nydar 06.07.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 To by było coś. Pierwsza taka realizacja w kraju,gdzie ideałem jest regulacja temp. +/-0,10C. Lubię to. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.07.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 popróbujem - zabaczym co będzie nawet jak będą braki, to może na CWU 2 mieś zimą, nic strasznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.07.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Próbuj a jak wypróbujesz to zimą na kawę zaproś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.07.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Próbuj a jak wypróbujesz to zimą na kawę zaproś. jak przywieziesz "wkładkę" do kawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Kawa, czy nawet kawa z wkładką w domu zaizolowanym jak w temacie, owszem. Ale takie ogrzewanie, nawet gdyby działało, nie sprawdziłoby się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.07.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Kawa, czy nawet kawa z wkładką w domu zaizolowanym jak w temacie, owszem. Ale takie ogrzewanie, nawet gdyby działało, nie sprawdziłoby się. To ciekawa figura stylistyczna,,nawet gdyby działało,nie sprawdziłoby się" A może jak wkładka własnej roboty to by było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Jak Pan kontroluje temperaturę w poszczególnych pokojach. W domu izolowanym zyski w poszczególnych pokojach mogą okresowo stanowić od 0 do 100% zapotrzebowania. Jaka grzałka i elektronika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.07.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Jak Pan kontroluje temperaturę w poszczególnych pokojach. W domu izolowanym zyski w poszczególnych pokojach mogą okresowo stanowić od 0 do 100% zapotrzebowania. Jaka grzałka i elektronika? Szkoda czasu i zachodu na kontrolowanie a tym bardziej pieniędzy na automatykę. Ma być 21-22oC .Nie interesuje mnie ustawianie z laboratoryjną dokładnością. Spada temp. w domu wzrasta przepływ ciepła z posadzki i odwrotnie. To się reguluje samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 (edytowane) Nie szkoda czasu, bo utrzymanie w każdym pokoju (jak Pan Sobie życzy ) 21-22 st. to podstawa jakiegokolwiek komfortu, dlatego zapytałem - jakie urządzenie grzewcze i jaki termostat utrzymuje te 21-22st.C w poszczególnych pokojach bardzo różnych zyskach? Nie szkoda Panu czasu i kasy na znacznie mniej ważne sprawy jak gwc czy odzysk ciepła ze ścieków, a na najważniejsze sprawy nie ma Pan czasu? Edytowane 7 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.07.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Nie szkoda czasu, bo utrzymanie w każdym pokoju (jak Pan Sobie życzy ) 21-22 st. to podstawa jakiegokolwiek komfortu, dlatego zapytałem - jakie urządzenie grzewcze i jaki termostat utrzymuje te 21-22st.C w poszczególnych pokojach bardzo różnych zyskach? Nie szkoda Panu czasu i kasy na znacznie mniej ważne sprawy jak gwc czy odzysk ciepła ze ścieków, a na najważniejsze sprawy nie ma Pan czasu? Pętla lub dwie z pexa lub kabla ma za zadanie utrzymywać temp. fundamentu wypełnionego piaskiem,osadzonego na izolacji ,w temp. +/-23oC.Warstwa 50-60 cm piasku powoduje,że ,,rzadka"instalacja rozprowadzi ciepło równomiernie.Termostat w fundamencie będzie sterował pracą urządzenia grzewczego .WW będzie dbała o pozbycie się nadmiaru zysków bytowych o ile wystąpią. Co do GWC i RSŚ to powiem szczerze że mnie Pan zaskoczył. Z jednej strony chce Pan regulować z dokładnością do 0,1oC w trosce o oszczędność energii ,z drugiej strony lekką ręką wyrzuca 1500-2000kWh/rok.Widzę tu brak konsekwencji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.07.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Kawa, czy nawet kawa z wkładką w domu zaizolowanym jak w temacie, owszem. Ale takie ogrzewanie, nawet gdyby działało, nie sprawdziłoby się. Jak Pan kontroluje temperaturę w poszczególnych pokojach. W domu izolowanym zyski w poszczególnych pokojach mogą okresowo stanowić od 0 do 100% zapotrzebowania. Jaka grzałka i elektronika? Jak to dobrze, że jest choć jeden co się na wszystkim zna Był taki film "The One", rozumiem że wszystkie alter ego Tomasz Brzęczkowski zostały już wyeliminowane i ma Pan pełną władzę nad światami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Pętla lub dwie z pexa lub kabla ma za zadanie utrzymywać temp. fundamentu wypełnionego piaskiem,osadzonego na izolacji ,w temp. +/-23oC.Warstwa 50-60 cm piasku powoduje,że ,,rzadka"instalacja rozprowadzi ciepło równomiernie.Termostat w fundamencie będzie sterował pracą urządzenia grzewczego .WW będzie dbała o pozbycie się nadmiaru zysków bytowych o ile wystąpią. Co do GWC i RSŚ to powiem szczerze że mnie Pan zaskoczył. Z jednej strony chce Pan regulować z dokładnością do 0,1oC w trosce o oszczędność energii ,z drugiej strony lekką ręką wyrzuca 1500-2000kWh/rok.Widzę tu brak konsekwencji . Próbowałem taki system i opisywałem, lecz rurki ( lub szczelina) były na suficie. Ciepły sufit ogrzewał podczerwienią podłogę, a ta powietrze. Gdy powietrze było coraz cieplejsze ( niekoniecznie od podłogi np z z zysków) gromadziło się pod sufitem, najpierw zmniejszając działanie podczerwieni a potem oddawało nadmiar ciepła do pokojów z mniejszymi zyskami. Niestety, podłoga nadmiaru zysków nie odbierze, dlatego spytałem o automatykę pokojową. Bez tego nie da się mieszkać w domu jak w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Co do GWC i RSŚ to powiem szczerze że mnie Pan zaskoczył. Z jednej strony chce Pan regulować z dokładnością do 0,1oC w trosce o oszczędność energii ,z drugiej strony lekką ręką wyrzuca 1500-2000kWh/rok.Widzę tu brak konsekwencji . Jak mogę tyle wyrzucać jak tyle zużywa ogrzewanie i cwu? Chce Pan powiedzieć, że jak założę do domu jak w temacie gwc i odzysk ciepłą ze ścieków to będę miał dom zeroenergetyczny? Pan żartuje!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.07.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Jak mogę tyle wyrzucać jak tyle zużywa ogrzewanie i cwu? Chce Pan powiedzieć, że jak założę do domu jak w temacie gwc i odzysk ciepłą ze ścieków to będę miał dom zeroenergetyczny? Pan żartuje!. Jak Pan założy GWC i RSŚ to może Pan zrezygnować z rekuperatora pp a w jego miejsce dać PPCi. Skąd pomysł że będzie zeroenergetycznie? Najlepszą automatyką jest brak automatyki . Proszę mi wierzyć lub nie, ale rozpalenie kominka w salonie powoduje wzrost temp. powietrza o 2oC. Nadmiarami zawiaduje WW. Proszę nie pisać,że telewizor wpłynie w sposób wyczuwalny na temp. pomieszczenia bo to jest absurdalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Jak Pan założy GWC i RSŚ to może Pan zrezygnować z rekuperatora pp a w jego miejsce dać PPCi. Skąd pomysł że będzie zeroenergetycznie? Najlepszą automatyką jest brak automatyki . Proszę mi wierzyć lub nie, ale rozpalenie kominka w salonie powoduje wzrost temp. powietrza o 2oC. Nadmiarami zawiaduje WW. Proszę nie pisać,że telewizor wpłynie w sposób wyczuwalny na temp. pomieszczenia bo to jest absurdalne. Przyznam, że nie wierzę Panu. A telewizor wpływa, i to jak. A co dopiero kominek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.07.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Przy WM mieszającej i owszem ,przy wyporowej kominek ledwie zauważalny a telewizor praktycznie niezauważalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.07.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Promieniowanie_s%C5%82oneczne Z tych informacji wynika, że zimą na 1m2 poziomej powierzchni pada w słoneczny dzień promieniowanie słoneczne o mocy ponad 200W. Dla standardowego pokoju 15m2 i okna 150x150 mamy nawet 1000W mocy grzewczej, którą nie da się sterować - może się "załączać" co kilka minut, kiedy słońce wyjdzie zza chmur. Przy takiej mocy i zerowej akumulacji temperatura powietrza w pokoju rośnie o 1K co pół minuty. Jak tym wysterują kable grzewcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Promieniowanie_s%C5%82oneczne Z tych informacji wynika, że zimą na 1m2 poziomej powierzchni pada w słoneczny dzień promieniowanie słoneczne o mocy ponad 200W. Dla standardowego pokoju 15m2 i okna 150x150 mamy nawet 1000W mocy grzewczej, którą nie da się sterować - może się "załączać" co kilka minut, kiedy słońce wyjdzie zza chmur. Przy takiej mocy i zerowej akumulacji temperatura powietrza w pokoju rośnie o 1K co pół minuty. Jak tym wysterują kable grzewcze? 20 cm zbrojonego betonu to nie takie zero. Zaś termostat gdy są zyski wyłącza ogrzewanie w tym pomieszczeniu. Poza tym dom jest izolowany, te 200W pada na m2 izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.07.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 (edytowane) Nie, nie - pada na m2 pow. poziomej. Przez okno może nie wszystko, ale i tak dużo. No mniejsza - chciałbym widzieć dom zbudowany według Pana koncepcji. Mam nieodparte wrażenie, że Pan też - choć raz. Edytowane 7 Lipca 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Nie, nie - pada na m2 pow. poziomej. Przez okno może nie wszystko, ale i tak dużo. No mniejsza - chciałbym widzieć dom zbudowany według Pana koncepcji. Mam nieodparte wrażenie, że Pan też - choć raz. To nie moja koncepcja. Termos, to termos... A ja zajmuje się instalacjami. A w domach izolowanych innej instalacji Pan nie wykona. Przy małych potrzebach tylko taka się sprawdza. Instalacje o których raczy pisać nydar może mają sens ale w domach nieizolowanych. A jak Pan chce o termosie, to najlepiej z projektantem lub z audytorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts