Barth3z 05.08.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Z tym wywiewem to właśnie kicha jest, wolałbym jakąś tanią niskotemperaturową PC zamiast bawić się z dużymi przepływami. Jedyną pompkę jaką znalazłem do układu wentylacji to PC do CWU Ariston NUOS EVO. Ta pompka potrafi pracować na przepływie 100-200m3/h. Inne potrzebują znacznie więcej. Jeszcze można zrobić tak, że kupujesz PC do CWU np. Logterm'a, wersję pracującą do -10oC, ale potrzebującą ok. 350m3/h. Te 150m3/h bierze z wentylacji, a resztę zaciąga z zewn. Grzeje Ci zasobnik 270L, który w głównej mierze zapewnia Ci CWU, ale posiada on dodatkową wężownicę. Tą wężownicę możesz podłączyć pod nagrzewnicę w kanale nawiewnym i masz perpetum mobile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.08.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Znaczy chciałeś napisać zaledwie 1,9kWh przy aż 400m3/h? Tak Gdyby to było proporcjonalne to przy 100m3/h byłoby teoretycznie 0,5kWh. Czyli 12kwh/dobę - mało. Ale nie jest i spodziewać się można, że przy mniejszym przepływie będzie wyższa temp. więc może i 1kWh da się wyciągnąć. To już by było 24kWh/dobę - w sam raz na nawet chłodniejsze dni. Na siarczyste mrozy jednak trzeba czymś doładować. PC nie będzie pracowała przy mniejszym przepływie. Będzie wtedy działał sam reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.08.2014 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Ja myślę nad tzw. kanałówką tylko że w innym zestawieniu, najpierw GWC następnie Rekuperacja i na końcu kanałówka (kontrolowane straty z CWU) która ma dać komfort cieplny. Jeżeli znajdzie Pan trochę czasu w tym tygodniu, to zapraszam do domu 15kWh/m2 z gwc i kanałówką . Wyłączę kanałówkę i Pan się przekona co "daje" gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.08.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Tyle, że nie do końca bo energię bierzesz też z zewnątrz. Oczywiście. Nie wstawiłem buźki na końcu zdania. Ale jeśli ta pompa w 100% zadowalałaby się powietrzem wyrzucanym z reku i zasilana byłaby w 100% tylko z paneli PV to byłaby perpetum mboile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.08.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Jedyną pompkę jaką znalazłem do układu wentylacji to PC do CWU Ariston NUOS EVO. Ta pompka potrafi pracować na przepływie 100-200m3/h. Inne potrzebują znacznie więcej. Jeszcze można zrobić tak, że kupujesz PC do CWU np. Logterm'a, wersję pracującą do -10oC, ale potrzebującą ok. 350m3/h. Te 150m3/h bierze z wentylacji, a resztę zaciąga z zewn. Grzeje Ci zasobnik 270L, który w głównej mierze zapewnia Ci CWU, ale posiada on dodatkową wężownicę. Tą wężownicę możesz podłączyć pod nagrzewnicę w kanale nawiewnym i masz perpetum mobile. Można i tak, ale ja myślę nad inwerterową PPC, ze zbiornikami to chcę zrobić swój układ więc bedzie trochę zamieszania a przede wszystkim chcę wykorzystać grawitację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.08.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie do końca kszhu. Pomijając cenę, te urządzenie daje 1,9kW przy 400m3h. Dla wentylacji w zimie to zdecydowanie za dużo. Na jakiej głębokości jest "chłodzenie" i jaka jest temperatura w domu? Stałą moc to ma pompa ciepła. Nawet przy stałej temperaturze gwc gdy spada delta T bo temperatura w domu się obniża, to i moc chłodnicza spada. Przy dT powietrze z gwc powietrze w domu = 10st. C nie wyciągnie się nawet 1,5kW mocy chłodniczej - a ponieważ wentylacja daje po równo na wszystkie pokoje, odczuwalność będzie znikoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.08.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Można i tak, ale ja myślę nad inwerterową PPC, ze zbiornikami to chcę zrobić swój układ więc bedzie trochę zamieszania a przede wszystkim chcę wykorzystać grawitację. Nie spotkałem tak małej (chodzi o strumień powietrza) pompy ciepła inwerterowej. Masz link do takiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.08.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie spotkałem tak małej (chodzi o strumień powietrza) pompy ciepła inwerterowej. Masz link do takiej ? Strumień powietrza nie ma znaczenia, ma być niskotemperaturowa i tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.08.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Jeszcze można zrobić tak, że kupujesz PC do CWU np. Logterm'a, wersję pracującą do -10oC, ale potrzebującą ok. 350m3/h. Te 150m3/h bierze z wentylacji, a resztę zaciąga z zewn. Grzeje Ci zasobnik 270L, który w głównej mierze zapewnia Ci CWU, ale posiada on dodatkową wężownicę. Tą wężownicę możesz podłączyć pod nagrzewnicę w kanale nawiewnym i masz perpetum mobile. nydar, to chyba perpetum mobile dla twojego domu, tylko zamiast nagrzewnicy podłączasz te 150mb PEX'a i ładujesz fundament grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.08.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Strumień powietrza nie ma znaczenia, ma być niskotemperaturowa i tania. Jak strumień powietrza nie ma znaczenia ? Najlepiej daj link do PC którą chcesz wykorzystać w takim układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.08.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Jak strumień powietrza nie ma znaczenia ? Najlepiej daj link do PC którą chcesz wykorzystać w takim układzie. Niech miele sobie powietrze zwenętrzne, więc ile go przerobi to mi obojętne, ma być o małej mocy i w miarę tania. Linka nie mam jeszcze nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.08.2014 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Jak strumień powietrza nie ma znaczenia ? Najlepiej daj link do PC którą chcesz wykorzystać w takim układzie. Szkoda, że nikt nie chce na żywo zobaczyć? Rękę do anemostatu trzeba na 10 cm dosunąć by poczuć "strumień powietrza" z kanałówki w taki upał. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.08.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Szkoda, że nikt nie chce na żywo zobaczyć? Rękę do anemostatu trzeba na 10 cm dosunąć by poczuć "strumień powietrza" z kanałówki w taki upał. . W tym tygodniu mam urlop, więc możemy się spotkać. Tylko gdzie i w jakich godzinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.08.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Niech miele sobie powietrze zwenętrzne, więc ile go przerobi to mi obojętne, ma być o małej mocy i w miarę tania. Linka nie mam jeszcze nie znalazłem. czyli ty chcesz jednostkę wewnętrzną normalnego splita w kanale nawiewnym zamontować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.08.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 czyli ty chcesz jednostkę wewnętrzną normalnego splita w kanale nawiewnym zamontować ? Raczej tak. Zrobić nagrzewnicę kanałową będzie prościej i taniej niż podłogówkę czy grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.08.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Raczej tak. Zrobić nagrzewnicę kanałową będzie prościej i taniej niż podłogówkę czy grzejniki. To już lepiej zrobić układ jaki podawał kszhu, czyli wentylacja dorzuca powietrze do kanałówki, a resztę brakującą podbiera z układu zakmkniętego, czyli np. z salonu. Układ kanałów nawiewnych masz jeden wspólny. Przy samej wentylacji i nawiewie rzędu 150m3/h zbyt wiele energii nie przeniesiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.08.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Ale piszesz o zabudowaniu splita czy o nagrzewnicy cieczowej podłączonej pod jakąś PC? Jaką? O podłączeniu nagrzewnicy pod pompkę, a jaką? jeszcze nie wiem konkretnie. Na zimę chcę żeby taka pompka+nagrzewnica ogarneła mi ogrzewanie, teoretycznie da radę, gdyby co można przewymiarować nagrzewnicę, moze do tego wspomaganie solarami ale nad nimi muszę jeszcze pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.08.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie znam się na pompach ciepła, co do tego trzeba dorobić lub kupić aby zrobić co wyżej napisałem?http://www.ceneo.pl/26976600#tab=spec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.08.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie znam się na pompach ciepła, co do tego trzeba dorobić lub kupić aby zrobić co wyżej napisałem? http://www.ceneo.pl/26976600#tab=spec To: http://kupwentylacje.pl/hydrobox-EHBH04C3V-jednostka-wew-pompy-ciepla-altherma-lt-diakin-split lub to ale to co chcesz będzie ciężko zrobić : http://kupwentylacje.pl/hydrobox-EHVX04S18C3V-jednostka-wew-pompy-ciepla-altherma-lt-diakin-split Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.08.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 łohoho, to muszę szukać czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts