gentoonx 06.06.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Drogi panie TB. Nie jednokrotnie pan tu podawal to i owo od dr. Dudy. Nie moze to byc wiarygodne w momencie kiedy pracuje dla KAPE, ktora z domami izolowanymi dzisiaj przynajmniej nie ma nic wspolnego. Nie widzi pan konfliktu? Widzi, ale to nie zgadza się z ideologią, więc się odcina to co nie pasuje i mówi się "tutaj się kończy więc jest kompletne" - tak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Rozumiem. Ale jest audytorem #1 KAPE, sam na ich stronie widzialem. Tylko na czym polega audyt. ? I dlaczego sie go robi w domach izolowanych? Dla mnie to dziwne... no ale jakas praca na rachunki trzeba zarobic. Jak mam prawo jazdy wydane przez burmistrza to nie znaczy wcale, że pracuję dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Widzi, ale to nie zgadza się z ideologią, więc się odcina to co nie pasuje i mówi się "tutaj się kończy więc jest kompletne" - tak to działa Ma Pan ochotę się spotkać z dr Dudą, podyskutować... mogę to zorganizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.06.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Jak mam prawo jazdy wydane przez burmistrza to nie znaczy wcale, że pracuję dla niego. ale jak założysz Pan Spółkę i jednocześnie zastaniesz Pan jej Prezesem to już chyba dla Spółki Pan pracujesz. Nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Życzy ktoś sobie PN-EN 13370 Ma ona tytuł Wymiana ciepła przez grunt metody obliczania. Mogę wysłać skany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.06.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Przecież nic odkrywczego nie zacytowałeś. Jak dobrze rozumiem to wszystkie Twoje posty są odkrywcze, gratuluję dobrego mniemania o sobie. Ale jednak: to przestań pieprzyć chyba to o Tobie, więc nie jesteś taki "odkrywczy" na jakiego się kreujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.06.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Nie zajmuję się teorią. Robię instalacje w domach izolowanych od 25 lat... a grunt niegrzany nie ma więcej jak 2-5 st zimą .A to bardzo ciekawe, mój termometr wykazał całkiem co innego jak nie grzałem gruntu. No ale całkiem co innego gadanie od 25 lat a całkiem co innego mieć czujnik pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Oczywiscie... ale widnial by pan wtedy na jego stronnie jako kierowca #1. Nie wiem czy ma pan jakies kursy i uprawnienia instalacyjne producentow PC ktore pan ponoc instaluje. Widnieje pan na ich stronach jako instalator? Gdzie Pan wyczytał, że instaluje pompy ciepła? A wentylacja z odzyskiem czy podłogówka elektryczna... kto miał mnie uczyć jak byłem prekursorem? Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Życzy ktoś sobie PN-EN 13370 Ma ona tytuł Wymiana ciepła przez grunt metody obliczania. Mogę wysłać skany. Dalej nikogo to nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.06.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Chciałem pokazać, że perm ma rację z tymi 20% przy drewnianej podłodze. Jak widzisz na obrazku ciepło idzie do góry. A straty przez podłogę przy podłogówce są znikomo większe od tych obliczanych jako detlę T pomiędzy powietrzem w pomieszczeniu a temp. gruntu. Sprawdź sobie na stronie u-wert. Tam, przy wyliczaniu strat przez przegrodę (podłogę) biorą pod uwagę ogrzewanie podłogowe. Z tego co pamiętam to różnica oscylowała ok. 1-2% większych strat przy "typowym" ogrzewaniu podłogowym, czyli zasilanie ok. 28oC.Daj spokój! Kszhu umarłby prędzej niż przyznał, że nie ma racji. Szkoda czasu na tłumaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.06.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 i komfort. Zimna podłoga, często też w upały jest wilgotna i śliska. A parkiet na zimnym betonie, może przypominać dmuchaną Milkę. Pusty śmiech mnie ogarnia, skąd miszcz bierze takie durne stwierdzenia, amatorszczyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.06.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Podałeś już te źródła swoich informacji? Czemu tu przyznawać rację jak nic nigdy nie potrafiłeś udowodnić a tylko zmyślasz aby czepiać się TB? Kiedyś już napisałem co o tobie myślę. Nie będę się powtarzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.06.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Niestety nie rozumiesz a cytowanie pustych wpisów oponentów, którzy tak naprawdę nie wiedzą po co piszą, też sensu nie ma. To Ty nie rozumiesz, że kreujesz się na takiego co wie wszystko a inni to piszą bez sensu. Tylko Ty i Brzęczkowski piszecie z sensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.06.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 No właśnie. Jak będzie dobrym izolatorem to wylewka będzie cieplejsza. Przy U=0,1 to nie wiem co musiałoby się dziać aby pod izolacją miał 20stC. Jeśli pod izolacją jest 20oC to dlatego, że ktoś tak założył w symulacji, a nie dlatego, że grunt się tak podgrzał. Zrób sobie symulację w u-wert i będziesz wiedział jaki % strat wynika z ogrzewania podłogowego, a jego brakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.06.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Jeśli pod izolacją jest 20oC to dlatego, że ktoś tak założył w symulacji, a nie dlatego, że grunt się tak podgrzał. Zrób sobie symulację w u-wert i będziesz wiedział jaki % strat wynika z ogrzewania podłogowego, a jego brakiem. Barth3z, moglbys taka wykonac? Mozesz zalozyc, ze dla podlogowke temp. jest 25 a bez niej 21, bardzo jestem ciekaw wyniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 06.06.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Pomiar kontrolny 06-06-2014 godzina 19:55 oraz wczesniejsze do 22 V 2014 dopóki nie przeciągne z garażu kabla do domu po założeniu odkurzacza centralnego to normalna wyprawa z laptokiem na dach samochodu podpięcie przejsciówki USB > RS 232 i print... Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Alez w tym watku szanowny panie TB. Nawet zdjecia pan zapodal. Potem mozna sobie dyskutowac czy PC P/P z funkcja chlodzenia czy klimatyzator z funkcja grzania. Troche dziwnie brzmi jednak "dogrzewanie" klimatyzatorem. Czy to nie PC? Strona zdjecia wyraznie ma napisane Toshiba N3KVP Daiseikai Hi Wall Heat Pumps http://cdn.shopify.com/s/files/1/0211/2406/products/N3KVP_large.jpg?v=1386977064 Zapodal pan tez marki urzadzen ktore pan instaluje. Nie jesten pewien czy tez nie sprzedaje, ale moze mi sie posty pomylily. Ma pan ukonczone jakies kursy, szkolenia np. Mitsubishi? Nie wiedzialem ze byl pan prekursorem w instalacji ogrzewania podlogowego. A wiec juz w 1990 w tych domach pasywnych o ktorych pan pisal w innym watku, tak? Te ktore w Polsce byly a w np. Niemczech to oszustwo dla pieniedzy. Pan mial rekuperatory a reszta Europy nie. Jest pan faktycznie interesujaca osoba. To mnie zainstalowano Toshibę daisekai a nie ja zamontowałem . Montujemy lub sprzedaję dystrybucję - dobieram do kanałówki. Pan mial rekuperatory a reszta Europy nie. Do dziś nie znalazłem by ktoś wcześniej montował w domach i mieszkaniach. Pierwsze były naturalnie składaki, potem Były ELGE, KOSS Systemair Flexit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.06.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Barth3z, moglbys taka wykonac? Mozesz zalozyc, ze dla podlogowke temp. jest 25 a bez niej 21, bardzo jestem ciekaw wyniku... Nie liczy się delty T dla temp. podłogi i guntu pod domem. Liczy się U przegrody i temp.powietrza w domu. Tutaj możecie symulować warunki: http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=miDW1iUX&pid=-1&d0=1&mid0=101&d1=0.02&mid1=7&d2=6&mid2=31&d3=10&mid3=2828&x3=800&lid3=1244074774&d4=10&mid4=59&x4=24&lid4=1244074774&d5=20&mid5=11&d6=0.06&mid6=7&d7=10&mid7=20643&d8=40&mid8=87&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_e=0&RH_e=100&outside=2&name=10cm+xps%2C+10cm+Eps%2C+sciany+porotherm24&lang=en Ogrzewanie ustawia się dla wylewki anhydrytowej. Można ustawić temp., rozstaw rurek i ich zagłębienie. "U" przegrody dla grzanej i nie grzanej posadzki zmienia się o ok. U=0,02W/m2K. Z tym liczeniem strat przez podłogę i przyjmowaniem temp. wylewki zamiast powietrza to ostrożnie, bo mogą głupoty wyjść. Zaraz będziemy liczyć straty przez ścianę biorąc do obliczeń temp. grzejnika wiszącego pod oknem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.06.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Wiem kszhu,że to nie wyobrażalne,ale na całej posadzce anhydrytowej gdzie jest umieszczone ogrzewanie podłogowe mam żywicę( tak na oko z 2mm),to tak apropo,że musi być parkiet i dywan gruby. I wg. tego co udowodnił perm, to z 10% w dół. Stąd przy temp. na zewnątrz ok. -5oC,temp. posadzki jest wyższa od temp. powietrza w domu o ok. 2oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.06.2014 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Niemczech to oszustwo dla pieniedzy. Może Pa przetłumaczyć Sobie ten artykuł z Di Welt http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html Czy wiedział Pan, że "Instytut" w Darmstadt to chytra nazwa firmy nie laboratorium? Czy wie Pan z czego to jest skan Może Pan poważnie odpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts