Barth3z 15.05.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 karolek, rozróżnijmy zatem efektywność wstawiania izolacji na styku ściana-styro od jej ekonomicznego uzasadnienia.Wstawić można i na pewno będzie na plus. Teraz określ co i ile zaoszczędzisz a potem przeanalizuj koszty materiałów i robocizny. No i należałoby udowodnić, że pomazianie ściany z silki szkłem wodnym da powłokę paroszczelną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.05.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Że też nikt jeszcze nie wymyślił takiej koszulki termokurczliwej na dom. Zakładasz takiego "kondonika" na całość, podgrzewasz i jest szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.05.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ale mozna rozmawiaci o takiej scianie: [ATTACH=CONFIG]260153[/ATTACH] karolek75 możesz przybliżyć jakie są szacunkowo koszty wyprowadzenia m2 ściany takiej jak piszesz plus powłoka paroszczelna? Bo za chwilę się okaże, że rozchodzi się o 0,5% kosztów budowy domu, a bicia piany jest na kilka stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.05.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Czekam na eksperyment nydara. Ale coś się nie odzywa. Chyba mu woda wyparowała z obu słoiczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.05.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ile to kosztuje? Juz naposalem - bezpieczenstwo kosztuje. Zazwyczaj tyle co zaprawa, bo spokojnie wynegocjujesz z wykonawca zrobienie tego "w cenie". Ja nie mialem problemów. Tak się buduje. Na taką ścianę nic nie nałożysz. Tak - moze na tych budowach na ktorych bywasz. I na 99% procentach innych. Ale my tu o takich budowach nie rozmawaiamy. Tylko w określonych warunkach i tylko dla wełno-podobnych materiałów. Tak się buduje. Nie widziałem aby ktoś spoinował mur i jeszcze go tynkował czy gładził przed położeniem izolacji termicznej. Ja widzialem - w conajmniej 2 miejscach . O u mnie tez bedzie. Nawet mam to w projekcie. Poza tym, co ty pie..... "TAK SIE BUDUJE" Co to za argument? I to jeszcze w twoich ustach??? Nie wiem co ty dzisiaj paliles ale ja tego nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.05.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Sama powłoka paroszczelna (a nie coś niewiadomego jak szkło wodne) to koszt kilkudziesięciu zł/m2. Plus robocizna, plus materiał do spoinowania/tynkowania i wyprowadzenie ściany, bo to co pokazuje karolek75 raczej pod powłokę paroszczelną się nie nadaje, w sumie da grube tysiące. A budowa składa się tylko z takich tysięcy i argumentacja, że można na coś wydać nawet drobne procenty choć nie wiadomo czy ma to sens, jest głupia i prowadzi do kosmicznej na końcu sumy za cały dom. To co pokazalem, ma za zadanie zwiekszenie szczelnosci domu - przynajmniej takie bylo oryginalne zalozenie. Pomysl nydara ze szklem wodnym - szeroko uzywanym za oceanem ( tak wiem jako skladnik gotowych produktow, ale o jego wlasciwosciach pisza w kontekscie tworzenia paroszczelnosci ), dokonale do takiej sciany sie nadaje. Jesli jego testy beda obiecujace - jestem gotowy to u siebie zastosowac. Nawet dla dobra nauki - zrobie sciane pol na pol jak nydar proponowal. grzes co do kosztow - robota "0". Zaprawa - postaram sie sprawdzic ile poszlo na ile m2. Jesli jest to odzielna pozycja na fakturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.05.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) Technologia budowania z wielu różnych bloczków nie przewiduje spoinowania krawędzi pionowych. Technologia wogóle nie przewiduje robienie GWC z pustakow MAX. A znam przynajmniej jedna osobe ktora tak zrobila i bardzo sobie chwali - CIEBIE ! "Kszhu, nie idźcie ta drogą !" Jakie bezpieczeństwo? Co się stanie jak nie będzie tej wyimaginowanej paroizolacji? Albo inaczej - określ wpierw CEL zanim zaczniesz dywagacje o tym JAK go osiągnąć i ZA ILE. Abstrahuje - i mowie o zasadach, ze widze zasadnosc stosowanie kilku zabezpieczen, szczegolnie jesli jest niedrogie. Edytowane 15 Maja 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.05.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Sama powłoka paroszczelna (a nie coś niewiadomego jak szkło wodne) to koszt kilkudziesięciu zł/m2. Plus robocizna, plus materiał do spoinowania/tynkowania i wyprowadzenie ściany, bo to co pokazuje karolek75 raczej pod powłokę paroszczelną się nie nadaje, w sumie da grube tysiące. Zrobić można we własnym zakresie. Wielu tu na forum buduje samodzielnie, więc i taką warstwę można zrobić we własnym zakresie. Poczekam jeszcze na dane od karolek75, ale coś mi się wydaje że, aż takie grube te tysiące nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.05.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Masz wątpliwości to nie stosujesz. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Nie zmieniaj tematu i nie porównuj technologii wykonania ściany do instalacji całego urządzenia. ... Mentalność Kalego wiecznie żywa Jak Kali robić to dobrze, jak Kali nie robić też dobrze, ale inni jak robić czy nie robić to źle No daj spokój, chłopak tylko podał przykład, na pewno nie chce go roztrząsać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 ... A coś konkretnie poza gawędami? Przecież nie chcesz konkretnie, bo uważasz że zrobiłeś GWC swoje dobrze. A gawędzić na ten temat nie ma potrzeby. Za to powiedziałeś swoją opinię o szkle wodnym i w porządku, i teraz to już tylko gawęda i wariacje na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.05.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Nie zmieniaj tematu i nie porównuj technologii wykonania ściany do instalacji całego urządzenia. Hahahahaha, tos mnie rozbawil kszhu. Rzeczywiscie porownanie niestosowane. Ty budujesz cale urzadzenie z materialu nie do tego. A mi czynisz zarzut , ze technologia murowania scian nie przewiduje uszczelniania spoin. Przeczytaj to jeszcze raz i odpowiedz na pytanie - jesli ktos popelnil babola to kto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.05.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Inaczej - nie mam potrzeby, nie stosuję. Mam potrzebę to stosuję przeznaczone do tego. Otóż to, tym samym ze swojej strony chyba wyczerpałeś już temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.05.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Inaczej - nie mam potrzeby, nie stosuję. Mam potrzebę to stosuję przeznaczone do tego. Np MAX-y do zrobienia GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.05.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Powłokę paroszczelną ze szkła wodnego? Barth3z pisze coś o tym a ja osobiście uważam, że gdyby to miało być paroszczelne to nikt by nie kupował dedykowanych powłok i rozwodził się nad tym jak je wykonać itp. jak np. tutaj: https://drive.google.com/file/d/0B_xFvEGsr5gbZlI0MDNoUzV1cTA/edit?usp=sharing kszhu wybacz ale nie moge sie powstrzymac Jakby GWC z MAX-ow mialo dzialac to nikt by nie kupowal systemow dedykowanych. Widzisz dokąd prowadzi TWOJA wlasna argumentacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.05.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 ze technologia murowania scian nie przewiduje uszczelniania spoin. A po co uszczelniać spoiny ? Serio pytam. Czy tylko pod to, żeby później pomalować szkłem wodnym, który nie wiadomo czy jest paroszczelny ? Czy jednak jest jeszcze inna korzyść z uszczelniania spoin (nie mówimy o murach jednowarstwowych) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.05.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 A po co uszczelniać spoiny ? Serio pytam. Czy tylko pod to, żeby później pomalować szkłem wodnym, który nie wiadomo czy jest paroszczelny ? Czy jednak jest jeszcze inna korzyść z uszczelniania spoin (nie mówimy o murach jednowarstwowych) ? Zdaje się, że pisał kiedyś o tym Adam_mk. Powierzchnia ściany przed ociepleniem powinna być jak najrówniejsza, aby izolację w miarę możliwości jak najdokładniej ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.05.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 ehhh. Zgadzam sie z grzesiem - wyczerpales temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.05.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) A po co uszczelniać spoiny ? Serio pytam. Czy tylko pod to, żeby później pomalować szkłem wodnym, który nie wiadomo czy jest paroszczelny ? Czy jednak jest jeszcze inna korzyść z uszczelniania spoin (nie mówimy o murach jednowarstwowych) ? Uzywajac terminologii informatycznej : layered security/defence in depth. Szklo sodowe - to temat ktory pojawil sie niezaleznie i zaplikowanie na takiej scianie mialoby sens. Edit: jesli ma sens to tylko na takiej scianie. Edytowane 15 Maja 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.05.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Technologia wogóle nie przewiduje robienie GWC z pustakow MAX. A znam przynajmniej jedna osobe ktora tak zrobila i bardzo sobie chwali - CIEBIE ! Pospamuję Mój GWC max-owy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts