Barth3z 16.05.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 ps. próbki silki zainstalowane . Jedna zabezpieczona szkłem wodnym przyklejona na silikon do słoika z wodą,druga ,,surowa" przyklejona na silikon do słoika z wodą. Oczywiście ilość wody identyczna. Dałbyś jakąś fotkę dla podwyższenia wiarygodności testu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.05.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Dałbyś jakąś fotkę dla podwyższenia wiarygodności testu Wiesz. Co na fotce pokażę to i tak zostanie przez k........skomentowane jako manipulacja,więc po h...j. Fotkę wyślę Karolkowi75,bo zainteresowany. A co z tym zrobi to mi co najwyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.05.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 nydar, ale na kszhu świat się nie kończy. Pokolenia czekają na wyniki testów. Nie zawiedź ich. Dawaj fotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.05.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Wiesz. Co na fotce pokażę to i tak zostanie przez k........skomentowane jako manipulacja,więc po h...j. Fotkę wyślę Karolkowi75,bo zainteresowany. A co z tym zrobi to mi co najwyżej. Technologii klejenia sie trzymales? Fotki tez zrobione poprawnie ? Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.05.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Z technologią to gorzej,bo normy nie znalazłem.Na fotografowanie uprawnień przed państwową komisją zdanych też nie mam. Ale jestem w stanie podać wynik wg. menisku wklęsłego. Przyznam,że kusi mnie możliwość odessania tu i ówdzie. Wiesz tak żeby moje było na wierzchu.Ale. K..wa jak ktoś to doświadczenie powtórzy:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.05.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Wiesz. Co na fotce pokażę to i tak zostanie przez k........skomentowane jako manipulacja,więc po h...j. Fotkę wyślę Karolkowi75,bo zainteresowany. A co z tym zrobi to mi co najwyżej. Dawaj foty nie świruj co ci tam, że jeden k... coś-tam-coś-tam twardym trza być nie miętkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 00:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Lambdy materiałów podawane są dla delta T 1 st. C i warunki stabilne - nie ma np. różnicy ciśnień. Nie było problemu, gdy w domach była wentylacja tzw grawitacyjna, dziurawe okna i kanały pionowe konwekcyjnie robiące podciśnienie. Ale teraz PN 13829 (test szczelności ) i mechaniczny nawiew to nadciśnienie. Pytałem w ITB czy ktoś gdzieś kiedykolwiek badał Jak zmienia się lambda poszczególnych materiałów budowlanych, gdy warunki nie są stabilne ( różnica ciśnień)? i uzyskałem odpowiedź, że nie było to nigdy przedmiotem badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2014 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Skoro tak, a jest wielce możliwe, że ma to znaczenie, to budując ścianę tradycyjnie o U=0,1 ile przyjąć spadek od tego ruchu? 10%? 20%? a jeśli przyjąć nawet 30% większą lambdę styropianu elewacyjnego ze względu na ruch powietrza w nim, i nawet wziąć pod uwagę cały sezon grzewczy tego ruchu. Jak to wpłynie na całkowite straty budynku? 5%? 6%? taka zagadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Skoro tak, a jest wielce możliwe, że ma to znaczenie, to budując ścianę tradycyjnie o U=0,1 ile przyjąć spadek od tego ruchu? 10%? 20%? a jeśli przyjąć nawet 30% większą lambdę styropianu elewacyjnego ze względu na ruch powietrza w nim, i nawet wziąć pod uwagę cały sezon grzewczy tego ruchu. Jak to wpłynie na całkowite straty budynku? 5%? 6%? taka zagadka. Poza tym ( ruch regularny wynikający z różnicy ciśnień ) jest jeszcze ruch nieregularny samej pary ( dyfuzja) . Taka dyfuzja, zawsze grozi kondensacją. Ale... czy na pewno to co jest napisane w niektórych podręcznikach, że ruch paru w przegrodzie nie zmienia lambdy, tego też nie jestem pewien i nie mam jak sprawdzić. Biorąc pod uwagę możliwy ruch powietrza, pewny ruch pary i możliwą kondensację na jednej szali i cenę paroizolacji na drugiej - oddał bym swój głos za koniecznością stosowania paroizolacji w przegrodach pasywnych. . Z tym, że nie podam Panu czy to jest 1% 10% czy 60%. Po prostu nie wiem, choć starałem się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.05.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Poza tym ( ruch regularny wynikający z różnicy ciśnień ) jest jeszcze ruch nieregularny samej pary ( dyfuzja) . Taka dyfuzja, zawsze grozi kondensacją. Ale... czy na pewno to co jest napisane w niektórych podręcznikach, że ruch paru w przegrodzie nie zmienia lambdy, tego też nie jestem pewien i nie mam jak sprawdzić. Biorąc pod uwagę możliwy ruch powietrza, pewny ruch pary i możliwą kondensację na jednej szali i cenę paroizolacji na drugiej - oddał bym swój głos za koniecznością stosowania paroizolacji w przegrodach pasywnych. . Z tym, że nie podam Panu czy to jest 1% 10% czy 60%. Po prostu nie wiem, choć starałem się dowiedzieć. http://www.archeton.pl/CMS/IMGB/551_wykres.jpg Myślę,że to jest odpowiedź na Pańskie dociekania. Kluczem jest gęstość styropianu w funkcji lambdy. Przy lekkich styropianach wiatr może hulać.Przy ciężkich nie. To samo z parą wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.05.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 http://www.archeton.pl/CMS/IMGB/551_wykres.jpg Myślę,że to jest odpowiedź na Pańskie dociekania. Kluczem jest gęstość styropianu w funkcji lambdy. Przy lekkich styropianach wiatr może hulać.Przy ciężkich nie. To samo z parą wodną.Z czego wyciągasz takie wnioski??? Z tego wykresu? Co ma lambda do przewiewności? Co to znaczy hulać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 17.05.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 kszhu dmuchal przez swoj grafit - jaki, ile wazyl to musialby sam sie wypowiedzec. A wracajac do tego dmuchania - wg kszhu tynk to sposob na wiatroszczelnosc. A klej ktorym ma ten styro zaciagniety juz nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.05.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Z czego wyciągasz takie wnioski??? Z tego wykresu? Co ma lambda do przewiewności? Co to znaczy hulać??? Lambda styropianu maleje wraz ze wzrostem gęstości.Styropian o małej gęstości -przewiewny- można przez niego oddychać,umożliwia ruch powietrza,przez co jego lambda jest mniej korzystna. Hulać to oznacza że można przez niego oddychać.Może trochę przesadzone ale to dla budowania napięcia:D. No bo skoro EPS elewacyjny waży znacznie mniej od EPS np.150 ,to lambda tego pierwszego powinna być lepsza bo więcej w nim powietrza ,a tak nie jest. Na tej podstawie wyciągnąłem wniosek ,że na lambdę ma wpływ przewiewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.05.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 kszhu dmuchal przez swoj grafit - jaki, ile wazyl to musialby sam sie wypowiedzec. A wracajac do tego dmuchania - wg kszhu tynk to sposob na wiatroszczelnosc. A klej ktorym ma ten styro zaciagniety juz nie ? Ciekawa rzecz jest ze styropianem,jeśli chodzi o współczynnik oporu dyfuzyjnego .Podają dla styropianu w stanie suchym i zawilgoconym jedną liczbę,, 60". Dla materiałów puszystych typu celuloza,wełna mineralna ,,1". Tymczasem styropian np. 0,045 różni się znacznie wagą od styropianu 0,036.Przez pierwszy można swobodnie oddychać ,przy drugim swobodnie udusić. Ciekawe czy programy obliczeniowe uwzględniają różne standardy styropianu pod względem współ. oporu dyfuzyjnego . Jeżeli wszystkie styropiany traktują identycznie ,to istniej duże prawdopodobieństwo ,że wynik ,,brak kondensacji " jest fałszywy. Nie wiem czy są jakieś badania określające wiatroprzepuszczalność mat. budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 .... Z tym, że nie podam Panu czy to jest 1% 10% czy 60%. Po prostu nie wiem, choć starałem się dowiedzieć. ale ja pytałem o co innego: jeśli założymy spadek lambdy o 30% w ciągu całego sezonu grzewczego, jak to się przekłada na zapotrzebowanie budynku? a ja zaryzykuję i postawie dolary przeciw orzechom, że bliżej tego 1% niż tych 60% - mogę nawet powiedzieć że jestem skłonny stawiać na przedział 3-8% i nic więcej. Tylko czy założenie 30% spadku lambdy dobre? A - tego nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 ... Ciekawe czy programy obliczeniowe uwzględniają różne standardy styropianu pod względem współ. oporu dyfuzyjnego . Jeżeli wszystkie styropiany traktują identycznie ,to istniej duże prawdopodobieństwo ,że wynik ,,brak kondensacji " jest fałszywy. ... we wszystkich co je miałem wszędzie tak samo "60", dopiero inaczej styropor i XPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.05.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 No właśnie skoro styropian 10kg/m3 ma wsp.60 i styropian 24kg/m3 ma 60, to coś tu nie gra,bo przez pierwszy idzie oddychać więc i wsp.oporu dyfuzyjnego będzie znacznie niższy od 60 , a przez drugi oddychać nie idzie. W tej sytuacji wynik,,brak kondensacji " jest mało wiarygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 17.05.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Jak by ktoś chciał się czepiać GWC Kszhu, ponieważ to przemyślałem i wiem jaka jest wielka zaleta tego układu. Mamy rurę PVC czy inną, wpada tam powietrze latem o temp +30 pełne pery wodnej i trafia w rurę o temp +8st kondensacja na początkowym odcinku rury = pieczarki lub halucynki w darmowej postaci. Przy +30 raczej rzadko wilgotność powietrza jest powyżej 50%. Przynajmniej ja nie widziałem takich danych u mnie na południu Polski. Przy kilkunastu stopniach, wilgotność nieraz sięga prawie 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 17.05.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 fajne wnioski apropo zaleznosci lambdy od temperatury (ciekawe, ze polysio traci parametry w nizszych temp), czy na temat szczelnosci budynkow.. w skrocie te ktore uwazane sa za super izolowane wcale tak dobrze nie funkcjonuja ze wzgl. na ruch powietrza w przegrodzie, a te uwazane za zle wcale tak zle nie dzialaja, ze wzgledu na mikro-rekuperacje (zmiana izoterm na zewnatrz przegrody.. bariera termiczna) http://www.remodeling.hw.net/products/exteriors/report-air-sealing-trumps-insulation-type niestety nie w liczbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts