qubic 22.06.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Poza tym, że się ogrzeje (zwłaszcza zimą), wymiesza z zastanym i taka mieszanka trafi do pomieszczenia. możesz logicznie wyjaśnić jak do takiego procesu dochodzi u mnie w domu ? i dlaczego niby mam powietrze zastane a ty nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.06.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 A w wiatrołapie to jest "perfumeria" może? Często mokre zimą buty, kurtki, płaszcze itd.? Teraz mnie to mało obchodzi bo wszystko wywiewem leci w świat ale nawiewu tam bym nigdy nie odważył się robić. Ale nikt nie mówi aby w wiatrołapie dawać nawiew. Ja mam tam wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.06.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Ale nikt nie mówi aby w wiatrołapie dawać nawiew. Ja mam tam wywiew. ja też a kszhu ma nawiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.06.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 a ja nie mam wiatrołapu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.06.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 a ja nie mam wiatrołapu ... i nie masz dylematu czy puszczać zanieczyszczenia z buciorów przez całą chatę z domieszką nawiewu do wyciągu w kuchni albo jeszcze lepiej w łazience a kszhu żonie funduje prawdziwą perfumerię i tak jest najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.06.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Ty skończ najpierw to: . napisałem ci, że skończyłem bo to jest bezpłciowe ale jak mam wyjaśniać twoją wentylację w twoim mieszkaniu to może najpierw wyjaśnij mi moją w moim http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6526966&viewfull=1#post6526966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.06.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Poza tym, że się ogrzeje (zwłaszcza zimą), wymiesza z zastanym i taka mieszanka trafi do pomieszczenia. hahaha, wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.06.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 nydar, w takich domach non stop otwiera się okna i przewietrza lub pozostawia otwarte na "3/4" ułożenia klamki. nieprawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.06.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Ty skończ najpierw to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6526934&viewfull=1#post6526934 A ja nie mam kompletnie miejsca na centralny nawiew. Stąd jest ich więcej i w każdym pomieszczeniu do stałego przebywania. To ile ich masz? Wiemy że w salonie 4-ry .Przy zimowym wentylowaniu szału na jeden anemostat w sypialni nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.06.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 To ile ich masz?... było chyba - 5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.06.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 To ile ich masz? Wiemy że w salonie 4-ry .Przy zimowym wentylowaniu szału na jeden anemostat w sypialni nie ma. pewnie poleciał przerabiać anemostaty swoją drogą to "gupie" jest żeby powietrze z wiatrołapu pchać do kuchni tylko dlatego, że tam jest wywiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.06.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 pewnie poleciał przerabiać anemostaty swoją drogą to "gupie" jest żeby powietrze z wiatrołapu pchać do kuchni tylko dlatego, że tam jest wywiew Należy uściślić. Wiatrołap, przedsionek to pomieszczenie bez własnego ogrzewania. To taki bufor termiczny. W takim wypadku wywiew byłby błędem. Buty by zgniły! Jeżeli jest to pomieszczenie ogrzewane, to już nie jest wiatrołap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.06.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dla czego buty by zgniły przy wywiewie w wiatrołapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.06.2014 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dla czego buty by zgniły przy wywiewie w wiatrołapie? Prawidłowo wykonany bufor termiczny - wiatrołap - jest grzany ciepłem z domu i oddaje ciepło na zewnątrz, czy temperatura w nim to średnia tego co w domu i na zewnątrz. Proszę sobie teraz wyobrazić kontakt zimnych butów z ciepłym powietrze, z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.06.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Należy uściślić. Wiatrołap, przedsionek to pomieszczenie bez własnego ogrzewania. To taki bufor termiczny. W takim wypadku wywiew byłby błędem. Buty by zgniły! Jeżeli jest to pomieszczenie ogrzewane, to już nie jest wiatrołap. bufor termiczny w domach 0-20 ? w dodatku tanich i komfortowych ? z nawiewem ? test szczelności chyba pominięto.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.06.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Czyli zrobiłeś WM nie zgodnie z normą?Nie sądzisz że norma jest do doopy skoro w małym domu zaleca ( w twoim przypadku ) z 10-ęć nawiewów ,przy faktycznej wymianie ok.100m3/h co i tak nie zapewni komfortu wilgotnościowego . Nie mogą buty kiepsko schnąć skoro jest wywiew. Skoro jest wywiew to powietrze do tej strefy musi dochodzić,choćby pod drzwiami z salonu np. U mnie to też nie jest wg. nomenklatury TB wiatrołap. To jest otwarta przestrzeń z salonem i kuchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.06.2014 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 bufor termiczny w domach 0-20 ? w dodatku tanich i komfortowych ? z nawiewem ? test szczelności chyba pominięto.... Co ma dobudowany do domu wiatrołap ze szczelnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.06.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Co ma dobudowany do domu wiatrołap ze szczelnością. w domach o jakich pan pisze, pasuje jak kwiatek do kożucha.dlatego napisałem, że test szczelności pominięto ponieważ wtedy musiałby być tam zarówno nawiew jak i wywiew. jeżeli jest tylko nawiew to test celowo pominięto. wygląda to na spisek ciepłowników. panie TB izoluje się nie tylko po to by nie robić centralnego ogrzewania ale też centralnego wywiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.06.2014 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) w domach o jakich pan pisze, pasuje jak kwiatek do kożucha.dlatego napisałem, że test szczelności pominięto ponieważ wtedy musiałby być tam zarówno nawiew jak i wywiew. jeżeli jest tylko nawiew to test celowo pominięto. wygląda to na spisek ciepłowników. panie TB izoluje się nie tylko po to by nie robić centralnego ogrzewania ale też centralnego wywiewu. Nie robię wentylacji w ciągach komunikacyjnych. Napisałem tylko, co to jest wiatrołap. A nie piszę o spisku ciepłowników, tylko o ich fatalnym wykształceniu. Ogrzewanie pośrednie jest nieporozumieniem, to wszystko. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.06.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Faktycznie błąd w nazewnictwie, niech będzie przedsionek czy przedpokój. Ale fakt faktem, że nawiewu w nim nigdy nie zrobiłbym. to określ konkretnie co tam masz ? wiatrołap,przedsionek czy przedpokój ? ogrzewany czy nie? zdecyduj się w końcu bo następna popierdółka jest tworzona o niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts