klaudiusz_x 24.06.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Są bardziej świadomi w czym? W błogiej nieświadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 W domu, gdzie mieszkam obecnie jest ogrzewanie działające bez pompek (kaloryfery). W planowanym (wodna podłogówka) na pewno będę zabezpieczony na takie okoliczności, choć nie pamiętam kiedy ostatnio nie było prądu przez dłużej niż kilka godz., a i to się zdarza niezwykle rzadko. Nie roztrząsajmy tematu. Moi znajomi nawet okien nie uchylają. Odpowiedziałm na błędne rozumienie świeżego powietrza u wszystkich znajomych. WG działa prawidłowo zimą, tam gdzie są spełnione odpowiednie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.06.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Barth3z Chcesz brać PW Panasa. To jest monoblock. Tak, wiem. W jaki sposób to urządzenie jest zabezpieczone przed zamarznięciem? Przecież nie będziesz grzać chałupy w czasie ujemnych temperatur 24 na dobę. Nie budujesz durszlaka. Napełnisz instalację glikolem? Tak... i zdaje sobie sprawę z zagrożenia. Jeśli pompa sama się "podgrzewa", generuje straty. Wiem, ale jest to wliczone w COP podawany w tabelach. Poza tym sama pompa jest dość małym urządzeniem i jest izolowana. Straty są raczej znikome. Aku, ups, w dzień to nawet z panela pv itp... po nydarze prędziej spodziewałbym się jakiegoś rowerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.06.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Średnio tak jest lepiej bo są pomieszczenia do stałego przebywania i tymczasowego. To chyba logiczne? to się domyślam, że średnio tak jest lepiej, ale ja chcę mieć nie instalację średnią, tylko dopasowaną do mojego domu rozumiem, że nie potwierdzasz tezy wynikającej do tej pory ze sporu o WW w wersji jaką stosują niektórzy: ...Tak trudno pojąć, że jak od nawiewu do wywiewu jest np. 10m to ja wolę być na 2gim metrze od nawiewu a nie na 8mym?... A jeśli na drodze od nawiewu do wywiewu siedzisz na 2m Ty, a na 4m Twoje dziecko, to w/g twojej teorii Ty oddychasz "czystym" a dzieciak już bełtami???... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 To fakt a nie opinia. Naucz się to w końcu rozróżniać bo błądzisz jak pijane dziecko we mgle. Tak kszhuniu wiem, to twoja opinia. Pozwól, że ja będę mieć swoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Co chcesz zrozumieć jak czytać nie potrafisz jeszcze? Napisałem fakt a nie opinia. Dla większości ludzi to różne rzeczy. Dobrze kschuniu, możesz wracać do piaskownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 24.06.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Komfort w firmie a komfort w domu inaczej jest postrzegany bo inny charakter spędzania czasu w tych miejscach.Możliwe, że była by to opcja dla tych co lubią dywany lub/i kapcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.06.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Źle rozumiesz. Średnio lepiej wyjdzie WM niż taka z jednym nawiewem (to nie jest WW). Rozumiem po swojemu, jak mi WM ma wyjść średnio lepiej jak WW, to wolę WW w formie nydarowej, która wyjdzie b. dobrze ale mniejsza o to - indywidualne podejście to jest Czyli rozumiem, że nie potwierdzasz, bo nie odpowiedziałeś. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.06.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 ...nadmuchowo Jest sobie w qbikowym mieście f-ma w której bywam. hehe dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.06.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Potwierdzam to co już napisałem wcześniej - wolę być statystycznie średnio bliżej nawiewu niż wyciągu. Brawo statystycznie policjant z psem mają po trzy nogi - czyli obaj ułomni, nie mówiąc już ile spirytu wypija statystyczny Polak, nawet ten w wieku kilku dni czy godzin to ja już wolę mieć lepiej i nie być taki statystyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.06.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Średnia izolacja termiczna wynikająca z OZC jakoś nie jest tematem Pana dowcipów, a przecież można... zamiast podłogi dam 2 x grubiej w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.06.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A ja wolę wentylację dla mnie i dla domu a nie dom dla wentylacji i przesiadywanie przy jednym nawiewie. Przy WW nie ważne gdzie siądziesz, bo wszędzie dotrze do ciebie świeże powietrze, a zużyte zostanie od razu zabrane. Przy WM trzeba sobie miejsce rezerwować przy nawiewie, a zanim wyjdziesz do kuchni, łazienki czy kibelka, to warto zaopatrzyć się w zapas świeżego powietrza, bo tam same bełty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.06.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Średnia izolacja termiczna wynikająca z OZC jakoś... Powiem, że Pana wnioski są zadziwiające. Teraz już wiem czemu Pan taki zagorzały wróg OZC - Pan wydaje się tego nie rozumieć co do reszty to ... no comment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.06.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A ja wolę wentylację dla mnie i dla domu a nie dom dla wentylacji i przesiadywanie przy jednym nawiewie. wolno ci woleć, zwłaszcza jeśli Twój dom nie nadaje się do innego-lepszego rozwiązania. Tylko nie generalizuj. Jak już mówiłem - to wolny kraj, wybór należy do każdego Jak się z głową dom buduje to jeden wystarczy, a jak sie koniecznie chce przy nawiewie siedzieć to się robi typową WM - temu w niej tyle nawiewów.. Ale to trzeba mieć rentgenowski wzrok, coby te bełty zobaczyć - ja nie mam, a niby 4 oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2014 03:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Powiem, że Pana wnioski są zadziwiające. Teraz już wiem czemu Pan taki zagorzały wróg OZC - Pan wydaje się tego nie rozumieć co do reszty to ... no comment Uczył mnie zagorzały zwolennik ( do tej pory zresztą) Tylko, że ja jak słyszę - robi analizę wilgotnosciowo.... -liczy mostki termiczne -czy zapotrzebowanie To od razu widzę, że autor programu nie rozumie idei izolowania . To zresztą program do centralnego ogrzewania. Tak drogi Panie - największą krzywdą dla inwestorów jest brak zakazu używania pośredniego ogrzewania. Niestety, ktoś kto dał sobie wmówić, że pośrednie ogrzewanie ma dziś sens nie może zrozumieć, dlaczego nie można liczyć przegrody z "przemianami wilgotnościowymi, rozpraszania ciepła przez grunt , czy mostków. Mało tego... znam tak źle wykształconych ludzi zajmujących się tematem, ze po wyliczeniach wiedzą, że dom będzie nieizolowany ( zużycie 30 i więcej kWh/m2 ) i uważają, że to OK! że to jest wiedza! Przyznaję, mam gdzieś brak wiedzy nazywanie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.06.2014 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Mało tego... znam tak źle wykształconych ludzi zajmujących się tematem, ze po wyliczeniach wiedzą, że dom będzie nieizolowany ( zużycie 30 i więcej kWh/m2 ) i uważają, że to OK! że to jest wiedza! Przyznaję, mam gdzieś brak wiedzy nazywanie wiedzą.Próbuje misiu jak może uzasadnić swoją ignorancję i niechęć do książek. kto ci uwierzy? Nieuk jesteś i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.06.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Skoro jesteśmy przy wentylacji, to prosiłbym o polecenie jakiegoś dobrego rekuperatora do domu 128m2. Nie musi mieć wodotrysków, ale chciałbym cichy, z dobrym odzyskiem i w przystępnej cenie - najlepiej do 5 tyś. Nie będę robił GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Uczył mnie zagorzały zwolennik ( do tej pory zresztą) Tylko, że ja jak słyszę - robi analizę wilgotnosciowo.... -liczy mostki termiczne -czy zapotrzebowanie To od razu widzę, że autor programu nie rozumie idei izolowania . To zresztą program do centralnego ogrzewania. Tak drogi Panie - największą krzywdą dla inwestorów jest brak zakazu używania pośredniego ogrzewania. Niestety, ktoś kto dał sobie wmówić, że pośrednie ogrzewanie ma dziś sens nie może zrozumieć, dlaczego nie można liczyć przegrody z "przemianami wilgotnościowymi, rozpraszania ciepła przez grunt , czy mostków. Mało tego... znam tak źle wykształconych ludzi zajmujących się tematem, ze po wyliczeniach wiedzą, że dom będzie nieizolowany ( zużycie 30 i więcej kWh/m2 ) i uważają, że to OK! że to jest wiedza! Przyznaję, mam gdzieś brak wiedzy nazywanie wiedzą. Cóz, nie kazdy ma obsesję na punkcie 30 kWh/m2, dopóki przepisy nie nakazują jej nie przekraczania jest wszystko OK. Nie kazdy ma parcie na tą wartosc i nie dla kazdego jest ona celem zycia. Nie mozna na siłe uszczesliwiac inwestorów którzy wiedzą o tej wartosci ale z róznych powodów nie chcą jej miec. Kto chce propagować bolszewizm w czystej postaci to niech to robi, zasłaniając sie rzekomym brakiem wiedzy u innych, tytuł czołowego sprzedawcy Elektry nie wziąl sie znikąd. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.06.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 bo tego choćby dlatego, że nikt normalny na świecie nie robi Skąd wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.06.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Jedna rzecz mnie zastanawia w tej WW by nydar. Gdzieś wyczytałem, że przy takiej wentylacji jest "zimniej" bo ciepło szybciej jest wyciągane górą. nydar, qubic możecie rozwinąć tą informację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts