Tomasz Brzęczkowski 03.09.2013 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Tak policzyłem jak TB liczy, czyli tylko to co mi pasowało. A tak na serio to mam zamiar zasilić tego PEX'a ciepłem z izolowanego POŚ'a, w którym zatopię 100mb rury PE fi25 lub 32. Ile to się trzeba nagłówkować By tylko domu nie izolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.09.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ile to się trzeba nagłówkować By tylko domu nie izolować A tu się zgadzam Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.09.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Jedyne co dobrze prawi TB to jest chęć izolowania ... ale już w jaki sposób to nie ...ponieważ szkodzi ... zaniechując inne izolacje niż "do" gruntu ... co powtarza z uporem o wielkich stratach.Nie ma kszty samokontroli ! aby upewnić się że dobrze bada cokolwiek ! nie on weźmie palec poślini i już wie jaki jest kierunek wiatru co do minuty kątowej i temperatura do setnych stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.09.2013 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Murator 7/2013 str. 53 - wygrała izolacja od gruntu - 40cmXPS + 10cm styropian. Dr Ludomir Duda 2006' "od 30 do 60cm" ISOVER - 30cm 1993 Z tym, że jeszcze nie ma obowiązku izolować domów 20 cm styro od gruntu z ogrzewaniem podłogowym - TO KPINA Z IZOLACJI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.09.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Nie wiem jak mam pisać !!!! jakim trzeba być cymbałem aby pisać same cm ? styropian styropianowi nie równy.Nie ma w tym merytorycznej odpowiedzi ... co się chce uzyskać tylko bełkot.To tak ... nie sikaj 8 rano bo zachorujesz na prostatę.Nie jedz o 9 bo będziesz miał wrzody ! tak to wygląda.Liczby pomylone .... mylenie U z lambdą ... to już skazuje na banicję budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.09.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 ... Nie jedz o 9 bo będziesz miał wrzody !... nie jedz na czczo!!! jedzenie na czczo szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.09.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ja bym na twoim miejscu podjechał do jakiego znajomego co ma POŚ i teraz póki grunt ciepły,zmierzył temperaturę w nim. Mam zamiar pomierzyć u ojca. Mam już zestaw - 6 czujek temp. na szynie 1wire do tego lankontroler. Tylko troszkę czasu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.09.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Jedyne co dobrze prawi TB to jest chęć izolowania ... Gdyby izolacje były ze 3x tańsze (np. taki XPS) to nawet bym się nie zastanawiał i ładował nawet i po pół metra pod posadzkę i na ścianę ... Rzeczywistość jest inna i trzeba liczyć i kombinować, aby niwelować straty w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.09.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Gdyby izolacje były ze 3x tańsze (np. taki XPS) to nawet bym się nie zastanawiał i ładował nawet i po pół metra pod posadzkę i na ścianę ... Rzeczywistość jest inna i trzeba liczyć i kombinować, aby niwelować straty w inny sposób. Dlatego należy oszczędzać na ogrzewaniu.... j-j wsadził kable w wylewkę a pieniądze wydał na izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Dlatego należy oszczędzać na ogrzewaniu.... j-j wsadził kable w wylewkę a pieniądze wydał na izolację.50 cm pod podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.09.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 50 cm pod podłogę. Murator 7/2013 str 53. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 A tutaj taki cytat z artykułu muratora: "Każdy z krajów członkowskich ma ustalić własną definicję niemal zerowego zużycia energii. Ekspert przypuszcza, że w Polsce po 2020 r. taki budynek będzie zużywał 30-50 kWh/ (m2.rok) energii pierwotnej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.09.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 no widzisz, jakbyśmy mieszkali na biegunie to pewnie w/g eksperta "definicja niemal zerowego zużycia energii" zaczynałaby się od 200kWh/m2a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 01:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) A tutaj taki cytat z artykułu muratora: "Każdy z krajów członkowskich ma ustalić własną definicję niemal zerowego zużycia energii. Ekspert przypuszcza, że w Polsce po 2020 r. taki budynek będzie zużywał 30-50 kWh/ (m2.rok) energii pierwotnej." Co Pana ciągnie do tego wątku ?Nie Pan korzysta z porad tych co 50kWh /m2 uważają, że to zero, czy dla których sprawność przekracza 100%. W XXI wieku 40 cm styropianu od gruntu to normalna izolacja A opinie wygłupów... to Pan będzie płacił nie oni. Jedyny znany Panu przypadek domu izolowanego, nie ma ani odzysku ciepła z gó... ani pompy ciepła czy nawet centralnego. Nie czerpie energii z gruntu czy słońca, wręcz się od nich izoluje Ma 35cm styro i kabel w podłodze. A dom pod Smolcem reklamowany jako pasywny) nafaszerowany pompami ciepła kolektorami i gwc - zużył przy lekkiej zimie 2007 16000kWh na wszystko a ma 137m2. i kto tu Pana robi w balona?? Edytowane 6 Września 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.09.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 i kto tu Pana robi w balona?? Ty próbujesz, mówiąc że przy -20oC i poboru mocy przez PC na pozimoie 350W masz COP=5,8. Gdybyś nie próbował wciskać kłamstw to można byłoby z tobą porozmawiać, a tak masz taką opinie na jaką zasługujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Nie próbuje - napisałem, że przy - 20 st. Toshiba gwarantuje COP 3 - i tak jest, bo sprawdziłem ( a nie sprzedaję pomp ciepła!!! To moja konkurencja w realu!!!) A średni zimowy COP wyszedł 4!COP 5.8 jest w katalogu i dotyczy chłodzenia . Szkoda, że Pan zarzuca kłamstwo nie czytając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.09.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Co Pana ciągnie do tego wątku ?Nie Pan korzysta z porad tych co 50kWh /m2 uważają, że to zero, czy dla których sprawność przekracza 100%. W XXI wieku 40 cm styropianu od gruntu to normalna izolacja A opinie wygłupów... to Pan będzie płacił nie oni. Jedyny znany Panu przypadek domu izolowanego, nie ma ani odzysku ciepła z gó... ani pompy ciepła czy nawet centralnego. Nie czerpie energii z gruntu czy słońca, wręcz się od nich izoluje Ma 35cm styro i kabel w podłodze. A dom pod Smolcem reklamowany jako pasywny) nafaszerowany pompami ciepła kolektorami i gwc - zużył przy lekkiej zimie 2007 16000kWh na wszystko a ma 137m2. i kto tu Pana robi w balona?? Czy można poznać źródło informacji nt. domu w Smolcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Czy można poznać źródło informacji nt. domu w Smolcu? Poprosiłem o certyfikat Passivhaus Institut w Darmstadt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2013 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fdownload.rockwool.se%2Fmedia%2F23240914%2Fisolera_r%25C3%25A4t_pocketguide_f%25C3%25B6r_hantverkare_rockwool.pdf&ei=2dMqUsfhEaS34wTSy4CgAg&usg=AFQjCNE1G02VNhHlzHrtTVLCEEYCDbmNcg&sig2=VarJp0NjWrbzD8jW4aFttQ&cad=rja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2013 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Czy w S nie wiedza ze sciany to maly, pewnie pomijalny udzial w stratach ciepla domu? Pajace normalnie Szanowny Panie - pokazałem tylko, że tyle samo izolacji idzie w ścianę i w podłogę. Nie interesują mnie domy zużywające ponad 20kWh/m2 rocznie, tak jak konwersacja z kimś niekulturalnym i nie znającym podstaw fizyki. Odpowiedziałem raz i nie będę więcej na zaczepki Szanownego Pana odpowiadał. Tematem wątku nie jest czy Szwedów interesują domy 0-20kWh/m2 rocznie - tylko Tanie-i-komfortowe-domy-zużywajace-od-0-do-20kWh-m2 Ma Pan inny pomysł - proszę przedstawić, chce Pan trollować i śmiecić - nic na to nie poradzę, mogę tylko, co też uczynię, ignorować. Życzę miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts