull=1#post6478268 później sie wypowiem ...... bo mam dokładnie termostaty z histerezą 0,1*C Edytowane 10 Maja 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.05.2014 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Pane Tomaszu.Pan to jak dziecko czasami.Nie bo nie.Może jakieś wyliczenie że to sensu brak?Wg. mnie sensu niema regulacja z dokładnością do 0,1oC,bo moje receptory tego nie są w stanie wyczuć.Zresztą Pańskie też. Dokładność termostatu, przekłada się pośrednio na wahanie temperatury w pomieszczeniu - są one większe niż "na termostacie" . Dlatego, by Pan wahań by odczuwał jest 0.1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.05.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Pane Tomaszu .To jest absurd. Dom z takimi przegrodami by zużycie było na poziome 0-20kWh/m2 nie wymaga takiej regulacji .Inercja przegród na to nie pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 10.05.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Dokładność termostatu, przekłada się pośrednio na wahanie temperatury w pomieszczeniu - są one większe niż "na termostacie" . Dlatego, by Pan wahań by odczuwał jest 0.1. ahaaaaaaaa naprawde producent przewidział odczucia klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts