grzes124 16.06.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Miłoszenko nie milknij, bo dobrze piszesz.A co tematu, to kojarzy mi się, że kiedyś kbab opisywał swoje doświadczenia z chłodzeniem/ogrzewaniem klimatyzatorem. W jakim wątku, w tej chwili Ci nie podam, ale chyba też się tam udzielałeś.Z tego co pamiętam, to pisał, że nawet w przy sporych mrozach daje rade.Poza tym on kupił bodajże klimatyzator inwerterowy za ok 1000zł, i to jest wg. mnie cena, którą warto dać. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 16.06.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Już to pisałem . Np. Ta na dom 145m2 [ATTACH=CONFIG]265705[/ATTACH] kosztowała 5200 zł netto (mitsubishi ) Dokładny model może pan podać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.06.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 To nie jest tak ze jakas jedna konkretna informacja przechylila szale. Pokaz mi prosze w ktorym watku ktos szczegolowo opisuje dogrzewanie klimatyzacja calego domu, z pomiara COP i wrazeniami z kilku sezonow a zamilkne na wieki No widzisz, gdybyś biegał po innych wątkach to byś wiedział - korys. On nawet nie dogrzewa tylko grzeje samą klimą. Nie chodzi mi o to żebyś zamilkł, tylko ostrożnie wypowiadał się na temat rozwiązań TB, które są takie super. Jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.06.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Miłoszenko nie milknij, bo dobrze piszesz. A co tematu, to kojarzy mi się, że kiedyś kbab opisywał swoje doświadczenia z chłodzeniem/ogrzewaniem klimatyzatorem. W jakim wątku, w tej chwili Ci nie podam, ale chyba też się tam udzielałeś. Z tego co pamiętam, to pisał, że nawet w przy sporych mrozach daje rade. Poza tym on kupił bodajże klimatyzator inwerterowy za ok 1000zł, i to jest wg. mnie cena, którą warto dać. No pisal tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185452-Wentylacja-mechaniczna-kominek-klimatyzacja&p=4917736&viewfull=1#post4917736 jest tym jednym z niewielu:) Tylko ta klima chodzi bardzo malo i jest w sypialni... A co do jego pomiarow, to mysle ze miedzy jego modelem a moim bedzie max 1 COP roznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Dokładny model może pan podać? Odczyta Pan? To przed montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Szkoda, ze nie ma Szanownego gentoonxa teraz dostępnego ( bo widzę, ze w Wawy). Jadę wieczorkiem na spotkanie z projektantem na temat instalacji do kolejnego domu do 10kWh /m2 i mógłbym Go zabrać. Poznałby jednego z tych co od 1990 projektuję domy "jak w temacie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.06.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Dokładny model może pan podać? A pod spodem rekuperator z wymiennikiem krzyżowy i z wentylatorami AC ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 16.06.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 [ATTACH=CONFIG]265764[/ATTACH] Odczyta Pan? To przed montażem Czyli potrafi pan coś czasem konkretniej napisać. Tylko po co ta zabawa w obrazki, zamiast podać od razu model? Jak dla mnie za drogo jak na parametry np. praca do -10stC. Ale kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.06.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) ... Dlaczego pan TB tak oszukuje forumowiczow? Wyjaśnieniem jest ten akronim - TB. Ten Bęcwał. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 16.06.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Grzesiu, oba stwierdzenia to twoje kłamstwa. Kszhuniu nie mierz wszystkich swoją miarą. Wróć się i poczytaj raz jeszcze, nawet jest tam wklejony twój cytat co temp poniżej gruntu. Co do tych ciepłych dni to napisałeś. Tak Grzesiu, tak napisałem, że grzeje 40stC przez 24h na dobę. Słońce też świeci non stop i nie zachodzi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.06.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Moje "wyliczanki" są coraz bliżej rzeczywistego zużycia, normowe niestety mają za duży błąd tolerancji.I ty jesteś taki fachura, że jesteś w stanie zanegować normy... Tolerancję mają wystarczającą by obliczenia były zgodne z rzeczywistością, inaczej nie byłyby normami. Co to za pomysł? ... Pokaż mi gdzie tak liczyłem bo albo znów piszesz aby czepiać się albo znów nie zrozumiałeś.Cofnij się i sobie zobacz. Możesz się wykręcać jak chcesz ale nie zmieni to faktu, że popełniłeś kosmicznego babola. O, np. takie wpisy są wielce konstruktywne:W przeciwieństwie do twoich opinii prawdziwe. Inaczej tego fantasty nie da się nazwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.06.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Grzesiu, oba stwierdzenia to twoje kłamstwa. Domyślam się, że jak zwykle nie zrozumiałeś bo nie widzę innego wytłumaczenia dla tak prostych rzeczy. Nie mam zamiaru wydawać złamanego grosza na "jakieś opracowanie, czy potwierdzone badanie jakiejś szacownej instytucji" dokumentujące temp. mojej wody studziennej. Rozumiem, że piszesz takie bzdury bo nie masz nic innego sensownego do napisania? Pooglądaj moje zdjęcia IR, są też ze studni, są temp. Jak nie wierzysz to masz problem bo mi to wiesz co. Jakbyś mi to z ust wyjął. Ale widać, że teoretycy gawędziarze mają się świetnie bo mają tylko jeden wspólny, idiotyczny cel - czepialstwo. Moje "wyliczanki" są coraz bliżej rzeczywistego zużycia, normowe niestety mają za duży błąd tolerancji. Pokaż mi gdzie tak liczyłem bo albo znów piszesz aby czepiać się albo znów nie zrozumiałeś. Ale to nie o to chodzi aby coś poznać. Tu jest grono ludzi, którzy są tzw. trollami - mają jakieś skrawki teorii, żadnej konkretnej praktyki i tak naprawdę nic ich nie interesuje poza czepianiem się. O, np. takie wpisy są wielce konstruktywne: czytam to wszystko i normalnie czuję jak od tego mi ziemniaki w piwnicy gniją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 A pod spodem rekuperator z wymiennikiem krzyżowy i z wentylatorami AC ... 8 lat już takich nie robią, Drabina malarzom się przewróciła i drzwi uszkodziła, a serwis miał takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Nie rozumiem, przedstawianie klamstw Pana TB to czepialstwo , chamstwo itd. Jego zachowanie, gdzie otwarcie oszukuje forumowiczow widze nie przeszkadza. A krytykowanie Pana nydara jest zawsze uzasadnione i merytoryczne. Przeciez pare postow wyzej ppokazano jak pan TB ponownie po prostu klamie. Albo podaje dane nie majac zadnego pojecia. To co on inwestorom opowiada? I taki inwestor pozwoli sobie zainstalowac PC nie znajac jej parametrow. COP 3,6 przy 7*C na zewnatrz i 20*C w domu to szczyt osiagniec NOWEJ technologi ktora pan TB tak sie podniecil? Wedlug mnie nie bardzo jest czym przy takich parametrach. No ale jak powie inwestorowi ze to nowinka i COP ma nawet 4 przy -20*C to moze jakis nieswiadomy inwestor uwiezy. W koncu pan TB przedstawil sie jako wielki odkrywca i autorytet. eeeh. Widac jest tylko zwyklym sprzedawca i monterem, no bo PC nie instaluje. Radziłbym "wierzyć" przez rz napisać, poważniej by Szanowny Pan wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ja moze zle kliknolem a pan za to ponownie sie skompromitowal i po raz ktorys wyszedl na zwyklego oszusta... Nie wiem co gorsze, blad gramatyczny czy taki charakter Najgorszy jest brak wiedzy i zwykłe chamstwo. Przekręcanie tekstów, by coś udowodnić. Ale jak już Pan tu chce pisać, to się warto czegoś nauczyć. Wierzy ( i nie chodzi o wieżę tylko wiarę) przez ż to nie jest błąd gramatyczny a ortograficzny . Zaczniemy kształcenie od podstaw, to dojdziemy do tego czym różni się "średnio zimą mamy 4kWh z 1 " od "COP ma nawet 4 przy -20*C" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 16.06.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Najgorszy jest brak wiedzy i zwykłe chamstwo. Przekręcanie tekstów, by coś udowodnić. Ale jak już Pan tu chce pisać, to się warto czegoś nauczyć. Wierzy ( i nie chodzi o wieżę tylko wiarę) przez ż to nie jest błąd gramatyczny a ortograficzny . Zaczniemy kształcenie od podstaw, to dojdziemy do tego czym różni się "średnio zimą mamy 4kWh z 1 " od "COP ma nawet 4 przy -20*C" Zwłaszcza jak zima trwa wg niektórych miesiąc = 30 dni przecież to oczywiste od XI do III .... to tak odnośnie czepialstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.06.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Nie rozumiem, przedstawianie klamstw Pana TB to czepialstwo , chamstwo itd. Jego zachowanie, gdzie otwarcie oszukuje forumowiczow widze nie przeszkadza. A krytykowanie Pana nydara jest zawsze uzasadnione i merytoryczne. Przeciez pare postow wyzej ppokazano jak pan TB ponownie po prostu klamie. Albo podaje dane nie majac zadnego pojecia. To co on inwestorom opowiada? I taki inwestor pozwoli sobie zainstalowac PC nie znajac jej parametrow. COP 3,6 przy 7*C na zewnatrz i 20*C w domu to szczyt osiagniec NOWEJ technologi ktora pan TB tak sie podniecil? Wedlug mnie nie bardzo jest czym przy takich parametrach. No ale jak powie inwestorowi ze to nowinka i COP ma nawet 4 przy -20*C to moze jakis nieswiadomy inwestor uwiezy. W koncu pan TB przedstawil sie jako wielki odkrywca i autorytet. eeeh. Widac jest tylko zwyklym sprzedawca i monterem, no bo PC nie instaluje. Bo widzisz kol. Jak bym zachwalał rekuperator,kable i klimatyzator to bym był koleś duetu a właściwie trzech tenorów. Dla mnie jednak dom pasywny ,to wykorzystanie tego co natura daję a te rozwiązania w sklepach nie są popularne,wiec wróg. Klimatyzator to wg. śpiewaków dobre urządzenie ale tylko do momentu kiedy nie zaproponujesz na zużytym powietrzu zainstalować . Nie wolno . Sprzedaż rekuperatorów spadnie. Nie wolno. A pro po klimatyzacji . Byłem w znanym sklepie na ,,C" . Stoi na kółkach klimatyzator wielkości walizki . Z przodu dmucha powietrzem o temp. +16oC a z tyłu rura tak na oko fi 125 a z rury pęd taki że rękę odpycha a gorącz taka że parzy. 1600zyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Zwłaszcza jak zima trwa wg niektórych miesiąc = 30 dni przecież to oczywiste od XI do III .... to tak odnośnie czepialstwa Nie zima a sezon grzewczy dla domów izolowanych . To dotyczyło tego sezonu , Widzi Pan jak się wyrywa fragment z całości i zmienia "sezon grzewczy" na "zima" to jest właśnie manipulacja w celu ośmieszenia kogoś. Gdyby poczytał Pan erystykę Artura Schopenhauera, dowiedziałby się Pan, że ma to miejsce, gdy brakuje wiedzy do merytorycznego dyskutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Pan sie tak nie denerwuje... i od chamow nie wyzywa. I czego sie nauczyc? Od pana....? Pan raczy zartowac Zaczniemy kształcenie od podstaw, to dojdziemy do tego czym różni się "średnio zimą mamy 4kWh z 1 " od "COP ma nawet 4 przy -20*C COP / EER (Nominal) 3.61 / 3.33 COP dla temp 7*C na zewnatrz i 20*C wewnatrz 3,61. A sredni z zimy to 4? Nie wiedzialem ze COP rosnie ze spadkiem temperatury. Pan przestanie sie juz osmieszac i ludzi oszukiwac, im bardziej pan w to brnie tym gorzej panu wychodzi to kretactwo. Nie denerwuje się. Wielu rzeczy Pan jeszcze nie wie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ale to nie o to chodzi aby coś poznać. Tu jest grono ludzi, którzy są tzw. trollami - mają jakieś skrawki teorii, żadnej konkretnej praktyki i tak naprawdę nic ich nie interesuje poza czepianiem się. W czwartek będzie spotkanie z niemieckim producentem płyt fundamentowych, Będą projektanci domów faktycznie pasywnych, dr Duda... ma ktoś ochotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts