Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Pompiarze... epoka ogrzewania hydraulicznego, pośredniego się skończyła. Beczenie tu nic nie pomoże - to łabędzi śpiew. W dobie domów izolowanych ustawia się temperaturę na cały rok i ogrzewanie jest BEZPOŚREDNIE. Inteligentniejsi zrozumieją to szybciej, mało inteligentnych nauczy się metodą musztry bojowej: powtarzaniem do pełnego opanowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wymyśliłem sobie taką instalację, ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 17.06.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wymyśliłem sobie taką instalację, ma to sens? [ATTACH=CONFIG]266080[/ATTACH] Co ty, solar to było dobre w ubiegłym wieku, teraz to tylko inwertory i rekuperator, nie czytasz Brzęczkowskiego? No i jeszcze musisz zamontować 40 cm styro w podłogę i założyć krany bezdotykowe. Bez tego ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.06.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wymyśliłem sobie taką instalację, ma to sens? [ATTACH=CONFIG]266080[/ATTACH] czysta PROFANACJA tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.06.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wymyśliłem sobie taką instalację, ma to sens? [ATTACH=CONFIG]266080[/ATTACH] wywal solary, wywal zasobnik akumulacyjny z CWU, wywal nagrzewnice i bedzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.06.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wstawiłem link do katalogu. Urządzenia sprawdziły się przez kija sezonów. Szanowny asolt i HenoK korespondowali z inwestorem, który ma dom z 1993 roku 280m2 ogrzewany gazem. Zamontowaliśmy mu LG o mocy farelki 2kW (maksymalna moc pobierana ) [ATTACH=CONFIG]266059[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]266060[/ATTACH] tej zimy - rachunki spadły trzykrotnie. Poza tym, żenujące jest nie zrozumienie tematu. dom jest izolowany na poziomie zużycia 10-20kWh /m2 OGRZEWANY JEST PODŁOGOWO. Zamiast GWC które montowaliśmy przez 20 lat montujemy chłodzenie z pompy ciepła - podobny koszt i pobór energii. Tylko nieporównywalny efekt. Dzięki skuteczności inwertorów również zimą, można pozwolić sobie na więcej przeszkleń . To jest tak proste i oczywiste, ze nie zrozumie tego tylko ktoś bardzo mało inteligentny. Rachunki spadły trzykrotnie tej zimy. Rozumiem,że porównuje Pan tą zimę do zeszłej ,czy może do jakiejś z przed lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.06.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wstawiłem link do katalogu. Urządzenia sprawdziły się przez kija sezonów. Szanowny asolt i HenoK korespondowali z inwestorem, który ma dom z 1993 roku 280m2 ogrzewany gazem. Zamontowaliśmy mu LG o mocy farelki 2kW (maksymalna moc pobierana ) [ATTACH=CONFIG]266059[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]266060[/ATTACH] tej zimy - rachunki spadły trzykrotnie. Poza tym, żenujące jest nie zrozumienie tematu. dom jest izolowany na poziomie zużycia 10-20kWh /m2 OGRZEWANY JEST PODŁOGOWO. Zamiast GWC które montowaliśmy przez 20 lat montujemy chłodzenie z pompy ciepła - podobny koszt i pobór energii. Tylko nieporównywalny efekt. Dzięki skuteczności inwertorów również zimą, można pozwolić sobie na więcej przeszkleń . To jest tak proste i oczywiste, ze nie zrozumie tego tylko ktoś bardzo mało inteligentny. Rachunki spadły trzykrotnie tej zimy. Rozumiem,że porównuje Pan tą zimę do zeszłej ,czy może do jakiejś z przed lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.06.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wiesz. Warto spytać, bo ostatnia zima to ułamek tej z przed roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.06.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 ... Dzis musial miec gorszy dzien bo obsmarowal sie rowno Każdy ma prawo mieć gorszy dzień. ale ten u TB to chyba był jeden z tych lepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.06.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wiesz. Warto spytać, bo ostatnia zima to ułamek tej z przed roku. ano, prawda Niestety są tacy co o tym nie pamiętają, albo nie mają o tym pojęcia, że zima zimie nie równa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2014 02:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Rachunki spadły trzykrotnie tej zimy. Rozumiem,że porównuje Pan tą zimę do zeszłej ,czy może do jakiejś z przed lat? To by nie było nic dziwnego. Inwestor wziął pod uwagę jeden miesiąc zimy . z 1000zł na 360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2014 02:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Dom 280m2 miesci sie w temacie TANICH? Czy nie pisal pan, zachwalajac ze PC sama ogrzewala 280m2 przy -14*C No widzi Pan - dom ma inne ogrzewanie, które się nie załączyło . Jak Pan nie ma katalogu to warto porozmawiać z producentem o pompie MUZ... A nie suz czy co tam Pan wstawia. Ogrzewanie pośrednie to przeżytek i Pana działania tego nie zmienią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.06.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 A gdyby jednak przyjąć, że PC jest do KLIMATYZACJI, a jeśli coś dogrzeje, to jest to BONUS? A gdyby tak przyjąć, że do grzania są KABLE?A gdyby tak zauważyć, że ocieplenie od wewnątrz muru ma taką samą zasadę działania jak kanadyjczyk Z ELEWACJĄ Z CEGŁY? I teraz łączymy to do kupy i jest to, co postuluje TB. Coś tu nie będzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2014 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Poprosiłem Pana Jacka Karolaka Zymertric - o dane . Dostane to przedstawię. A swoją drogą to ciekawe jest zarzucać kłamstwo jak się nie użytkowało tych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.06.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 A gdyby jednak przyjąć, że PC jest do KLIMATYZACJI, a jeśli coś dogrzeje, to jest to BONUS? A gdyby tak przyjąć, że do grzania są KABLE? A gdyby tak zauważyć, że ocieplenie od wewnątrz muru ma taką samą zasadę działania jak kanadyjczyk Z ELEWACJĄ Z CEGŁY? I teraz łączymy to do kupy i jest to, co postuluje TB. Coś tu nie będzie działać? A gdyby tak przyjąć że w domu jak w temacie wszystko co przekracza moc suszarki to zbyt wiele? To nasuwa się pytanie po co dublowanie źródeł ciepła z tego samego nośnika? Dwa nośniki energii to zrozumiałe bo dla bezpieczeństwa. Jeżeli kable to po co PC i odwrotnie. Jeżeli PC z COP 4 to po co przepłacać na kable z COP 1 A gdyby tak zauważyć ,że kanadyjczyk wobec muru ma podstawową wadę, a mianowicie brak akumulacji. Po co w takim razie mur skoro nie chcemy akumulacji.Po co ciężkie fundamenty ,ściany i stropy za ciężkie pieniądze ,skoro chcemy izolacją odgrodzić się od akumulacji? Minęło 23 dni od słoikowego eksperymentu . W naczyniu bez przykrycia wody już ubyło połowę. W przykrytych silką nawet menisk nie zmienił miejsca położenia. Daje to chyba do myślenia przy izolacji od wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.06.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 A mnie coraz bardziej przekonuje grzanie PC. Czytając np. takie rzeczy http://www.blog.karbon.com.pl/wentylacja/pompa-ciepla-powietrze-powietrze-vs-powietrze-woda/ zastanawiam się na co jeszcze te kable jak do back-up'u wystarczy głupia farelka albo dwie jeśli będą tańsze niż kilka kW kabli.Dokładnie. Po kiego jeszcze te kable w domu energooszczędnym, nie mówiąc o pasywnym? Gdyby dało się jeszcze połączyć PC z wentylacją byłby stosunkowo tani system grzewczo-chłodząco-wentylacyjny. Ja wprawdzie mam bardzo negatywne odczucia z mieszkania z takim systemem ale był to dom i kiepsko ocieplony i kompletnie bez akumulacji z bardzo niedoskonałym sterowaniem (nie wiem czy się coś poprawiło). Może z akumulacją i bardzo małym zapotrzebowaniem nie będzie to taki dokuczliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.06.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Fantazjować wolno każdemu a fakt jest taki, że zima 2013/2014 przynajmniej u mnie skończyła się średnią temp. zaledwie o 1,6 stC wyższą od wieloletniej średniej. Wieloletnia średnia obejmuje i max i min. Mówimy o ostatniej zimie i przedostatniej. W tym roku ogrzewanie wyłączyłem na początku marca a w zeszłym w kwietniu leżał śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.06.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Dokładnie. Po kiego jeszcze te kable w domu energooszczędnym, nie mówiąc o pasywnym? Gdyby dało się jeszcze połączyć PC z wentylacją byłby stosunkowo tani system grzewczo-chłodząco-wentylacyjny. Ja wprawdzie mam bardzo negatywne odczucia z mieszkania z takim systemem ale był to dom i kiepsko ocieplony i kompletnie bez akumulacji z bardzo niedoskonałym sterowaniem (nie wiem czy się coś poprawiło). Może z akumulacją i bardzo małym zapotrzebowaniem nie będzie to taki dokuczliwe? Jeżeli masz złe odczucia z takim systemem ,to zawsze PC może być źródłem ciepła dla wodnej podłogówki.Co w porównaniu z kablami ma w sensie energetycznym przewagę 4:1.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.06.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) A gdyby tak zauważyć, że ocieplenie od wewnątrz muru ma taką samą zasadę działania jak kanadyjczyk Z ELEWACJĄ Z CEGŁY? I tak tak, ocieplenie domu murowanego od wewnatrz to to samo co lekkie konstrukcje drewniane. Praktycznie ta sama technologia... Merytoryczna manipulacja. BRAWO! To nasuwa się pytanie po co dublowanie źródeł ciepła z tego samego nośnika? Dwa nośniki energii to zrozumiałe bo dla bezpieczeństwa. Jeżeli kable to po co PC i odwrotnie. Jeżeli PC z COP 4 to po co przepłacać na kable z COP 1. A gdyby jednak przyjąć, że PC jest do KLIMATYZACJI, a jeśli coś dogrzeje, to jest to BONUS? Trzeba zatem kupić w tej samej cenie taki klimatyzator, który nie grzeje. Będzie lepiej? A gdyby tak zauważyć ,że kanadyjczyk wobec muru ma podstawową wadę, a mianowicie brak akumulacji. Po co w takim razie mur skoro nie chcemy akumulacji.Po co ciężkie fundamenty ,ściany i stropy za ciężkie pieniądze ,skoro chcemy izolacją odgrodzić się od akumulacji? 1. Jak ktoś już ma mury, to nie zrobi Kanadyjczyka, a od wewnątrz ociepli 2. Polacy lubią konkret (concrete [ang.] /ˈkɒŋkriːt/– beton ) Po kiego jeszcze te kable w domu energooszczędnym, nie mówiąc o pasywnym? Gdyby dało się jeszcze połączyć PC z wentylacją byłby stosunkowo tani system grzewczo-chłodząco-wentylacyjny. Ja wprawdzie mam bardzo negatywne odczucia z mieszkania z takim systemem... Bardzo negatywne odczucia… bez kabli. A mnie coraz bardziej przekonuje grzanie PC. Mnie też. Ale siem bojem. Chyba sobie „przez przypadek” zapomnę o kominie i nie będzie wyjścia. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.06.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 ... A gdyby tak zauważyć, że ocieplenie od wewnątrz muru ma taką samą zasadę działania jak kanadyjczyk Z ELEWACJĄ Z CEGŁY? ...Zapominasz o mostkach jakimi są ściany i stropy. To jest ten decydujący czynnik sprawiający, że ocieplenie od wewnątrz budynku w pełni murowanego jest problematyczne i nie jest zalecane. Pozostaje jeszcze zabezpieczenie przed degradacją murów. Jest to oczywiście osiągalne. Producenci izolacji od wewnątrz oferują zresztą inny pomysł i wszystko wskazuje na to, że klasyczna izolacja od wewnątrz będzie nim zastępowana - izolacje kapilarne. Bardzo negatywne odczucia… bez kabli.A o co ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts