qubic 27.06.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 I tak właśnie z w miarę merytorycznej wymiany informacji robi się syf. TB kilka razy zadawał proste pytania o to, czy ktoś zaproponuje konkurencyjne rozwiązania a tu tylko bełkot. Mi się ani nie chce czytać ani odp. na takie bzdury więc ignoruję. loop http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6533430&viewfull=1#post6533430 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.06.2014 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 nie zamierzam. napisałem tak w celu poprawienia komunikacji., bo mam wrażenie niezrozumienia.mam nadzieję, że chociaż pan to rozumie. Nie wiem jaki Pan ma interes w tym, by rozwalać wątek tanich i prostych w wykonaniu komfortowych domów 0-20kWh/m2 rocznie, ale może Pan to napisze? Asolt ( Pan Andrzej Sołtys - instaluje pompy ciepła do CO , Szanowny HenoK ( Henryk Kowalski ) podobnie, to dla nich walka z domami izolowanymi jest być albo nie być... lub się przestawić. Ale Pan? Może się ujawnić, dlaczego rozwala ten wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.06.2014 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Panowie! Chcecie doradzać? Wykonać? To proszę, to co ja robię kilka razy dziennie. Wchodzi inwestor z takimi rzutami: 198m2 parter 0.08 w/m2 xK podłoga, ściana, dach. rzut: 4 osoby! DORADŹCIE INWESTOROWI!!! 1 - temperatura w pomieszczeniach - jak i czym 2 - wentylacja - jak i czym 3 - cwu - jak i czym Kurde... no jesteście na Bartyckiej i ktoś z takimi planami wszedł do was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.06.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Nie wiem jaki Pan ma interes w tym, by rozwalać wątek tanich i prostych w wykonaniu komfortowych domów 0-20kWh/m2 rocznie, ale może Pan to napisze? Asolt ( Pan Andrzej Sołtys - instaluje pompy ciepła do CO , Szanowny HenoK ( Henryk Kowalski ) podobnie, to dla nich walka z domami izolowanymi jest być albo nie być... lub się przestawić. Ale Pan? Może się ujawnić, dlaczego rozwala ten wątek? Panie TB lubię ten wątek.nie spiskuję.nie mam nic wspólnego z tą branżą. czy zamiast popadać w paranoję nie lepiej moderować? to jest normalna praktyka. kszhu zadał pytanie więc odpowiedziałem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6533430&viewfull=1#post6533430 za dyskomfort przepraszam ale sam pan jako założyciel wątku do tego dopuścił.proszę skierować to pytanie do właściwych osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 27.06.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Panowie! Chcecie doradzać? Wykonać? To proszę, to co ja robię kilka razy dziennie. Wchodzi inwestor z takimi rzutami: 198m2 parter 0.08 w/m2 xK podłoga, ściana, dach. rzut:[ATTACH=CONFIG]267586[/ATTACH] 4 osoby! DORADŹCIE INWESTOROWI!!! 1 - temperatura w pomieszczeniach - jak i czym 2 - wentylacja - jak i czym 3 - cwu - jak i czym Kurde... no jesteście na Bartyckiej i ktoś z takimi planami wszedł do was! Ile przypadków tyle rozwiązań. Materia jest bardziej skomplikowana, i ciężko sprowadzić ją do tych trzech punktów. Dochodzą przyzwyczajenia, oczekiwania, pieniądze, możliwości itp.. Tak na początek to trzeba by znać przynajmniej przybliżone zapotrzebowanie budynku na co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.06.2014 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Panie TB lubię ten wątek.nie spiskuję.nie mam nic wspólnego z tą branżą. czy zamiast popadać w paranoję nie lepiej moderować? to jest normalna praktyka. kszhu zadał pytanie więc odpowiedziałem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6533430&viewfull=1#post6533430 za dyskomfort przepraszam ale sam pan jako założyciel wątku do tego dopuścił.proszę skierować to pytanie do właściwych osób. Nie jestem moderatorem. Nie śmieję się też z nikogo, ale skoro Szanowny Pan tu pisze, to ma jakąś koncepcję na rozwiązanie 3 problemów - 1 temperatura w domu izolowanym, 2 wentylacja i 3 cwu. Przecież nikt się nie będzie śmiał a może coś się nowego "narodzi" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.06.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Nie wiem jaki Pan ma interes w tym, by rozwalać wątek tanich i prostych w wykonaniu komfortowych domów 0-20kWh/m2 rocznie, ale może Pan to napisze? Asolt ( Pan Andrzej Sołtys - instaluje pompy ciepła do CO , Szanowny HenoK ( Henryk Kowalski ) podobnie, to dla nich walka z domami izolowanymi jest być albo nie być... lub się przestawić. Ale Pan? Może się ujawnić, dlaczego rozwala ten wątek?Przegiąłeś Brzęczkowski pałę. Masz zgodę tych panów na ujawnienie ich nazwisk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.06.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Nie jestem moderatorem. Nie śmieję się też z nikogo, ale skoro Szanowny Pan tu pisze, to ma jakąś koncepcję na rozwiązanie 3 problemów - 1 temperatura w domu izolowanym, 2 wentylacja i 3 cwu. Przecież nikt się nie będzie śmiał a może coś się nowego "narodzi" ? Panie TB może miałbym sensowną koncepcję, którą to już kiedyś sygnalizowałem. Niestety, nie nie mam czasu na głębsze pochylanie się nad takimi problemami ani tym bardziej doradzanie specjalistom na FM. Co do ostatniego zdania to proszę nie być śmiesznym, w tym towarzystwie wzajemnej adoracji nie powstanie żadna sensowna myśl. I to tylko dlatego, że "tło" na jakim się Pan przedstawia jako założyciel wątku nie dopuszcza do stworzenia klimatu dla narodzin jakiejś idei. Jest wiele osób mogących się zaangażować w tworzenie koncepcji zupełnie bezinteresownie ale tutaj czeka ich tylko ostracyzm i obelgi. Założyciel wątku powinien być najbardziej zainteresowany przyciąganiem takich ludzi a Pan przez kilku popleczników skutecznie ich odstrasza.Mimo wszystko postrzegam wątek optymistycznie. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.06.2014 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Panie TB może miałbym sensowną koncepcję, którą to już kiedyś sygnalizowałem. Niestety, nie nie mam czasu na głębsze pochylanie się nad takimi problemami ani tym bardziej doradzanie specjalistom na FM. Co do ostatniego zdania to proszę nie być śmiesznym, w tym towarzystwie wzajemnej adoracji nie powstanie żadna sensowna myśl. I to tylko dlatego, że "tło" na jakim się Pan przedstawia jako założyciel wątku nie dopuszcza do stworzenia klimatu dla narodzin jakiejś idei. Jest wiele osób mogących się zaangażować w tworzenie koncepcji zupełnie bezinteresownie ale tutaj czeka ich tylko ostracyzm i obelgi. Założyciel wątku powinien być najbardziej zainteresowany przyciąganiem taki ludzi a Pan przez kilku popleczników skutecznie ich odstrasza.Mimo wszystko postrzegam wątek optymistycznie. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.06.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź . mam nadzięję, że w sposób delikatny dałem Panu pod rozwagę gdzie szukać destrukcji tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.06.2014 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Ja nie widzę destrukcji. Dalej najtaniej jest budować domy izolowane. Dalej najbardziej komfortowe jest niecentralne podłogowe i chłodzone oraz dogrzewane powietrze z pompy ciepła. Dalej najtańsza ciepła woda jest z pompy ciepła a komfortowa wentylacja z niesłyszalnej centrali 90%. Proste i niedrogie... dlatego są tacy, co wątek chcą rozwalić, lub mnie zbanować. Trudno, jak się nie ma argumentów trzeba szukać innych metod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.06.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Przegiąłeś Brzęczkowski pałę. Masz zgodę tych panów na ujawnienie ich nazwisk? Mi to nie przeszkadza, przekazanie tego w taki sposób przez TB swiadczy tylko o nim samym, a tak faktycznie mówi wszystko o nim, dlaczego taki atak nastąpił akurat w tej chwili nie wiem?, moze ma gorszy dzień, moze interesy słabiej idą. Tego nie dowiemy sie nigdy. Nie robie nic złego i nie szkodzę nikomu poza chyba tylko TB, a przynajmniej on tak twierdzi. Wykazywanie niedorzecznosci i fantazji, niescisłosci w wypowiedziach, TB traktuje jako nieuzasadniony zamach na swoją osobę i swoje interesy. Tzw. rozwalanie wątków jest jego domeną, wątków obcych i swoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.06.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ...Dyfuzja pary i CO2 jest tak szybka i niezależna od izoterm powietrza, że miejsce nawiewu przy strumieniu wentylacyjnym, jest kompletnie bez znaczenia. ... Ładnie posumowane. czyli nie ważne tak naprawdę gdzie i ile - to po co cała ta paplanina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.06.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ... Einstein też była kobietą! I Kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.06.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ...A 50m kanały do gwc - to 6000zł ... - dlaczego aż tyle??? skoro 25mb antybakteryjne fi200 kosztuje 1600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 27.06.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 dlaczego aż tyle??? skoro 25mb antybakteryjne fi200 kosztuje 1600 No ale wtedy to już nie jest z górnej półki. A pan Tomasz tylko taki towar sprzedaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.06.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ///A dr Duda w 1995 roku napisał - w Gazecie Wyborczej: „Zdaniem Fundacji bardzo opłaca się zmodernizować instalację grzewczą, natomiast ocieplenie jest bardzo kosztowną i mało opłacalną inwestycją ... zbędne okna należy zamurować”. No to się dr nie popisał, a Pan go tu cytował i popierał momentami. Rozumiem, że od tamtego czasu dr wyedukował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.06.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 ... Tak na początek to trzeba by znać przynajmniej przybliżone zapotrzebowanie budynku na co i cwu. Absolutna bzdura!!! Domy jak w temacie mają zużycie, a nie zapotrzebowanie Przecież to wszyscy wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.06.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Przepraszam że przeszkadzam ale padło ,,wentylacja wyporowa wbrew fizyce" .Panie Tomaszu Pan mi wytłumaczy o co chodzi koledze forumowemu ,głoszącemu takie nowum. Może o to że WG też działa wbrew fizyce. To takie rewolucyjne jest .Nie jestem w stanie pojąć więc pytam starszego kolegę z doświadczeniem praktyka.Z drugiej strony skoro WW i WG wbrew fizyce ,to WM zgodnie z fizyką ,czyli ciepłe pod szczeliną w drzwiach od pokoju .Wie Pan że ten temat staje się fascynujący dzięki kol. kszhu i Przemkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.06.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Po pierwsze jeden nawiew i 150m3/h to większa prędkość. Zauważ jakie do WW powinno się stosować nawiewniki i jakie mają max dopuszczalne prędkości. Popatrz: http://www.swegon.com/pl/Produkty/Nawiewniki-i-wywiewniki/Nawiewniki-wyporowe/Nawiewniki-wyporowe-VARIZON/ Dla nawiewników wyporowych 150m3/h to dopiero początek zakresu pracy. A jak wejdziesz głębiej to możesz poczytać o strefie oddziaływania. Tego nie ma szans usłyszeć czy poczuć. Zauważ, że klimatyzator dmucha ok. 600m3/h i to z o wiele węższej szczeliny. Po drugie jeden nawiew to rozprzestrzenianie się świeżego z jednego miejsca i rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń emitowanych bliżej lub dalej od nawiewnika po większości tej strefy. Więcej mniejszych stref to większe możliwości separacji a więc i większy obszar mieszkania z lepszymi warunkami. Po trzecie to dlaczego ograniczać się do nadmuchiwania zawsze w jednym miejscu i tylko do 150m3? Czasami można więcej po całości, czasami można więcej w wybranych pomieszczeniach (sterowanie ręczne lub automatyczne) a takie 300m3 z jednej "dziury" będzie już ostro wiać i hałasować. Nie wiem o jakich zanieczyszczeniach mówisz. Czy sądzisz, że tych zanieczyszczeń będzie mniej w dom jeśli bedziesz miał 2x 75m3/h zamiast 1x150m3/h ? I dla 300m3/h nic nie slychać i nic nie czuć. "wymiary strefy odzziaływania przy końcowej prędkości strumienia 0,2 m/s przy deltaT=3oC."np. dla DBCa 300-600 jest to raptem 2,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts