מרכבה 23.09.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Brawo dobitnie potwierdza ... to co przypuszczałem ...przebłyski 10cm izolacji a gdzie tu te 30cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.09.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jeszcze raz stawiam na okna 99% fix obudowane XPS'em najtańsza i najcieplejsza "rama" oczywiście te okna mają jeszcze coś ... ale sza ... To jest dobre. Ale "szaremu" inwestorowi nawet do głowy nie przyjdzie, że tak można. A jeśli nawet przyjdzie, to firmy instalujące okna bardzo szybko wybiją mu z głowy taką realizację. Czekam na to twoje "sza" Masz jakieś sprawdzone pakiety szybowe, które można kupić w Polsce ? (niskie U, wysokie g) coś co pozwala do cna wyssać zyski, a kiedy trzeba "zaprzeć" ciepło inside Wentylacja ? hmmm wyporowa coś jak Nydar zrobił ... ale z odzyskiem ciepła. Obieg wymuszony nie wentylatorem ... Jeśli nie wentylatorkiem to jak, grawitacyjnie ? W jaki sposób zatem chcesz wyciągnąć ciepło ze zużytego powietrza ? Oczywiście RSŚ i może BGWC ... .tu podzielę się patentem ... dla lepszego COP pompy ciepła ... Też kombinuję z odzyskiem ciepła z szarej wody i ze ścieków. W pierwszym kroku będzie to "syfon jaśkowy" pod wstępne podgrzewanie wody wodociągowej z szarych ścieków (odrębna instalacja), następnie kolejne kilka stopni chcę wyciągnąć z POŚ'a, którego osadzę w zaizolowanym otworze ziemnym. ... jak i z drenażu ... stąd mam rurę pcv fi 160 dwie studzienki fi 800 wew. [ATTACH=CONFIG]214084[/ATTACH] na 1mb ... 1000 otw fi 4 mm Harcore !!! Ile tygodni robiłeś te otworki ? Ale pomysł dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.09.2013 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 A wracajac do TB i jego domow izolowanych od 24 lat.... Jak sie chwalil byl na szkoleniu o izolacji w 90'... kiedy to izolowanie bylo powszechne a 30cm od gruntu to standard... domy Izolowane i.e <30kWh/m2 rosly jak grzyby pod deszczu w calym kraju... Aby sie uwiarygodnic podal ze byl tam z panem C.J... ktory jest expertem od budownictwa i instalacje w BD. Oto co mi odpowiedzial...( co prawda nie do konca na moje pytania...) "Praktycznie ze względów technicznych i ekonomicznych nie jest możliwe osiągnięcia strat ciepła poniżej 30 kWh/m2 rocznie dla budynków jednorodznnych, wolnostojących w naszym klimacie. Wynika to z relacji między powierzchnią przegród zewnętrznych a powierzchnią użytkową (z reguły stosunek 4:1)." Ma Pan kłopoty - nie był ze mną na szkoleniu a u mnie na szkoleniu. W 1990 się nawet nie znaliśmy. O ile pamiętam - robił z tego relacje dla RDC - było to szkolenie o hydroizolacji. Poza tym Pan Cezary nie jest zwolennikiem izolowania domów. Dla Niego dom zużywający ponad 30kWh/m2 - to jeszcze dom izolowany, mało tego Pan Cezary nazywa coś takiego "wiedzą" Powołałem się na Pana Cezarego jako świadka, że na początku lat 90-tych - było gdzie kupić izolację i rekuperację - bo Szanowny asolt twierdził że nie było takich sklepów. 30 kWh/m2 i więcej - to brak wiedzy o izolowaniu . To obciach. A dr Dudę przywołałem, nie dlatego że uważam jego ADD za dobre i tanie rozwiązanie - a dlatego, że robił audyty w domach izolowanych - bo adresów inwestorów na forum podawać nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.09.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 S ma taki wymog... W III strefie klimatycznej i.e poludniowa S w domach ogrzewanych elektrycznie max zainstalowana moc urzadzen na cele ogrzewania , wentylacji i CWU to 4,5kW. To dla domow do 130 m2... powyzej... dokladamy 25W/m2. A max kWh/m2 dla domu to 55 ( nie wliczamy pradu dla gospodarstwa domowego pralka, lodowka etc) To osławiona norma BBR 2006, o której od lat szeroko pisał TB. Jak pisze TB od 24 lat propaguje domy izolowane z min. 30cm izolacji od gruntu. Popatrzmy jak do jego obecnych wypowiedzi ma się jego artukuł z listopada 1999 r. (niecałe 14 lat temu). http://www.instalator.pl/archi/mi11%2815%29/46.html http://www.instalator.pl/archi/mi11%2815%29/47.html http://www.instalator.pl/archi/mi11%2815%29/48.html Owszem, gdzieś tam przewija się grubość izolacji 30cm, ale już dobór grzejników jest dla domu o znacznie cieńszych izolacjach - 20cm w dachu i po 10cm w ścianach i podłodze na gruncie. Świadczy to o tym, że w tym czasie były to typowe grubości izolacji w przegrodach. TB proponuje co prawda zwiększenie tej grubości, ale tylko do 20cm, bo to jeszcze daje się uzasadnić ekonomicznie przy ogrzewaniu elektrycznym. I tak pada kolejny mit o budowaniu domów izolowanych od 24 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.09.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Powołałem się na Pana Cezarego jako świadka, że na początku lat 90-tych - było gdzie kupić izolację i rekuperację - bo Szanowny asolt twierdził że nie było takich sklepów. Owszem były już wtedy takie sklepy. Jednak ceny izolacji były wtedy na tyle wysokie, że izolowanie więcej jak 10cm nie miało sensu ekonomicznego. Przytoczyłem wcześniej wypowiedź, fachowców z muratora z 2001 r. oceniających, że koszty docieplenia istniejącej ściany zwróciłyby się po 80 latach. W 1999 r. sam Pan szacował dodatkową izolację ścian i posadzki na gruncie w domu o 144m2 na 3500zł (ok. 300m2 izolacji o gr. 10cm). Taką ilość dodatkowej izolacji można jeszcze zastosować bez jakichś dodatkowych kosztów (szersze parapety, mocowanie okien w warstwie ocieplenia, itp.). Przy większych grubościach dochodzą dodatkowe koszty, które trzeba uwzględnić w opłacalności takiej izolacji. Edytowane 24 Września 2013 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.09.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Powołałem się na Pana Cezarego jako świadka, że na początku lat 90-tych - było gdzie kupić izolację i rekuperację - bo Szanowny asolt twierdził że nie było takich sklepów. Nie twierdziłem ze nie było takich sklepów na początku lat 90 a dokładnie w 1990 roku, twierdziłem i twierdze ze w 1990 roku nie było domu < 30 kWh/m2. Prosze podać gdzie w 1990 r., dokładnie w tym roku, mozna było kupic rekuperatory i jaki był ich wybór. Prosze podac jaki był w tym własnie roku wybór styropianów twardych, takich których mozna było zastosowac 30 cm. To ze mozna było dostac niektóre elementy, ale tylko niektóre nie oznacza ze takie domy były wtedy budowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.09.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jak wklejic .pdf ?Małe, do 19,5kB można dodać jako załącznik (korzystając z "Zaawansowanej edycji"). Przy większych trzeba podać link, np. http://ms.enjournal.net/files/2011/11/%D0%9C%D0%A1-11-2011-%D0%9B%D1%8E%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%B0.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Tak sobie pomyslalem ze w oczach TB tacy Szwedzi to lajdacy... gdyz nie wymagaja domow 30kWh/m2 A juz nie bede przypominal ze generalnie daja wiecej izolacji w sciany i strop anizeli w grunt. łotry, szelmy okrutne ! dokladamy 25W/m2. A max kWh/m2 dla domu to 55 ( nie wliczamy pradu dla gospodarstwa domowego pralka, lodowka etc) To dość łagodne wymagania... można je spełnić budując "zwyczajny" dom tylko bez błędów projektowych tj mostków termicznych ... można w tedy mieć te 12-15 cm izolacji. Plus przyzwoite okna. Budynek pasywny jak zdecydujemy się na kona dachowe .. hmmm to licząc po jednym przeciętnym 6kzł ... za sztukę ... daje 60 kzł za 10 stuk... właśnie tak szybko koszty rosną ... bo takie okno ma certyfikat. Co w związku z tym? cały ciężar leży na projektancie takiego domu. Edytowane 24 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.09.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jak wklejic .pdf ? Alt+ PstSCr (Printscreen) - masz obraz aktywwnego okna z ekranu w "pamieci". Nastpenie uruchom program Paint( Start> Uruchom> mspaint.exe > enter), Ctrl+V - wklei zawartosc pamieci. Zapisz jako plik jpg. Dalej jak kazde zdjecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.09.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) poniewarz temat się wyczerpywa, proponujem powrócić do korzenia czyli koncesji domuw tanih i dobryh.He, he, żartuję oczywiście, znam ortografię i interpunkcję na poziomie europejskim a nawet światowym. Co tam Brzęczkowski ostatnio pisał o swoim pomyśle? Komin był? Edytowane 24 Września 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Printscreen sam ten przycisk wystarczy poniewarz temat się wyczerpywa, proponujem powrócić do korzenia czyli koncesji domuw tanih i dobryh jak byś stronę tego "zacnego" wątku otworzył ... to lekkiego rąbka tajemnicy uchyliłem co mam zamiar czynić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.09.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 sam ten przycisk wystarczy jak byś stronę tego "zacnego" wątku otworzył ... to lekkiego rąbka tajemnicy uchyliłem co mam zamiar czynić Te baloty są dla mnie zagadką. Grubo trzeba tego dać by ciepło było. Trochę chyba przerost formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Te baloty są dla mnie zagadką. Grubo trzeba tego dać by ciepło było. Trochę chyba przerost formy. baloty ... wedle najnowszych ... doniesień ze strony baubiologe.at ... mają lambdę ... 0,05 W/m*K ... źle ? Choć to wartość .... dość zawyżona ... ponieważ ... wartości ... bardzo bliskie wełnie mineralnej ... Jednak przyjmuję tą wartość ... zawsze zostanie zapas będzie "cieplej" Trzeba to tylko w głowie skompresować ... bo ściana zamiast 70cm EPS'a grag... będzie mieć 1,1 m Co już uwzględniłem, poszerzyłem konstrukcję itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 http://www.earthtechling.com/2013/06/earthship-passivhaus-comes-with-nibblers-on-the-roof/ Na Pohybel TB widzicie w ziemie się ludzie pchają co za szkodniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.09.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 sam ten przycisk wystarczy Ale wtedy zrzuci cały ekran z np. paskiem zadań. A alt definiuje tylko aktywne okno czyli np. tylko oglądany PDF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 A no .. widzisz... taki przyzyczajonyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.09.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 bo ściana zamiast 70cm EPS'a grag... będzie mieć 1,1 m Jednowarstwowa przegroda o tej grubości będzie wykazywała zjawisko przesunięcia czasowego zarówno zysków jak i strat ciepła. Zjawisko to zostało opisane w artykule : http://www.oldvirginialoghomes.com/ess.html w oryginale lub jego tłumaczeniu (niestety dosyć prymitywnym) http://www.logpol.com.pl/strona/32,Pojemnosc-cieplna-budynkow-z-bali . Wspominałem o tym artykule już wcześniej : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6106606&viewfull=1#post6106606 w tym wątku. Efekt może być ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Dziękuje przypomniałem sobie o tym, kiedyś to czytałem. Zyski konkretne ... chyba tylko przez okna. O pojemności cieplnej, jestem jej dość dobrze świadomy. Stąd całe serce domu będzie możliwie z litego drewna plus coś ala płyta fu. Jak przekłada się na liczby ... około 30m^3 drewna jodłowego, a większość tej jodły z stoków północnych i waży swoje ... nie raz nie dwa miałem wrażenie że mokrą dechę dębową niosę. co za tym idzie jak nawet będzie przyjęte 550 kg z m^3 to mam 16,5 tony drewna ... co mnożąc przez 2,5 kJ/kg daje identyczny wynik co cegła . choć różne wartości są bo nawet 2,8 kJ/kg . Ma do się bardzo dobrze np do pustaków z bet kom . A o tłumieniu hałasu nie wspomnę. może powstanie komora bez echowa Do początku wracając... drewno kiedyś było przez mnie pomijane ... jako nie mające ... pojemności cieplnej ... ot takie gusełko budowlane mnie się w głowie zagnieździło. Teraz wiem że to jedne z lepszych materiałów do budowy. Im więcej będzie masy drewna w domu tym lepiej. Jeszcze aktywność termiczna i dyfuzyjność też trzeba brać pod uwagę. Ponieważ drewno lubi się silnie nagrzewać na powierzchni ... a przez słabą dyfuzję termiczną ... nie zje tyle ile trzeba... beton lub stal . stąd mam jeszcze mała zagadkę łapać promyki słońca w zimie ... Na razie wiem że na płaszczyznę pionową o ile się da, trzeba to czynić. Edytowane 24 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Nie spodziewałem się aż takiego odzewu na pw! Bardzo dobra robota Panowie w propagowaniu taniego i komfortowego budownictwa 0-20kWh/m2 rocznie. Dziękuję i będę dalej pisał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.09.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Dziękuję i będę dalej pisał!Byle z sensem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts