karolek75 14.06.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Nie podam bo się wstydzę.Ale cały czas regeneruję po zimie przez RSŚ A dachowcem jeszcze nie ladujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Pompa ciepłą jest do chłodzenia. A to, że grzeje dając z 1kWh 4... to czemu nie wykorzystać ? Zaś ogrzewanie bez podłogowego jest bardzo mało komfortowe i w razie awarii - kłopot. Być może! Tyle, że ja czytam Pana i nie wiem: JAK? Nie wiem jak Pan grzeje pomieszczenia, nie wiem jak Pan grzeje wodę, nie wiem jak Pan chłodzi, nie wiem ile kWh zużywa Pan na te sprawy. Po prostu nie wiem. O to chodzi. PC to dobra rzecz. Tylko dla czego nie paść jej zużytym powietrzem ,skoro w nim z 20kWh/dobę? Z reku ile Pan odzyska? Ile Pan straci olewając szare ścieki? O jakim chłodzeniu Szanowny pisze w domu pasywnym? Domu pasywnego nie trzeba chłodzić.Chyba że 25-26oC uznajemy za dyskomfort.Ale wtedy wyjazdy na południe Europy to absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Jeszcze jedno .Czym różni się awaria z wodną podłogówką od kabli ? I tu kucie i tam kucie.Natomiast przy wodnej mam małą przewagę. Od marca grzeje mi słońce. mogę prądem , mogę drewnem lub szyszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Przy temp. zew -5 ta pompa z 1kWh daje ile? Przy temp. zew -10 ta pompa z 1kWh daje ile? Przy temp. zew -15 ta pompa z 1kWh daje ile? Te po 7000 zł na 150m2 dom, przy - 15 st dają z 1 kWh trochę ponad 3 kWh - średnia z zimy jest minimum 4 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Tak się składa że szanowni sprzedawcy pomp podają COP przy +7oC i tym się chwalą. Prawdą jest również,że u nas ,zima bywa poniżej zera Nie jestem sprzedawcą pomp, a użytkownikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.06.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Te po 7000 zł na 150m2 dom, przy - 15 st dają z 1 kWh trochę ponad 3 kWh - średnia z zimy jest minimum 4 . To poproszę konkretny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.06.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Jak Pyxis przeczyta o PC P/P która przy -15C ma COP 3 to zejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) O to chodzi. PC to dobra rzecz. Tylko dla czego nie paść jej zużytym powietrzem ,skoro w nim z 20kWh/dobę? Z reku ile Pan odzyska? Ile Pan straci olewając szare ścieki? . 3-6 kWh / 24 zużywa pompa w domu izolowanym. 900kWh rocznie idzie na cwu przy 200 litrach dziennie. O jakim chłodzeniu Szanowny pisze w domu pasywnym? Domu pasywnego nie trzeba chłodzić.Chyba że 25-26oC uznajemy za dyskomfort.Ale wtedy wyjazdy na południe Europy to absurd. Pan chyba niewiele zna osób mieszkających w domach izolowanych i dobrze izolowanych. Ludzie dziś pracują w domach i chcą 23 st.C Dom faktycznie pasywny - to nie bunkier z II wojny. Komputery monitory, grzeją, ekspres do kawy... Są też duże przeszklenia od południa, zyski zimą, są przekleństwem latem. Napisze Pan, rolety... też nie są za darmo ( często więcej kosztują niż system chłodzenia) , a tworzą atmosferę bunkra. 25-26 st. To niekoniecznie dyskomfort ważna jest też wilgotność względna, przy 40% i 25 st. jest ok! ale 60 czy więcej %!!! Klima, chłodząc odprowadza wodę a chłodzenie, ścianą czy podłogą... JAK??? 20 lat temu - podobne teksty były o klimie w samochodzie. Dziś już nie znam nikogo, kto by szukał auta bez klimy. Podobnie z domami. Chłodzenie to standard - po tym sezonie. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.06.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Te po 7000 zł na 150m2 dom, przy - 15 st dają z 1 kWh trochę ponad 3 kWh - średnia z zimy jest minimum 4 . To poproszę konkretny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Przecież już o tym było pisane tyle razy. Mitsubishi, Hitachi, Fuji czy nawet LG czy YORK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.06.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Przecież już o tym było pisane tyle razy. Mitsubishi, Hitachi, Fuji czy nawet LG czy YORK . Przecież pan proponuje konkretny model za konkretne pieniądze. Proszę więc podać ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Dobrze że Szanowny napisał,,południowe okna to przekleństwo".Dom energooszczędny w bilansie zysków i strat nie powinien mieć dużych przeszkleń od południa .A za nadmiar zysków odpowiada wentylacja wyporowa a nie anachronizm w postaci mieszającej. Mówimy o domach energooszczędnych oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.06.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Zdziwisz się kolego jak wyciągniesz od TB konkret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.06.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Spotkał ktoś się z piecem nadmuchowym carrier infinity ? potrzebuję informacji jak jest z akumulacją w systemie ogrzewania tymi piecami. Ma ktoś o tym jakąś wiedzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Przecież pan proponuje konkretny model za konkretne pieniądze. Proszę więc podać ten model. Pan nie czyta co piszę!!! Nie jestem sprzedawcą pomp, a użytkownikiem . Zamontowane u mnie Toshiby daisekai - dawały 3kWh z 1 przy -20st. http://www.karbon.com.pl/aktulanoci/371-hyper-inverter-nowa-technologia-w-klimatyzatorach-mitsubishi-heavy-industries.html A inverter powietrze powietrze jest jeszcze sprawniejszy. Montujemy do tych pomp "rozprowadzenie" - użytkownicy COP potwierdzają w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Dobrze że Szanowny napisał,,południowe okna to przekleństwo".Dom energooszczędny w bilansie zysków i strat nie powinien mieć dużych przeszkleń od południa .A za nadmiar zysków odpowiada wentylacja wyporowa a nie anachronizm w postaci mieszającej. Mówimy o domach energooszczędnych oczywiście. Piszemy o komfortowych domach zużywających na ogrzewanie do 20kWh/m2 - Przeszklenia to też komfort! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Zdziwisz się kolego jak wyciągniesz od TB konkret. Przecież nawet zdjęcia umieszczałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 http://www.mitsubishipro.com/media/226460/h2i_brochure.pdf -13F - 75% ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.06.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Panie Tomaszu pisał pan: Te po 7000 zł na 150m2 dom, przy - 15 st dają z 1 kWh trochę ponad 3 kWh - średnia z zimy jest minimum 4 . Zapytałem o model: Przecież już o tym było pisane tyle razy. Mitsubishi, Hitachi, Fuji czy nawet LG czy YORK . Poprosiłem o sprecyzowanie: Zamontowane u mnie Toshiby daisekai - dawały 3kWh z 1 przy -20st. I odsyła mnie pan do artykułu gdzie nie ma słowa o tej pompie Poza tym, pompy Toshiby daisekai, jakie znalazłem kosztują ok. 10000zł Czy da pan radę, choć raz poważnie odpowiedzieć na pytanie? Czy po prostu pisze pan tylko po to by pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.06.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Czasami mam wrażenie że TB to nie człowiek a program komputerowy Muratora dla pobudzenia dyskusji na Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts