Barth3z 20.09.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 hehe, mówiłem że to bot. Wypisuje tylko to co ma w bazie. Nie przyswaja treści innych i nie odpowiada na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.09.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) A gdyby Pan chciał mieć dom izolowany - to na 15 cm keramzytu kładzie się 40cm styropianu, folię, zbrojenie i wylewkę. Łapiąc się za słówka to ta wylewka leży rozumiem bezpośrednio na zbrojeniu w powietrzu. A poważnie to przecież ma być tanio lub porównywalnie. Atak to proszę policzyć - sam styropian dla 100m2 to jakieś 20K jak nie więcej a co z resztą? A to dopiero stan zero. Edytowane 20 Września 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.09.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Pytanie jest zasadnicze . Jeżeli się nie izoluje domu - to trzeba w nim założyć centralne ogrzewanie. Są jeszcze w XXI wieku szkoły, które polecają pośrednie systemy ogrzewania i zwalczają izolowanie. Pan sobie wyobrazi, że są tacy co jeszcze w XXI wieku mniej jak 30 cm styropianu od gruntu nazywają IZOLACJĄ. Takich niedouczonych należy piętnować. Po to są takie wątki: Tanie i komfortowe domy 0-20kWh/m2 - zawsze na takim wątku można wyłapać trolli torpedujących izolowanie - jak to nawał dr Duda "głupców" nie rozumiejących zagadnienie. Pan popatrzy na wpisy - od razu widać! A gdyby Pan chciał mieć dom izolowany - to na 15 cm keramzytu kładzie się 40cm styropianu, folię, zbrojenie i wylewkę. Co za konsekwencja. Oczywiście nie dbasz o wskaźniki, obliczenia i logikę. Pocieszny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.09.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Pisałem ... nasz brzęczyk ... pisze o takich wydumanych izolacjach ... gdyż jego ogrzewanie jest zadaniowe. Jak nie potrzebuje grzania to nie grzeje stąd poluje na szybkie efekty ... typu izolacja od środka. Ni jak się to ma do strat ... ale szybkie wrażenie ciepła ... to jest w cenie ... i nasz cygan formułowy o tym bełkocze ... a że nie ujawnia całej prawdy ... cóż. Ktoś szybciej by przejrzał jego intrygi i czar by prysł. Nie ma i miał nie będzie oparcia w nauce, może pluć tylko na nią ... bo jest typowym budowlanym guślarzem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.09.2013 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Pozdrawiam Trolla - mnie pajacowanie nie zraża, nawet to lubię. Do izolowany to dom zużywający do 30kWh/m2 rocznie. I zapewniam, że warto izolować. Izolacja zaczyna się od 30 cm styropianu w podłodze, ale tylko ktoś bez wiedzy i wyobraźnie daje minimum. Po to jest ten wątek, żeby nawet tacy jak Pan zrozumieli rolę izolacji. Zapewniam Pana, że jest to do pojęcia nawet dla Pana.Pozdrawiam i cieszę się, że Pan czyta - kroczek po kroczku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.09.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania - tych spraw IZOLOWANIE i CENTRALNE OGRZEWANIE pogodzić się nie da. Inwestor musi wybrać izoluje czy ogrzewa? Kibice też muszą wybrać - IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ[/quote No właśnie ? izolować czy ogrzewać ... no jak to jest ...? Tak izolować aby systemy zadaniowe wedle TB ... miały rację bytu. To czym nas koleszka TB karmi to czysta FIKCJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.09.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Izolacja zaczyna się od 30 cm styropianu w podłodze, ale tylko ktoś bez wiedzy i wyobraźnie daje minimum. jak ktoś jest cymbałem .. to będzie grał na nerwach fałszywym tonem. Jak byś wiedział rezystorze mądrości ... to 30cm nie jak się ma np do materiału jakim jest areogel ! ale jak ty mylisz lambdę z U ... cóż Żebyś konał to i tak będziesz truł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.09.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Värmepumpsägare Łon tego nie kuma.Nie trap się nie skuma. Łon nie ma pojęcia o projektowaniu, jedyne o czym ma pojęcie to profesura z cygaństwa Mnie wychodziło za materiał izolacyjny koło 63 kzł . dużo ?za brak ogrzewania ? pół na pół ... stąd przerabiam projekt pod kostki słomy . Edytowane 20 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.09.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 No na izolację wydam tyle co nic ... 0,150 kzł tona kostkowanej słomy to jest koło 10 m^3 Troszkę mnie kwasi grubość, jednak patrząc że odpada jakiekolwiek pomieszczenie na C.O ..to rozkładając tak owe pomieszczenie ... na izolację ... tak wiem teraz są malutkie "kotłownie" Mnie się po prostu podoba stan jaki mamy teraz .... na granicy grzania ... w domu jest przyjemnie ... bo dla mnie 18-20st jest przyjemne ... Przejście na kostkę słomy ... też nie jest łatwe ... z mentalnego punktu widzenia ... zaraz ... ura myszy ... ok rozumie ... ale EPS ... to dla mysz jak powietrze jest ... wełna mineralna też nie lepsza empirycznie doświadczyłem i obaczyłem jak mysz miała w starej wacie szklanej zrobione gniazdo ... Miałem też kostki poukładane ... jako izolację na jednej ścianie ... zero śladów myszągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.09.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 W stopce mam link do strony z Austrii .. jest tego masa ... Na wiosnę zdzierałem starą powałę w domu ... słoma pod nią 75 lat jak nowa zero jakiś grzybów itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.09.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) pytanie do eksperta TB. mam zapotrzebowanie na ciepło 40 kWh/m2 (przy temp. wewnątrz 22 stopnie C). Dla 20 stopni powiedzmy będzie 37 kWh/m2. W podłodze 25 cm XPS. Płyta fundamentowa stanowi u mnie jakieś 20% powierzchni przegród zewnętrznych. Ściany - 30 cm, strop 50 cm wełny. Czy gdybym dorzucił pod płytę powiedzmy 10 cm XPS (i byłoby 35 cm) to miałbym dom izolowany? O ile spadłoby zapotrzebowanie na energię do ogrzania domu w przeliczeniu na metr kwadratowy? Dałoby radę zejść poniżej 15 kWh/m2? Z tego co pisał TB - bez problemu Edytowane 20 Września 2013 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.09.2013 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 pytanie do eksperta TB. mam zapotrzebowanie na ciepło 40 kWh/m2 (przy temp. wewnątrz 22 stopnie C). Dla 20 stopni powiedzmy będzie 37 kWh/m2. W podłodze 25 cm XPS. Płyta fundamentowa stanowi u mnie jakieś 20% powierzchni przegród zewnętrznych. Ściany - 30 cm, strop 50 cm wełny. Czy gdybym dorzucił pod płytę powiedzmy 10 cm XPS (i byłoby 35 cm) to miałbym dom izolowany? O ile spadłoby zapotrzebowanie na energię do ogrzania domu w przeliczeniu na metr kwadratowy? Dałoby radę zejść poniżej 15 kWh/m2? Z tego co pisał TB - bez problemu Nie wiem, czy miałby Pan dom izolowany. Napisałem, tylko, że jak nie ma 30 cm to dom - nawet jak pozostałe izolacje będą wykonane prawidłowo, nie będzie izolowany - czyli będzie zużywał nawet ponad 30kWh/m2 rocznie. Przypomnę też co napisał audytor nr 1 KAPE Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. I jeszcze jedno... w domach izolowanych nie da się zamontować pośredniego (centralnego) ogrzewania - to taki charakterystyczny element domów izolowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.09.2013 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 A tu ciekawostka...moze TB nie idzie z duchem czasu i te 30cm to przezytek z 90 roku... No bo jak wtedy dawano 30 cm... to teraz chyba tylko tak... [ATTACH=CONFIG]213554[/ATTACH] Jak Pan czytał dr Dudę - 50-60 cm styropianu jest ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.09.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Też już nie śpicie? Cholera, mnie pies budzi, nie ma zmiłuj. ta chaupa to będzie miała z 10 kilometrów no ale posłuchali Brzęczkowskiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 21.09.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Tego styro to bedzie z meter To juz przeizolowany Ciekawe czy dalej ekonomicznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.09.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Tego styro to bedzie z meter To juz przeizolowany Ciekawe czy dalej ekonomicznie ?Tanio i komfortowo! Wątek o tym w końcu jest, bośmy jakby z lekka ideę zagubili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.09.2013 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Głupotą jest mniej jak 30 cm styropianu od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.09.2013 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Zapytam wprost... Pan ma mniej jak 30cm styropianu od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.09.2013 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 No i wszystko jasne, dlaczego Pan nie może fizyki zrozumieć, lub nie chce Pan by inni mieli lepiej - to taka zwykła zawiść. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.09.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Zapytam wprost... Pan ma mniej jak 30cm styropianu od gruntu? Niezły jesteś jajcarz! Znasz jeszcze jakieś kawały? Ten jest ok ale suchar straszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts