Barth3z 13.06.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 A zrobił to już czy tylko plan? Jak takie m3 z wentylacji podać do takiej PC? Od momentu jak napisał, że zaczyna budowę, ślad po nim zaginął Pompa miała był włączona w wywiew z rekuperatora, ale powietrze wyrzucane z domu miało trafiać do garażu. W momencie zapotrzebowania brakujące powietrze chciał dociągać z właśnie z tego garażu. Garaż nieogrzewany. Jemu ta pompa bardziej pasowała pod wentylację, bo z tego co pamiętam, to dom duży (ok. 200m2) i rodzina liczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.06.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jeśli PC nie dedykowana (w dokumentacji podaje się spręż roboczy) to takiego rozwiązania się nie dopuszcza. Akurat ten model pracujący do -10oC jest dedykowany. W dokumentacji piszą że można podłączyć do 60metrów rury. " • w modelu do (+5°C) możliwość podłączenia kanałów do 20m łącznie • w modelu do (-10 °C) możliwość podłączenia kanałów do 60m łącznie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.06.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Myślę, że znowu odwracasz kota ogonem żeby się wykręcić od kolejnej głupoty jaką jest roztopiony śnieg wokół domu. Na pewno coś takiego nie będzie miało miejsca przy zaizolowanym domu z niewielkimi stratami. A jeśli faktycznie topisz to pomyśl skąd ta energia się bierze. Kolejna "cudowna"? To jest proste niby cep.Słońce ogrzewa tynk w ciemnym kolorze na warstwie izolacji.Tynk nagrzewa się i topi śnieg.Dla .......jest to oczywiste. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.06.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Przecież napisałem, że kolektory słoneczne do cwu to zwyczajne naciąganie inwestora. Że może je polecać tylko cynik, lub ktoś pozbawiony podstawowej wiedzy. TO NIE JEST wg PANA CIEKAWE? Z całym szacunkiem ale podgrzanie do nawet 30oC z kolektora jest wartością dodaną. A szanowny Pan poprostu bredzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.06.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Rewelacyjnie. Pewnie z nydarem i permem ziejącym nienawiścią zaraz coś na to opracujecie i bedzie to oczywiście za darmo;) Jak by nie patrzył to mimowolne wypróżnianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.06.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jak by nie patrzył to mimowolne wypróżnianie .Chce ci się z tym dupkiem rozmawiać? Bez sensu, szkoda czasu na przekonywanie bęcwałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 13.06.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jak by nie patrzył to mimowolne wypróżnianie . np. na Małysza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Z całym szacunkiem ale podgrzanie do nawet 30oC z kolektora jest wartością dodaną. A szanowny Pan poprostu bredzi. Geotermia też. Pan zrobi 3km odwiertu do cwu. Gdyby było to ekonomiczne, sprzedawca energii nie dotowałby i nie reklamował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.06.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Panie TB, to jak to w końcu jest z Panem, jak trzeba to się dopasowuje teoryje, nie: [ATTACH=CONFIG]264794[/ATTACH]http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/ile-kosztuje-oszczedzanie-energii Np takie projekty z 40 cm izolacją realizowane były już 20 lat temu. Dlaczego taki dom 198m2 ma zużywać ponad 10 kWh/m2 rocznie? Panie, nie ściemniaj Pan - na tym przekroju jest tylko 20cm, no może 25 na złożeniu kartki ... W dachu jest 40 cm . To pytanie nie do mnie. Ja tylko mogę zapewnić, że dach gotowy z 40 cm izolacją przyjeżdża na budowę. Dokładnie technologii Panu nie opiszę. Aaaaa, to sory, bo mnie się wydawało, że Pan cały czas piszesz o min. 40cm EPS w podłodze na gruncie. No musiałem się widać pomylić, albo Pan niedokładnie pisałeś Dziwne, że wszyscy też się pomylili Tak czekam i czekam, aż zapomniałem, że zagaiłem i czekam aż się twórca wykaraska z matni i ciekawe jakim jeszcze cudem zajedzie z fleka, a to widzę tak mogę do usranej śmierci czekać, bo autor "żaluzju nie paniał" PS: Panie, musisz Pan być skończonym ślepcem, albo mieć inny tok ewolucyjny, żeby najpierw odczytać, a następnie napisać że na przekroju któryś Pan wkleił izolacja dachu to 40cm Panie, ogarnij się Pan Mniej zioła, a więcej Biovital'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Już Panu pisałem. Jest 40 cm 40 to 20 x2 . Lepiej Panu tego nie wyłuszczę. Znalazłem rzuty Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Barth. Ja bym tobie radził zastanowić się nad tym co piszą panowie sprzedawcy TB i kszhu.Oni sprzedają i w ten sposób zarabiają na życie,a że życie drogie to piszą bzdety by sprzedawać i z tego żyć.Jeżeli myślisz o PC jako źródle ciepła to szare ścieki i GWC. Olbrzymia ilość powietrza i zawsze z plusową temp. Pomysł na odbiór ciepła z szarych ścieków do wody wynika jedynie z podświadomego przekonania,że rekuperator p-p jest panaceum dla domu energooszczędnego .Rekuperator p-p jest niestety hamulcowym dla sensownego wykorzystania energii odpadowej z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Rekuperator p-p jest niestety hamulcowym dla sensownego wykorzystania energii odpadowej z domu. Izolowanie jest hamulcowym dla instalacji OZE. 95% odzysk ciepła jest hamulcowym dla mniej sprawnych systemów. co piszą panowie sprzedawcy TB i kszhu.Oni sprzedają i w ten sposób zarabiają na życie,a że życie drogie to piszą bzdety by sprzedawać i z tego żyć. Pan Sobie też chleb upiecze, kiełbasą robi, furmanką jeździ, bo sprzedawca paliwa na tankowaniu nie daj Boże zarobi. Wszyscy coś sprzedają - Panie nydar. Pan też. Własnej roboty samochód będzie droższy i gorszy niż "od sprzedawcy" Zdecydowanie, gdybym miał dom nieizolowany ( jak Pan) grzałbym go kominkiem ( jak w czasach, gdy domów nie izolowali ), a chłód latem miał dzięki nieizolowanej podłodze i fundamentom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.06.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Izolowanie jest hamulcowym dla instalacji OZE. 95% odzysk ciepła jest hamulcowym dla mniej sprawnych systemów. Ile to kosztuje? To 95% procent w laboratorium producenta, czy w rzeczywistych warunkach? Jeśli da mi pan gwarancje zwrotu pieniędzy za instalację i reku, jeśli jego rzeczywista sprawność będzie poniżej 95%, to możemy pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.06.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Moje temp po przeszlo tygodniowych upałach w cieniu +28 do 33*C (elewacja fundamentu w sloncu wynosiła +58*C) Możecie podać jak u was temp pod domem lub pod garażem ? u niektórych pewnie +10*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.06.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Pan Sobie też chleb upiecze, kiełbasą robi Coraz więcej osób dziś do tego wraca. Taka moda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 ,,Pan Sobie też chleb upiecze, kiełbasą robi,'' I tu Szanowny trafił kulą w płot. bo robię i jak mówią bliscy ,doskonałe.Szanowny w próbie sprzedaży tego co na półkach zapętla się podobnie jak kszhu do absurdów.Dla szanownych, kolektor słoneczny czy GWC ,nie wspomnę o RSŚ to absurdy. Tymczasem te proste,tanie urządzenia mogą dostarczyć do domu energię na CO i CWU. Problem w tym że u Szanownych tego nie kupię.Nie dziwić się wtedy pomysłom z 10kW/100m2 + pc dla bezpieczeństwa. ps. wanna to nie jest zło wcielone,wanna to komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Moje temp po przeszlo tygodniowych upałach w cieniu +28 do 33*C (elewacja fundamentu w sloncu wynosiła +58*C) Możecie podać jak u was temp pod domem lub pod garażem ? u niektórych pewnie +10*C Nie podam bo się wstydzę.Ale cały czas regeneruję po zimie przez RSŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 ,,Pan Sobie też chleb upiecze, kiełbasą robi,'' I tu Szanowny trafił kulą w płot. bo robię i jak mówią bliscy ,doskonałe. Szanowny w próbie sprzedaży tego co na półkach zapętla się podobnie jak kszhu do absurdów. Dla szanownych, kolektor słoneczny czy GWC ,nie wspomnę o RSŚ to absurdy. Tymczasem te proste,tanie urządzenia mogą dostarczyć do domu energię na CO i CWU. Problem w tym że u Szanownych tego nie kupię.Nie dziwić się wtedy pomysłom z 10kW/100m2 + pc dla bezpieczeństwa. ps. wanna to nie jest zło wcielone,wanna to komfort Pompa ciepłą jest do chłodzenia. A to, że grzeje dając z 1kWh 4... to czemu nie wykorzystać ? Zaś ogrzewanie bez podłogowego jest bardzo mało komfortowe i w razie awarii - kłopot. co piszą panowie sprzedawcy TB i kszhu.Oni sprzedają i w ten sposób zarabiają na życie,a że życie drogie to piszą bzdety by sprzedawać i z tego żyć. Być może! Tyle, że ja czytam Pana i nie wiem: JAK? Nie wiem jak Pan grzeje pomieszczenia, nie wiem jak Pan grzeje wodę, nie wiem jak Pan chłodzi, nie wiem ile kWh zużywa Pan na te sprawy. Po prostu nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.06.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Pompa ciepłą jest do chłodzenia. A to, że grzeje dając z 1kWh 4... to czemu nie wykorzystać ? Zaś ogrzewanie bez podłogowego jest bardzo mało komfortowe i w razie awarii - kłopot. Przy temp. zew -5 ta pompa z 1kWh daje ile? Przy temp. zew -10 ta pompa z 1kWh daje ile? Przy temp. zew -15 ta pompa z 1kWh daje ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Przy temp. zew -5 ta pompa z 1kWh daje ile? Przy temp. zew -10 ta pompa z 1kWh daje ile? Przy temp. zew -15 ta pompa z 1kWh daje ile? Tak się składa że szanowni sprzedawcy pomp podają COP przy +7oC i tym się chwalą. Prawdą jest również,że u nas ,zima bywa poniżej zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts