Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Byle z sensem !!! Fachowcy zrozumieją. Izolacja domu kończy się na 30kWh/m2 rocznie - łatwo więc oddzielić tych co temat znają i rozumieją od tych co chcą "zamulić" i trollować temat. A bez sensu jest kłaść dziś 20 cm styropianu od gruntu, a już o 0cm ( fundament z przyklejoną izolacją po bokach ) nie wspominam. Ale w tym temacie - najgorszych fachowców ( czyli takich 0d domów 20-30kWh/m2 ) nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.09.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Fachowcy zrozumieją. Izolacja domu kończy się na 30kWh/m2 rocznie - łatwo więc oddzielić tych co temat znają i rozumieją od tych co chcą "zamulić" i trollować temat. A bez sensu jest kłaść dziś 20 cm styropianu od gruntu, a już o 0cm ( fundament z przyklejoną izolacją po bokach ) nie wspominam. Ale w tym temacie - najgorszych fachowców ( czyli takich 0d domów 20-30kWh/m2 ) nie potrzeba. Ze jak, ze piwnice mam skasowac z moich planow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Ze jak, ze piwnice mam skasowac z moich planow ? A to dlaczego???? Edytowane 25 Września 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.09.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 A bez sensu jest kłaść dziś 20 cm styropianu od gruntu, a już o 0cm ( fundament z przyklejoną izolacją po bokach ) nie wspominam. Czyli jak inaczej mam zaizolowac piwnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.09.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Czyli jak inaczej mam zaizolowac piwnice ?Tak jak planowałeś. Brzęczkowski może być traktowany tylko żartobliwie. Możesz się z nim podroczyć jak masz chęć ale nie oczekuj od niego fachowych odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 karolek75 weź nie pytaj TB o rady... masz Henoka ... mnie nieskromnie pisząc jeszcze goście siedzą w temacie płyt fundamentowych Vega1 i sorry jak kogoś pomijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Czyli jak inaczej mam zaizolowac piwnice ? Dom podpiwniczony zużyje więcej niż 20kWh/m2 rocznie - w tym temacie, wiec tylko mogę odradzić piwnice. Ale jeżeli Pana górna granica 20kWh/m2 nie interesuje - to może się Pan zapytać tam gdzie występują piwnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 karolek75 weź nie pytaj TB o rady... masz Henoka ... mnie nieskromnie pisząc jeszcze goście siedzą w temacie płyt fundamentowych Vega1 i sorry jak kogoś pomijam. Szanowny HenoK dał Sobie 10 cm styropianu od gruntu, więc niewątpliwie jest fachowcem od centralnego ogrzewania, nie izolowania - tu jedno wyklucza drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Prawie każdy się uczy! 20 cm od gruntu - to dom nieizolowany - zużyje nawet ponad 30kWh/m2 rocznie - może Pan to sprawdzić, bo jest jeszcze sporo niedouczonych projektantów. Sprawdzi Pan ? To się prosto liczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Prosto nie prosto pan nic nie liczy....10cm styropianu to 240kWh/rok dla domu 100m2 A ten pana Dr, Duda co go pan tu tak cytuje i wychwala za 50-60cm co zrobil? Nie jest fachowcem? Nie ma takiego doswiadczenia jak pan w budowaniu domow i izolacji... 24 lata? I Pan w to wierzy? że przy 10 cm styropianu i ogrzewaniu podłogowym ucieka 240kW na 100m2 podłogi? - Niech Pan wierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.09.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Prosto nie prosto pan nic nie liczy.... Prawdopodobnie TB uważa, że słowo liczy wywodzi się od licznika. Idąc tym tropem, to rzeczywiście łatwo się liczy. Każdy inny sposób liczenia wymaga wiedzy, doświadczenia. Ten preferowany przez TB co najwyżej licznika i kalkulatora. ADD, którego jednym z autorów koncepcji jest p. Ludomir Duda nie wymaga więcej jak 20cm od gruntu, bo z założenia grunt będzie znacznie cieplejszy niż przy "tradycyjnym" domu. Po prostu pod budynek ma być "ładowane" ciepło "odpadowe" z kolektorów hybrydowych. Część tego ciepła będzie wykorzystana do ogrzewania budynku w okresie przejściowym, ale trochę mimo wszystko powinno pozostać podwyższając średnią temperaturę gruntu pod budynkiem. Właśnie dzięki takiemu magazynowaniu ciepła pod budynkiem dom ten ma szanse osiągnąć zapotrzebowanie na ciepła do ogrzewania poniżej 20kWh/m2 rocznie,oczywiście pod warunkiem poprawnego wykonania pozostałych elementów budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.09.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 I Pan w to wierzy? że przy 10 cm styropianu i ogrzewaniu podłogowym ucieka 240kW na 100m2 podłogi? - Niech Pan wierzy.Jak już, to chodziło o różnicę w zużyciu energii do ogrzewania pomiędzy domem izolowanym od gruntu 20 i 30cm styropianu. Jak tam wyglądają Pana wiadra z grzałkami? Dowiemy się może w końcu czym te grzałki są zaizolowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.09.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Szanowny HenoK dał Sobie 10 cm styropianu od gruntu, więc niewątpliwie jest fachowcem od centralnego ogrzewania, nie izolowania - tu jedno wyklucza drugie.Zawsze 10cm styropianu to więcej niż nic, bo tyle dał Pan. Przecież nie wybudował Pan jeszcze domu izolowanego do gruntu. Czy zaizolował Pan już ściany w swojej kamienicy 30cm izolacji od wewnątrz? Jeśli nie, to jest Pan niedouczonym szkodnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.09.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 ... ADD, którego jednym z autorów koncepcji jest p. Ludomir Duda nie wymaga więcej jak 20cm od gruntu, bo z założenia grunt będzie znacznie cieplejszy niż przy "tradycyjnym" domu. Po prostu pod budynek ma być "ładowane" ciepło "odpadowe" z kolektorów hybrydowych. Część tego ciepła będzie wykorzystana do ogrzewania budynku w okresie przejściowym, ale trochę mimo wszystko powinno pozostać podwyższając średnią temperaturę gruntu pod budynkiem. Właśnie dzięki takiemu magazynowaniu ciepła pod budynkiem dom ten ma szanse osiągnąć zapotrzebowanie na ciepła do ogrzewania poniżej 20kWh/m2 rocznie,oczywiście pod warunkiem poprawnego wykonania pozostałych elementów budynku. Pdobna koncepcje zrealizowal Nydar, ktory ładuje energie z szarych sciekow pod budynek - podwyzszajac temp. gruntu i ogrzewajac powietrze z GWC do ca 18 srednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 O! A tu Szanowny Korys... wiele osób właśnie tak sobie z tym problemem poradziło. ale pamiętaj - dobre ocieplenie zaczyna się od 30 cm wzwyż... Projekt domu i wykonanie własne. 71 m2 + 71m2 niezagospodarowane i nieogrzewane poddasze. Płyta fundamentowa + 35 cm styro 0.038 , ściana gazobeton + 30 cm styro 0.04. Strop wełna 60 cm 0.04. Okna fix U 0.8. Kable grzewcze w płycie. GWC rurowe + reku własnej konstrukcji. Zużycie prądu kablami na CO w sezonie 2011/2012 1610 kWh : 71 m2 = 22,68 kWh/m2/rok. W sezonie 2012/2013 ogrzewanie klimatyzatorem za 590 zł. 930 kWh : 71 m2 = 13,01 kWh/m2/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.09.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 karolek75 weź nie pytaj TB o rady... masz Henoka ... mnie nieskromnie pisząc jeszcze goście siedzą w temacie płyt fundamentowych Vega1 i sorry jak kogoś pomijam. Nabijam posty Kto wie moze kiedys sie dwoiem cos ciekawego... Ja np. mysalem ze podpiwniczenie to tez forma odizolowania parteru od gruntu. A tu prosze "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Nabijam posty Kto wie moze kiedys sie dwoiem cos ciekawego... Ja np. mysalem ze podpiwniczenie to tez forma odizolowania parteru od gruntu. A tu prosze "0". Nie ten temat. W innym wątku lepiej szukać. Tak będzie prościej. Proszę sobie nalać do zlewu wody + 30st.C gdy powietrze w kuchni ma +20st.C . Następnie, garnek z wodą +50st.C trzymać nad wodą, , minimalnie zanurzony i do połowy zanurzony... I przekona się Pan, że im głębiej tym szybsze straty ciepła. Edytowane 25 Września 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.09.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 O! A tu Szanowny Korys...No właśnie o Korys dał radę, a Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.09.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Ja w tym temacie byłem cierpliwy i czynnie brałem udział w dyskusji do gdzieś około 30-tej strony potem sobie odpuściłem .... teraz jest już tych stron 105 i ciągle pierdziu o tym samym a TB nieugięty. Pozdrawiam i pozazdrościć cierpliwości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.09.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 TB wogole sobie nic nie robi z tego ze ludzie daja tyle samo izolacji na sciany lub strop ( jak nie wiecej ) anizeli od gruntu... Twardo twierdzac ze greunt ma o wiele wieksze straty... a wiec dlaczego tylko 30cm... dlaczego nie tak jak pod ta autostrade... >1m Nie wiesz dlaczego? Trzeba sięgnąć do historii : http://www.instalator.pl/archi/mi11%2815%29/47.html Z załączniku jest fragment, który to wyjaśnia. TB nie jest projektantem, nie buduje domów, a nawet nie instaluje w nich urządzeń. On jest handlowcem. 14 lat temu stwierdził, że to poważny błąd, że nie da się jednocześnie sprzedać dużej ilości izolacji + drogich instalacji grzewczych. Znalazł rozwiązanie - powtarzane tysiące razy "mniej jak 30cm iizolacji dają tylko niedouczeni szkodnicy". Hasło może byłoby chwytliwe, ale w niektórych sytuacjach trudne do zrealizowania. Inwestorzy chcą mieć ładne domki, a do nich nie zawsze da się wcisnąć te 30cm w ścianach. Zresztą izolacja w ścianach i na dachu jest tania. Najdroższa jest izolacja od gruntu (twardy EPS lub XPS). Jeżeli nie można wcisnąć klientowi 30cm w ściany, to warto mu wcisnąć 30cm izolacji od gruntu. Po pierwsze, tam najtrudniej sprawdzić jakie są rzeczywiście straty (nie można np. użyć kamery termowizyjnej). Po drugie izolacja od gruntu, zwłaszcza przy płycie fundamentowej jest wykonywana na samym początku budowy. Wtedy większość inwestorów, zwłaszcza tych świeżo upieczonych (budujących swój pierwszy dom), nie widzi jeszcze całości kosztów, więc taki nawet duży wydatek łatwo "łyka". Czy TB musi sam sprzedawać taką izolację, aby na niej zarabiać? Niekoniecznie - wystarczy, że przekona inwestora, ten poprosi projektanta o stosowną zmianę w projekcie, a przy okazji od dystrybutora konkretnego materiału (np. XPS) zainkasuje prowizję, którą podzieli się z TB. Forumowicze, którzy zajmują się handlem wiedzą, że nie sztuka mieć najlepszy towar. Sztuką jest wcisnąć go klientowi, który niekoniecznie go potrzebuje. Oczywiście najlepiej, aby klient był przekonany, że to on dokonał sam wyboru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts