kolektor1 28.07.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 PROSIŁBYM, JAK KTOŚ MA PYTANIA DOTYCZĄCE TEMATU. I] No to jak na te 24 lata prcy jak w temacie to sukces, gratuluję. Pewnie po następnych 24 latach doczekamy się dachu, lub następnego tak wspaniałego pokazu wizualnego.Pełen sukces!!! A nieśmiało spytam co z realem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Należy się przyzwyczaić i nie zwracać uwagi. ( te proszę na pw ) no chyba, że ktoś z mały rozumkiem, to wiadomo, nie zrozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.07.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 To jest konkret więc można na ten temat dyskutować. Oczywiście na argumenty. Obawiam się jednak, że forumowe głupki inaczej zwane trollami, standardowo nie będą potrafiły nic innego poza syfieniem robić...Wylizałeś już od tyłu swego guru? Zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Obecnie testuję ile więcej można wyciągnąć z panela PV obniżając jego temperaturę Na zdjęciu - wodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.07.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Akurat mnie interesują konkretne rozwiązania a nie ludzie więc mnie nie wypytuj bo w przeciwieństwie do ciebie specjalistą od "wylizywania" nie jestem. Ale jak już będziesz potrafił przedstawić jakieś rozwiązania a nie fantazje typu ogrzewanie farelką to się odezwij.Konkretnym rozwiązaniem do domu pasywnego który z założenia nie potrzebuje aktywnych systemów chłodzenia i ogrzewania są dla ciebie kable i PC za grube pieniądze. O czym tu rozmawiać? Nie dostrzegasz, że to idiotyczny pomysł? Po cholerę w takim razie tyle izolacji? Brzęczkowskiemu się nie dziwię, bo ma kłopot z zestawieniem najprostszych faktów w logiczną całość ale tobie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Obecnie testuję ile więcej można wyciągnąć z panela PV obniżając jego temperaturę [ATTACH=CONFIG]272209[/ATTACH] Na zdjęciu - wodą . I jakie wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 I jakie wyniki? Ciepła woda i 20%! więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Ciepła woda i 20%! więcej Koszt całej instalacji hydraulicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.07.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 ... Kamień drąży skałę... a czegoś podobnego to już dawno nie czytałem idę zatem i sobie podrążę skałę kamieniem, żeby sprawdzić tę super teorię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.07.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Nie martw się mną ale sam zaproponuj coś konkretnego zamiast w kółko tylko krytykować. Jak proponujesz np. w 140m2 domu pasywnym (2.100kWh/rok) zapewnić ogrzewanie w najchłodniejsze dni kiedy straty wynoszą nawet 30kWh/dobę? Albo w takim, który teraz buduje mój jeden znajomy ~350m2? Konkrety a nie pieniactwo.Dom pasywny ze stratami 30kWh/dobę??? Chyba już wszystko rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.07.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 w tym wątku coraz ciekawsze rzeczy od prowadzących czytuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Skoro polski zasobnik z pc wypadł korzystniej o francuskich ( atlantic - tej zimy) a ma 1.5m2 wężownicy, to dlaczego ogniwa PV nie schłodzić wodą zasilającą zasobnik ? Podejście jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Koszt całej instalacji hydraulicznej? Na razie tylko przekonałem się, że im zimniejszy panel pv tym więcej kWh daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Na razie tylko przekonałem się, że im zimniejszy panel pv tym więcej kWh daje. No tak, ale to było wiadome juz od dawna. Mysle ze koszty takiego chłodzenia nie pozwoliły jednak na upowszechnienie takiego chłodzenia, nawet w skali przemysłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 No tak, ale to było wiadome juz od dawna. Mysle ze koszty takiego chłodzenia nie pozwoliły jednak na upowszechnienie takiego chłodzenia, nawet w skali przemysłowej. Gdyby nie było wiadomo, to zapewne bym nie próbował, ale ja wolę sprawdzić, oraz się dowiedzieć, ile? A koszt... Panel ( 45/55cm) jest na ramce, wsadziłem tam ponad 2 m rurki i przykręciłem blachę od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 W skali przemysłowej produkcja może się opłacić ale po co komu tyle ciepłej wody albo inaczej jak i co ekonomicznie ogrzewać chłodząc te panele? Panele mają produkować prąd do inwertera. Dadzą trochę więcej, będą mogły być mniejsze i tańsze. Cieplejsza woda w zasobniku to mniejsze zużycie przez jego pc kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.07.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 A to podaj jakie będzie miał straty dom NF15 przy obliczeniowej -18stC? Myślisz, że te przykładowe 2.100kWh/sezon to się skąd bierze? Tylko grzanie przez 100 takich samych dni oznacza 21kWh/dobę. Ale, że dni (temp.) różne to raz będzie <10kWh a raz >30kWh/dobę. Jak to chcesz zapewnić? Chyba jednak nic nie rozumiesz...Dom pasywny w Darmstad miał maksymalne zapotrzebowanie na moc grzewczą na poziomie 8 W/m2. Niech to bedzie 10 W/m2 przy temperaturze o której piszesz. Część z tych strat kompensowana była dzięki dużej akumulacji, więc dobowy spadek temperatury był mniejszy. To oznacza, że dla podtrzymania temperatury wydajność systemu grzewczego nie musi wynosić te 10 W/m2 ale okres maksymalnego grzania przedłuża się poza dni z niską temperaturą. Załóżmy, że jest to 600 W dla domu 100 m2 w najzimniejsze dni. Wystarczy farelka? Po kiego te kilowaty kabli? Po kiego ta PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.07.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Skoro polski zasobnik z pc wypadł korzystniej o francuskich ( atlantic - tej zimy) a ma 1.5m2 wężownicy, to dlaczego ogniwa PV nie schłodzić wodą zasilającą zasobnik ? Podejście jest [ATTACH=CONFIG]272229[/ATTACH] Panie TB, czy to jest wlasnie ta reklamowana niewielka terma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Panie TB, czy to jest wlasnie ta reklamowana niewielka terma ? Nie bardzo wiem o jakiej reklamie ( nie wszystkie oglądam) Pan pisze i co chce Pan o instalacja w domu izolowanym wiedzieć? Można konkretniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.07.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Gdyby nie było wiadomo, to zapewne bym nie próbował, ale ja wolę sprawdzić, oraz się dowiedzieć, ile? A koszt... Panel ( 45/55cm) jest na ramce, wsadziłem tam ponad 2 m rurki i przykręciłem blachę od spodu. Panie TB jakby Pan trochę więcej czytał i potrafił czerpać z wiedzy innych to by pan po raz setny nie odkrywał koła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts