Tomasz Brzęczkowski 13.08.2014 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 No to może można ją jeszcze wyłączać jak CO2 poniżej progu? Ale coś mi się nie chce wierzyć w takie oszczędności, tam albo jest błąd w algorytmie albo prezentacji tak jak np. przy dodaniu CWU i następnie jego ujęciu - zmienia się dziwnie koszt ogrzewania. Zaraz zadzwonię to się dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.08.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Mi też się to wydaje ściemą ale w kontekście tego co pisze kolektor1, że da się nimi niby całe roczne zapotrzebowanie oblecieć a na dodatek mają być obowiązkiem (sic!) to może niech się wypowiedzą fachowcy... o co doprosić się nie mogę. Solary, w zimie ??? Prędzej panele PV + zasobnik 2000L z grzałką + backup w postaci kominka. Ale to też dziwny twór .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.08.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 A wiesz o co chodzi z czujką CO2? Ano o to, że jest tendencja w nowoczesnych centralach wentylacyjnych aby nie kierować się wilgocią a właśnie stężeniem CO2. To ile to reku zużywa? Zeby zaoszczędzić 400 stówki to zakładając standardowe zużycie reku na poziome 30W zużyjemy prądu za około 160 zł.przez rok. Ma chodzić w okresie zimowym powiedzmy 50% czasu to oszczędność mamy na poziomie 40zł. To reszta co na ogrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.08.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 To ile to reku zużywa? Zeby zaoszczędzić 400 stówki to zakładając standardowe zużycie reku na poziome 30W zużyjemy prądu za około 160 zł.przez rok. Ma chodzić w okresie zimowym powiedzmy 50% czasu to oszczędność mamy na poziomie 40zł. To reszta co na ogrzewaniu? Tak, tu chodzi o oszczędności na ogrzewaniu. Przy dobrym reku i temp. powietrza wyrzucanego na poziomie 23oC mamy nawiew ok. 20oC. Czy te 3oC różnicy przy prędkości strumienia powietrza - 120m3/h dadzą nam 1200zł strat ??? Bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.08.2014 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 No to może można ją jeszcze wyłączać jak CO2 poniżej progu? 600-tka airpack bierze 12W ma małym biegu, wyłaczona 5W a czujnik - CO2 z wyjściem to 2000zł. Raczej się nie kalkuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.08.2014 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Solary, w zimie ??? Prędzej panele PV + zasobnik 2000L z grzałką + backup w postaci kominka. Ale to też dziwny twór .. Zapewniam Pan, że jak na razie ja instalacje robiłem, więc nic takiego nie było. Jak zajmą się tym inni, to już nie ręczę. Tłumaczono mi, ze pewne rzeczy nie mają sensu i nie są ekonomiczne, ale są dotowane i modne. Są chwytliwe, a to ma się sprzedawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.08.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 O! To masz i cudowny fundament chłodzący bo przecież prawie wymarzony 1stC różnicy między pomieszczeniem a podłogą Tylko coś nie chłodzi bo w domu ciepło masz. A on dostrzega różnice między 20ton a 150ton. Niedostrzega? Mało rzeczy dostrzega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 13.08.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Solary, w zimie ??? Nie ma tak dobrze, solary w zimie nie opędzą wiele, natomiast solary latem przy odpowiednio dużej instalacji wytworzą nadwyżkę, która trzeba zmagazynować na zimę. http://www.słoneczny.com.pl/dogrzewanie.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.08.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 O, to już fundament wymaga chłodzenia wodą Kila/kilkanaście zł za m3 wody lub inwestycja w studnię z wydajną pompą na pokonanie niepotrzebnych oporów set m cienkiej rurki. No i oczywiście ogród czyli duża działka. Widzisz jak ty nic nie rozumiesz - ekonomia zabija wszystkie twoje głupkowate pomysły. Zacznij zatem od zrozumienia ekonomii. Psychoza jakaś? Działka - dom -zielone. Zielone latem wymaga podlewania. Jedni wolą przyjemne zielone inni w koło domu asfalt. Gusta różne. Kosztem ładnego trawnika jest konieczność podlewania za określone pieniądze. Można ograniczyć ten koszt odzyskując z tej wody latem chłód. Ale to już przerasta możliwości twojej percepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.08.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Dobre to jest, koszty pokazało mi baaardzo bliskie rzeczywiście ponoszonym. Lepsze to od OZC? Lepsze od najlepszego ozc, ozc nie podaje kosztów. Od tego jest audyt energetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 13.08.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Zapewniam Pan, że jak na razie ja instalacje robiłem, więc nic takiego nie było. . A ile to miszczu takich instalacji zrobiłeś aby się o tym wypowiadać? Jedną? Nie masz Pan zielonego pojęcia o kolektorach, czy bateriach słonecznych. Wciskasz ludziom kit tak jak mnie o bakteriobójczych przewodach z ulotki reklamowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.08.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Skąd ty te bzdury wymyślasz? Raz miałeś dowody na ekspresowe rozpraszanie, teraz masz na bardzo wolne. Zdecyduj się kiedyś na coś zamiast mleć ozorem na prawo i lewo. Mijasz się z prawdą to ty z Szanownym TB udowadnialiście mi,że przez 18cm styropianu uciekają tysiące kWh .Z tego co pamiętam to panowie wyliczyli ilość potrzebną do zasilania małej wioski. Ostatni raz ci tłumaczę. Należy zrobić wszystko aby piach pod domem był suchy . Staje się wtedy izolatorem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.08.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 No niektórzy twierdzą, że jest tak stabilny iż może zastąpić izolację pod budynkiem. Znowu nic nie kumasz. Nie zastąpić. Wspomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.08.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 ... Rozdzielacz przy podłodze, a pętle nawet 2,5metra wyżej. Jak odpowietrzyć taką instalację ? ... czas wreszcie żebyś o tym poczytał zamiast wyobrażać sobie różne rzeczy. Zciągnij od jakiegokolwiek producenta wytyczne projektowe i podszkól sie trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.08.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 ,,Zgadza się ale jak napisałem - jest podstawa do argumentowania, można się nie zgadzać, dyskutować i coś proponować a nie pitolić tylko głupoty np. o fundamencie za 1500zł albo o cudownym gruncie." Kszhuniu.To mi się najbardziej podoba.Pozwolisz,że wyjaśnię. 1500zł, to koszt instalacji ciepła dla małego domu . To nie koszt fundamentu . Fundament to to betonowe. Instalacja grzewcza to takie rurki albo kabelki . A grunt nie ma być cudowny pod domem,jak twierdzisz, ma być zwykła pospółka ale sucha. Kuku sobie robisz jak ją nawilżasz.ps. Czy ty aby co wybudowałeś? Czy może te fotki to u kolesia jakiego robione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.08.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 ... EDIT: W sumie mała różnica czy ława bedzie 40x40, czy 40x50. Noooo, mała - 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.08.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 czas wreszcie żebyś o tym poczytał zamiast wyobrażać sobie różne rzeczy. Zciągnij od jakiegokolwiek producenta wytyczne projektowe i podszkól sie trochę OK. EDIT: "W przypadku rury Ø16×2 mm zasadniczo powinno się montować indywidualne odpowietrzniki dla każdej wężownicy w najwyższych punktach instalacji. " - źródło instalreporter.pl Noooo, mała - 20% No mała, bo w zamian za te dodatkowe 20% odchodzą Ci bloczki fundamentowe i ich murowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.08.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Nawet sam przekładasz OZC na koszty ogrzewania z tego co widziałem. . Zgadza się, ozc jest czescia skladową audytu, do przeliczen kosztów biorą dane z ozc, z taryf nosników energii, sprawnosci urzadzen grzewczych oraz oraz norm dotyczących cwu i z tego wszystkiego licze koszty w formie uproszczonego audytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.08.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Usunąć rodzimy grunt, wyrównać pod te kilka stóp a na to już poziome beleczki. Robota z dźwigiem na kilka godzin dla domku jak w temacie. A jak je połączyć, żeby się nie rozjechały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.08.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 No tak, bo płytki o temp. 23 stC są cieplejsze jak mają pod spodem 150t niż jak mają tylko 20:D Magazynowałeś i co z tego wyszło? Jedno wielkie nic z tego co pisałeś z Adamem na innym forum. Jasne. To teraz żeby mieć super fundament chłodząco-grzejący muszę się zaopatrzyć w dużą działkę, trawnik, mocną pompę i podlewać to aby coś wychłodzić wodą w domu, który chłodzenia nie wymaga. Kompletnie nic nie rozumiesz z tego co do ciebie różni ludzie piszą o ekonomii ale z uporem Don Kichota walczysz z tymi swoimi wiatrakami. Walcz dalej, przynajmniej jest wesoło. Nawet sam przekładasz OZC na koszty ogrzewania z tego co widziałem. No ale ty masz przecież akumulator, który z lata do zimy przechowuje energię. Czy już nie? Czy dzisiaj będzie to suchy izolator a jutro znów wilgotny akumulator? Albo na odwrót, jak tam sobie akurat chcesz. Straaasznie drogie do wspomaganie w porównaniu do efektów. No i co z akumulacją na potrzeby BMX? Tfu, chyba GMC czy Cadillac to się zwało? Bardzo konkretne wyjaśnienie - wydać 1.500zł na instalację, która nie wiadomo po co komu bo na pewno ani do grzania ani do chłodzenia. A twoje fotki to gdzie są? Tam gdzie dom? Czyli w nibylandii? Fantazjujesz a nawet nie wiadomo czy w jakim bloku nie mieszkasz. Porażająca głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts