Tomasz Brzęczkowski 24.06.2014 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Proszę czytać ze zrozumieniem, oraz zastanawiać się co pan pisze. Tytuł wątku "Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie". Czy wg. pana dom 500m2 jest domem tanim? Przecież liczy się cena m2 gotowego domu ! Podane też jest zużycie na m2. Pisałem już tu o instalacjach na dom 700 i 1000m2 i jakoś Pana sprzeciwu to nie wzbudzało. Co się teraz stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Przecież liczy się cena m2 gotowego domu ! Podane też jest zużycie na m2. Pisałem już tu o instalacjach na dom 700 i 1000m2 i jakoś Pana sprzeciwu to nie wzbudzało. Co się teraz stało? Czyli jak zwykle piszę pan o wszystkim i niczym jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.06.2014 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Czyli jak zwykle piszę pan o wszystkim i niczym jednocześnie. A może Pan nie rozumie? Piszę o instalacjach do domów izolowanych ale niekoniecznie małych. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A może Pan nie rozumie? Piszę o instalacjach do domów izolowanych a nie małych. Widać dalsze problemy ze zrozumieniem ma pan. No ale cóż dla jednych widocznie dom 500m2 jest tani dla innych nie. Dla mnie to co pan pisze jest "tanie" a czasem nawet śmieszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.06.2014 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Widać dalsze problemy ze zrozumieniem ma pan. No ale cóż dla jednych widocznie dom 500m2 jest tani dla innych nie. Dla mnie to co pan pisze jest "tanie" a czasem nawet śmieszne Tak "rozumując" to żaden dom nie jest tani. Są domy 500m2 drogie ale mogą być tańsze i zużywać poniżej 20kWh/m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Nie ma linków do central w wersji passiv - one są do domów pasywnych. [ATTACH=CONFIG]267016[/ATTACH] "razem z domem". Oj panie Tomaszu, a nie trzeba było napisać, że nie ma, bo oficjalnie do sprzedaży ma trafić we wrześniu, a póki co są testowane w obiektach referencyjnych? Ale zapewne u pana w kiosku już dziś można nabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Tak "rozumując" to żaden dom nie jest tani. Są domy 500m2 drogie ale mogą być tańsze i zużywać poniżej 20kWh/m2 . No tak, są też samochody klasy premium, które ogólnie są drogie, ale jedne są tańsze a drugie droższe... Eh... panie Tomaszu... zupełny brak logiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.06.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 No tak, są też samochody klasy premium, które ogólnie są drogie, ale jedne są tańsze a drugie droższe... Eh... panie Tomaszu... zupełny brak logiki. Rozumiem, że tłumaczy mi Pan na przykładzie samochodów... że większy to droższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Rozumiem, że tłumaczy mi Pan na przykładzie samochodów... że większy to droższy? Proszę nawet nie starać się tego zrozumieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Komfort temperaturowy tylko dzięki kablom to demagogia. Taki sam komfort osiągam wodną podłogówką.Nie rozumiem co złego jest w wodnej podłogówce skoro mogę ją zasilać z trzech źródeł. W okresach przejściowych słońcem, w zimie kominkiem a jak mam lenia to grzałką. Wydaje mi się że jest to bardziej bezpieczny system dla rodziny niż tylko prąd. Jest Pan pewien naszego systemu energetycznego? Czym pędzisz podłogówkę w czasie braku prądu? Kominek podgrzeje, ale "czymś" pompę musisz pędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 W lecie tak, w zimie raczej zamknięte a smrodku nie ma. Ale to u mnie i w domach, w których bywam. Zmierz ppm-y. Z moich znajomych tylko jedna osoba ma WM. Reszta grawitację przy szczelnych oknach. Mam odmienne spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Prawidłowo wykonany bufor termiczny - wiatrołap - jest grzany ciepłem z domu i oddaje ciepło na zewnątrz, czy temperatura w nim to średnia tego co w domu i na zewnątrz. Proszę sobie teraz wyobrazić kontakt zimnych butów z ciepłym powietrze, z domu. To jakie drzwi proponuje Pan jako zewnętrzne do wiatrołapu? Jakie pomiędzy wiatrołapem a domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Barth3zChcesz brać PW Panasa.To jest monoblock.W jaki sposób to urządzenie jest zabezpieczone przed zamarznięciem?Przecież nie będziesz grzać chałupy w czasie ujemnych temperatur 24 na dobę. Nie budujesz durszlaka.Napełnisz instalację glikolem?Jeśli pompa sama się "podgrzewa", generuje straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Grzesiu, ty jesteś jak dziecko i przyklady od czapy. Ludzie dorośli kupują czy budują domy pod określone potrzeby o okreslonym metrażu i najistotniejszą jest cena za m2 a potem reszta. Tak samo z ogrzewaniem nie porownasz zużycia domu 100m2 i 500m2 chociaż ten 500m2 może mieć jednostkowe niższe. A autem za 500tys. w porownaniu do tego za 50tys. wcale 10x szybciej ani lepiej nie pojedziesz. Kszhuniu to jest tylko twoja opnia, może kiedyś będziesz miał szansę ją zweryfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Zmierz ppm-y. Z moich znajomych tylko jedna osoba ma WM. Reszta grawitację przy szczelnych oknach. Mam odmienne spostrzeżenia. W zimie WG działa całkiem sprawnie, czasem aż za sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Czym pędzisz podłogówkę w czasie braku prądu? Kominek podgrzeje, ale "czymś" pompę musisz pędzić Aku, ups, w dzień to nawet z panela pv itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 W zimie WG działa całkiem sprawnie, czasem aż za sprawnie. Okna pozamykane, wywietrzników brak. Mam bardziej świadomych znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Aku, ups, w dzień to nawet z panela pv itp... Masz? Wiem że można. Pytanie dotyczyło tego, czy każdy kto ma takie rozwiązania, ma do końca pełny zestaw zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Masz? Wiem że można. Pytanie dotyczyło tego, czy każdy kto ma takie rozwiązania, ma do końca pełny zestaw zabezpieczeń. W domu, gdzie mieszkam obecnie jest ogrzewanie działające bez pompek (kaloryfery). W planowanym (wodna podłogówka) na pewno będę zabezpieczony na takie okoliczności, choć nie pamiętam kiedy ostatnio nie było prądu przez dłużej niż kilka godz., a i to się zdarza niezwykle rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Okna pozamykane, wywietrzników brak. Mam bardziej świadomych znajomych. Są bardziej świadomi w czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts