Barth3z 12.06.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 I jeszcze o kanałówce i chłodzeniu. Przy takiej realizacji trzeba zainwestować w znacznie grubsze izolacje kanałów, żeby ciepłe wilgotne powietrze nie wytrącało się na tych kanałach. A zamiast multi splitów może 4 takie ppci?:http://www.aleklima.pl/klimatyzatory/lg/klimatyzatory-nascienne-lg/klimatyzator-scienny-lg-e09el-basic-komplet,p754841012#.U5mbCvl_vh4albo coś jeszcze tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.06.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jak przestoi bez używania noc całą to coś się może rozwinąć. A pozostałe pytania dot. bufora.: I jak z takiego bufora brać CWU latem? A gdzie go trzymać? Na koniec ile to ma kosztować? PC ile pożyje? 20 lat? Niemozliwe aby legionella sie rozwineła po jednej nocy braku korzystania z cwu, jezeli znasz taki udokumentowany przypadek to go przedstaw. Jak sie korzysta z bufora z wezownicą cwu latem? normalnie tak jak w ciagu całego roku, nie rozumiem w czym problem, pompa nagrzewa wodę w buforze i przez wezownicę ogrzewa przepływowo cwu Trzymamy tam gdzie miałby byc bojler z dedykowaną pompą cwu, powierzchnia zblizona bufor ok 500 l z wezownicą cwu - koszt ok 5000-5500 zł Zywotnośc pompy dedykowanej cwu nie wieksza jak pompy do wszystkiego (zalezne od producenta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 ... Z drugiej strony jak nie "tymi ręcami" to dostaniesz oferty na gruntówkę z wodną podłogówką, które przebijają cenami min 2x rozwiązania TB. Ja dostalem za mniej na PCi z pionowym DZ. Za tyle samo bede mial z wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 kszhu, skup się. Piszemy o kablach + ppci kanałowa + pc do cwu. O tym ciśnie non stop TB jako jedyne słuszne rozwiązanie. O ogrzewaniu nadmuchowym, kanałowym w domu pasywnym jako samodzielne źródło CO jeszcze nie słyszałem, ale to nie znaczy że dyskryminuję. Trochę się takiego rozwiązania obawiam. Ciekawy temat i wart zgłębienia. Dotychczasowe ogrzewanie nadmuchowe było realizowane w domach o znacznie gorszej charakterystyce energetycznej niż domy pasywne, więc i więcej powietrza było potrzebne żeby przenieść odpowiednią ilość energii. To mogło być nie komfortowe. W pasywnym może nie będzie to uciążliwe i nie komfortowe. Tylko te sterowanie, ale może rzeczywiście nie ma co sterować tylko dmuchać jedną temperaturą na wszystkie pomieszczenia ? Multisplit byłby znacznie lepszy, bo każde pomieszczenie jest ogrzewane osobno - to jest te niecentralne Brzeczkowskiego. Jeśli masz gości/imprezkę, to nawet chłodzenie salonu można włączyć względem grzania pomieszczeń w innych pomieszczeniach co w kanałówce nie będzie możliwe. Mając mały domek pasywny (salon, dwa pokoje i sypialnia) to wystarczy multisplit o najniższej mocy (tani). Multisplity są droższe niż kanałówka i podłogowe . Multisplity są głośniejsze. Dalej jest problem z arią gdy nikogo nie ma, lub są święta . Multisplity ZNACZNIE zwiększają możliwość awarii, bo każdy z nich to kanałówka tylko mała. Co Pan się tak boi najlepszego na świecie ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ja dostalem za mniej na PCi z pionowym DZ. Za tyle samo bede mial z wentylacja. Bedzie Pan miał pompę ciepła z grzaniem i chłodzeniem oraz wentylacją za 6000zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 dlatego ze zakazuje tego TB, nie piszę o buforze dla pompy dl;a zasilania podłogówki, bufor z wezownicą cwu przy jednej pompie jest tylko do cwu. Jak ma sie rozwijac legionella w wezownicy o pojemnosci kilkunastu litrów praktycznie ciągłej pracy? NIE JA! Hydrauliczne ogrzewanie wyklucza izolacja domu, nie ja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.06.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Nie mieszaj. Mówimy o przypadku bojler i kable vs. podłogówka z grzałką elektr., jak to sam opisałeś, do CO i CWU. Bufor z grzałkami i wezownicą + regulator to koszt ok 6000-6500 zł plus oczywiscie podłogówka (koszt uzalezniony od wielkosci domu) Zwyczajny bojler trzeba i tak po kilku, kilkunastu latach wymienić, bufora nie. W buforze mamy 100% taryfy w bojlerze a szczegolnie niedyzym nie. Nie tylko same koszty inwestycyjne są wazne. W przypadku bufora mamy 100% tar dla ogrzewania dla kabli nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.06.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 NIE JA! Hydrauliczne ogrzewanie wyklucza izolacja domu, nie ja! Pan, tylko Pan, proszę podac oficjalny zakaz, rozporzadzenie, zalecenia projektowe wynikajace z norm wykluczajace ogrzewanie hydrauliczne. To tylko i wyłacznie Pana wymysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.06.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jeśli tak przewidujesz (wydajniejsze i tańsze PPCi lub jakieś inne urządzenia) to ja wolę kanały i grzać powietrzem bo rurki i kombinacje z przekazywanie energii będą wtedy kompletnie bez sensu. Na tą chwilę planuję zalać rurki. Czy je podłacze, nie wiem. Boje się zaryzykować inwestycję w kanałówkę. Bardziej mi pasują lokalne ppci takie za 1,5k/szt. i to można sprawdzić. Zastanawiam się, czy trzeba ogrzewać sypialnię .. czy wystarczyłoby zrobić wyciągi wentylacji i przeciągać ciepłe powietrze z pomieszczeń gdzie będzie nawiew ? Wtedy wystarczą mi 3 "klimy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Zastanawiam się, czy trzeba ogrzewać sypialnię .. czy wystarczyłoby zrobić wyciągi wentylacji i przeciągać ciepłe powietrze z pomieszczeń gdzie będzie nawiew ? Wtedy wystarczą mi 3 "klimy". Nie bedziesz mial swiezego na nos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Bufor z grzałkami i wezownicą + regulator to koszt ok 6000-6500 zł plus oczywiscie podłogówka (koszt uzalezniony od wielkosci domu) Zwyczajny bojler trzeba i tak po kilku, kilkunastu latach wymienić, bufora nie. W buforze mamy 100% taryfy w bojlerze a szczegolnie niedyzym nie. Nie tylko same koszty inwestycyjne są wazne. W przypadku bufora mamy 100% tar dla ogrzewania dla kabli nie.Tylko, że straty własne bufora są większe niż zużycie energii przez kable - - 2 do 4 kWh /m2 - jaki bufor 500l? jak druga taryfa, precyzyjna automatyka pokojowa... Myślałem, ze Pan się choć na ogrzewaniu zna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.06.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Kanały też nie kosztują wiele więc mógłbyś też ewent. zrobić bo później to je tylko zabudowywać a to paskudnie wygląda. I tak będę musiał robić kanały pod sufitem. Wg twojej koncepcji nie da się kanałów schować w stropie nie umiejszając grubości izolacji. Ale nie jest to dla mniej mankamentem wizualnym Bardziej będzie mi jednak zależało na doprowadzenie rurek do jednostek wewnętrznych klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Tylko, że straty własne bufora są większe niż zużycie energii przez kable - - 2 do 4 kWh /m2 - jaki bufor 500l? jak druga taryfa, precyzyjna automatyka pokojowa... Myślałem, ze Pan się choć na ogrzewaniu zna! Proszę przedstawić jakie starty będzie miał ocieplony bufor 500l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Proszę przedstawić jakie starty będzie miał ocieplony bufor 500l. Niech ma nawet 2kWh wraz z cyrkulacją na dobę - to już jest tyle co zużywają kable . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.06.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Tylko, że straty własne bufora są większe niż zużycie energii przez kable - - 2 do 4 kWh /m2 - jaki bufor 500l? jak druga taryfa, precyzyjna automatyka pokojowa... Myślałem, ze Pan się choć na ogrzewaniu zna! Przeciez asolt mowil o biforze na potrzeby CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Przeciez asolt mowil o biforze na potrzeby CWU.Bufor z grzałkami i wezownicą + regulator to koszt ok 6000-6500 zł plus oczywiscie podłogówka (koszt uzalezniony od wielkosci domu) Zrozumiałem inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Niech ma nawet 2kWh wraz z cyrkulacją na dobę - to już jest tyle co zużywają kable . Taki bufor dobrze ocieplony na dzień nie straci nawet 1kWh. Rozumiem ze pana kable potrzebują 2kWh na dobę na jaką powierzchnie? m2 czy cały dom? Edytowane 12 Czerwca 2014 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) To jaką on ma izolację, że będzie mieć takie niewielkie straty? Może podasz linka do jakiegoś takiego bufora i to najlepiej z cenami? Izolacje taką jaką chcesz, może być 10cm, 20cm, 30cm, a nawet 40cm (taki ukłon w stronę pana Tomasza) Jak masz wątpliwości, parametry znasz, możesz sobie policzyć. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.06.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jasne, masz od samego chciejstwa bo izolacja jest za darmo. O tym, że zabiera miejsce też zapomniałeś? Ja swój dom projektuje od podstaw, tak aby zmieścić w nim planowane rozwiązania. A jak się już tak miejsca czepiasz, to masz go mało na nieużytkowym poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.06.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Izolacje taką jaką chcesz, może być 10cm, 20cm, 30cm, a nawet 40cm (taki ukłon w stronę pana Tomasza) Jak masz wątpliwości, parametry znasz, możesz sobie policzyć. To teraz policz sobie zasobnik 500L dla tych grubości włeny jako ocielenia tego zbiornika. Wyjdzie Ci znacznie więcej niż 1kWh/dobe nawet dla 40cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts