nydar 19.06.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Mylisz albo manipulujesz,co jest bardziej prawdopodobne. ,,Teraz porównaj te niewielkie zyski do swoich strat na braku reku o komplikacji układu nie wspominając." Nie potrzeba reku jak świeże ma +/-18oC:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.06.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Nie potrzeba reku jak świeże ma +/-18oC:no: A jakbyś był chory i leżał w łóżeczku i kąpieli nie brał - to zamarzniesz nydareczku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Ale tam nie ma takich temp. więc nie zmyślaj. Niemniej czekam z utęsknieniem na rozwiązanie... spodziewam się, że będzie jak ten peltier... zamiast dzielić 1 przez 2 znów podzielisz 2 przez 1 i wyjdą kolejne cuda nydarowego domu;) Ale fizyka jest taka sama - jedną okładzinę chłodzi, drugą grzeje! Jak lodówka - choć cały czas ta sama to dla mnie chłodzi a dla pająka za nią grzeje:D Podaj w takim razie inną temp. dla 0oC i 15oC . Skala różnic jest ważna. Nie brnij bo na wioskowym głupku skończysz. Ja pierdziele ty nawet o cieple Joula nie słyszałeś w peltierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.06.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Jak znajdę a jak nie to musisz liczyć z przekrojów. Ew. możesz przekonać się doświadczalnie - przed requ mam przepustnicę GWC vs. zewnętrzne - po przełączeniu różnica na requ wyczuwalna "gołą ręką". rurowy o długości 60m fi 200 ma opór ok. 47Pa. grzebieniowy ok 25Pa. maxowy nie powinien mieć więcej, ponieważ przepływ powietrza nie jest zaburzony jak w żwirowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 A jakbyś był chory i leżał w łóżeczku i kąpieli nie brał - to zamarzniesz nydareczku! Przemuś. Powiem ci tak . To czy leżę czy nie to życie toczy się dalej .Gary trzeba w zmywarce umyć,gacie uprać ,rodzina też się myje,a nawet jak chory to i opyplać się trzeba,zębiska wymyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Czy ty w końcu zrozumiesz, że ty musisz na to niby świeże o temp. (raczej około a nie +/-) niby 18stC stracić pomyje i energię z domu przez kiepsko ocieploną posadzkę? Jak to doliczysz do bilansu to już się całkiem pogrążasz bo reszta dopiero z tych pomyj może odzyskiwać do CWU a i do gruntu nie tracić. Ależ kszhuniu drogi (Przemuś mnie tak nastroił) Moje 18cm traci mniej jak twoje 30cm bo ty masz pod 11oC a ja o 50% więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Dolicz rury i kanały zasilające, ich przekroje, kanały odbierające, kostropate pustaki, wcale nie idealnie przylegające do siebie itp. itd. To nie jest gładziutka, prościutka rura o dużym przekroju. Te 100Pa co najmniej licz. Mierzyłem opory dla fi 110 40mb + RSŚ .Wychodzi 50-60Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.06.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Dolicz rury i kanały zasilające, ich przekroje, kanały odbierające, kostropate pustaki, wcale nie idealnie przylegające do siebie itp. itd. To nie jest gładziutka, prościutka rura o dużym przekroju. Te 100Pa co najmniej licz. Masz: http://www.nape.pl/upload/File/biblioteka_ibp/budownictwo_energetyczne/projekt_gruntowego_wymiennika_ciepla.pdf w układzie tichelmana będzie znacznie mniej. Nie wiem skąd żeś wytrzasnął te 100-200Pa, przecież dokładając do tego instalacę wewnątrz domu, to żadne reku by nie podołało (przeważnie są projektowane na 150Pa - 200Pa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Podaj temperaturę dla temperatury?!? Idź już spać może;) Czekam z utęsknieniem na te kolejne genialne rozwiązanie! Co tym razem zostanie "wymiecione" jak requ i WM z rynku? Myślałem że ty bystry jesteś 0oC/x i 15oC/x Kumasz ,czy ziele zaczęło działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Przy wentylacji 110m3/h z powietrza można wyssać 0,88kWh/K w ciągu doby. Jeżeli zatem potrzeba nam w mrozy około 30kWh na CO (w domu pasywnym z rekuperatorem), oraz 10kWh na ogrzanie wody, to te 40 kWh oznacza wywalanie na wyrzutnie powietrza chłodniejszego o 45K niż na czerpni. W mróz -20st na wyrzutni -65stC raczej się nie pojawi, tylko po prostu włączy się grzałka elektryczna. Drogo, jak na grzałkę. Przemuś. Powietrze domowe ma jeszcze wodę w sobie i to z 7g/m3 .Aby stała się woda to potrzebna przemiana fazowa a to drugie tyle co suche powietrze . No i te 300Lwody o temp. 40-45oC to przesada chyba .Ale jak się chce coś udowodnić to i pisaniem głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.06.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Fakt, że nawet nie mam jak policzyć samego GWC max-owego ale patrząc na to co podałeś, całkowita strata dla prostego i dużego układu prawie 50Pa nie daje nadziei na to, że większy i bardziej pokrętny układ będzie stanowił mniejszy opór. A szanowane requ obecnie to chyba min 200Pa? http://www.wentylacyjny.pl/1035-49-234-rekuperatory--zestawienie-oferty-producentow.html - popatrz na spręż dysp. Kszhu, reku 200Pa?, czyś ty zwariował ? Coś Ci się zera doklejają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Fakt, że nawet nie mam jak policzyć samego GWC max-owego ale patrząc na to co podałeś, całkowita strata dla prostego i dużego układu prawie 50Pa nie daje nadziei na to, że większy i bardziej pokrętny układ będzie stanowił mniejszy opór. A szanowane requ obecnie to chyba min 200Pa? http://www.wentylacyjny.pl/1035-49-234-rekuperatory--zestawienie-oferty-producentow.html - popatrz na spręż dysp. Weźże popatrz na ten rysunek chociaż, jak nawet dokumentu nie rozumiesz! Masz podane temp. Biblią jest Carnot a nie ulotka reklamowa. Skoro w teoretycznym COP różnica jest 100% to w faktycznym również,bo przecież sprężarka nie zmienia sprawności w zależności od temperatury. Zresztą spytaj Szanownego TB bo błądzisz i wstyd robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Kszhu, reku 200Pa?, czyś ty zwariował ? Coś Ci się zera doklejają. Zioła i pokłady nienawiści wygładzają korę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.06.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Nie requ (sam wymiennik) a parametry centrali. Producent / Dystrybutor: Vent-Axia/ Centrum Klima Model: Kinetic Plus Strumień objętości powietrza/Spręż dyspozycyjny: 150 Pa Producent / Dystrybutor: Vental System / Centrum Klima Model: VEKU 1000 HE Strumień objętości powietrza/Spręż dyspozycyjny: 250 Pa Producent: Pro-Vent Model: MISTRAL PRO 400 EC Strumień objętości powietrza/Spręż dyspozycyjny nawiew: 250–400 m3/h / 355–285 Pa wywiew: 250–400 m3/h / 335–250 Pa itd. Wiesz czym się różni spręż dyspozycyjny od oporu instalacji ? Tu masz wymiennik klingenburga: http://www.klingenburg.pl/pdf/PWT_K01P.pdf Na ostatniej stronie masz wykresy z których możesz odczytać opory dla danego przepływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Nydarku, zrozum, że walczysz tym swoim głupim pomysłem o kilkanaście/dziesiąt zł rocznie nie uwzględniając kompletnie strat, które nim generujesz. Strat na setki zł. rocznie. Mi się z koniem kopać nie chce, poczekam aż kopniesz się sam - kiedy realizacja? Kszhuniu . Ty ciągle nie kumasz. PCE za 500PLN i na cały dom dla CO i CWU, bo wiesz. świeże powietrze +/- 18oC:D. Z COP-em min.2 . A ile zabawy przy tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Parametry techniczne producenta, które ten gwarantuje a nie wali ściemy po forach. Ogarnij się. Jeszcze raz spytam - kiedy realizacja? Znów prawisz o swoim osobistym doświadczeniu? Ty na prawdę ćpasz coś . Wiesz co to znaczy niemożliwe? Obieg Carnota obalasz? Ulotkami reklamowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.06.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Przemuś. Powietrze domowe ma jeszcze wodę w sobie i to z 7g/m3 .Aby stała się woda to potrzebna przemiana fazowa a to drugie tyle co suche powietrze . No i te 300Lwody o temp. 40-45oC to przesada chyba .Ale jak się chce coś udowodnić to i pisaniem głupot. Chyba 200L. Policz raz jeszcze. 110m3/h x 24h x 7g/m3 x 333J/g = 1,7 kWh na dobę. Drugie tyle, tak? No niech będzie. Ja to pisałem odnośnie tej pompy Nibe i jak zassiesz -20stC i wydmuchasz -65stC to przemiany fazowej nie będzie. Dobranoc. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.06.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Dlaczego patrzysz na wymiennik a nie wentylatory centrali? To wentylatory centrali muszą sobie poradzić z tym co przed i za nimi. Wentylatory dobierasz dopiero wtedy kiedy wieszi ile Pa masz w tym "przed i za", np: - wymiennik ok. 30-40Pa - GWC ok. 30-50Pa - instalacja w chałupie ok. 60-100Pa. SUMA: 120-190Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 No to o tym piszę. Nie wiem ile ma GWC max-owe od wlotu do niego do wylotu na centralkę WM z requ i nie za bardzo mogę to w miarę dobrze policzyć ale na pewno jest to na tyle dużo, że czuć różnicę wyraźnie, o wiele bardziej niż podłączając i odłączając centralkę od instalacji wewnętrznej. Jak zwykle metodą kocią na cztery łapki a wiedzy tyle co brudu za paznokciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Twierdzisz, że producent KŁAMIE? Napiszesz to wprost? Ja tam nie wiem bo zarobiony jestem ale wiem co biblia chłodników pisze i póki co mimo twoich prób obalenia ,obalona nie jest . Ale skoro mówisz że kłamią to pewnie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts