gentoonx 27.05.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 To nie wymyślaj bzdur i się nie tłumacz pokrętnie tylko konkretnie dyskutuj a nie tylko "wiem ale nie powiem", to nie piaskownica. Oj, chłopaku, sam nie wiesz o czym piszesz i pewnie się nie dowiesz a przecież @karolek75 ci już wyjaśnił, a ty dalej ciemny jak tabaka w rogu idź lepiej do szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Jako naczelny hydro - geolog , oświadczam . Na takim terenie ,nigdy ,podkreślam nigdy nie zbudował bym GWC maxowego ,a tym bardziej POŚ ze złożem rozsączającym, bo to nie etyczne. No ale jaka wiedza takie budowanie kol. kszhu ,więc pretensje że gówna górą to do siebie.Delikatny gość jestem to nie pytam co w GWC się wylęgnie. Tak na przyszłość,przy kolejnym budowaniu . Co byś wiedział. Kopie się dziurki w gruncie ,zalewa określoną ilością wody i liczy czas pochłonięcia przez grunt. Poszperaj w necie , przyda ci się przy następnym budowaniu ,coby zonk nie było.I nie wklejaj zdjęć,bo znowu jaka wtopa wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Oj, chłopaku, sam nie wiesz o czym piszesz i pewnie się nie dowiesz a przecież @karolek75 ci już wyjaśnił, a ty dalej ciemny jak tabaka w rogu idź lepiej do szkoły Ty się tak nie gorączkuj .On wie co pisze. Tzn. nie wie ale wie,że przypuszcza że wie .Chyba.Może mu się zdaje,choć ja sam nie wiem o co mu chodzi ,choć przypuszczam ,że się domyślam ,że go szlag trafił na takie możliwości,choć........ .Ale to już nie moja sprawa. Zauważ jedynie jak fajnie tupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 ,,A ja zbudowałem bo ktoś przewidział możliwe warunki więc i jedno i drugie działa świetnie. " Zamieściłeś zdjęcia,gdzie pokazałeś wzrst poziomu w pośce .Jesteś obłędny. Twierdzisz że działa świetnie. Jesteś pewien ? Przecież to oznacza,że złoże nie rozkłada w procesie tlenowym ,tylko gówno pcha do sąsiada. A żeby wiedzieć,wystarczy kilka dziur wykonać.A nie pchać się w kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 No to oznacza ,że skoro wzrósł poziom ścieków w zbiorniku pośki, to złoże rozsączające jest zalane ściekiem do wysokości wylotu ze zbiornika . Skoro spłynęło z pola sąsiada do ciebie ,to u ciebie pomiesza się z tym co w pośce i sru niżej do następnego sąsiada, który ma np. studnię,bo lubi herbatkę z własnej wody. Zresztą dobra odpuszczam, nie mi herbatka będzie śmierdziała,ale tak po sąsiedzku się nie robi. Gdzie ja uciekam? Co ty z tym uciekaniem? Wykorzystanie faktu że suchy piach ma spełniać funkcję izolacji ,ma tylko sens w miejscach gdzie będzie suchy i tyle w temacie. U mnie po oberwaniu chmury po godzinie nie ma kałuży i właśnie z tego powodu korzystam z tego dobrodziejstwa. Grunt do poziomu wód gruntowych musi być piaszczysty . Możliwa jest też akumulacja ciepła niskotemperaturowego jeżeli grunt nie idealny ale o funkcji izolacji to raczej zapomnieć. Za to pojemność cieplna znacznie większa,bo woda a nie suchy piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 To oznacza, że to nie twój problem wiec się nie przejmuj i zapomnij już o tym bo nie jest sednem tematu. Czy POŚ jest czy go nie ma to warunki wodne są nieznane. A żeby to stwierdzic i mieć pewność to należy wydać wiele więcej kasy niż na normowe ocieplenie od gruntu. Dlatego ten kto szuka rozwiązań jak w temacie - TANICH - na pewno wybierze tańsze i lepsze ocieplenie niż wielką niewiadomą. W kółko to samo.Czy ja zabraniam ,czy namawiam by nie ocieplać? Mam w ścianach 30cm a stropie 46cm. Odpuść sobie tą demagogię. Piszę jedynie,że jak jest możliwość to należy z niej korzystać,czyli suchego gruntu pod domem ,pełniącego funkcję dodatkowej gratisowej izolacji i akumulatora niskotemperaturowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.05.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Naprawdę już się nie musisz tłumaczyć, nie interesuje mnie to. ... A w ogóle cię interesowało, czy tak napadałeś i wytykałeś brak podstaw rachunkowości, żeby sobie pogawędzić Uwierz chłopaku, że ja naprawdę nic nie muszę , co najwyżej mogę i to też jeśli zechcę, także ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 A kto pisze, że najlepiej ~20cm od gruntu a nie tyle ile stanowią normy? A żeby stwierdzić czy jest ta możliwość to należy wydać masę kasy. To jest właśnie nieekonomiczne. Kumasz? Zdecydowałbyś się w końcu czy izolator, wtedy suchy, czy akumulator, wtedy wilgotny. Te dwie przeciwne funkcje nie działają. Wiem, że nie odpowiesz więc najlepiej może wyjaśnisz w końcu to: 20cm w gruncie ,jeżeli jest pewność ,że można g wysuszyć i będzie suchy,czyli na takiej działce jak moja ,bo grubiej jak 20cm jest nieekonomiczne. Nie kupa kasy a jedno popołudnie na działce z rodziną i grilem. Może być b.dobry izolator i dobry akumulator albo lichy izolator i b.dobry akumulator. Czytałem gdzieś,że 15kWh/m2 dotyczy całego roku dla celów utrzymania optymalnej temperatury. Ale jeżeli się mylę to sprostuj,podając źródło. Wydaje się nielogiczne by chłodzenie było poza limitem 15kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.05.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Czytałem gdzieś,że 15kWh/m2 dotyczy całego roku dla celów utrzymania optymalnej temperatury. Ale jeżeli się mylę to sprostuj,podając źródło. Wydaje się nielogiczne by chłodzenie było poza limitem 15kWh. 15kWh/m2 to jest EUco. Klima zalicza się do innego parametru - do pierwotnego zużycia energii, który dla domów pasywnych jest określony chyba max. 120kWh/m2. Edytowane 27 Maja 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Radził bym sprawdzić dorzecze Odry.Będziesz pewniejszy. ,,Cuda, panie cuda." Powiedział bym fizyka ,choćby ciepło właściwe. ,,Ja czytałem jak ktoś tu na forum pisał, że się leczysz psychiatrycznie, bierzesz jakieś specyficzne leki ale jak się mylę co do szczegółów to sprostuj podając źródło'' Właściwie nie wiem jak na to zareagować ? Jak brak argumentów to wraca stary dobry kszhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.05.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Po co ciągniesz ten temat? Wyskoczyłeś jak filip z konopi i teraz próbujesz to tuszować? Nie warto. Nie interesują mnie gadki z kimś, kto twierdzi, że wie ale nie powie. Nic to nie wnosi a na pewno nie jest powszechnym sposobem na obniżenie kosztów budowy. Oj gawędzisz tylko i gawędzisz. A po co? przecież podobno ...nie interesuje mnie to. ... Przestań gawędzić skoro cię to nie interesuje, a twoje odwoływanie się do "powszechności" rozwiązań zaczyna już być dziecinadą i próbą zaistnienia ciągłym gawędzeniem (vide: RSŚ nydara) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.05.2014 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 W kółko to samo.Czy ja zabraniam ,czy namawiam by nie ocieplać? Mam w ścianach 30cm a stropie 46cm. Odpuść sobie tą demagogię. Piszę jedynie,że jak jest możliwość to należy z niej korzystać,czyli suchego gruntu pod domem ,pełniącego funkcję dodatkowej gratisowej izolacji i akumulatora niskotemperaturowego To jak zimą w ruskiej papasze, furmańskim kożuchu i tenisówkach. Wolałbym ciepłe buty i nawet czapkę bejsbolówkę. Ma Pan dom nieizolowany - zużywa ponad 30kWh/m2 - czy takie fakty Pana nie przekonują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Kszhu zaczynasz starą retoryką,ale nie będę tego ciągnął.Ale powiem ci jedno . Choćbyś miał pięć tuzinów fakultetów to słomy z buciorów nie ukryjesz. Dobrej nocy kol. kszhu .Będę się modlił coby gówno nie zalało ci maxowego GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.05.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 To jak zimą w ruskiej papasze, furmańskim kożuchu i tenisówkach. Wolałbym ciepłe buty i nawet czapkę bejsbolówkę. Ma Pan dom nieizolowany - zużywa ponad 30kWh/m2 - czy takie fakty Pana nie przekonują? Nie Panie Tomaszu,ponieważ nie zużywam nawet połowy tego co Pan raczył napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.05.2014 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Niestety, ale nie jest to możliwe bez minimum izolacji od gruntu ( 30 cm styro), lub pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.05.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Do until (ktoś odpowie==1) raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaazdwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarazdwatrzyczterypięćsześćsiedemosiemdziewięćdziesięćjedenaściedwanaścietrzynaścieczternaściepiętnaścieszesnaściesiedemnaścieosiemnaściedziewiętnaściedwadzieściadwadzieścia jedendwadzieścia dwadwadzieścia trzydwadzieścia czterydwadzieścia pięćdwadzieścia sześćdwadzieścia siedemdwadzieścia osiemdwadzieścia dziewęćtrzydzieśći loop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.06.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Wynik doświadczenia z silką i przenikaniem pary wodnej . Trzy naczynia napełnione do połowy wodą. Pierwsze bez przykrycia,drugie przykryte silką gr. 50mm pomalowaną trzykrotnie od strony naczynia szkłem wodnym sodowym 145,trzecie przykryte silką 50mm bez żadnej powłoki ochronnej. Wynik : Z pierwszego naczynia ubyło po 10-ciu dniach 7mm wody. Z drugiego nie ubyło nic . Z trzeciego ........ ? (zagadka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.06.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Wynik doświadczenia z silką i przenikaniem pary wodnej . Trzy naczynia napełnione do połowy wodą. Pierwsze bez przykrycia,drugie przykryte silką gr. 50mm pomalowaną trzykrotnie od strony naczynia szkłem wodnym sodowym 145,trzecie przykryte silką 50mm bez żadnej powłoki ochronnej. Wynik : Z pierwszego naczynia ubyło po 10-ciu dniach 7mm wody. Z drugiego nie ubyło nic . Z trzeciego ........ ? (zagadka) sucha nitka...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.06.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Raczej bym powiedział że wynik powalający:jawdrop:Dla przypomnienia różnica ciśnień cząsteczkowych pary wodnej w naczyniu z przyklejoną silką a powietrzem zewnętrznym takie jak w domu +20oC a na zewnątrz -20oC. Czyli ekstremalna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.06.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 w sensie, ze zostala.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts