Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Panie, na tym rzucie też nie ma 40cm. proszę nie pisać, że "projekty z 40cm izolacją" tylko że "projekt zakładał 20cm, a inwestor dał 40cm" i to będzie prawda, bo inaczej Pan manipulujesz, bo wklejki w żaden sposób nie potwierdzają Pana słów Niewiarygodne! Nie odróżnia Pan 40 cm od 20! Nie rozumie Pan cyframi i na rysunku . 40 cm to 2x razy więcej niż 20 cm - 2 razy, r o z u m i e Pan ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.06.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Mozna dyskutowac z kims kto twierdzi ze 2+2=5. Ale z kims kto uwaza ze 2+2 to śledź - nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Szanowny i kompania ma jeden cel. SPRZEDAWAĆTo jest cel nadrzędny. Wypisują więc różne rzeczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.06.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Wybór oczywisty bo czytasz ,że od południa to cudo. Rozważ na spokojnie i zrób bilans zysków i strat w roku w powiązaniu z tanim ściennym solarem typu podtynkowego . Ciekawe wnioski wyjdą.Ale zbilansuj energię do CO i CWU. Z tym kolektorem ściennym/elewacyjnym to ostrożnie. Wiesz co się stanie jak w nagrzaną ścianę wpuścisz zimną wodę .. Dobrze ujęte. Ale nie tylko szkieletowca co wiara w południowe okna w nadmiarze(cała ściana przeszklona). Jest na to sposób i go realizuję . Coś co drzewiej rzymianie nad areną stosowali ,tyle że lwy nie biegają. ps. Taras przed domem w te upalne dni -drewniany ,55-60oC. Gołą stopą nie staniesz. Trawka panowie,trawka. U mnie będzie coś takiego: Mam się bać o te przeszklenia południowe ? Tym bardziej, że dom będzie ok. 15kWh/m2, więc ciepła dużo niepotrzebuje. Szanowny i kompania ma jeden cel. SPRZEDAWAĆ To jest cel nadrzędny. Wypisują więc różne rzeczy . Oglądam teraz mecz Kolumbia - Grecja. W przerwie pewien trener skomentował grę - "to przez złe ustawienie kamer mamy wrażenie, że Gracy źle grają". Wszyscy uśmiali się po pachy. I tak sobie skojarzyłem, że ten traner - GMOCH - kogoś mi przypomina. I... EUREKA .. wiem kogo ! Edytowane 14 Czerwca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.06.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Niewiarygodne! Nie odróżnia Pan 40 cm od 20! Nie rozumie Pan cyframi i na rysunku . 40 cm to 2x razy więcej niż 20 cm - 2 razy, r o z u m i e Pan ? Ojej, rozumiem że 40 to 2x więcej niż 20, rozumiem tak i cyframi, tyle że rysunki tego nie pokazują. Ale może objaśni Pan lekko ten przekrój np. konstrukcję ocieplenia stropu nad parterem (nie dachu, bo tam dach nieocieplony) i co to są te warstwy 20+18(jeśli dobrze odczytuję)+5 (nota bene to razem 43). Z podłogą w tej skali w ogóle sie nie zgodzę, ale to już ustaliliśmy, że w podłodze nie ma 40cm które Pan promuje. Nie będę szedł w zaparte jeśli może Pan to wyjaśnić i przyznam rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 ,,Z tym kolektorem ściennym/elewacyjnym to ostrożnie. Wiesz co się stanie jak w nagrzaną ścianę wpuścisz zimną wodę .."Wiem . Nic. Bo woda wchodząca w taki kolektor nie jest zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.06.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 ,,Z tym kolektorem ściennym/elewacyjnym to ostrożnie. Wiesz co się stanie jak w nagrzaną ścianę wpuścisz zimną wodę .." Wiem . Nic. Bo woda wchodząca w taki kolektor nie jest zimna. Nie wiem jaką wodę chciałbyś tam pchać. Najlepiej wodociągową, a to ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Kolektor słoneczny to system. Systemem jest kolektor,instalacja i zasobnik . To krąży w obiegu zamkniętym ,a energia odbierana jest przez wężownicę lub płaszcz. Tam nie pcha się wody wodociągowej.Woda wodociągowa odbiera energię z zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.06.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Trochę wybiegnę, ale 50cm x 50cm okno w suficie ,daje tyle co przeszklona ściana:o Ale kto rozważa takie opcje? To nie jest trendi bo południowe . Przyznaje Ci 200% racji, pod warunkiem, że okna w domu służą jedynie do dostarczenia dziennego światła. Wtedy możemy całkowicie zrezygnować z okien w ścianach. Ma to jeszcze przynajmniej jeden plus. Pokoje robią się jeszcze bardziej ustawne. A tak z ciekawości, to to okno 50cmx50xm w suficie, to daje więcej czego względem całej przeszklonej południowej ściany? Rozważamy do z płaskich dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.06.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Byłem u człowieka który ma klatkę schodową. Na piętrze wokół klatki,obszerny hol i drzwi do pomieszczeń. W płaskim dachu miał okienko-fiks.W pokojach normalne okna.Hol był najbardziej oświetlonym pomieszczeniem . Ale to nie znaczy że zamienił bym na moją przeszkloną ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.06.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Sorki wy tak na serio chcecie zamienić dom w więzienie z małym okienkiem w dachu ???? To już chyba bym wolał zamieszkać z powrotem w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.06.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 W tym momencie dom izolowany może nabrać nowego znaczenia....Pytanie tylko czy to tak naprawdę dom izolowany, czy człowiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.06.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 W tym momencie dom izolowany może nabrać nowego znaczenia.... Pytanie tylko czy to tak naprawdę dom izolowany, czy człowiek... Mam podobną opinie i dla tego cała ściana przeszklona z widokiem na zielone i konsekwencjami słonecznymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.06.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ...Nie... lepiej rozmawiać z kimś, kto nie ma kompletnie nic do powiedzenia ale za to kipi nienawiścią i popisuje się swoim chamstwem... Wiesz, że to pasuje do ciebie. Tu się zgadzamy. Prowokuję cię i tyle. Więcej nie będę. Mógłbyś jednak włączyć trochę krytycyzmu wobec Brzęczkowskiego. Tak przy okazji, wracając do obliczania strat ciepła przez podłogę. Znajdź metodę, czy program który uwzględnia ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.06.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Mam w salonie i jadalni łącznie 2,2x 3,6 i 2,2x2,4 ( południe ) i 1,4x1,6 (zachód ) bez konsekwencji słonecznych - balkon ( od południa ) + rolety zewnętrzne ( zaprojektowane w czasie projektowania domu z uwzględnieniem położenia domu , lokalizacji i wysokości okien oraz długości balkonu ) - warto było poświęcić trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 15.06.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) ...... Pod domem ~11stC...... A teraz prosze wykonac pomiar temp wody z sieci na głębokości -150 cm do -180 cm ..... i co nadal masz 11*C ? Prosze bardzo .... po odpuszczeniu ~ 20L wody temp z rur na głębokości ~ 180cm 15*C. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.06.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Myślisz,że od rozgrzanego zimowym słońcem tynku śnieg roztopi się na metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) A teraz prosze wykonac pomiar temp wody z sieci na głębokości -150 cm do -180 cm ..... i co nadal masz 11*C ? Prosze bardzo .... po odpuszczeniu ~ 20L wody temp z rur na głębokości ~ 180cm 15*C. Zaraz powie, że masz zmanipulowany miernik EDIT A nie mówiłem ... Woda ze studni, po pobraniu z głębin ma ~10stC, po odleżeniu w rurze na głębokości ~-1,5m ma aż 11-12stC. ... Edytowane 15 Czerwca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 A w tym co pisze TB, jeśli nikt tego celowo nie przekręca, jest dużo sensu. A ja powiem inaczej: Jeśli TB nie kręciłby w tym co che powiedzieć, to może byłoby w tym dużo sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nie znasz się! Jak zbuduję tani dom poniżej 200 tyś, a do obecnego wprowadzę 2 lokatorów płacących po 1000zł miesięcznie za 1 piętro, to w ciągu 8 lat dostanę 192 tyś. Żeby to miąło sens, musisz liczyć koszt pieniądza. A wtedy już tak różowo nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts