nydar 03.07.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 nagrzewnica ale zastanawiam się co byłoby bez dogrzewania. Część energii uda się odzyskać przez PPCi. Ze ścieków perm.Ze ścieków. W końcu ze Szczecina do Bydgoszczy daleko zimą nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.07.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Nie chodzi o to jaka kotłownia potrafi wyprodukować 1000kWh w sezonie, a o możliwość odbioru nadwyżki. TB chodzi o to, żeby nie przegrzewać pomieszczeń, bo wówczas zyski bytowe pojawiające się nieoczekiwanie (słoneczko wyjdzie zza chmurki, małżonka zacznie prasować) po prostu się zmarnują. Zgadzam się z tym podejściem. Sprawę można rozwiązać na dwa sposoby: albo precyzyjna regulacja żeby okiełznać moc, albo bardzo duża akumulacja. Ja poszedłem w to drugie. Płyta 25 cm, silikaty 24 cm. Nawet pokusiłem się o pełne a nie drążone bloczki . Zobaczymy co z tego będzie . 100 ton pochłonie 25kWh w sposób niezauważalny . Trudno w sezonie grzewczym o takie niespodziewane zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 03.07.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Napisali na samym początku, że zarówno wodne jak i elektryczne (kable) jest jednakowo komfortowe. Dalej są trzy punkty, gdzie kable są lepsze i faktycznie tak jest. Ale akurat nie napisali, gdzie kale są gorsze, a też da się kilka punktów wymienić. Ogólnie i w skrócie: - Działa tak samo - Kable są łatwiejsze w instalacji, ale ograniczają wyłącznie do prądu. - Rurki nie ograniczają możliwości, ale są bardziej upierdliwe w montażu. Kable w razie W nie zamarzną,domu nie zaleją, przewiercisz kabel zrobi bum i wiesz dokładnie w którym miejscu,rurkę przewiercisz i dowiesz się zaraz, albo jak z sufitu zacznie kapać.Montażu kabli nie da się s...........dolić,a rurki i owszem nader często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.07.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Czytałem Twoje opinie na temat ogrzewania nadmuchowego i mam podobne zdanie (a może lepiej - mniemanie). Ale Pan Tomasz pisze wyraźnie że nie ma żadnego wyczuwalnego ruchu powietrza. Hmmm, w sumie jak ostro zagrzeje się grzejnik to aż firanki fruwają, a całe życie tak mieszkam i żyję.Nie chodzi o ruch powietrza. To takie dziwne uczucie, powietrze ciepłe, wszystko dookoła chłodne. Jak przestaje grzać a w końcu cały czas nie grzeje to błyskawicznie odczuwasz różnicę. Nie podoba mi się to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Jemu chodzi o to, że w kotłowni nie może wyprodukować tak mało energii jak dla domów izolowanych bo mają dużo mniejsze zapotrzebowanie od energii wytworzonej w kotłowni. Jest na to bardzo proste rozwiązanie, ale to nie jego bajka. Nie mają zapotrzebowania tylko zużycie i to jest ten myk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.07.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 ...albo bardzo duża akumulacja. Ja poszedłem w to drugie. Płyta 25 cm, silikaty 24 cm. Nawet pokusiłem się o pełne a nie drążone bloczki . Zobaczymy co z tego będzie .No i to jest właśnie to co z powodzeniem zastępuje wszelką automatykę. Różnica taka, że nic nie kosztuje i zepsuć się nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.07.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Ze ścieków perm.Ze ścieków. W końcu ze Szczecina do Bydgoszczy daleko zimą nie jest.Ścieki to dla mnie za duży hardcore. Wolę zostawić je w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.07.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Kable w razie W nie zamarzną,domu nie zaleją, przewiercisz kabel zrobi bum i wiesz dokładnie w którym miejscu,rurkę przewiercisz i dowiesz się zaraz, albo jak z sufitu zacznie kapać.Montażu kabli nie da się s...........dolić,a rurki i owszem nader często.A co można zepsuć przy montażu rurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dla konwekcji, ale także dla promieniowania i przewodnictwa tak samo . Przy wyrównaniu temperatury ciała z otoczeniem, promieniowanie nie ustaje, zachodzi jednocześnie absorpcja i emisja, tyle że w równowadze. "Nic" to się dzieje tylko w alternatywnej fizyce. I tylko to miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Przepływ ciepła to przepływ ciepła. nie ważne którą drogą, a są do wyboru trzy . Ciepła podłoga będzie oczywiście promieniować i tracić energię, ale w tym samym czasie będzie pochłaniać tyle samo energii z promieniującego otoczenia. Summarum ani płyta ani otoczenie nieustannie promieniując, energii nie tracą . jak już mówiłem - to miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 03.07.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 nagrzewnica ale zastanawiam się co byłoby bez dogrzewania. Część energii uda się odzyskać przez PPCi. A tą PPCi do bufora planujesz? Też się zastanawiałem nad nagrzewnicą zamiast reku, tylko że powietrze będą ciągnął z GWC. Przynajmniej taki jest obecnie plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Kable w razie W nie zamarzną,domu nie zaleją, przewiercisz kabel zrobi bum i wiesz dokładnie w którym miejscu,rurkę przewiercisz i dowiesz się zaraz, albo jak z sufitu zacznie kapać.Montażu kabli nie da się s...........dolić,a rurki i owszem nader często. Jest nowy piewca. Nikt nie neguje kabli do domu o znikomym zapotrzebowaniu, negujemy ich 100W/m2 w domu jak w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 03.07.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Oświecona góra rankingu 6,5 tys. postów z tego 6 tyś.typu TB'us troszke zagubiony.... Ja bym tak z tym lapaniem na miejscu TB sie nie wychylal... majac takie luki w edukacji i znajomosci rynku A zarazem przedstawiac siebie jako experta. Jak widac TB jest slepy... i po prostu niedouczony. Tyle ze TB tego nie ogarnia.... TBusia skreca jak to slyszy tak mozna... i nie stresowalbym sie bajtloczeniem TB co i jak sie robi lub nie robi. TB:stirthepot: To tylko kilka z dwóch dni,wiele to wnosi do tematu,masz chłopie poważny problem:yes:TBfobia? Nie wiem czy jest na to lekarstwo,ale próbować trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Jakoś w domach pasywnych nie stronią od systemów jak je pan nazywa "pośrednich". Niech pan oprzytomnieje w końcu. Świat nie kończy się na Bartyckiej. Jakoś nie budują domów pasywnych. Wystarczy zobaczyc wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Jest nowy piewca. Nikt nie neguje kabli do domu o znikomym zapotrzebowaniu, negujemy ich 100W/m2 w domu jak w temacie Na całym świecie są tylko 100 120 130 i 160W konfekcjonowane zestawy. Ilu zna Pan producentów takiego ogrzewania? 5-ciu 10-ciu - Wszyscy dają 100i więcej W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 03.07.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A co można zepsuć przy montażu rurek? Teoretycznie oprócz załamania nic,ale połączyć to wszystko w jedną całość i na dodatek dobrze,to już nie takie proste,poczytaj o problemach źle działającej,zapowietrzonej podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.07.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Na całym świecie są tylko 100 120 130 i 160W konfekcjonowane zestawy. Ilu zna Pan producentów takiego ogrzewania? 5-ciu 10-ciu - Wszyscy dają 100i więcej W/m2 Jak to się ma do 10W w domu pasywnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 03.07.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Jakoś nie budują domów pasywnych. Wystarczy zobaczyc wyniki. Jakoś budują, wystarczy zobaczyć wyniki Tutaj do wyboru do koloru: http://www.passivhausprojekte.de/index.php?lang=en#k_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 03.07.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Teoretycznie oprócz załamania nic,ale połączyć to wszystko w jedną całość i na dodatek dobrze,to już nie takie proste,poczytaj o problemach źle działającej,zapowietrzonej podłogówki. Wszystko można zrobić dobrze albo źle. Żaden to argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 03.07.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Przy wyrównaniu temperatury ciała z otoczeniem, promieniowanie nie ustaje, zachodzi jednocześnie absorpcja i emisja, tyle że w równowadze. "Nic" to się dzieje tylko w alternatywnej fizyce. I tylko to miałem na myśli W takim razie cieszę się, że jesteśmy zgodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts