szwedii 01.07.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nie moich. Na całym świecie jest ciągłośc izolacji. Pytam jeszcze raz , Adam Panu kocioł doradził? Nie wierzę! Ty jesteś naprawdę ograniczony, nigdzie nie napisałem że ADAM mi kocioł doradził, i nie szukaj podtekstów, ADAM założył watek o buforze z którego czerpałem wiedzę, a tam są właśnie opisane alternatywy przy takim rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 01.07.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 nigdy nie spojrzalem na to z tej perspektywy... cos w tym jest. Ale w takim wypadku i tak rznie glupa bo powtarza w kolko to samo jakby nic nie dotarlo. Mozna pokazywac fakty, testy, przepisy, rysunki, dane techniczne... a miedzy uszami przeciag No rżnie głupa ale swoje i tak ma na celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 I wyszedł dom jak w temacie? Czy durszlak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 01.07.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 I wyszedł dom jak w temacie? Czy durszlak? To zapewne do mnie, nie, nie wyszedł jak w temacie za to w Twoim mniemaniu durszlak, ale z możliwościami w moim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nadal nie rozumiem sensu 100W/m2 w domu pasywnym . Tak to trochę wygląda na na sen pod wplywem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) To zapewne do mnie, nie, nie wyszedł jak w temacie za to w Twoim mniemaniu durszlak, ale z możliwościami w moim.To może doradcy nie byli z górnej półki. Temat jest domy zaizolowane na poziomie 0 -20kWh/m2 a wiedza o budownictwie izolowanym kończy się na 30kWh/m2. To są bardzo wymierne sprawy. Pan składa reklamacje! Jak ktoś doradza centralne - to z definicji nie zna się na izolowaniu. Edytowane 1 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nadal nie rozumiem sensu 100W/m2 w domu pasywnym . Tak to trochę wygląda na na sen pod wplywem. Jak Pan widzi, nawet producenci z Norwegii, Szwecji Czech Polski Niemiec Francji Danii - innych rozwiązań nie przewidzieli. Po prostu, najlepiej się steruje, najszybciej reaguje na chwilowe zmiany, zapewniając komfort 100W/m2 z termostatem o histerezie około 0.1 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 01.07.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 To może doradcy nie byli z górnej półki. Temat jest domy zaizolowane na poziomie 0.20kWh/m2 a wiedza o budownictwie izolowanym kończy się na 30kWh/m2. To są bardzo wymierne sprawy. Pan składa reklamacje! O doradcach się nie wypowiadaj bo Cię przy nich brakuje, a reklamacji nie składam na swój dom , składam na Twoje widzi mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.07.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Czyzbys twierdzil ze TB klamie? Od 1990r tylko 5 domow lepszych od izolowanych Nie 5 tylko "z 5" - no mniejsza o to ile. Ja nie znam ani jednego, ale Elektra chyba tak. Może po prostu robią kable do odladzania schodów i rynien, które można zabetonować? Dla bogaczy - luksus. Do domów pasywnych - nada się i wygodnie. Po co różnicować moc? To dodatkowe koszty, a te mocniejsze mają szersze zastosowanie. Na przykład w instalacjach przemysłowych do ogrzewania rurociągów. W Szwecji podobno popularny jest system zimowego ogrzewania silników samochodowych na postoju, żeby rano odpalały - podłącza się wtyczkę spod maski do gniazdka na parkingu, rano odłącza - i odpala ciepły silnik! Jak to jest realizowane? Kablami Elektra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 O doradcach się nie wypowiadaj bo Cię przy nich brakuje, a reklamacji nie składam na swój dom , składam na Twoje widzi mi się. Dlaczego? Jakośc doradcy od izolowania i ogrzewania ocenia się po zużyciu. Zużycie większe od 30kWh - doradca źle wykształcony nie zna podstaw. Zużycie poniżej 30kWh - doradca wie po co się izoluje. Zużycie poniżej 15kWh - dobry fachowiec. Co tu się wypowiadac czy nie wypowiedac w tak wymiernym temacie. Sam Pan oceni - fachowcy czy leszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Może po prostu robią kable do odladzania schodów i rynien, które można zabetonować? Dla bogaczy - luksus.To najtańsze rozwiązanie - nawet Toyota 3500m2 w fabryce sobie założyła. Lepiej i taniej niż sypac solą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Jak Pan widzi, nawet producenci z Norwegii, Szwecji Czech Polski Niemiec Francji Danii - innych rozwiązań nie przewidzieli. Po prostu, najlepiej się steruje, najszybciej reaguje na chwilowe zmiany, zapewniając komfort 100W/m2 z termostatem o histerezie około 0.1 st. Gdybym produkował, też bym nie przewidział. Pan mi powie jakie jest tępo reakcji na chwilowe zmiany ,posadzki w salonie 40m2 o masie 5-6 ton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.07.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nadal nie rozumiem sensu 100W/m2 w domu pasywnym . Tak to trochę wygląda na na sen pod wplywem. Ja bardziej rozumiem te 100W niż 40. Serio, bo ile czasu będzie trwało podniesienie temp. w pomieszczeniu z 21oC do 22oC kablami o mocy 40W/m2, gdy posadzka ma też 21oC ? Z pół dnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Gdybym produkował, też bym nie przewidział. Pan mi powie jakie jest tępo reakcji na chwilowe zmiany ,posadzki w salonie 40m2 o masie 5-6 ton? Powiem producentom, że te ich doświadczenie i badania mogą sobie wsadzic. Czy może Pan wystąpi przed tymi producentami i przedstawi swoje badania i doświadczenie. Odstąpię Panu czasu, Ma Pan ochotę... Początek września znajdzie Pan czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ja bardziej rozumiem te 100W niż 40. Serio, bo ile czasu będzie trwało podniesienie temp. w pomieszczeniu z 21oC do 22oC kablami o mocy 40W/m2, gdy posadzka ma też 21oC ? Z pół dnia ? To wracamy do początku . Po co obniżać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.07.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Napisałem - to jest tak potrzebne jak umarłemu kadzidło. W obecnym, który miał być <30 liczę dzień po dniu chyba tylko z ciekawości bo rzeczywistość (~17) pokazuje co warte to liczenie. To skąd wiesz jaki dom wybudujesz ? Czyżby tylko U przegrody i okien ustalasz i z tego liczysz ? Nic nie zaburza, to są różnice, których nie sposób dostrzec o pomiarach nie mówiąc. Popatrz - planujesz duże kanały pod ogrzewanie nadmuchowe, których opór dla wentylacji będzie żaden, to różnica w oporach dla wentylacji pomieszczenia ze szczelina pod drzwiami a otwartymi drzwiami będzie tak duża, że różnica w nawiewie bedzie bardzo duża. A jaki problem z czerpnią ogrzewania? Ona ciągnąć nie będzie bo PPCi nie będzie pracować. Jak ppci nie będzie pracowała to musisz zamknąć, bo powietrze wentylacyjne będzie parło w stronę tej czerpni salonowej. Zaburzy dystrybucję powietrza w domu. A po co? Tak w ogóle to po co okap kuchenny jak w kuchni jest wyciąg WM? Nie wiem ... Nie miałem okazji sprawdzić jak działa wentylacja przy 100-150m3/h w momencie jak coś zostanie przypalone na patelni. Zdąrzy ta wentylacja wyciągnąć wszystko zanim rozejdzie się ten zapach po mieszkaniu ? Aluminium? Nie pytaj tylko sprawdź - "Rekuperator jest zbudowany w całosci z polistyrenu — od folii po obudowę." Nie przesadzaj, ustawienie cykli grzania przemiennie dla różnych obwodów to nic skomplikowanego - nastawy w minutach i tyle. Fak, że dobrze by miec to w jednym sterowniku stąd ja mam tylko jeden, prościutki PLC. A jak to teraz masz u siebie zrealizowane ? Masz osobne sterowniki na każdy pokój ? Jak to wszystko ustawiasz i jak zmienisz nastawy jak wstawisz splita ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.07.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 To wracamy do początku . Po co obniżać? bo np. jadę na weekend w góry. Albo oczekuje na zyski słoneczne w ciągu dnia (akumulację w wylwce), i jeśli ich nie będzie to chcę na wieczór podnieść temp. powietrza o ten 1oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 01.07.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 QUOTE=Tomasz Brzęczkowski;6538878]Dlaczego? Jakośc doradcy od izolowania i ogrzewania ocenia się po zużyciu. To ty tak oceniasz. Doradcy Ci są właśnie od doradzania i uświadamiania, inwestor sam to weryfikuje względem własnych oczekiwań.Tylko Ty jesteś ten jedyny i nie zastąpiony. Zużycie większe od 30kWh - doradca źle wykształcony nie zna podstaw. Zużycie poniżej 30kWh - doradca wie po co się izoluje. Zużycie poniżej 15kWh - dobry fachowiec. Fachowość zostaw fachowcą Co tu się wypowiadac czy nie wypowiedac w tak wymiernym temacie. Sam Pan oceni - fachowcy czy leszcze! Dokładnie. Sam resztę dopowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.07.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Od jakiej temp. zewnetrznej musisz zaczac dostarczac cieplo w domu pasywnym aby utrzymac 22*C wewnatrz? Potrzebujesz 100W/m2 aby szybko podniesc temp i potem wylonczyc kable... znowu wlonczyc i wylonczyc.... Co kosztuje wiecej energii... podtrzymanie stalej temp czy grzanie? Czy dom pasywny potrzebuje 15kW + PC do dogrzewania? Jaka jest cena kabli vs grzalki w systemie WM z odzyskiem ciepla na nazimniejsze dni w domu pasywnym? Dlaczego nie mozna wykozystac PC P/W ktora np. potrafi oddac 1,8kW i zasilic wodna podlogowke 30*C lub 28*C.... ( nie koniecznie w domu pasywnym jednak ) Zuzyje tyle pradu co klimatyzator.... podtrzyma stala temp i uczucie "nie zimnej" podlogi.... Co wyjdzie taniej ? odpalanie 15kW i klimatyzator co jakis czas? Kto potrzebuje sterowanie 0,1*C. Jakie wachanie temp jest odczuwalne dla normalnego czlowieka? Czy to na co choruje TB mozna leczyc? Rozważamy tylko kwestię 100W/m2 czy 40W/m2 Jeśli różnica na całości inwestycji jest kilka stówek to wolę już 100W bo mogę podnieść szybciej temperaturę - np. w drugiej taryfie. 40W/m2 wymaga ode mnie grzania ciegle, czyli również w płaskiej taryfie, czyli drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 bo np. jadę na weekend w góry. Albo oczekuje na zyski słoneczne w ciągu dnia (akumulację w wylwce), i jeśli ich nie będzie to chcę na wieczór podnieść temp. powietrza o ten 1oC. To ile kWh w ten sposób dom zaoszczędzi ? Tak przy okazji . Znają Panowie jakieś badania dotyczące wpływu na organizm pola elektromagnetycznego przy kablach 15kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts